[#1] Firefox 3 - przesuwanie/scrolling stron
Proszę wejść tu:
http://www.gry-online.pl/s016.asp?ID=10281

Strona wyraźnie się zamula przy przewijaniu. Też tak macie na FF 3.0.1?

[#2] Re: Firefox 3 - przesuwanie/scrolling stron

@El Amigos, post #1

Nie. Strona szybko się ładuje i płynnie przewija.

WinXP PRO, SP3, DX9.24 z 2008-08-13, stery NVIDII ver. 175.19.

Może miałeś w tle jakieś "przymulające" zakładki ze stronami z flaszkami etc.?
[#3] Re: Firefox 3 - przesuwanie/scrolling stron

@APC74, post #2

U mnie wyraźnie widać słabe odrysowywanie wszystkiego, tak jakby wszystko było bardzo ciężkie do przesunięcia w górę czy dół.

Mam tylko tą stronę otwartą (mogę też mieć i z 20 innych na kartach/innych oknach) i jest tak samo.

XP x64 Pro, 175.16, DX9c z czerwca 2k8, plugin Flasha od Adobe.

edit: i jak na razie to jedyna strona, którą się aż tak wolno przewija.

Ostatnia modyfikacja: 25.08.2008 11:09:34
[#4] Re: Firefox 3 - przesuwanie/scrolling stron

@El Amigos, post #3

Viśta x64 tutaj, z wszystkim najnowszym co się dało (lol), i tak, u mnie też strona chodzi wyraźnie mniej płynnie niż inne, ale bez przesady żeby było widać przerysowywanie ;)

Jeśli chodzi o inne strony, to forum shmups "skacze" trochę przy przesuwaniu dolnej części, jak i sporo innych stron ze statycznym tłem.

Cóż, pozostaje nam czekać na Firefoxa 3.1 z nowym silnikiem, lub sprawdzić jego betę. ;)

Sprawdźcie też u siebie najnowszą betę Flasha 10 wydaną kilka dni temu.

Ostatnia modyfikacja: 25.08.2008 13:29:20
[#5] Re: Firefox 3 - przesuwanie/scrolling stron

@5h00n4y, post #4

To sobie czekajcie :P Ja tam nie narzekam - na moim Ff wszystko działa jedwabiście. :D
[#6] Re: Firefox 3 - przesuwanie/scrolling stron

@APC74, post #5

No wiesz, pojęcie płynności - rzecz względna.
Masz słaby sprzęt to wszystko Ci skacze i nie widać różnicy, masz dobry to każdy najdrobniejszy spadek jest widoczny... :P

[#7] Re: Firefox 3 - przesuwanie/scrolling stron

@5h00n4y, post #6

Albo mam tak wypasiony, że nic nie ma prawa "mulić" pomysł
[#8] Re: Firefox 3 - przesuwanie/scrolling stron

@APC74, post #7

Dobrze że chociaż użytkownik skromny... ;)

Ale poważnie mówiąc - nic nie muli, nadal się nie rozumiemy.

Widać MINIMALNE braki w płynności przesuwania.
Nie chodzi mi o to że obraz się zatrzymuje na parę sekund, dane doczytają i całość przesuwa się dopiero dalej.
To naprawdę MINIMALNA różnica, coś jak przy odświeżaniu 50Hz/60Hz - "wprawione" oko to zauważy.

Spróbuj to zrobić ręcznie, chwytając za boczną belkę i (za przeproszeniem) "trząchając" ręką z różną prędkością.

Sprawdź też włączając/wyłączając "płynny przesuw" / "smooth scrolling" w zaawansowanych opcjach.

[#9] Re: Firefox 3 - przesuwanie/scrolling stron

@5h00n4y, post #8

Dobra, wyraziłem się nieprecyzyjnie - przepraszam.
Jeżeli widać jakiekolwiek (nawet najmniejsze, mikroskopijne i prawie nie do zauważenia) przycięcia w generowanej grafice, w trakcie przewijania strony, to dla mnie nie jest to płynny scrool (bo albo przewijanie strony jest płynne - albo nie). I tak - jestem w stanie zauważyć taką różnicę.
Na moim komputerze, w Firefoxie 3.0.1 wskazana strona przewija się z jedwabistą wręcz płynnością.
Oczywiście "trząchałem" suwakiem przewijania strony - bo jak inaczej sprawdzić, czy strona przewija się płynnie?
Tyle w kwestii odświeżania/scroolowania strony.

Pisząc, że strona wczytuje się szybko miałem na myśli, że nic nie wskazuje na to, by na podanej stronie znajdowały się jakieś "zamulacze" (ogromne grafiki skalowane za pomocą poleceń HTML, jakieś ciężkie flashe etc.). Mam łącze Wi-Fi o prędkości zaledwie 512 kb/s, więc na pewno bym to zauważył.
[#10] Re: Firefox 3 - przesuwanie/scrolling stron

@APC74, post #9

No to się wydało, najwyraźniej tylko my ze słabym sprzętem widzimy różnicę...

[#11] Re: Firefox 3 - przesuwanie/scrolling stron

@5h00n4y, post #10

Ja sobie jednak daruje. Dużo wolniejszy jest ten FF3 (w ogólnym odczuciu) po kilku godzinkach surfowania. Wróciłem do 2.0.14 i wszystko nareszcie hula. I może sobie zjeść więcej ramu (bo ponoć FF3 mniej chleje :)).

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem