[#1] Czy ludzie pogłupieli ??
Czy to jest jakaś zbiorowa psychoza ?

Taka sobie aukcja z obudową do Ami

http://allegro.pl/item322301475_obudowa_elbox_do_amigi_1200.html

ktoś to kupił za 275zł, przecież nawet na efunzine jest taniej, nie wspominając nawet że w aukcji nie było nawet real foto. wariat?

PS: może zacznę kupować obudowy na efunzine i sprzedawać na allegro

[#2] Re: Czy ludzie pogłupieli ??

@chewek, post #1

Fakt że aktualnie wiele amigowych rzeczy jest sprzedawanych powyżej zdrowo rozsądkowej wartości. Ale z drugiej strony na tym handele polega cena jest wypadkową tego co chce sprzedawca i tego ile może dać kupujacy. Co nie zmienia faktu ze 30 + wysyłka za głupi kabel IDE do dysku 2,5 cala to dla mnie paranoja albo 30 zloty plus wysyłka za sanki do dysku (przecież to tylko kawałek metalu).
[#3] Re: Czy ludzie pogłupieli ??

@KeniG, post #2

Taka śmieszna obudowa za 280zł LOL, niedawno ktoś wystawiał d-boxa 1200 za 399 zł, wolał bym dołożyć tą stówkę i kupić tego d-boxa :P

[#4] Re: Czy ludzie pogłupieli ??

@arti4-92, post #3

Cóż, mamy wolny rynek, każdy może ustalać cenę, jaka mu się podoba. Jeżeli ktoś ma ochotę wydać ponad 200 zł na coś, co może kupić za 100 - jego sprawa...

[#5] Re: Czy ludzie pogłupieli ??

@OSH, post #4

żal mi tych ludzi

[#6] Re: Czy ludzie pogłupieli ??

@KeniG, post #2

Wykopany z ziemi poniemiecki hełm albo kawałek broni to też obiektywnie tylko kawałek metalu, w dodatku brzydki i bez żadnej wartości użytkowej. Mimo tego odnośni kolekcjonerzy są skłonni płacić za takie rzeczy więcej, niż wynikałoby z wagi i ceny za kilogram obowiązującej w punkcie skupu złomu.

Przypominam, że w przypadku Amigi mówimy o sprzęcie hobbystycznym i powoli już zabytkowym, coraz rzadziej postrzeganym jako zwykły elektroniczny złom a co za tym idzie, odbijającym się od swojego dna cenowego sprzed kilku lat. Teraz Amigi będą już tylko konsekwentnie drożeć. Polecam śledzić na Allegro kategorię ZX-Spectrum - cena rzędu 300 - 500 PLN za stan mniej-więcej kolekcjonerski to obecnie coś zupełnie normalnego. 10 lat temu nikt by 50 nie dał bez względu na stan.
[#7] Re: Czy ludzie pogłupieli ??

@Daclaw, post #6

No fajnie, ale nawet efunzine ma taniej jak napisał ktoś na górze.

[#8] Re: Czy ludzie pogłupieli ??

@x3nU, post #7

Zobacz ile tam kosztuje teraz bppc, mozna powiedzieć że ceny na efunzine są promocyjne :P

[#9] Re: Czy ludzie pogłupieli ??

@arti4-92, post #8

ludzie, czy was to naprawde tak boli ze ktos sobie moze pozwolic ? to i tak nie wasze pieniadze ...

dobrze ze to nie forum o motoryzacji ... jad by sie lal hektolitrami

[#10] Re: Czy ludzie pogłupieli ??

@KeniG, post #2

musze swoich sanek poszukac bo mi chyba jeszcze po ami zostaly pomysł a moze lepiej kilka lat zaczekac

[#11] Re: Czy ludzie pogłupieli ??

@vi-bee, post #10

Oj zaczekaj zaczekaj nawet 20 lat
Miliony na tym zbijesz

[#12] Re: Czy ludzie pogłupieli ??

@Roszak, post #11

nie powiedział bym.

[#13] Re: Czy ludzie pogłupieli ??

@chewek, post #1

Patrz tu:

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=180221691355&ru=http%3A%2F%2Fsearch.ebay.com%3A80%2Fws%2Fsearch%2FSaleSearch%3Fsofocus%3Dbs%26satitle%3D180221691355%26sacat%3D-1%2526catref%253DC5%26dfsp%3D1%26from%3DR7%26nojspr%3Dy%26pfid%3D0%26fsop%3D1%2526fsoo%253D1%26fcl%3D3%26frpp%3D50%26fvi%3D1

122 funty * 4,65 = 567zł

W Efunzine jest za 399 (z tym, że niedostępy)

[#14] Re: Czy ludzie pogłupieli ??

@Hubez, post #13

zobacz ile w usd kosztuje i przelicz na zł

[#15] Re: Czy ludzie pogłupieli ??

@kutafon, post #9

Wsumie nie boli :), kto lubi więcej kasy wydać niech wydaje.

Pozatym byłem ostatnio na badaniach i odkryto w moim organiźmie duże pokłady jadu ;), taki już jestem zimny ......

[#16] Re: Czy ludzie pogłupieli ??

@chewek, post #15

Musisz zalicytować na którymkolwiek z portali aukcyjnych odsysacz do jadu :D najlepiej jeszcze "vintage" :D

Ostatnia modyfikacja: 19.03.08 13:27
[#17] Re: Czy ludzie pogłupieli ??

@_luk, post #16

Wolałbym odsysarkę, a poza tym to nie wiem dlaczego odpowiedzi z forum nie dochodzą do mnie też e-mailem mimo że mam tą opcję zaznaczoną. Kiedyś to działało

[#18] Re: Czy ludzie pogłupieli ??

@Daclaw, post #6

Zgadzam się z Tobą. Jakiś czas temu miałem w posiadaniu kilka egzemplarzy ZX81 - 1kB-RAM, bez zasilacza, bez magnetofonu, bez pudełka i instrukcji - sama skrzynka, ale w b.dobrym stanie. Dla mnie było to bez wartości, a na Allegro schodziły mi jak ciepłe bułeczki za "dzikie" - dla normalnego użytkownika - ceny :D . Aż szkoda, że źródełko wyschło

Ostatnia modyfikacja: 20.03.08 16:33
[#19] Re: Czy ludzie pogłupieli ??

@AlaN, post #18

Gdyby wszystko dało się przewidzieć... W latach 80-tych powszechnie używanym na wyższych uczelniach komputerem był Spectrum właśnie. Pełno tego było z kontrolerami FDD, różnymi interfejsami (w tym pomiarowymi i do sterowania różną aparaturą), drukarkami, itp. Na przełomie lat 80/90, kiedy zaczęła się era PC, to wszystko pojechało na złom w ilości liczonej na wagony.

Gdyby ktoś wtedy pomyślał i napchał tym sobie piwnicę...
[#20] Re: Czy ludzie pogłupieli ??

@Daclaw, post #19

xDDDDDDDDDDDDDDD

[#21] Re: Czy ludzie pogłupieli ??

@Daclaw, post #19

Tak było jak mówi Dacław.

Na fizyce w szkole pare lat temu jak chodzilem do technikum były pokazane właśnie filmy (lata '80) gdzie wiele doświadczeń i badań przeprowadzana właśnie na komputerach z Z80 wraz z wieloma przystawkami.
Był to popularny wówczas komputer w szkołach.

[#22] Re: Czy ludzie pogłupieli ??

@Hubez, post #21

A ja miałem informatykę w podstawówce i zgadnijcie na jakich maszynach.

Atari 800XL, 65XE, 130XE i do tego LOGO (które całkiem miłe było bo potem jeszcze na C64 się w nim troszkę bawiłem).

W pracowni był też jeden 386.

I co z tego jak później na giełdzie zobaczyłem A500 i CDTV, świat już nigdy nie był taki sam.

[#23] Re: Czy ludzie pogłupieli ??

@Hubez, post #21

No dobra ale pamiętajmy że jakby się te wszystkie komputerki zachowały w tak dużej ilości to by nie schodziły na allegro po 500 złoty ale po 50 ;) Tu na cene ma wpływ nie tylko to jaki to model i z którego roku ale to czy jest ławto czy trudno dostępny.
[#24] Re: Czy ludzie pogłupieli ??

@KeniG, post #23

Zgadza się, a widać to na przykładzie C64. One nadal kosztują grosze bo występują w ogromnym nadmiarze a na dodatek sporo w prawie fabrycznym stanie. Wynika to z faktu, że Commodore z nieznanych powodów do końca je produkowało, a nowe w sklepach dało się kupić jeszcze w 95 roku. I, jak się domyślam, były często kupowane na prezent. Bo dzieciak chciał KOMPUTER a darczyńcy, nie mając pojęcia o temacie, kupowali to co tam było najtańszego w sklepie. Oczywiście, po dyplomatycznym ucieszeniu się, obdarowany rzucał sprzęt w kont, bo w 95 roku nie o to mu chodziło. Stąd tyle ich przetrwało prawie nieużywanych.

Mam takie A600 i A1200 w fabrycznym stanie - nabyłem je od ludzi, którzy dostali je na komunie w połowie lat 90-tych, włączyli raz przy ciociach i babciach, po czym cisnęli do szafy.
[#25] Re: Czy ludzie pogłupieli ??

@Daclaw, post #24

Dobrze że Amigi są u ciebie, a nie w szafce ;)

Ostatnia modyfikacja: 22.03.08 09:26
[#26] Re: Czy ludzie pogłupieli ??

@arti4-92, post #25

Są w wielkim poszanowaniu. Wystawione były jak na Polibudę przyszła pani z telewizji. Niestety, 1.5 minuty czasu antenowego to za mało, ab uwzględnić takie szczegóły.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem