[#1] Emulator portu COM dla USB
Potrzebuje jakiegoś programy lub sterownika który by emulował port COM na porcie USB. Chcę żeby kabel USB do Sony Ericssona działał jako kabel COM. Mam zamiar przeglądać internet na telefonie SE K310i za darmo przez połączenie kompa i komórki. Udało mi sie to zrobić przy pomocy IRDY i da sie też przy pomocy COM ale już przy pomocy USB nie. Niestety przez IRDE działa przez chwile i jest to nie wygodne a chciałbym sobie leżeć w łóżku wieczorem i neta przeglądać a przez IRDE sie nie da!!! Zrobię przedłużacz USB i będę w łóżku leżał ale dopiero gdy rozgryzę sprawę z tym kablem USB...
PS.
Serdecznie polecam takie coś bo fajnie leżeć w łóżku i mieć sieć w jednej ręce za darmo :) Takie coć działa z Sony Ericssonami które mają internet i javę oraz z telefonami z systemem Symbian OS :(

Ostatnia modyfikacja: 15.03.08 23:56
[#2] Re: Emulator portu COM dla USB

@Roszak, post #1

Potrzebuje jakiegoś programy lub sterownika który by emulował port COM na porcie USB.

W jakim celu chcesz emulować "port COM" skoro dostajesz jeden przypisany do USB zaraz po instalacji sterowników? ;) Dalej: Wróżką nie jestem więc prosto z mostu - nie oszukasz systemu na zasadzie "mój przewód USB to RS232".

[#3] Re: Emulator portu COM dla USB

@alpine, post #2

Nie ma tam opcji kabla USB jest tylko COM i IDRA
Da się coś takiego zrobić np.IrComm dzięki któremu IRDA działa jako kabel COM

[#4] Re: Emulator portu COM dla USB

@Roszak, post #1

Sugerowałbym jakąś przejściówkę, na USB można już podłączyć praktycznie wszystko, wliczając kuchenny zlew. ;)
Sam miałem jakiś czas temu problem z podłączeniem starego joypada po zakupie nowej płyty głównej, pozbywając się karty dźwiękowej a korzystając z tej na płycie.

Przeszukałem Allegro, i... znalazłem przejściówkę z [Game Port] na [USB].
Zdaje się że, natknąłem się też na przejściówkę na port drukarkowy. OK

---=== WYEDYTOWANO ===---
Może coś z tego pomoże? ;)

Ostatnia modyfikacja: 16.03.08 13:46
[#5] Re: Emulator portu COM dla USB

@5h00n4y, post #4

5h00n4y nie zrozumiałeś mojego tematu Ja mam kabel USB a nie COM!!! I przez niego chcę podłączyć neta ale w programie nie ma opcji kabla USB tylko jest COM i IRDA

Ostatnia modyfikacja: 16.03.08 16:20
[#6] Re: Emulator portu COM dla USB

@Roszak, post #5

Napisałeś, że:
Potrzebuje jakiegoś programy lub sterownika który by emulował port COM na porcie USB.
... a dalej:
Udało mi sie to zrobić przy pomocy IRDY i da sie też przy pomocy COM ale już przy pomocy USB nie.
Reasumując.
Skoro udało Ci się coś takiego za pomocą COM, więc masz stosowny kabel.
Skoro masz kabel COM, podłączasz go do "udawanego" portu COM poprzez przejściówkę USB i wybierasz opcję COM w programie o którym mowa.
Dodatkowo, skoro chodzi o standardowy/firmowy program od producenta do obsługi tego typu/marki telefonów, sprawdzałeś na stronie producenta czy nie ma wersji na USB?

[#7] Re: Emulator portu COM dla USB

@5h00n4y, post #6

Ja nie sprawdzałem połączenia na COM Chodziło mi o to że jest możliwość połączenia się przez COM :(

Ostatnia modyfikacja: 16.03.08 16:43
[#8] Re: Emulator portu COM dla USB

@Roszak, post #7

Oki, mój błąd.
Ponawiam pytanie: czy sprawdzałeś na oficjalnej stronie producenta oprogramowania USB?

Logicznym tokiem myślenia idąc - jest kabel USB = jest oprogramowanie go obsługujące.
Pewno wgrałeś nie te sterowniki, na początku, poszukaj na cd który pewno dostałeś też z fonem.

[#9] Re: Emulator portu COM dla USB

@Roszak, post #3

No to zaczynam do czegoś dochodzić. Na jakim układzie jest Twój przewód? Jeśli nie wiele się zmieniło w tej kwestii dla SE to powinieneś mieć pl-2303, a ten przypisuje port com dla urządzeń usb (W końcu slogan "PL-2303 USB-to-Serial Bridge Controller" zobowiązuje.)

Inną opcją jest taka instalacja sterowników aby telefon był widziany przez system jako modem (vide siemensy) i problem z portem com się rozwiążę.

Ostatnia modyfikacja: 16.03.08 17:22
[#10] Re: Emulator portu COM dla USB

@alpine, post #9

Nie mam żadnego sterownika zainstalowanego bo przesyłanie plików działa bez sterowników. Alpine mój kabel to DCU-60 może zapodasz jakieś sterowniki?

[#11] Re: Emulator portu COM dla USB

@Roszak, post #10

Aha, czyli mass storage. Wieczorem zakręcę się za tymi sterownikami.

[#12] Re: Emulator portu COM dla USB

@alpine, post #11

Ok dzięki :D
EDIT
Chłopaki udało mi się połączyć przez COM 5
Wlazłem do Panelu Sterowania i w Dodaj Sprzęt potem wyszukałem urządzeń i znalazło jakieś bzdety związane z moim W200i(mam wgrany soft od W200i) instalowałem do wszystkiego sterowniki z płyty od SE K800i(kabel jest mojego szwagra a on ma K800i) i w tym programie sie pojawiły nowe porty COM połączyłem sie przez port COM5 i gitara. Dzięki za pomoc!!!

Ostatnia modyfikacja: 16.03.08 18:34
[#13] Re: Emulator portu COM dla USB

@Roszak, post #12

sorry za oftop ale
Niedługo dodatkowe 4MB FAST RAM na PCMCIA czyli całe 5MB RAMu!!!!!

Fast ram na pcmcia, o czymś nie wiem ?? ;>

[#14] Re: Emulator portu COM dla USB

@arti4-92, post #13

Nie wiesz że jest RAM na PCMCIA? Ale ty jesteś zacofany...

[#15] Re: Emulator portu COM dla USB

@Roszak, post #14

Fast ram, o ramach na pcmcia wiem, ale o fast ramach??

LOL

Ostatnia modyfikacja: 17.03.08 22:14
[#16] Re: Emulator portu COM dla USB

@arti4-92, post #15

Mówiłem nie pisz LOL wkurza mnie to Moim zdaniem musi być jakiś BAN na te LOL... Ludzie piszemy po polsku przecież!
PS. RAM na PCMCIA działa jako FAST RAM

[#17] Ram na pcmcia to fast ram??

@Roszak, post #16

Weź ktoś go popraw...
Fakt są ramy na pcmcia, ale to nie są Fast ramy ;), to są jakieś sramy czy cuś takiego (sram - static ram ??) ;)

Ostatnia modyfikacja: 18.03.08 16:26

Zapomniałbym :P LOL

Ostatnia modyfikacja: 18.03.08 16:26

P.S. Najpierw zdobądź rozszerzenie pamięci do portu rozszerzeń, potem kup 8mb Fast ram nakładany na procek (120 zł), a dopiero potem myśl o "fast" ramie na pcmcia ;)

Ostatnia modyfikacja: 18.03.08 16:29
[#18] Re: Ram na pcmcia to fast ram??

@arti4-92, post #17

Tak to jest SRAM ale widziany jest w systemie jako FAST RAM
EDIT
Nie zamierzam kupować jakiś rozszerzeń pod klapkę co mi dadzą 1MB RAMu i zapłacę za nie 100zł...
Ten znowu swoje... Tak jest jak sie mówi do barana... Bez urazy

Ostatnia modyfikacja: 18.03.08 17:02
[#19] Re: Ram na pcmcia to fast ram??

@Roszak, post #18

mniej tych wykrzykników bo "mnie to wkurza", to że system widzi to jako ram nie oznacza że to Fast ram, jeżeli się mylę, to proszę żeby ktoś bardziej kompetentny od roszaka mi to wytłumaczył ;)

[#20] Re: Ram na pcmcia to fast ram??

@arti4-92, post #19

Taki RAM jest widziany jako FAST RAM i działa jako FAST RAM
Jak grochem o ścianę... Arti co ma do tego że jest to RAM typu SRAM? Bo przecież w amidze są tylko 3 typy RAMu a dokładnie FAST, CHIP, SLOW!
To że jest to SRAM to nie znaczy że amiga będzie obsługiwała tę pamięć jako nowy typ w systemie... Albo CHIP albo SLOW albo FAST i nic więcej

[#21] Re: Ram na pcmcia to fast ram??

@Roszak, post #20

Jak grochem o ścianę, bliżej tym ramom do slow jak do fast ;)

Ostatnia modyfikacja: 18.03.08 20:10
[#22] Re: Ram na pcmcia to fast ram??

@Roszak, post #20

jezeli pamiec na pcmcia to jest fast to ja jestem ksiadz, po za tym dziala to bodajze tylko pod systemem (moge sie mylic), jest wolne jak chip i zajmuje port pcmcia...

[#23] Re: Ram na pcmcia to fast ram??

@Banderas, post #22

Według Roszaka jesteś księdzem ;)
druga sprawa to to jaki jest pewny, a trzecia to to jak się bulwersuje :D

[#24] Re: Ram na pcmcia to fast ram??

@Roszak, post #20

SRAM-y dla twojej wiadomości, to bardzo wolne ramy, podejrzewam ze byle cf extreme 3 od kingstona ma szybszy transfer jak te "ramy" :)

[#25] Re: Ram na pcmcia to fast ram??

@arti4-92, post #24

Tak to prawda jest to wolne jak SLOW czy CHIP ale jest widziane jako FAST RAM ;) Banderas czego to sie można spodziewać po ramie za 30zł lub nawet mniej?

[#26] Re: Ram na pcmcia to fast ram??

@Roszak, post #25

LOL, sama nazwa mówi że to fast ram, ramy na pcmcia są wolne, bardzo wolne w stosunku do normalnego fastu, to że są wyświetlane jako inny ram niż chip nie znaczy ze to fast ram.....

[#27] Re: Ram na pcmcia to fast ram??

@arti4-92, post #26

Ależ ty uparty jesteś LOLOLOLOLOLOLOLOLOLOLOLOLOLOL

[#28] Re: Ram na pcmcia to fast ram??

@Roszak, post #27

Trochę to dziwne, że dwie, bardziej kompetentne osoby twierdzą to samo i są w błędzie, prawda roszak ;) ??

[#29] Re: Ram na pcmcia to fast ram??

@Roszak, post #27

to ze w spolszczeniu w aos kazda inna pamiec niz chip jest nazwana fast, to nie znaczy, ze jak podlaczysz slow a na belce pisze fast to jest to fast...
po za tym co do pamieci, to ja mam pamiec, w tych czasach warte przyslowiowe piwo, a jak na amige szybkie (duzo szybsze niz chip)

[#30] Re: Ram na pcmcia to fast ram??

@Banderas, post #29

Lepiej by się zainteresował fast ramem nakładanym na procka ...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem