[#23]
Re: PC Task 4.4 i Windows 3.11 - dziwne zachowanie
@pong777,
post #22
Jestem ciekaw jak Win95 działa na 060. U mnie na 040/33 mhz przy wpisaniu dużej liczby buforów dyskowych system startuje w jakieś 20 minut.

Zainstalowałem obsługę amigowego CD-Romu i nawet sterowniki do drukarki Star NX-1500. Od "kliknięcia w panel sterowania" do wydruku strony testowej minęła jakaś godzina.
Udało mi się również pod nim odpalić Excela z 92 roku, chociaż przy próbie wyjścia z niego wyskakuje BSOD. Generalnie mało stabilnie 95-tka działa.
Natomiast Win3.1 najlepiej zainstalować ze sterownikiem Video7 (mamy 256 kolorów i nieco szybsze działanie, chociaż wskaźnik myszy wtedy nie wygląda za ładnie). Odpalać go najlepiej pod wersją Interpretive PC-Taska komendą "win /s" - wtedy działa bez trybu rozszerzonego.
Uruchomienie systemu od wpisania komendy do całkowitego załadowania to około 1 minuta i 15 sekund.
W ramach ciekawostek: Windows 3.0 uruchamia się w 30 sekund. I jest to bodaj ostatnia wersja mogąca działać w trybie rzeczywistym. Mam jakąś mega starą wersję PC-Taska, która emuluje tylko 8086. Muszę kiedy sprawdzić jak zadziała

Żeby było jasne: korzystam z plikopartycji.
Natomiast niedługo mam zamiar zastąpić amigowy dysk karta CF. Jestem ciekaw co wtedy będzie szybsze - uruchamianie z plikopartycji czy może lepiej postawić oddzielną partycję dla PC-Taska?
SoftWindows pod MacOS nie próbowałem, patrząc na filmik z 030 chyba warto.

Aczkolwiek nie sądzę by w przypadku Win95 różnice prędkości między PC-Taskiem a SoftWindows były znaczące