kategoria: Komputery
[#1] Monitor Commodore 1084S-D1 "rozjechany obraz"
Witam.
Mam monitor praktycznie ze śmietnika był w fatalnym stanie ale po wymianie kilku na pierwszy rzut oka uszkodzonych kondensatorów zaczął wyświetlać obraz.
Tyle że u góry odstępy między liniami są tak duże, a na dole nie ma wcale takich odstępów. Czcionka u góry ma 1cm wysokości, a na samym dole 3mm. Próbowałem wszystkich możliwych regulacji jakie widzę i nie da się tego nimi ustawić. Próbowałem pierścieniami kręcić z tyłu kineskopy ale to tylko ma wpływ na ostrość i chyba prawo lewo. Czy ktoś się czym jest spowodowane takie zachowanie na tym monitorze i czy da się to jakoś naprawić? Gdzie szukać jeszcze usterek czy może jakieś innej regulacji?

A jeszcze może to ma jakiś związek bo wokoło ekranu idą dwa przewody zielony i czerwony owinięte czarną izolacją. Idą w taki sposób, że u góry przewody te są prawie w górnej części kineskopu, a na dole z tyłu. Czy one tak mają iść? Czy to ma jakiś związek z tym, że o góry te linie rozstrzelone to jest przewód u góry, a na dole gdzie ściśnięte jest z tyłu kineskopu.

Ostatnia aktualizacja: 25.02.2025 18:09:27 przez el_Beton
[#2] Re: Monitor Commodore 1084S-D1 "rozjechany obraz"

@el_Beton, post #1

Do wymiany są kondensatory w układzie odchylania pionowego.
[#3] Re: Monitor Commodore 1084S-D1 "rozjechany obraz"

@el_Beton, post #1

Trzeba ustawić geometrię. Potrzebna jest instrukcja serwisowa. Powinna być pdf.
W tak starym monitorze wszystko będzie regulowane potencjometrami.

1
[#4] Re: Monitor Commodore 1084S-D1 "rozjechany obraz"

@Alex, post #2

Do wymiany są kondensatory w układzie odchylania pionowego.

A w którym miejscu one są, gdzieś to to ta sekcja ?

Ostatnia aktualizacja: 25.02.2025 18:26:31 przez el_Beton
[#5] Re: Monitor Commodore 1084S-D1 "rozjechany obraz"

@el_Beton, post #4

według schematu kondensatory C306,C307,C308,C309 przy układzie IC301 (oznaczenie 1675A 15 pinowy na radiatorze)
schemat: https://gona.mactar.hu/Commodore/monitor/schematics/Commodore_1084S-D1_PAL_Service_Manual.pdf

Ostatnia aktualizacja: 25.02.2025 18:27:05 przez Alex
1
[#6] Re: Monitor Commodore 1084S-D1 "rozjechany obraz"

@Alex, post #5

Dzięki wielkie spróbuję to ogarnąć chociaż chyba nie mam takich akurat kondensatorów pod ręką.
[#7] Re: Monitor Commodore 1084S-D1 "rozjechany obraz"

@Alex, post #5

Wymieniłem dzisiaj i działa świetnie, obraz jest teraz OK :)
Dla pewności powymieniam jeszcze pozostałe na całej płycie

Dodam tylko taki smaczek, że jak do mnie trafił to wyglądał tak:

Ostatnia aktualizacja: 26.02.2025 15:00:58 przez el_Beton
3
[#8] Re: Monitor Commodore 1084S-D1 "rozjechany obraz"

@el_Beton, post #7

Super OK
[#9] Re: Monitor Commodore 1084S-D1 "rozjechany obraz"

@el_Beton, post #1

Te przewodu w grubej czarnej izolacji ida dobrze, tak ma byc - to jest cewka rozmagnesowujaca kineskop, slyszysz taki jakby strzal przy wlaczaniu monitora, to znaczy, ze cewka zadzialala. Srebrny drut wokoł kineskopu to uziemienie. Fajnie, ze udalo sie go usprawnic. W tak starych monitorach warto zmienic wszystkie kondensatory, szczegolnie jak nie wiadomo gdzie stał. Zmien tez paste dialektryczna pod kapturkiem anody - na pewno starej juz tam prawie nie ma albo jest zdegradowana.

Ostatnia aktualizacja: 27.02.2025 10:04:08 przez moulder
[#10] Re: Monitor Commodore 1084S-D1 "rozjechany obraz"

@moulder, post #9

Zmien tez paste dialektryczna pod kapturkiem anody - na pewno starej juz tam prawie nie ma albo jest zdegradowana.

To tam ma być jakaś pasta?
Ja to po całości wyczyściłem w zmywarce bo syf był taki że całość kleiła się takim papierosowym brunatnym osadem.

A jeszcze jedno pytanko bo oryginalnie monitor ma dwa głośniki chyba 16 Ohm 1W i papier jest w takim sobie stanie i w sumie to zastanawiam się czy można by je wymienić tyle że mam jedynie 8 Ohm. Czy taka zamiana może spowodować jakieś zagrożenie dla elektroniki tego monitora? No nie wiem, że np. jakiś wzmacniacz się spali itp.?

Ostatnia aktualizacja: 28.02.2025 17:04:32 przez el_Beton
[#11] Re: Monitor Commodore 1084S-D1 "rozjechany obraz"

@el_Beton, post #10

Możesz dać głośniki 8ohm nic się nie stanie tylko pamiętaj żeby głośniki miały ekranowane magnesy. Najlepiej od innego monitora lub telewizora kineskopowego bo zwykłe z magnesem na wierzchu zniekształcą geometrię obrazu, kolory i namagnesują Ci kineskop.
[#12] Re: Monitor Commodore 1084S-D1 "rozjechany obraz"

@el_Beton, post #10

Tak pod kapturkiem wokół "dziury" w kineskopie jest fabrycznie pasta dialektyczna zapobiegająca wydostaniu się wysokiego napiecia na zewnątrz i zrobienia np przebicia. Gumowy kapturek ulega degradacji z wiekiem.albo może też mikro pekniec dostać i nie przylega dokładnie do kineskopu lub nie nie będzie szczelny. Dobrze, ze to wyczysciles ale pasta musi być.dla.bezpieczenstwa. Czarny osad na przewodach wysokiego naliecia, kineskopi to norma. Wysokie napiecie lrzyciaga kurz. Warto raz na parę lat każdy odbiornik crt wyczyścić w srodku. Ale generalnie nikt tego nie robi - niejedno juz widziałem w srodku

Ostatnia aktualizacja: 03.03.2025 14:13:17 przez moulder

Ostatnia aktualizacja: 03.03.2025 14:15:15 przez moulder
[#13] Re: Monitor Commodore 1084S-D1 "rozjechany obraz"

@el_Beton, post #10

całości wyczyściłem w zmywarce

W sumie prawidłowo. W tym poradniku też cały sprzęt był wodowany
a potem oczywiście wysuszony.

https://scarthunter.blogspot.com/2014/07/how-to-clean-14-inch-crt-inside-and-out.html

To tam ma być jakaś pasta?

Jest a jakby jej nie było, bo po latach zapewne to jakaś breja. Faktycznie,
niektórzy wymieniają pastę. W sumie posłuchaj, czy słychac jakieś
trzaski. Jeśli tak, to trzeba przesmarować.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem