[#1] Emulator stacji dyskietek
Poszukuję projektu DIY emulatora stacji a`la gotek.
Możecie polecić jakieś sprawdzone projekty.

Sam trafiłem na projekt oparty o malinkę, relatywnie najprostszy w budowie. Jednak już dość stary i soft nie jest już nie jest rozwijany. Ktoś z was budował?
http://amigadrive.blogspot.com/
[#2] Re: Emulator stacji dyskietek

@bobycob, post #1

Pierwszy jaki złożyłem to ten:
https://oshwlab.com/sundbyk/gotek

Działa, ale są chyba lepsze projekty, jak bede przy kompie to poszukam. Dobre jest wszystko co zadziała z oprogramowaniem flashfloppy czyli musi być sprzętowo zgodne z gotekiem.
[#3] Re: Emulator stacji dyskietek

@bobycob, post #1

Ja stanąłem na zleceniu koledze zrobienie płytek do emulatora leżą do dzisiaj nie złożone
[#4] Re: Emulator stacji dyskietek

@bfgmatik, post #2

Ten projekt jest chyba dobry, zbliżony parametrami do komercyjnych Goteków, chyba jest tam BOM i schemat:
https://www.pcbway.com/project/shareproject/Flash_Floppy_Drive__Enhanced_Gotek__for_Commodore_Amiga__compatible_with_Atari__Amstrad__Yamaha__etc___NEW_design.html

A to mój projekt z AmiBaya jakby ktoś był zainteresowany ale sprzedaję je tylko zmontowane, mają dodatkowo OSD:
https://www.amibay.com/threads/flashfloppy-fdd-emulator-with-ff-osd-new-batch.2445786/
[#5] Re: Emulator stacji dyskietek

@marcinm, post #3

To montuj, ja sobie nie wyobrażam życia bez Goteka :). Nawalczyłem się z dyskietkami i miałem dosyć. Musiałbym kupić dyskietki z pewnego źródła bo te które wymarałem po szafach działały jak chciały.

Chociaż w sumie teraz to przerzuciłem się na HDD w A500 i WHDLOAD i unikam dyskietek/goteka :).

Ostatnia aktualizacja: 01.09.2024 21:07:58 przez bfgmatik
[#6] Re: Emulator stacji dyskietek

@bfgmatik, post #5

Dzięki,
Zastanowię się jeszcze czy zaspokajać swoją potrzebę dłubania, czy wziąć od ciebie sprawdzony egzemplarz.
Ze zwłokami z allegro dostałem stację która według Amigi nie jest w stanie sformatować dyskietek - po braku obudowy łatwo wyprowadzić wniosek, że nasi tu byli. Nie ruszyła mi też skonwertowana stacja pctowa. Robi stuku-puku. Jednak też nie formatuje.
Jest więc szansa, że ta Amiga ma jeszcze jakąś usterkę.
[#7] Re: Emulator stacji dyskietek

@bobycob, post #6

No może być jeszcze uszkodzone CIA na płycie. Jeżeli to A500 to można zamienić lewe CIA z prawym i zobaczyć czy coś się zmieni. Znaczy się jeżeli to CIA po prawej (od FDD) jest rzeczywiście jakoś wadliwe to po umieszczeniu go w miejscu lewego komputer raczej nie ruszy. A jeżeli ruszy i nic się nie zmienia to pewnie nie wina CIA :).
[#8] Re: Emulator stacji dyskietek

@bfgmatik, post #7

To już robiłem - przy okazji walki z Paulą. nic to nie zmieniło.
[#9] Re: Emulator stacji dyskietek

@bobycob, post #8

No to musisz mieć stacje i kable co do których jesteś pewien, że działają i jeżeli nadal jest problem to trzeba szukać po ścieżkach na płycie. W rev 8 z baterią kwas potrafi wyżreć ścieżki które idą do prawego CIA, nie wiem czy masz rev 8.
Najlepszy byłby sprawny gotek do testów bo wyklucza też problem z samymi dyskietkami.
[#10] Re: Emulator stacji dyskietek

@bfgmatik, post #9

Mam rev 8 ale zwykłą 500 - czyli bez zegara i baterii.
[#11] Re: Emulator stacji dyskietek

@bobycob, post #10

No nie, to nie powinno się nic stać ze ścieżkami.
[#12] Re: Emulator stacji dyskietek

@bobycob, post #1

Ten projekt wygląda najbardziej sensownie: https://github.com/SukkoPera/OpenFlops.

Czy ktoś już montował tę konstrukcję?"
[#13] Re: Emulator stacji dyskietek

@sillyc0n, post #12

Najbardziej podobny do oryginału, bez układów w dziwnych obudowach (ten pierwszy projekt który zapodałem miał bezsensownie nawalone elementy 0603, drabinki rezystorowe i złącze USB w SMD którego nigdzie nie dało się dostać).

A renoma SukkoPera jest zapewne gwarancją działania. Wygląda dobrze :).
[#14] Re: Emulator stacji dyskietek

@bfgmatik, post #13

Inna opcja jak nie chcesz sam lutowac, a tylko lekko podlubac, to Gotek z AliExpress + OLED + rotary. Drukujesz obudowe w drukarce 3D i umieszczasz plytke, wyswietlacz i knoba.
Wystarczy tylko zaprogramowac flash floppy co wymaga dolutowania kilku pinow i dodatkowych 15 minut.

Opcja jak ktos lubi dyskietki to stacja dyskow z PC z przelotka na osobnym PCB, powinno dzialac z kazda stacja bez koniecznosci masakrowania stacji dyskow. Jest gdzies projekt do tego na githubie.
[#15] Re: Emulator stacji dyskietek

@sillyc0n, post #14

Dłubanie, to też lutowanie.

Tutaj pewną trudnością jest brak pewności czy port FDD Amigi jest na 100% sprawny.
[#16] Re: Emulator stacji dyskietek

@bobycob, post #15

lutowanie to tez dlubanie, ale jesli chcesz zaczac od sprawdzenia portu to poprostu kup goteka na ali i go podepnij. jak zadziala to mozesz sobie ogarniac obudowe pod amige i flash flopa.
[#17] Re: Emulator stacji dyskietek

@sillyc0n, post #14

Inna opcja jak nie chcesz sam lutowac, a tylko lekko podlubac, to Gotek z AliExpress + OLED + rotary

Są już gotowe wersje goteka z oledem i pokrętłem montowanym fabrycznie i lepszym MCU AT32F435. Firmware do nich to FlashFloppy+ (plus). Ten mikrokontroler ma więcej Ramu i wyższą częstotliwość. Autor pisał, że da to nowe możliwości w przyszłości.

Starting July 2022, the factory is supplying an enhanced MCU option: the Artery AT32F435. This MCU runs at 288MHz and has 384kB SRAM. It is enough for reliable operation, extensive image caching, and will allow for a wider range of firmware features in future. The enhanced firmware which runs on this MCU is called FlashFloppy PLUS (or FlashFloppy+).
[#18] Re: Emulator stacji dyskietek

@snifferman, post #17

To ma udawać stację dysków a nie rakietę kosmiczną :)
[#19] Re: Emulator stacji dyskietek

@snifferman, post #17

kazdy znajdzie cos dla siebie. zalozylem ze autor nie chce inwestowac czasu i pieniedzy na sprawdzenie zlacza, wiec kupno taniego goteka z opcja rozbudowy jest calkiem dobra opcja.

czy "flash floppy +" to jakas inna wersja? gdzies mozna zrodla i binarki znalesc?
[#20] Re: Emulator stacji dyskietek

@sillyc0n, post #19

Nie wiem w co chce inwestować autor, ale wdziałem właśnie te nowe goteki na ebay za 50e i sordan.ie też je ma u siebie. Chyba nawet taniej. FF+ jest już wgrane fabrycznie więc odpada kombinowanie z programowaniem itd.

Binarki są na githubie razem z podstawowym FF w folderze hex.

Do testowania i diagnostyki gotek sie przydaje. Jeśli chodzi o używalność, to raczej wolałbym kupić fast z ide, bo widzę, że czasy gdy Goteki były po 60zł się skończyły
1
[#21] Re: Emulator stacji dyskietek

@snifferman, post #20

w folderze hex do wersji 3.42 jest taka zawartosc.
flashfloppy-at415-st105-3.42.hex
flashfloppy-at435-3.42.hex

ot dwie wersje pod rozne wersje mikrokontrolera.
a plusa to ma tylko sordan, nawet w release notes'ach do FF nie ma wzmianki o plusie.
[#22] Re: Emulator stacji dyskietek

@sillyc0n, post #21

ot dwie wersje pod rozne wersje mikrokontrolera.

Wgrałeś i testowałeś już tą na at435? Nie jest to wersja plus?

plusa to ma tylko sordan,

Są też na ali i na ebay od wschodnich sprzedawców.

Domyślam się, że na at435 jest tylko wersja plus i to właśnie ona jest w tym pliku.

Miałem sobie już dawno kupić tą wersję goteka jak były zapowiadane nowe możliwości, ale od 2022 nic ciekawego nie widziałem. Nie wiem nawet czy jest opcja emulacji kilku stacji na raz, bo to w sumie byłoby przydatne.
[#23] Re: Emulator stacji dyskietek

@snifferman, post #22

Wgrałeś i testowałeś już tą na at435? Nie jest to wersja plus?

nie wgralem bo mam tylko goteka na starszym AT32F415.

ale, odnoszac sie do informacji o AT32F435 na githubie i linku z ALI, gdzie na zdjeciach jest FF z plusem; to co mowisz ma sens.

pytanie zostaje czy z tym plusem ida jakies dodatkowe funkcjonalnosci?
[#24] Re: Emulator stacji dyskietek

@sillyc0n, post #23

pytanie zostaje czy z tym plusem ida jakies dodatkowe funkcjonalnosci?

Z tego co się orientuję to narazie nie. Przynajmniej nic nie znalazłem w Relase Notes.

F435 jest dużo szybszy (288Mhz vs 72Mhz/144Mhz) i ma więcej ramu (384KB vs 64KB/32KB) co daje więcej możliwości, które narazie są niewykorzystane. Wiem, że kiedyś autor HxC chciał wprowadzić obsługę dwóch stacji, ale mikrokontroler
STM był na to za wolny. W sumie to nie wiem co poza taką funkcją jeszcze by się przydało. Jakbym miał teraz kupować goteka, to przy porównywalnych cenach wybrałbym właśnie F435. Mam już chyba z 3 szt na STM i narazie nie potrzebuje więcej
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem