kategoria: Komputery
[#1] Wymiana kondensatorów w zasilaczu. Za i przeciw.
Dzień dobry wszystkim.

Mam pytanie do szanownych kolegów. Kupiłem obudowę E\box do A1200, którą sobie powoli odnawiam wizualnie, natomiast zastanawiam się czy jest sens wymieniać kondensatory w zasilaczu. Trzyma napięcia, w środku wygląda ładnie. Bez problemu pracuje z Amigą. Może nie ma sensu ruszać? Jeden z kolegów z forum sugerował aby dostosować zasilacz ATX, ponieważ posiada zabezpieczenia. Wydaję się to niezłym pomysłem. W takim razie jaki, aby posiadał wszystkie niezbędne napięcia? A może do starej obudowy zapakować jakiegoś Meanwella lub ASTECa? Mam 2 sztuki, kupiłem na zapas bo kosztowały 9zł Wszelkie sugestie mile widziane.

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2024 13:13:14 przez atalante
[#2] Re: Wymiana kondensatorów w zasilaczu. Za i przeciw.

@atalante, post #1

Meanwell RT 50B mi się dosyć mocno grzeje w obudowie od oryginalnego zasilacza. A w Amidze żadnych wodotrysków oprócz TF536 i adaptera do karty SD. No ale działa a napięcia są stabilne.
[#3] Re: Wymiana kondensatorów w zasilaczu. Za i przeciw.

@bfgmatik, post #2

Mam ten sam model w oryginalnej obudowie i potwierdzam, że się grzeje,ale ja mam podpiętą A1200+Apollo 1240/33Mhz+ napęd CD-ROM.Wszystko śmiga stabilnie👍
[#4] Re: Wymiana kondensatorów w zasilaczu. Za i przeciw.

@bfgmatik, post #2

W obudowie zasilacza AT miałby sporo miejsca, poza tym wymuszony obieg powietrza. Tylko czy warto?
[#5] Re: Wymiana kondensatorów w zasilaczu. Za i przeciw.

@atalante, post #4

Nie wiem, mi się udało wcisnąć na styk do obudowy od oryginalnego zasilacza Amigowego, przedłużyłem i podłączyłem kabelki i jest fajnie. Generalnie nowoczesne zasilacze impulsowe od laptopów też działają na wysokich temperaturach i żyją wiele lat więc może to im aż tak nie szkodzi :).
[#6] Re: Wymiana kondensatorów w zasilaczu. Za i przeciw.

@atalante, post #1

kondensatorów nie wymieniaj. Kup sobie Meanwella RT-50B i wsadź do starej obudowy. Kup wiatraczek na 12v lub 5v i wsadz do środka tak by wydmuchiwał powietrze. Thats all folks.
1
[#7] Re: Wymiana kondensatorów w zasilaczu. Za i przeciw.

@Stoopi, post #6

Też bym tak zrobił.
1
[#8] Re: Wymiana kondensatorów w zasilaczu. Za i przeciw.

@Stoopi, post #6

Wiatraczek znalazłem, nawet zdziwiony byłem bo zupełnie niezły :D Noctua FLX, akurat 80mm więc idealny. Dziękuję wszystkim za opinie i czekam na kolejne.
1
[#9] Re: Wymiana kondensatorów w zasilaczu. Za i przeciw.

@Stoopi, post #6

Jak jest z tymi Meanwelami bo na stronie icomp w kilku miejscach Jens je dość kategorycznie odradza?
[#10] Re: Wymiana kondensatorów w zasilaczu. Za i przeciw.

@prz, post #9

Używam od kilku lat do swoich Amig. Przerabiam oryginalne zasilacze na meanwella i wkladam do oryginalnych obudów. Nie miałem negatywnego feedbacku od nikogo. Co do Jensa to ... chodzi ci o wpis o ACA500plus i zasilaczach? Dosyć mocne słowa padają na forach typu Exxos że Jens zwala problemy ze swoimi produktami na zasilacze inne niż jego CA-PSU. Ale to raczej rozmowa przy piwie. ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 09.07.2024 11:52:14 przez Stoopi
[#11] Re: Wymiana kondensatorów w zasilaczu. Za i przeciw.

@Stoopi, post #10

Dzięki za odpowiedź. O tych Meanwelach jest tam np. w wielu wątkach o Indivisiom jako potencjalna przyczyna zgłaszanego problemu, a uwagi na temat tych zasilaczy są niekiedy bardzo kategoryczne. Zdziwiło mnie to bo słyszałem raczej dobre opinie o tych zasilaczach w kontekście współpracy z Amigą. Może to co napisałeś nieco to wszystko tłumaczy .
1
[#12] Re: Wymiana kondensatorów w zasilaczu. Za i przeciw.

@prz, post #11

Ja Meawella używam w GBA1000. Te zasilacze mają kilka zalet: można dobrać pod konkretną Amigę - pod katem konkretnych napięć zasilających i obciążalności, druga zaleta to fakt, że są to zasilacze nowe. Trzecia jest taka, ze napięcie odniesienia (dla regulacji poziomu napięcia na wyjściach) jest głównym napięciem konsumowanym przez Amigę: 5V, a nie, jak w przypadku jednostek ATX gdzie są to napięcia nieużywane przez Ami (3,3V, albo 12V).

Ostatnia aktualizacja: 09.07.2024 13:44:42 przez wali7
[#13] Re: Wymiana kondensatorów w zasilaczu. Za i przeciw.

@atalante, post #1

Ja z uwagi, że dużo naprawiam tego sprzętu to używam i oryginalnych zasilaczy i zamienników różnej maści do testów.
Prywatnie w moich Amigach są oryginalne zasilacze po wymianie kondensatorów i czasem innych elementów. Po tylu latach mało który kondensator elektrolityczny jest w pełni sprawny. Najwyraźniej konstruktorzy Amigowych zasilaczy brali pod uwagę, że fabryki mogą stosować elementy słabej jakości i często nawet przy spadku pojemności o połowę te zasilacze nadal całkiem dobrze pracują. Oczywiście nie mam zastrzeżeń do zamienników dobrej klasy bo często są bardziej stabilne niż oryginalne. Ale trafiały do mnie tez zamienniki słabe ( również Meanwella, których bym nie używał. Jeśli chodzi o przerobione ATXy to musisz uważać, bo wile z nich ma zabezpieczenia na linii 3,3V, a akurat tego napięcia Amiga nie potrzebuje i trzeba montować sztuczne obciążenie na tej linii. Podsumowując jeśli chcesz zostawić sobie oryginalny zasilacz to wymień kondensatory, użyj go ze dwie godziny i odłóż na półkę.
[#14] Re: Wymiana kondensatorów w zasilaczu. Za i przeciw.

@Marcin74, post #13

Bardzo merytoryczny post. Miło poczytać praktyka. To co byś polecił w takim razie? Na jaki model wymienić wnętrze zasilacza?

Ostatnia aktualizacja: 09.07.2024 13:58:47 przez atalante
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem