[#13]
Re: Wymiana kondensatorów w zasilaczu. Za i przeciw.
@atalante,
post #1
Ja z uwagi, że dużo naprawiam tego sprzętu to używam i oryginalnych zasilaczy i zamienników różnej maści do testów.
Prywatnie w moich Amigach są oryginalne zasilacze po wymianie kondensatorów i czasem innych elementów. Po tylu latach mało który kondensator elektrolityczny jest w pełni sprawny. Najwyraźniej konstruktorzy Amigowych zasilaczy brali pod uwagę, że fabryki mogą stosować elementy słabej jakości i często nawet przy spadku pojemności o połowę te zasilacze nadal całkiem dobrze pracują. Oczywiście nie mam zastrzeżeń do zamienników dobrej klasy bo często są bardziej stabilne niż oryginalne. Ale trafiały do mnie tez zamienniki słabe ( również Meanwella, których bym nie używał. Jeśli chodzi o przerobione ATXy to musisz uważać, bo wile z nich ma zabezpieczenia na linii 3,3V, a akurat tego napięcia Amiga nie potrzebuje i trzeba montować sztuczne obciążenie na tej linii. Podsumowując jeśli chcesz zostawić sobie oryginalny zasilacz to wymień kondensatory, użyj go ze dwie godziny i odłóż na półkę.