[#12]
Re: naprawa karty voodoo2
@misiek2,
post #11
Coś kojarzę, że akceleratory przed Voodoo3 pozwalały na akcelerację 3D tylko na pełnym ekranie, na oknie nie. Zresztą Voodoo3 też ma zabawne ograniczenia, czyli: tylko kwadratowe tekstury o maksymalnej wielkości 256x256, brak akceleracji przy renderowaniu "druciaków" oraz wymóg ekranu w 16-bitowym kolorze (czyli 65 tysięcy kolorów, a nie 16 milionów). Nasza amigowa karta BVision3D jest nieco wolniejsza ale tych wszystkich ograniczeń nie ma i dlatego zawsze wydawała mi się nowocześniejsza.
I jeszcze taka motylkowa dygresja na temat Voodoo3...
Jeżeli jest tutaj gdzieś Kiero to potwierdzi albo zaprzeczy ale wydaje mi się, że dwa pierwsze ograniczenia nie dotyczyły MorphOSa, bo tam sterowniki same sobie potrafiły doskalować odpowiednio teksturę jeżeli była taka potrzeba, a druciaki byly jakoś sprytnie renderowane jako cienkie, nieteksturowane trójkąty.

Ekranu 16-bit nie dało się przeskoczyć dlatego gdy początkowo w Pegasosie I G3/600 miałem Voodoo3 to ekran Ambienta miałem w 16-bitach. Zbyt często odpalałem coś akcelerowanego na oknie żeby ciągle przełączać ekran (wtedy to się tak zgrabnie nie przełączało jak teraz).