[#4]
Re: Karta CF 4GB lub 8GB tylko pod PCMCIA (Amiga 1200)
@AmiClassic,
post #3
Przekonałem się już o tym dwukrotnie:
1. Kiedyś tutejszy forumowicz 'snifferman' polecił mi kartę CF 8GB Transcend pod PCMCIA na A1200. Podał mi linka i sprawdziłem dokładnie czy wizualnie jest taka sama. Kupiłem przez allegro identyczną wizualnie kartę CF 8GB Transcenda jaką on mi polecił. Niestety moja A1200 nie wykryła jej pod PCMCIA i formatowanie na FAT32 nic nie pomogło.

Sprzedawca był spoko gościem, więc szybko zwrócił mi kasę.
2. Niedawno kupiłem kartę CF 8GB SanDisk Ultra (jako drugi egzemplarz). Niestety moja A1200 nie wykryła jej pod PCMCIA i formatowanie na FAT32 nic nie pomogło.

Wczoraj odesłałem sprzedawcy tego niewidocznego SanDiska i w przyszłym tygodniu zwróci mi kasę. Pierwszy egzemplarz tej samej karty jest bez problemu widoczny pod PCMCIA na A1200.
Rozważam następujące przyczyny nie wykrywania tych dwóch różnych kart CF 8GB (Transcenda i SanDiska) pod PCMCIA na A1200:
1. Pierwsza przyczyna to kwestia rewizji płyty głównej A1200. Ja mam rewizję płyty głównej 1D.1 w A1200. Ciężko stwierdzić czy to kwestia rewizji płyty głównej.
2. Druga przyczyna to inny typ pamięci flash w identycznych wizualnie kartach CF.
3. Trzecia przyczyna to identyczne wizualnie karty CF były produkowane w innych chińskich fabrykach.
To jest niemożliwe?
Jak to Ferdek Kiepski powiedział: "Są na świecie rzeczy, które się nawet fizjologom nie śniły".
Podsumowując:
Karty CF były wcześniej używane w aparatach cyfrowych/lustrzankach. Najlepiej, żeby sprzedawca był w posiadaniu Amigi 600/1200 i przed wysyłką sprawdził na swojej Amidze czy dana karta jest widoczna pod PCMCIA. Wtedy są duże szanse, że zakup będzie udany. Jeżeli sprzedawca nie posiada Amigi, to niestety zakup będzie w ciemno.