[#1] Monitor CRT od PC z A500 i innym retro
Hey,
Mam dziwny problem którego nie za bardzo rozumiem. Mam standardowy monitor samsunga 753df do którego poprzez przejsciowki scart->hdmi i hdmi->vga podpinam sprzet retro (xe/c64/a500). O ile obraz jest poprawnie wyswietlany to co jakis losowy czas gasnie mi obraz na 1 sekunde. To samo jest z audio, ono tez gasnie w tym samym momencie. Czy to kwestia monitora czy przejściówek, na co stawiacie? Ten sam monitor podpięty do vga pc działa poprawnie tyle ze pracuje z innymi częstotliwościami na pc a innymi na pal

Dodam ze podpinam a500 mini poprzez te przejsciowki ale za pomoca tylko hdmi->vga i tez gasnie audio i dzwiek. Przejsciówka moze generowac takie historie ?

Ostatnia aktualizacja: 18.10.2022 12:51:48 przez druzil28
[#2] Re: Monitor CRT od PC z A500 i innym retro

@druzil28, post #1

Raczej te przejściówki, chociaż one chyba nie posiadają żadnej pamięci na jakiś bufor. Trudno powiedzieć.
[#3] Re: Monitor CRT od PC z A500 i innym retro

@druzil28, post #1

Ten sam monitor podpięty do vga pc działa poprawnie tyle ze pracuje z innymi częstotliwościami na pc a innymi na pal

Monitor w obu przypadkach pracuje na częstotliwościach jakie jest w stanie obsłużyć. Inaczej nie byłoby obrazy.

Szukaj przyczyny w przejsciowkach.
[#4] Re: Monitor CRT od PC z A500 i innym retro

@druzil28, post #1

Albo przejściówka, albo zakłócenia zewnętrzne i/lub kiepski kabel HDMI. Swego czasu miałem taki przypadek, do monitora z gniazdem HDMI był podpięty mikroskop cyfrowy z wyjściem HDMI, prostym kablem. Jeżeli w pobliżu używałem lutownicy transformatorowej, to każde "puszczenie cyngla" powodowało zanik obrazu na sekundę. Pomogła wymiana kabla HDMI na inny.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem