[#1] Ciągle świecąca dioda HDD przy karcie CF
Witam,
Prosty adapter cf na 44 PATA wpinany bezpośrednio w płytę - coś takiego:

Niestety ciągle świeci dioda led i na tym kontrolerze i w obudowie niezależnie czy w adapterze jest karta CF czy nie. Po wypięciu z płyty tej przejściówki dioda hdd nie świeci.
Na 39 pinie złącza ide tej przejściówki jest cały czas stan wysoki (5V).
Czy da się coś zrobić, żeby dioda led działała normalnie (podczas aktywności dysku) czy trzeba zmienić tą przejściówkę na inną (jaką?) która poprawnie steruje diodą led?
[#2] Re: Ciągle świecąca dioda HDD przy karcie CF

@Rambler, post #1

Jeżeli na pinie 39 jest cały czas 5 V, to dioda HDD nie powinna świecić w ogóle. Jaki model Amigi?
[#3] Re: Ciągle świecąca dioda HDD przy karcie CF

@Krashan, post #2

A1200
[#4] Re: Ciągle świecąca dioda HDD przy karcie CF

@Rambler, post #3

No to nie ma opcji, jeżeli na pinie 39 jest naprawdę 5 V, a dioda HDD świeci, to prawdopodobnie masz uszkodzenie w Amidze.
[#5] Re: Ciągle świecąca dioda HDD przy karcie CF

@Rambler, post #1

Tak. Miałem to samo te tranzystory szkodzą. musi być bezpośrednio sygnał z karty CF (45) do pinu Amigi IDE (39) . Ja je wlutowałem i zrobiłem zworkę. OK
[#6] Re: Ciągle świecąca dioda HDD przy karcie CF

@Cizar, post #5

Przełożyłem inną przejściówkę z A500 - z tym że tamta miała PATA40 pin więc przez jeszcze jedną przejściówkę (ide40->ide44pin) i..... dioda led HDD działa jak powinna. Widać ewidentnie problem tamtej przejściówki. Spróbuję jutro tak polutować jak piszesz.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem