[#1] Monitor Grundig Davio
Cześć.

W celach informacyjnych w kategorii monitorów ze złączem SCART polecam Grundig Davio 15-5710.
W porównaniu z Samsungiem 711mp, którego też posiadam, Grundig ma zauważalnie ładniejszy obraz po SCART. Być może jest to zasługa 15 cali vs 17 cali w Samsungu, ale mimo wszystko różnice widać.

Na delikatny minus to jak się patrzy na jednolity kolor (np. blat workbencha) to ma się wrażenie, że podświetlenie lekko pulsuje. Wydaje mi się, że jest to po prostu cecha monitora lub konkretnie mojego egzemplarza. Jednak po chwili użytkowania już się nie widzi tego efektu.

Z ciekawych rzeczy to monitor można zasilić zarówno z sieci 230V jak i 12V DC.

Musiałem tylko zrobić na nowo kabelek, bo ten Allegrowy słabo działał z tym monitorem.

Zamieszczam fotki, ale na żywo wygląda znacznie lepiej.

1
[#2] Re: Monitor Grundig Davio

@TomcioPaluszek, post #1

jak ci matryca pulsuje to lampy cf mogą być już przepracowane, albo kondensatory w zasilaczu.

Używam takiego tylo 20 calowego i działa świetnie.
[#3] Re: Monitor Grundig Davio

@TomcioPaluszek, post #1

Wyglada calkiem spoko OK
[#4] Re: Monitor Grundig Davio

@QUAD, post #3

Jakiego pilota używasz do niego? Nie mam oryginalnego i szukam zamiennika.
[#5] Re: Monitor Grundig Davio

@TomcioPaluszek, post #1

Czy przy wyższych rozdzielczościach obraz drga jak w 711?
[#6] Re: Monitor Grundig Davio

@TomcioPaluszek, post #1

Jak odpaliłeś ten monitor na SCART <-> RGB ? Ja mam biały ekran i po chwili komunikat CVBS

Ostatnia aktualizacja: 05.06.2021 01:54:53 przez Santyago
[#7] Re: Monitor Grundig Davio

@Stoopi, post #4

Kupiłem w koncu pilota do niego i obraz jest o niebo lepszy niż na innych monitorach LCD po SCART/EURO. Obraz uzyskuje po kabelku RGB/scart.
[#8] Re: Monitor Grundig Davio

@Santyago , post #6

Może masz coś nie tak z kabelkiem i nie przełącza ci na RGB.
Sprawdź PIN16 w złączu SCART telewizora czy amiga daje tam około 2,5V żeby przełączyło w tryb RGB.
[#9] Re: Monitor Grundig Davio

@Bociek78, post #5

Tak
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem