[#1] Problem z połączeniem null-modem
Witam. Zakupiłem ostatnio przejściówkę usb-db9 link
Do tego polutowałem we własnym zakresie kable db9-db25

I próbowałem połączyć Ami z PC tym sposobem: link
Po wpisaniu pierwszego polecenia Shell chwilę "myśli", po jakimś czasie wyskakuje time-out (kabel z pierwszego schematu). Po podłączeniu drugiego kabla Amiga Explorer wywala na PC "nieznany błąd".
Wszystkie ustawienia sprawdzałem z milion razy, ustawiałem zarówno przez menedżer urządzeń jak i w Amiga Explorerze i problem nie znika. Ma ktoś jakiś pomysł?
[#2] Re: Problem z połączeniem null-modem

@lincoln06, post #1

Albo przejściówka USB rs232 niewłaściwa, albo Amiga nie ma -12V (minus12V), albo windows za nowy, lub też sterowniki nieodpowiednie.
[#3] Re: Problem z połączeniem null-modem

@lincoln06, post #1

Korzystam z takiego rs-232 link wybrałem sposób z exec.pl z Amiga Explorer. Działam na Windows 10 i wszystko śmiga. W menadrzeze urządzeń znajduje ci tego rsa?.
W pracy czasem jeszcze korzystam z rs-232 usb i kiedyś też kupiłem jakiś tani konwerter i niedziala. Ten z mojego linka firmy digutus moim zdaniem jest najlepszy.

Ostatnia aktualizacja: 13.04.2020 06:35:15 przez lasero79
[#4] Re: Problem z połączeniem null-modem

@lasero79, post #3

Menedżer go widzi

Tutaj ustawienia portu

albo windows za nowy, lub też sterowniki nieodpowiednie.

Też może być, w każdym razie korzystam z 64-bitowej wersji AE, a sterowniki mam od sprzedawcy kabla. Mam inną Amigę, zobaczę później, czy na niej też występują te same problemy

Ostatnia aktualizacja: 13.04.2020 10:19:39 przez lincoln06
[#5] Re: Problem z połączeniem null-modem

@lincoln06, post #4

Zobacz z takimi ustawieniami

Ostatnia aktualizacja: 13.04.2020 10:44:33 przez lasero79

Ostatnia aktualizacja: 13.04.2020 10:45:00 przez lasero79
[#6] Re: Problem z połączeniem null-modem

@lasero79, post #5

Wtedy w Amidze też zmieniać, czy nie ruszać nic?
[#7] Re: Problem z połączeniem null-modem

@lincoln06, post #6

U mnie tak mam ustawione w AExplorer

Ostatnia aktualizacja: 13.04.2020 11:10:08 przez lasero79
[#8] Re: Problem z połączeniem null-modem

@lasero79, post #7

Ustawiłem wszystko jak podałeś, dalej błąd LINK
[#9] Re: Problem z połączeniem null-modem

@lincoln06, post #4

Prawdopodobnie zainstalował się pod Windowsem zły sterownik. Też tak miałem.
[#10] Re: Problem z połączeniem null-modem

@Krashan, post #9

Zainstalowałem ch341, no i coś tam zadziałało, mianowicie w RAM Dysku pojawił się plik "Setup" mimo błędu time-out. Później Amiga Explorer przestał mi działać, więc spakowałem pliki na przygotowany ADF i z pomocą goteka wgrałem na dysk. No i śmiga aż miło:

Wszystkim wielkie piwo! Bardzo Wam dzięki! Teraz będzie co robić przy zakazie wychodzenia z domu :)
Jeszcze tylko jedno pytanko, jak będę chciał zwiększyć prędkość to w których miejscach to ustawiać?

Ostatnia aktualizacja: 13.04.2020 17:15:02 przez lincoln06
[#11] Re: Problem z połączeniem null-modem

@lincoln06, post #10

Na amidze w informacji o ikonie aexplorera a na pc ppm na amiga explorer i properties czy jakos takos.
Tylko watpie ze uzyskasz wiecej niz 19200kbs. Mi jakims cudem dzialalo 115200kbs ale po zaistalowaniu classicwb dziala tylko 19200kbs. Wszystko na a3000.
[#12] Re: Problem z połączeniem null-modem

@Jaro2k , post #11

U mnie działa 57600 na a1200
[#13] Re: Problem z połączeniem null-modem

@lincoln06, post #12

No u mnie dzialalo 115200kbs na czystym wb ,a po zainstalowaniu classicwb cos sie zwaliło.
[#14] Re: Problem z połączeniem null-modem

@Jaro2k , post #13

Sprawdź sterownik serial.device .
Czy to jest ta sama wersja na której działało 115200bs (nie kbs).
[#15] Re: Problem z połączeniem null-modem

@lincoln06, post #1

Miałem podobny problem, nie działało, resetowałem sterownik do adaptera usb i po wielu wielu próbach nagle zadziałało. Ale tylko jeden raz, akurat by zgrać na Amigę ważne adfy z Windowsa. Następnego dnia adapter przestał działać (może gdybym ponawiał próby to w końcu by się uruchomił).

Potem rozwiązałem sprawę inaczej. Znalazłem w pracy na zapleczu starego laptopa z lat 90, jakiś pentium 100mhz z fizycznym portem rs232. Na nim kabel null modem działa zawsze, zero problemów, co chcę mogę w każdej chwili zgrać na moją A500.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem