[#1] Amiga 1200 Rev 2B Fioletowy ekran
Znajomy dał mi Amigę do recapu. Dokładnie chodzi o tą z tego wątku. Ostatnio co jakiś czas miał problem z zawiechami i fioletowym ekranem.

Wymieniłem kondensatory i amiga odpaliła bez problemu. przeleciało demko. Podłączyłem turbo i kartę SD. Odpaliłem lotusa 2 z whdload i po chwili błąd i zawiecha.

Po resecie zasilania fioletowy ekran i tak już zostało.

Z turbo czy bez jest to samo.

Sama mobo bez peryferi też fioletowy

nie znalazłem zbyt wiele informacji na ten temat. Podmieniłem już ROM i poprawilem lutowanie podstawek. Jutro może je wymenie i wypale diagrom.

Jakieś sugestie? Gdzie szukać przyczyny?
[#2] Re: Amiga 1200 Rev 2B Fioletowy ekran

@snifferman, post #1

Może tasiemka IDE ma słaby kontakt?
[#3] Re: Amiga 1200 Rev 2B Fioletowy ekran

@Bartek2075, post #2

bez taśmy ide i bez żadnych peryferi jest to samo. Goła płyta, podłączone zasilanie i kabel RGB i fiolet- widzę fiolet. Czasem czarny
[#4] Re: Amiga 1200 Rev 2B Fioletowy ekran

@snifferman, post #3

Fiolet w A4000D oznaczał problemy z Paulą, lub układami CIA.
[#5] Re: Amiga 1200 Rev 2B Fioletowy ekran

@snifferman, post #3

Chciałbym dodać że problem zaczął się od niestabilności (wywalania gier whdload do pulpitu), po reebocie ami startowała normalnie lub wywala fioletowy ekran. Amiga jest już po recapie, Snifferman zapuścił demko - działa normalnie, odpalił grę dla testu czy są dalej zwiechy - no i wywaliło do pulpitu i fioletowy ekran...
Amiga odpolona w samym wb, kopiowanie plikow w dopusie itp nie okazywała żadnych oznak niestabilności. Ale wystarczyło odpalić Lotusa ( tutaj problem pokazywał się najszybciej ) następowała w/w zwiecha, wywalenie do pulpitu/zapytanie o reset/reset no i fioletowty ekran
[#6] Re: Amiga 1200 Rev 2B Fioletowy ekran

@Aryman33, post #5

A pamięć sprawdzales?
[wyróżniony] [#7] Re: Amiga 1200 Rev 2B Fioletowy ekran

@snifferman, post #1

Przedzwoń miernikiem czy kondensatory są dobrze wlutowane i mają kontakt z reszta płyty. Zdarzyło mi sie raz tak że kondensatory trzymały się padów jednak nie było połączenia padów z reszta płyty.
[#8] Re: Amiga 1200 Rev 2B Fioletowy ekran

@michal_zukowski, post #6

Pamięci nie sprawdzałem, bo nie bardzo mogłem z fioletowym ekranem. Dzisiaj rano płyta odpaliła. Po pracy zapuszcze memtesta jeśli odpali

Kondensatory zawsze sprawdzam po wlutowaniu i wszystko jest ok, a przynajmniej było w chwili pomiaru.
[#9] Re: Amiga 1200 Rev 2B Fioletowy ekran

@snifferman, post #8

Sprawdziłem tą amigę z turbo bez podłączania karty SD i wszystko co uruchomiłem z dyskietek dzaiłało i nie zawiesiła się ani razu. Gdy odpaliłem coś z z whdload z SD to zwiecha i fioletowy, który zostawał nawet po odłączeniu wszystkiego (gołą płyta z zasilaniem i kablem RGB) i wyłączeniu zasilania.

Sprawdziłem tą kartę SD na innej amidze z ACA1233 jak i Z tym M-tec`iem i również fioletowy, ale po resecie wszystko wraca do normy.
Sformatowałem kartę na nowo i zainstalowałem WB. Na razie nie zaobserwowałem nic niepokojącego. Winna była chyba karta tylko dlaczego fioletowy ekran pozostawał nawet po wyłączeniu zasilania na pół minuty?

Drugie pytanie to timing fix dla rev 2B.
Znalazłem ten opis i nie wiem, które przeróbki zastosować.

Sygnały zegara Budgie (U20) pin 95

E121R
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem