[#1] Schemat +4mb fast ram do karty Blizzard 1220/4
Witam. Ostatnio zdobyłem kartę turbo Blizzard 1220/4. Na karcie znajduje się 4mb fast ram. Do WHDload to trochę mało. Do karty można zainstalować dodatkowe 4mb fast ramu, które bardzo ciężko zdobyć. Z racji, że zajmuje się elektroniką pomyślałem, że wykonam ją sam. Posiada może ktoś schemat?

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2018 21:53:39 przez Eloziomkonin
[#2] Re: Schemat +4mb fast ram do karty Blizzard 1220/4

@Eloziomkonin, post #1

Amiga Blizzard 1220 4MB Expansion ADD4

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2018 22:10:28 przez Dorian3d
[#3] Re: Schemat +4mb fast ram do karty Blizzard 1220/4

@Dorian3d, post #2

Kupiłem takie, działa idealnie i na 8mb można już trochę się pobawić.
[#4] Re: Schemat +4mb fast ram do karty Blizzard 1220/4

@ponior, post #3

To rozszerzenie z przesyłką kosztuje ok 200zł. Zbudowane jest na dwóch układach HM5118160J6, które można kupić za ok 15zł. Żeby je wykonać muszę zdobyć schemat
[#5] Re: Schemat +4mb fast ram do karty Blizzard 1220/4

@Eloziomkonin, post #1

Może to Ci pomoże: Schemat na aminet.net.
[#6] Re: Schemat +4mb fast ram do karty Blizzard 1220/4

@Umpal, post #5

To jest trochę inny schemat. Po pierwsze nie mam takiego ramu a po drugie to nie estetycznie wygląda

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2018 23:29:27 przez Eloziomkonin
[#7] Re: Schemat +4mb fast ram do karty Blizzard 1220/4

@Eloziomkonin, post #6

Czy na tym portalu nie można już nawet pomóc żeby ktoś nie biadolił? Odechciewa się normalnie. Nie napisałem zrób takiego "pająka", tylko że 'może to Ci pomoże'. Elektronikiem nie jestem, a tam jest jakiś schemat. Nie musisz przecież go robić, ale podziękować wypada.
[#8] Re: Schemat +4mb fast ram do karty Blizzard 1220/4

@Umpal, post #7

A będę taki i tez pomogę.
http://eab.abime.net/showthread.php?t=51852
[#9] Re: Schemat +4mb fast ram do karty Blizzard 1220/4

@Norbert, post #8

Ze względu na to, że nie znalazłem żadnego konkretnego schematu zmuszony byłem się poddać i zakupić to rozszerzenie na ebay.
Po instalacji zauważyłem same pozytywy. Po pierwsze pojawiło się 8mb fastu a po drugie Amiga stała się bardziej stabilna. Wcześniej gdy odpalałem gry przez whdload przy niektórych grach podczas wczytywania migał obraz i dioda power. Myślałem, że to przez kondensatory więc wymieniłem wszystkie na nowe i nie pomogło. Dopiero po włożeniu dodatkowego 4mb fastu problem zniknął. Amiga śmiga teraz aż miło... SYSINFO pokazuje mi teraz 4853. Co ciekawe bez kooprocesora 68882 i bez tego rozszerzenia 4mb fast SYSINFO pokazał tyle samo. Dzięki wszystkim za pomoc

Ostatnia aktualizacja: 20.11.2018 22:27:52 przez Eloziomkonin
[#10] Re: Schemat +4mb fast ram do karty Blizzard 1220/4

@Eloziomkonin, post #9

Co ciekawe bez kooprocesora 68882 i bez tego rozszerzenia 4mb fast SYSINFO pokazał tyle samo

Naprawdę Cię to zaskoczyło he, he
[#11] Re: Schemat +4mb fast ram do karty Blizzard 1220/4

@Eloziomkonin, post #9

a po drugie Amiga stała się bardziej stabilna. Wcześniej gdy odpalałem gry przez whdload przy niektórych grach podczas wczytywania migał obraz i dioda power. Myślałem, że to przez kondensatory więc wymieniłem wszystkie na nowe i nie pomogło.

LOL, to miganie to doczytywanie panie, whdload musi wychodzić do systemu, bo operacje na dysku nie są dostępne z poziomu gry, więc następuje chwilowe zamrożenie gry, jak ci się gra załaduje do ramu cała (czego nie mogłeś uzyskać na 4MB) to migania nie będzie. Usuń sobie parametr PRELOAD z właściwości ikonki gry i miganie powróci, a do tego będzie jeszcze paskudniejsze niż było, bo żaden plik nie będzie znajdował się w RAMie.

Ostatnia aktualizacja: 20.11.2018 23:21:50 przez sanjyuubi
[#12] Re: Schemat +4mb fast ram do karty Blizzard 1220/4

@Eloziomkonin, post #1

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem