[#1] Wymiana kondensatorów SMD a "gorące szczypce" ZD-409
Przeglądając tematy o wymianie kondensatorów widziałem, że część osób która to robiła używała gorących szczypiec ZD-409. Ponieważ zabieram się do wymiany kondensatorów w świeżo kupionej 1200 (problem z jednym kanałem audio i obrazem, pisałem o niej na forum) więc mam pytanie czy standardowy grot z tych szczypiec daje radę czy dokupić jakiś inny aby ułatwić sobie pracę ?

Ostatnia aktualizacja: 24.08.2018 13:53:05 przez lopezpb
[#2] Re: Wymiana kondensatorów SMD a "gorące szczypce" ZD-409

@lopezpb, post #1

Też zastanawiam się nad zakupem tych szczypiec do stacji z regulacją temperatury. Kupie je razem z zestawem końcówek. Moje pytanie:

Czy nadają się do wylutu pojedyńczych elementów smd?
Może jest jakaś alternatywa?
Praca na dwie lutownice nie jest wygodna a hot air i obklejanie wszystkiego na około taśmą też do wygodnych nie należy

Ostatnia aktualizacja: 24.08.2018 14:00:45 przez snifferman
[#3] Re: Wymiana kondensatorów SMD a "gorące szczypce" ZD-409

@snifferman, post #2

Można jeszcze kupić te ultra tanie lutownice na usb i wydrukować sobie do nich trzymak przekształcając je w szczypce. Efekt nie jest jakiś ultra świetny, ale jak widać na załączonym filmiku idzie tym wylutowywać. ;)
[#4] Re: Wymiana kondensatorów SMD a "gorące szczypce" ZD-409

@lopezpb, post #1

Robiłem to szczypcami ze stacji Xytronic LF-1680. Standardowe końcówki dają radę po podgięciu ich kombinerkami (do wrednych kondensatorów audio przy złączu klawiatury). Szczypce są też świetne do wymiany innych dwukońcówkowych elementów SMD (rezystory, kondensatory, diody itp.)

Ostatnia aktualizacja: 24.08.2018 14:23:58 przez Krashan
[#5] Re: Wymiana kondensatorów SMD a "gorące szczypce" ZD-409

@Krashan, post #4

To ja chyba się skuszę na nie. Nie wiem tylko czy moja stacja Zd937 48w da radę je nagrzać. Trochę ludzi skarżyło się na słabe nagrzewanie i nieporęczność.
[#6] Re: Wymiana kondensatorów SMD a "gorące szczypce" ZD-409

@snifferman, post #5

Dzięki chłopaki, ale mnie interesuje wersja 15x tańsza ;)

Wracając na ziemię, potrzebuję szczypiec raczej na jednorazową operację, czy może się ktoś wypowiedzieć o grotach do ZF-409?
[#7] Re: Wymiana kondensatorów SMD a "gorące szczypce" ZD-409

@lopezpb, post #6

polecam gorącą dłoń i kombinerki, koszt tanio i bez prątoOK
[#8] Re: Wymiana kondensatorów SMD a "gorące szczypce" ZD-409

@lopezpb, post #6

Witaj, swego czasu przeprowadziłem udany recap mojej A600 używając tych tanich szczypiec (teraz widzę, że są o połowę tańsze):
link
Swoje doświadczenia na szybko przedstawiłem tutaj (obiecałem pełen raport i dotrzymam słowa):
link (#40)
W dwóch zdaniach: recap przy użyciu takich tanich szczypiec jest możliwy, chociaż wady takiej taniochy nie podlegają dyskusji. U mnie poszło gładko, ale wręcz przesadnie się przygotowałem (wylutowałem i ponownie wlutowałem te elementy, które ograniczały mi dostęp, poczytaj wątek). Nie przerabiałem grotów. Nowe capy wlutowałem już tradycyjną kolbą z grotem do SMD.
[#9] Re: Wymiana kondensatorów SMD a "gorące szczypce" ZD-409

@Michciu, post #8

Dzięki za odpowiedź, w takim razie kupie szczypce ZD-409 (na zdjęciach to chyba to samo) i będę walczył :)

Ostatnia aktualizacja: 25.08.2018 09:33:38 przez lopezpb
[#10] Re: Wymiana kondensatorów SMD a "gorące szczypce" ZD-409

@lopezpb, post #6

Szczypce są mało precyzyjne, droższe są tylko trochę lepsze pod tym względem. Świetnie nadają się do zdejmowania elementów do których jest dostęp i które choć trochę wystają wyprowadzeniami ponad płytę, wyprowadzenia elektrolitów SMD nie za bardzo wystają więc będziesz jarał ich plastikową podstawę i ogólnie zanim ogarniesz temat możesz narobić sobie szkód na płycie. Najszerszymi grotami można nawet zdjąć dość duży układ w obudowie SO, SOP czy SSOP, natomiast do drobnicy są lepsze rozwiązania jak np. groty typu widełki w rozmiarach 1206 czy 0805, a nie takie pokraczne szczypce.
Lepsze efekty IMHO osiągniesz ze zwykłą grotówką grzejąc najpierw jedno wyprowadzenie jednocześnie przechylając kondensator żeby go od grzanej strony podnieść, a potem już tylko drugie wyprowadzenie.
[#11] Re: Wymiana kondensatorów SMD a "gorące szczypce" ZD-409

@Kilos, post #10

Tej metody właśnie bardzo się boję, bo ta nieodlutowana strona działa wówczas jak dźwignia i bardzo łatwo oderwać pada
[#12] Re: Wymiana kondensatorów SMD a "gorące szczypce" ZD-409

@lopezpb, post #11

No nie, wyprowadzenia są elastyczne, po prostu wygina się pod kondensatorem.
Proponuję Ci wziąć jakieś stare truchło z kondensatorami SMD i poćwiczyć.
[#13] Re: Wymiana kondensatorów SMD a "gorące szczypce" ZD-409

@Kilos, post #10

Zgadzam się, muszę to podkreślić, że zdjęte stare capy były przeze mnie dodatkowo przypalone przy podstawie, ale i tak nie zależało mi na ich odzysku. To miało być tylko do jednego celu - zdjęcia starych, miejscami wylanych capów. Natomiast w żaden sposób nie naruszyłem ścieżek czy padów. Do takiej monotematycznej roboty się sprawdziły. Oczywiście nie ma co nastawiać się na ambitniejsze wykorzystanie takich szczypiec. Ale ja to wszystko uczciwie już opisałem. Trzeba samemu zadecydować, czego się oczekuje. PozdroOK
[#14] Re: Wymiana kondensatorów SMD a "gorące szczypce" ZD-409

@Kilos, post #10

Szczypce są mało precyzyjne, droższe są tylko trochę lepsze pod tym względem.
Nieprawda.
wyprowadzenia elektrolitów SMD nie za bardzo wystają więc będziesz jarał ich plastikową podstawę
Nieprawda. Chyba, że ma szczypce bez regulacji temperatury.
No nie, wyprowadzenia są elastyczne, po prostu wygina się pod kondensatorem.
Nieprawda. Nie wygną się, bo są ściśnięte między płytą a podstawką kondensatora.

Ale OK, niech sobie kolega lopezpb zepsuje płytę i sam wyrobi zdanie.

Ostatnia aktualizacja: 25.08.2018 12:43:17 przez Krashan
[#15] Re: Wymiana kondensatorów SMD a "gorące szczypce" ZD-409

@polutuje, post #7

Prawdę mówiąc, sam używam tej metody, wystarczy odrobina wprawy - poćwiczyć sobie na jakimś truchle - i metoda działa znakomicie. Malutkie kombinerki, wprawna dłoń, delikatny ruch obrotowy i każdy, nawet najbardziej zgniły kondensator wychodzi bez przeszkód i powodowania szkód na płycie. Potem kropelka dobrego fluxu i odlutowujemy pozostałości nóżek z padów. Następnie splotka do wyciągania cyny i mamy pady czyste prawie jak z fabryki. Od lat stosuje tę technikę i (pomijając początki) nie zdarzyło mi się zerwać pada z płyty, nawet przy dużych zabrudzeniach spowodowanych wylanym elektrolitem.
[#16] Re: Wymiana kondensatorów SMD a "gorące szczypce" ZD-409

@Krashan, post #14

"Nieprawda" to bardzo względne pojęcie...
Ludzie zdejmowali w ten sposób elektrolity SMD zanim Ty w ogóle usłyszałeś o termo-pensecie i nikt niczego nie psuł. Jeśli sam wielokrotnie czegoś nie sprawdziłem to z reguły się nie odzywam żeby potem nie było mi głupio.
Jak będziesz tak straszył, że ten czy ów kolega na pewno sobie coś popsuje to w końcu ktoś sobie coś popsuje.
Jeśli ktoś nie ma doświadczenia to nie poradzi sobie nawet "Specjalną lutownicą do zdejmowania kondensatorów w Amigach" - produktem, który prędzej czy później pojawi się na allegro i będzie to hit.
Poniżej Krashan specjalnie dla Ciebie, świeżo "wygięte" w A600.

P.S.
i tak kto żyw UKRĘCA.
[#17] Re: Wymiana kondensatorów SMD a "gorące szczypce" ZD-409

@Kilos, post #16

Cóż. Dla mnie to kolejny przyczynek do tego, żeby swój sprzęt retro konserwować samemu, nie ufając pseudofachowcom. Z drugiej strony, jako że usługowym serwisowaniem Amig się nie zajmuję, to po pseudofachowcach poprawiać też nie będę musiał. Tak więc całą tę dyskusję mogę podsumować staroanglosaskim "whatever" i wzruszeniem ramion.
[#18] Re: Wymiana kondensatorów SMD a "gorące szczypce" ZD-409

@Krashan, post #17

Ja podsumuję tą dyskusję tradycyjnym, starozakonnym "Jo, jo" i pokiwaniem głową.
[#19] Re: Wymiana kondensatorów SMD a "gorące szczypce" ZD-409

@Kilos, post #18

Ja używam hot-air i bardzo sobie chwalę.
[#20] Re: Wymiana kondensatorów SMD a "gorące szczypce" ZD-409

@mmarcin2741, post #19

Dzięki za wszystkie informacje, jednak pozostanę przy tych szczypcach, kondensatory do wywalenia, więc to, że obudowy będą przytopione nic nie szkodzi, bardziej zależy mi aby nie uszkodzić płyty i padów.
[#21] Re: Wymiana kondensatorów SMD a "gorące szczypce" ZD-409

@lopezpb, post #20

Mam te szczypce i o ile do demontażu elementów rozmiaru 1206/0805/0603 dają radę to przy próbie recapu elektrolitów smd po 2 sztukach wróciłem do tradycyjnej sprawdzonej metody (delikatne ukręcenie starych kondensatorów).

Ostatnia aktualizacja: 25.08.2018 20:35:44 przez tbone
[#22] Re: Wymiana kondensatorów SMD a "gorące szczypce" ZD-409

@mmarcin2741, post #19

Ja też. Może mało wygodne ale dla laminatu bezpieczniejsze, inne metody może i się sprawdzają, ale nie wtedy jak ktoś już wcześniej grzebał przy płycie :(
[#23] Re: Wymiana kondensatorów SMD a "gorące szczypce" ZD-409

@markus0321, post #22

Nie mam szczypiec, ale używałem dwóch kolb. O ile małe kondensatorki
smd 3mm i 4mm wylutowywały się bez kłopotu to z rozmiarami 5 i 6mm
był kłopot - musiałem grzać kilkanaście sekund, żeby odszedł z pada.
Wydaje się, żę to trochę za długo.

Jak ktoś nie ma cierpliwości do hot-aira i oklejania kaptonem, to zawsze
można użyć srebrnej folii - do nabycia za parę zł w spożywczym.

Ogólnie to zawsze staram się wylutować złącze klawiatury, modulator
i porty audio - wtedy mam lepszy dostęp grotem 1.6mm a nawet 2.4mm.
Luty wyglądają lepiej jak fabryczne. Do wylutowania powyższych dużych
elementów tht nieodzowna jest rozlutownica - nie ma co katować płyty odsysaczem
i plecionką.
[#24] Re: Wymiana kondensatorów SMD a "gorące szczypce" ZD-409

@mmarcin2741, post #23

Do wylutowania powyższych dużych
elementów tht nieodzowna jest rozlutownica - nie ma co katować płyty odsysaczem
i plecionką.

Nie chcę wywoływać na nowo dyskusji, ale spytam się przewrotnie: możesz polecić coś taniego i w miarę dobrego, jakiś link? Taka rozlutownica przydałaby mi się, zwłaszcza, że również wyciągam te same elementy z płyty A600 do recapu.
[#25] Re: Wymiana kondensatorów SMD a "gorące szczypce" ZD-409

@Michciu, post #24

Na allegro można wpisać w wyszukiwarce "rozlutownica" i wybór jest spory.
Popularny model zd-915 ma już swoje lata i moc bodajże 70w, natomiast nowsze
modele to już 90w i raczej taką wypadałoby zakupić. Nie wiem, czy do jednej
a600 opłaca się kupować rozlutownicę, ponieważ to koszt około 300zł.

Ja recapowałem kilkanaście amig - kilka sprzedałem, kilka jeszcze mam.

Z tymże trzeba zaznaczyć, że rozlutownicą nie chwycisz tych grubych nóżek np. modulatora.
Najszersza dysza ma otwór np. 1.5mm. Uwalniam trzy końcówki rozlutownicą a potem
grzeję kolbą i podważam najpierw z lewej a potem z prawej strony i modulator wychodzi po trzech razach.

W a500 znowu nóżki kondensatorów tht są pozaginane i nie ma dojścia rozlutownicą, wtedy stosuje się różne inne techniki.
[#26] Re: Wymiana kondensatorów SMD a "gorące szczypce" ZD-409

@mmarcin2741, post #25

Popularny model zd-915 ma już swoje lata i moc bodajże 70w, natomiast nowsze
modele to już 90w i raczej taką wypadałoby zakupić

Odradzam model ZD-8915, który posiadam. Wada konstrukcyjna pistoletu powoduję ciągłe zapychanie tylnej części rurki. Zapycha się po odessaniu 2-3 punktów lutowniczych. Widziałem najnowszy model ZD-8925 gdzie pistolet ma inną grzałkę, ale czy problem został naprawiony- Nie wiem.

Najszersza dysza ma otwór np. 1.5mm

Można rozwiercić.
[#27] Re: Wymiana kondensatorów SMD a "gorące szczypce" ZD-409

@snifferman, post #26

Mam starszy model. Po włączeniu odczekuję 10 - 15 minut, żeby cały
pistolet się dobrze rozgrzał a nie tylko grot. Po odlutowaniu 2 - 3 punktów
czyszczę pistolet wyciorem z kompletu i ani razu nie miałem zapchanej rozlutownicy.

Dobry pomysł z rozwierceniem dyszy. Ułatwiłoby to też demontaż portów.
Wystarczy jakieś imadło, zwykła wiertarka i wiertło do metalu?

Ostatnia aktualizacja: 28.08.2018 09:41:30 przez mmarcin2741
[#28] Re: Wymiana kondensatorów SMD a "gorące szczypce" ZD-409

@mmarcin2741, post #27

Po włączeniu odczekuję 10 - 15 minut, żeby cały
pistolet się dobrze rozgrzał a nie tylko grot

Ja nawinołem drut miedziany, który przewodzi ciepło na koniec rurki. Pomaga znacznie, ale nie jest idealnie.

Po odlutowaniu 2 - 3 punktów
czyszczę pistolet wyciorem

Przy wylucie dużych układów jest to strasznie upierdliwe. Przy wymianie wszystkich podstawek w C64 myślałem że mnie CH... jaśnisty strzeli

Wystarczy jakieś imadło, zwykła wiertarka i wiertło do metalu?

Ten grot jest miękki, więc podejrzewam że utrzymasz w kombinerkach. Pamiętaj, aby przeszlifować końcówkę. Musi być ładnie wykończona, aby nie rysowała padów i płytki

Ostatnia aktualizacja: 28.08.2018 23:18:47 przez snifferman
[#29] Re: Wymiana kondensatorów SMD a "gorące szczypce" ZD-409

@snifferman, post #26

Mam ZD-8915 i mi się nie zapycha. Może trafiłeś wadliwy model.
Wylutowywałem podstawki i scalaki po kilkadziesiąt nóżek i było ok.
[#30] Re: Wymiana kondensatorów SMD a "gorące szczypce" ZD-409

@Nightmare777, post #29

Ale to pewnie z płytki jednowarstwowej. Ja do swojej zd-8915 wpasowałem grzałkę od dia80 Xytronica i teraz jestem bardzo zadowolony z tej rozlutownicy .
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem