[#1] Packet Radio SSTV
Kiedys bawilem sie cb i packet radio, dowiedzialem sie ze i na amidze bylo oprogramowanie np do sstv, czy ktos bawil sie tym ? a moze uzywal modemow packet radio na amidze?

http://www.angelfire.com/ok/g8slb/g8slbami.html
czy ktos jeszcze produkuje podobne modemy ? chetnie bym kupil.

Ostatnia aktualizacja: 05.10.2017 22:37:48 przez micromax
[#2] Re: Packet Radio SSTV

@micromax, post #1

Raczej trudno będzie znaleźć. Spróbuj na tych stronach-http://www.g4dcv.co.uk/aarug/aarugami.htm
http://sq9jdo.com.pl/0_1f.html
[#3] Re: Packet Radio SSTV

@Dziadziomiecio, post #2

dziekuje za linki, ale raczej chodzi mi o mozliwosc zakupu modemu, moze tnc-2 ? oprogramowanie juz zassalem i na amige i atari, slysze w eterze ze jakies transmisje leca, cos bym podsluchal, jak za dawnych lat.
[#4] Re: Packet Radio SSTV

@micromax, post #3

Hmm na słynnym zagranicznym serwisie są modemy używane do packet radio. Mają wyjście szeregowe, więc myślę, że któryś może być zgodny z oprogramowaniem. Jestem ciekawy czy ktoś tego jeszcze używa.
[#5] Re: Packet Radio SSTV

@micromax, post #3

Też się tym kiedyś bawiłem - miałem nawet połączenia w paśmie CB z jakimiś BBS z Niemiec. Mam jakiś zwykły modem na serial ale musiałbym sprawdzić czy jeszcze działa.
Z modemu TNC mam płytkę z większością elementów tylko nie wiem w jakim stanie są jej Epromy. Był to chyba projekt z elektroniki praktycznej. Niestety ten modem nie został ukończony.
[#6] Re: Packet Radio SSTV

@Rafał A-3000, post #5

Interesowałem się conieco SSTV, co prawda nie mam radia, ale odbierać mogę wchodząc na jedną z wielu stron WebSDR w sieci i biorąc sygnał audio z peceta. Co do modemu, planowany przeze mnie sampler audio będzie miał na pokładzie procesorek Cortex-M3 z zegarem 72 MHz, może spokojnie robić za modem SSTV i demodulować. Dodanie takiej funkcji to kwestia napisania kodu.
[#7] Re: Packet Radio SSTV

@Krashan, post #6

ale to juz nie rozni sie niczym od emulatorow.

takie koszerne bardziej mi sie podoba. stary komp, stary modem wpiety w port szeregowy i radio.
[#8] Re: Packet Radio SSTV

@micromax, post #7

ale to juz nie rozni sie niczym od emulatorow
No ale stary modem też tylko przy SSTV demodulację FM robił. No to mój sampler również mógłby, tyle, że nie sprzętowo, a procesorkiem... Z tego co się zorientowałem, to obecnie krótkofalowcy używający PC po prostu wprost podają sygnał audio SSTV do karty dźwiękowej i cała obróbka sygnału jest programowa. Możliwe że szybka Amiga (np. z Vampirem) też by tak mogła...

Bo taki modem „starego typu” też można zrobić, ale ile by tego zeszło? Dwie sztuki? .
[#9] Re: Packet Radio SSTV

@Krashan, post #8

udalo mi sie kupic stary zestaw z AVT baycom modem za cale 35zl.
mysle ze w dzisiejszych czasach, takich jak ja to spotkasz moze 3 w przeciagu 10 lat.
[#10] Re: Packet Radio SSTV

@micromax, post #7

Znalazłem je. Są dwa na TCM3105. Więc pewnie idą chyba maksymalnie na 2400. Takiego szukasz, czy raczej na 9600?
Płytka TNC ma napis Pyffel. Miała nakładkę 9600 ale jej nie posiadam.
Kabel serial jest DB9-DB9. Do radia jest wtyk 5pin.
Ten który używałem jest przerabiany pod kątem mojego radia którego już nie mam i ma trochę z pająka. :)

Edit: Ooo. Kto by się spodziewał, że jeszcze w AVT są dostępne.

Ostatnia aktualizacja: 07.10.2017 22:45:35 przez Rafał A-3000
[#11] Re: Packet Radio SSTV

@Rafał A-3000, post #10

olx jednak znalazl osobe ktora mial ato co ja potrzebuje.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem