[#1] Patenty na czyszczenie elektroniki
Hej.
Jakie macie sprawdzone patenty na mycie płyt głównych po różnego rodzaju zanieczyszczeniach po lutowaniu, topklniku, czy po innych operacjach? Mam jedną płytę główną od Amigi, której po przeróbkach i stosowaniu na niej topnika no-clean nie mogę doczyścić. Nie ma na niej syfu, ale strasznie się lepi. Wielokrotnie szorowałem ją izopropanolem, różnymi pcb cleanerami ale nic nie pomaga, po wyschnięciu płyta nadal się klei. Wiem, że są myjki ciśnieniowe ale szukam rozwiązania w miarę lekkiego dla budżetu ;) macie może jakieś sprawdzone preparaty, którymi warto się podzielić?
[#2] Re: Patenty na czyszczenie elektroniki

@shirozuki, post #1

denaturat - ładnie rozpuszcza kalafonię.
[#3] Re: Patenty na czyszczenie elektroniki

@shirozuki, post #1

Ciepła woda, wanna i szczoteczka do zębów.
Jeśli Ci czegoś izopropanol nie umył i nadal się lepi to albo takie zostaw, albo label killer (na własną odpowiedzialność).

Ostatnia aktualizacja: 05.03.2017 20:20:54 przez Vato
[#4] Re: Patenty na czyszczenie elektroniki

@Vato, post #3

Zmywarka.
[#5] Re: Patenty na czyszczenie elektroniki

@shirozuki, post #1

Potwierdzam, że izopropanol nie radzi sobie z typową kalafonią, za to poradził sobie z pastą lutowniczą i nalotem na PCB. Dla typowej kalafonii sprawdził się denaturat. Bardzo często elektronicy mieszają go z kalafonią "stałą" aby ją rozpuścić. Tylko nie wiem czy długotrwałe moczenie w denaturacie nie spowoduje uszkodzenia elementów na płycie. Chyba, że nie "moczyłeś" płyty w izopropanolu wystarczająco długo np. 20-40 godzin. Ponoć są koncentraty stosowane w myjkach ultradźwiękowych - skuteczniejsze od izopropanolu, ale nie miałem okazji przetestować.
[#6] Re: Patenty na czyszczenie elektroniki

@shirozuki, post #1

denaturat
[#7] Re: Patenty na czyszczenie elektroniki

@Hubez, post #2

Spirytus lepiej. Nie cuchnie i nie zostawia smug, w przeciwieństwie do tych nowych, unijnych denaturatów.
[#8] Re: Patenty na czyszczenie elektroniki

@shirozuki, post #1

U mnie było to samo, czyli po izopropanolu klejąca powierzchnia. Najlepiej używać spirytusu.
[#9] Re: Patenty na czyszczenie elektroniki

@AD99, post #8

jak się kleiła po czyszczeniu, to znaczy że kiepsko czyściłeś :)
[#10] Re: Patenty na czyszczenie elektroniki

@MariuszK, post #9

szeroki uśmiech
Czyściłem porządnie. Wydaje mi się, że raczej wina była po stronie specyfikuok, racja
[#11] Re: Patenty na czyszczenie elektroniki

@MariuszK, post #9

Potwierdzam, że ciężko się czyści isopropanolem
pozostałości topnika.
Najtańsza metoda wyczyszczenia płyty to będzie
miska ciepłej wody z mydłem.
Potem płuczemy w czystej wodzie.
Trzeba mieć na uwadze, że po takim zabiegu
elektronika potrzebuje kilku dni na wyschnięcie.
Ewentualnie można przyspieszyć proces suszarką
do włosów.
[#12] Re: Patenty na czyszczenie elektroniki

@ClarensMartin, post #11

Ehh. A ja w sklepie kupiłem
Druk cleaner firmy blow za 6zl i zmywa bardzo dobrze.
Mala butelka 100ml z zielonym nadrukiem
[#13] Re: Patenty na czyszczenie elektroniki

@JacK_Swidnik, post #12

Nie znam tego produktu, zapewne dobry.

Topnik powinno się czyścić zaraz po lutowaniu,
potem zauważyłem, że zasycha i robi się twardy
i trudniejszy do wyczyszczenia.
[#14] Re: Patenty na czyszczenie elektroniki

@ClarensMartin, post #13

Przy naprawach elektroniki najlepiej zamiast kalafonii używać topnika w żelu. Typowy topnik RMA zmywa się bez problemu izopropanolem, ale można też nabyć topniki rozpuszczalne w wodzie. Są one jednak bardziej agresywne chemicznie.
[#15] Re: Patenty na czyszczenie elektroniki

@Krashan, post #14

A próbował ktoś moczenia w wodzie destylowanej i później potraktowanie jakimś środkiem do pcb na bazie alkoholu? Widziałem dużo propozycji żeby próbować ze spirytusem, ale muszę powiedzieć, że próbowałem kilku spirytusów technicznych, bo miałem dostęp do takich preparatów w związku z wykonywaną pracą i żaden nie jest w stanie odczyścić tego cholernego topnika no-clean. Kiedyś dałem jeszcze na scalaki na tej samej płycie preparat kontakt i to chyba jeszcze bardziej pogorszyło sprawę. Chyba, że to faktycznie by trzeba w alkoholu wymoczyć dłuższy czas?
[#16] Re: Patenty na czyszczenie elektroniki

@shirozuki, post #15

OK. Udało mi się doprowadzić płytę do stanu niemal idealnego. Może ktoś kiedyś będzie miał podobny problem z usuwaniem topnika to piszę, co zrobiłem:
Na początek kąpiel w ciepłej wodzie i szorowanie Panem Properem. Następnie mobo z grubsza opłukane i osuszone, umieszczone w pojemniku i zalana najzwyklejszym denaturatem. I tak sobie leżało przez 24 godziny. Potem suszenie (dla bezpieczeństwa kolejne 24 godziny) i syfu w postaci topnika na płycie już nie ma. Trzeba tylko pędzelkiem usunąć ten biały nalot, który robi się od alkoholu.
[#17] Re: Patenty na czyszczenie elektroniki

@shirozuki, post #16

Polecam ZMYWACZ PCB ALKOHOLOWY.
Po lutowaniu i do czyszczenia elektroniki idealny. bez problemu zmywa resztki kalafonii.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem