[#1]
Nowe, plastikowe wtyki DB9
Ostatnio padła mi mycha od klasyka i zdechły pady od NES-a. Po zbadaniu truposzy wyszło, że przerwane są niektóre przewody w kablu lub we wtyczce, a wtyczki są nierozbieralne. Ochoczo zabrałem się do poszukiwania materiałów w celu wykonania nowych kabli i okazało się, że wszędzie są tylko te ochydne DB9 z blachą i śrubami.
W końcu wyczaiłem na dalekim wschodzie rozbieralne, plastikowe wtyczki DB9 żeńskie w ładnym, szarym kolorze, pasujące "dizajnem" do myszy i kontrolerów dla Ami. Skontaktowałem się z producentem i nie da się kupić jednej sztuki - minimum to 50 szt.. Zrobiłem dogłębny "risercz" i wyszło mnie, że łącznie z wysyłką i wszelkimi cłami i innymi opłatami przyjdzie mnie to ok. 39 zł/szt.
Nie wyskoczę z 2 tys. dla paru wtyczek, które bym potrzebował, ale pomyślałem że może dużo więcej ludzi byłoby tym zainteresowanych.
Obudowa wtyczki składa się na zatrzaski z dwóch połówek. Cały trapez z pinami jest osobną, wyjmowalną częścią. Czwartą częścią jest gumowa, elastyczna osłonka dla kabla.
Ciekaw jestem waszych opinii...