[#1] Chiński sprzedawca jaj
Od dwóch miesięcy próbuję kupić procesor na ebay który wydawało by się jest pewniejszy niż np. aliexpress, dostałem właśnie drugą sztukę tak samo bezużyteczną jak poprzednia. Najpierw z utsource, a teraz od innego sprzedawcy który zarzekał się, że nawet je sprawdzają w co oczywiście nie uwierzyłem, bo oni tam nie potrafią sprawdzić LEDa czy świeci, a co dopiero procesora w QFP.
Jako ciekawostkę przyrodniczą zamieszczam zdjęcie procesora który jest jednym wielkim zwarciem, prawdopodobnie w procesie "odświeżania" nóżek co by pięknie świeciły jak psu kule powstał jeden wielki most ze spoiwa dookoła, ten cpu pomiędzy dwoma warstwami ceramiki ma warstwę plastiku w której osadzone są nóżki, ten plastik pod wpływem temperatury zmieszał się ze spoiwem
Dostałem już 2 takie spaprane proce od dwóch różnych sprzedawców i chyba sobie już odpuszczę... na drugim zdjęciu moja stara motorola wyglądająca tak jak powinien wyglądać ten procesor.
Btw może ktoś ma MC68030FE33 do sprzedania?

[#2] Re: Chiński sprzedawca jaj

@Kilos, post #1

No ja się też nie znam, ale to co piszesz jest straszne i smutne
[#3] Re: Chiński sprzedawca jaj

@Kilos, post #1

Tego jeszcze nie widziałem. Sporo topnika i plecionka tego nie usunie ?
Nieładnie z ich strony ;/ lepiej już jakby przesłali z kawałkiem laminatu wyrzniętym brzeszczotem jak często ostatnio to widzę ;)
[#4] Re: Chiński sprzedawca jaj

@Kilos, post #1

Dwóch różnych sprzedawców nie oznacza, że nie wysłano towaru z jednego magazynu.

Sprzedawca tj. punkt przyjmujący zamówienia, który dokłada swoją (większą, lub mniejszą) prowizję i zamawiający wysyłkę do kupca prosto z centralnego magazynu. Nawet nie nie widzą na oczy tego co sprzedają.

Ostatnia aktualizacja: 08.10.2016 14:19:58 przez robertos231
[#5] Re: Chiński sprzedawca jaj

@Architect1200, post #3

idzie to usunąć, ale dalej wszystko zwarte, także albo upieczone, albo nie wiem...
wyrżnięte brzeszczotem kupię z miejsca jakbyś gdzieś trafił
[#6] Re: Chiński sprzedawca jaj

@Kilos, post #5

Czekam jeszcze na wersję EC 40MHz kupioną tak na dostawkę do zamówienia za dosłownie 3 dolce, ciekaw jestem co to będzie
[#7] Re: Chiński sprzedawca jaj

@Kilos, post #1

Kupiłem kiedyś na ebay 4szt. niby nówki do jakiegoś M-TECa w A1200 i sytuacja identyczna jak u ciebie wszystkie mają zwarcie i do tego niemiłosiernie się nagrzewały zaraz po odpaleniu Amigi. W końcu dostałem od kumpla z UK jakiś wylut z A3000D i ten działa do dziś. Aż z ciekawości muszę się im przyjrzeć czy wyglądają jak na twoim zdjęciu.
[#8] Re: Chiński sprzedawca jaj

@superbonio, post #7

Zdjąłem ten cały syf, ale nadal jest zwarcie po całości tak jak by coś w środku przywarło. Pies to gryzł, widać zdejmowali to palnikiem... znalazłem w PL NOSy po 130zł, jak się wnerwie to kupie, bo to nie ma co...
BTW to właśnie do M-TECa potrzebuje

Ostatnia aktualizacja: 08.10.2016 21:50:59 przez Kilos
[#9] Re: Chiński sprzedawca jaj

@Kilos, post #1

Ten procesor wygląda jakby ktoś go "otwierał" i potem ponownie skleił - mocno to podejrzane. Może dolna część to zupełnie inny układ (ale z taką samą ilością wyprowadzeń i obudową), a ktoś podmienił tylko "dekielek", który sobie w jakiś sposób wyprodukował? Może spróbuj podważyć górę - może otworzy się łatwo i zrób fotkę. Oczywiście tylko wtedy, jak spisujesz go na straty.
[#10] Re: Chiński sprzedawca jaj

@gorzyga, post #9

Taki zabieg nie ma sensu i w takim przypadku układ nie miałby ze sobą wszystkiego zwartego, nie trzeba zresztą podmieniać dekielków, wystarczy szlifierz
[#11] Re: Chiński sprzedawca jaj

@sanjyuubi, post #10

Trzeba miec co szlifowac.To sa pewnie atrapy .Ja tam bym to rozbebeszyl z ciekawosci.
[#12] Re: Chiński sprzedawca jaj

@Aniol, post #11

Nie ma co ,niezła pokrywka.Zdejmuj !!!.
[#13] Re: Chiński sprzedawca jaj

@damianx, post #12

Może to 386??
[#14] Re: Chiński sprzedawca jaj

@SuperBuster, post #13

No co ty to 68090 w odpowiednio mniejszej (nowocześniejszej) technologii.
[#15] Re: Chiński sprzedawca jaj

@KM, post #14

90 nm, tfu, mm .
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem