[#1] PicoPSU
Czy ktoś ma doświadczenie z PicoPSU oraz z doborem odpowiedniego zasilacza do niego? Potrzebuję kupić taki zestaw do Amigi 1200. Będzie to zasilać: Amigę 1200, kartę turbo A1260, dysk 3,5 HDD, nagrywarkę CD-RW(lub DVD-RW), zewnętrzną stację dyskietek. A w przyszłości jeszcze być może FastAta oraz Indi(wiem, że jest problem ze zmieszczeniem tego w klasycznej obudowie ale jest to do obejścia). Zastanawiam się nad takim PicoPSU 120W? Na -12V ma tylko 0.1A(tyle też daje standardowy zasilacz w A1200 na tej linii, czy to wystarczy?). Gdzie można kupić coś takiego w rozsądnej cenie itd.? Wszelkie sugestie mile widziane.
[#2] Re: PicoPSU

@Tomski, post #1

-12V jest bodajże do dźwięku używane tylko, i chyba seriala. To 0.1A to ponad 1W, powinno wystarczyć do tego celu.
[#3] Re: PicoPSU

@Tomski, post #1

Jak montowałem PicoPSU w Efice to dokupiłem do niego zewnętrzny zasilacz jak do monitora LCD. Miał odpowiednią wtyczkę i parametry (natężenie bodajże, 5A przy 12V, na pewno są też nieco mocniejsze, ale i tak nie wykorzystałbyś swoich 120W. Pytanie czy tyle potrzebujesz).
[#4] Re: PicoPSU

@Tomski, post #1

Ja używam PicoPSU 120W (oryginalnego) i miałem zasilacz 6A, który zamieniłem na 10A. Dlaczego? 6A się grzał. Może nie jakoś potwornie, ale jednak.
U mnie PicoPSU zasila A1200, 060@80MHz, Indivision MK2 i Rapidroad USB. Zasilanie podpiąłem do płyty głównej w standardowym miejscu + do zasilania FDD, Procesor na karcie turbo zasilam też bezpośrednio z PicoPSU napięciem 3,3V. Bezpośrednio wpięty są też Rapidroad i FDD.
Chciałem wbudować CD Rom, ale stwierdziłem, że bardzo ogranicza to przepływ powietrza i zrezygnowałem, szczególnie, że bardzo fajnie działa DVD Rom podpinany przez USB.
Przez USB fajnie też działa zewnętrzna stacja dyskietek 1,44 od PC
[#5] Re: PicoPSU

@misha, post #4

Właśnie o to chodzi aby podzielić się swoim doświadczeniem z tego typu zasilaczem i nie tylko. Lepiej dopytać się niż wtopić parę stów x2 w taki PSU i zasilacz. A co sądzicie o chińskich PicoPSU. Taki 120W można z przesyłką dostać za jakieś 120zł na ebay'u? Warto czy lepiej jednak coś innego kupować? W sumie to wszystko i tak chińszczyzna jest na rynku. Jak macie jakieś zaufane miejsca gdzie by można kupić tego typu rzeczy to chętnie bym skorzystał.
[#6] Re: PicoPSU

@Tomski, post #1

Zamiast PicoPSU użyłbym:

http://www.tme.eu/en/details/rt-85b/industrial-power-supplies/mean-well/

A jak nadal mocy mało, to:

http://www.tme.eu/en/details/rt-125b/industrial-power-supplies/mean-well/

Ten to chyba każdy konfig Amigi pociągnie, 12 amperów na wyjściu 5V...

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2016 20:15:42 przez Krashan
[#7] Re: PicoPSU

@Krashan, post #6

Podobny zasilacz ktoś włożył do obudowy
amigowskiego zasilacza:
http://www.nightfallcrew.com/15/06/2014/commodore-amiga-500-full-replacement-power-supply/
Chyba nie trzeba nawet nic lutować ani pobielać końcówek
przewodów. Po prostu dokręcić śrubką poszczególne kabelki.
[#8] Re: PicoPSU

@Krashan, post #6

Używam "małego" Mean Well RT-50B z drugą A1200 z 030@55 + FPU.
Idealnie zmieścił się w obudowie po popsutym amigowym zasilaczu 4,3A na 5V. Skróciłem sobie przewód do ~0,5M i spadek napięcia 5V nie jest uciążliwy.

Natomiast do A1200 z mocnym dopalaczem PicoPSU jest dużo lepszym rozwiązaniem. Podłączony krótkimi przewodami do płyty głównej, nawet w 2 miejscach daje o wiele stabilniejszy prąd i napięcie na płycie bliskie 5V.
A jeśli możemy uzyć 3,3V do zasilania procesora, to już w ogóle nie ma nad czym się zastanawiać

Wrzuciłem do graffiti fotki jak PicoPSU u mnie wygląda. Podlinkuję jak moderacja przepuści

PS. Mój Mean Well do słabszej A1200, jest dokładnie tak zainstalowany jak w poście powyżej. RT-50B na 5V daje max 4A, PicoPSU 120W na 5V max 8A...

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2016 22:30:41 przez misha
[#9] Re: PicoPSU

@Andrzej11, post #7

Na Amigowisku też był taki z PC

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2016 22:29:19 przez Vato
[#10] Re: PicoPSU

@misha, post #8

OK, wrzucam poza graffiti - u mnie to wygląda tak:

Amigi z Mean Well nie wrzucę, bo wygląda normalnie, no może poza tym, że zasilacz jest połączony krótkim kablem z Amigą.
[#11] Re: PicoPSU

@Krashan, post #6

Musi być PicoPSU gdyż musi zmieścić się w tym:. Musi jeszcze wszystko to co wymieniłem wcześniej zasilić...... Hmm ..... choć jak teraz myślę to można by to chyba jeszcze inaczej zrobić i zastosować zasilacz tego typu co podałeś. Mam akurat jeden zasilacz w szafce do Amigi(nie wiem czy sprawny a boję się do niego podłączać sprzętu) i mógłbym upchnąć tam tego typu zasilacz. Muszę przespać się z tym i przemyśleć czy i jak to zrobić. Dzięki.

A są jakieś standardowe obudowy do takich zasilaczy co podałeś?

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2016 23:14:12 przez Tomski
[#12] Re: PicoPSU

@Tomski, post #11

Niezłe blaszysko, mogłeś zrobić podwójne ścianki i ukryć te śrubki albo szyny na peryferia. Było by bardziej Pro. W ogóle zrobić to z jednego kawałka blachy.

Nie żeby to brzydko wyglądała, spoko nawet tylko te śrubki z boku i ta odstająca blach trochę psują klimat.

Mógłbyś odkręcić ten "dekiel" z boku i pokazać jak to wygląda w środku?

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2016 23:14:24 przez TechNineWonder
[#13] Re: PicoPSU

@TechNineWonder, post #12

Nie do końca moglem zrobić tak jak piszesz. Już kiedyś zrobiłem budę z jednej blaszki(pierwszą obudowę) i było to bardzo niewygodne przy składaniu/rozbieraniu etc. Możesz zobaczyć wcześniejsze obudowy w moim Graffiti.
Przy robieniu tej najnowszej kierowałem się prostotą wykonania. Jak najmniej materiałów na wykonanie. Minimalizm totalny nawet co do wielkości. Mogłem też zrobić dwa wejścia na złącze IDE(w obudowie mieszczą się 3 urządzenia - HDD, CDRW i np. karta CF). Śrubki rzeczywiście można by ukryć jakoś. Może kiedyś powstanie kolejna wersja;). Lepsza wersja;).
[#14] Re: PicoPSU

@Tomski, post #11

Obudowy jako takiej do PicoPSU nie widziałem. Widziałem jedynie płytki z gniazdem ATX, d których można wpiąć PicoPSU oraz z wyprowadzeniem na amigowe napięcia.

Popatrz:
link
[#15] Re: PicoPSU

@misha, post #14

Miałem na myśli obudowy na zasilacze podane przez Krashana:D. PicoPSu w sumie chyba już nie będzie potrzebne ale to jeszcze przemyślę.

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2016 23:28:59 przez Tomski
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem