[#1]
Bardzo duży input lag na telewizorze LCD LED.
Witam
Jest to mój pierwszy temat jaki zakładam na tej stronie więc proszę o wyrozumiałość.
Nie jestem w te klocki jeszcze dobry.
Swoją Amigę 600 podłączyłem pod telewizor
LE32A756 przez kabelek Euro. No i się zaczęło a raczej skończyło.

Myszka tak działa jakby poruszała się w smole i dodatkowo kiedy przestaje ruszać nią to ona nadal przez kilka ułamków sekundy rusza się dalej ! Nie idzie grac w żadne gry RPG jak "Eye of The Beholder" czy "Black Crypt" bo walczę z poruszaniem myszką a nie przeciwnikiem.
Sterownie joystickiem jest też nie lepsze bo sterowana postać porusza się jakby w lekkim bulletimie.
Amigę do telewizora podłączałem jeszcze przez wejście antenowe i video. Jednak zbytniej poprawy nie zauważyłem a jakość obrazu spadła drastycznie jakbym oglądał film na zjechanej kasecie VHS.
Postanowiłem odpalić te same gierki na emulatorze Winuae i dobierając opcje jak najdokładniejszej emulacji A600 doznałem szoku. Sterując tym samym joystickiem co na Amidze nie mogłem uwierzyć, ze poruszanie postacią przykładowo w grze "Chaos Engine" jest takie płynne i szybkie !
Tak wiem, że powinienem sobie sprawić Monitor kolorowy firmy Commodore (1084S) czy telewizor CRT. Monitor Commodorowski mam. Leży dobrze wyczyszczony i zapakowany w dużej szafie. Jednak na mam na niego miejsca bo na razie mieszkam w małym pokoju. Dodatkowo kiedy go podłączyłem po wielu latach do swojej Amigi 600 obraz zaczął przez kilkanaście sekund wariować. Jak się ustabilizował to moim oczom ukazał się obraz potwornie biały ! Ale sterownie powróciło do normy. Sterownie myszką kulkową oraz moimi "wypasionymi" joyami stało się przyjemne.

W telewizorze Samsunga wyłączyłem wszelkie polepszacze obrazu jednak nic to nie dało. Czy da się zmniejszyć ten Input lag w jakiś rozsądny sposób ?
Kieruje te pytanie do was drodzy użytkownicy Amigi ponieważ wierzę w waszą sporą wiedzę o elektronice i samej Amidze.

Ja nigdy do takich rzeczy nie miałem smykałki i nawet jak coś czytałem na ten temat to i tak tego nie rozumiałem.
Ostatnia aktualizacja: 07.01.2016 23:18:34 przez ihtius
Ostatnia aktualizacja: 07.01.2016 23:21:12 przez ihtius
Ostatnia aktualizacja: 07.01.2016 23:23:38 przez ihtius