[#1] Karta WIFI na PCMCIA i jej złącze.
Ciekawy jestem czy te karty wymagają każdego pinu ze złączą w A1200/A600 do poprawnego działania, czy wykorzystują tylko niektóre? Pytam bo chciałem sobie dolutować kabelek/tasiemkę i wsadzić kartę wifi do środka żeby nie wystawała z Ami i gdyby nie trzeba lutować wszystkich ułatwiłoby to zadanie. Albo może jest jakieś gotowe rozwiązanie dostępne gdzieś, szukałem w sieci ale poza adapterem 90 stopni nic nie znalazłem. Pomoże ktoś?
[#2] Re: Karta WIFI na PCMCIA i jej złącze.

@Ferin, post #1

Zrobienie adaptera „składającego się” do środka wymagałoby wylutowania z płyty oryginalnego gniazda.
[#3] Re: Karta WIFI na PCMCIA i jej złącze.

@Krashan, post #2

Ja myślałem żeby dolutować od spodu, albo jak to byłoby zbyt trudne albo wręcz niemożliwe to użyć jakieś gniazdo żeńskie i do niego dolutować taśmę. Proszę powiedz że się da
[#4] Re: Karta WIFI na PCMCIA i jej złącze.

@Ferin, post #3

Dać się da wszystko - ale jakim nakładem pracy..
Pomysł istotnie ciekawy. Jeżeli już zaczniesz go wykonywać - pamiętaj o przełączniku WIFI / PCMCIA!
[#5] Re: Karta WIFI na PCMCIA i jej złącze.

@Ferin, post #1

Spoglądając na rozpiskę pinów PCMCIA, to raczej dużo tam nie uszczuplisz, poza tym musiałbyś znaleźć jakąś specyfikację albo dokumentację układu, który siedzi w takiej karcie, bo co model to inna historia. Możesz rozebrać kartę wi-fi i zobaczyć czy wszystkie piny złącza są do czegoś podłączone.
[#6] Re: Karta WIFI na PCMCIA i jej złącze.

@redstonecraftpl, post #4

Ja sposobem domowym wykonalem taka przelotke o długości okolo 30 cm z gniazdem.
Napewno sie da
Przelotka sluzyla w obudowie tower zamiast kątowki.
Czyli potrzeba:
1. Stara karta pcmcia ( zeby odzyskac wtyk do gniazda)
2. Tasme ( zeby kazdy pin był podlaczony)
3. Stare gniazdo pcmcia ( ja swoje mialem z laptopa, na aledrogo jest tego pelno z jedna zetke powinienes tez dostac )
4. Umiejetnosci w lutowaniu - precyzja

Ten pomysl sprawdzil sie w dużej amidze ( karta wystaje sobie ladnie z tylu jest przymocowana), w desktopie wydaje mi sie że nie obejdzie sie w cieciu obudowy.
Za malo miejsca zeby w srodku odrazu skręcić z portu w górę.
[#7] Re: Karta WIFI na PCMCIA i jej złącze.

@mwb113, post #6

W górę skręcić się da (przynajmniej jak nie ma ekranu), natomiast po kolejnym skręcie, tym razem w prawo, nie zmieści się gniazdo. Ewentualnie możnaby zaprojektować płytkę posiadającą wtyk PCMCIA i otwory do wlutowania 68-żyłowego kabla. Tam dolutować taśmę o wybranej długości i na drugim końcu płytka z gniazdem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem