[#1] schemat zasilacza WANTED!
Koledzy,
czy ktoś nie posiada schematu zasilacza do Amigi? Najlepiej gdyby to był zasilacz do A1000, ew. do A2000 lub A3000. Chodzi o to aby było +5V, -5V i +12V, oraz sygnał TICK (w A4000 nie ma tego sygnału, podobnie w zasilaczach od małych Amig). Gdyby to był PSU dla A1000 i do tego rysunek PCB to byłbym w siódmym niebie :)
Potrzebuję zasilacz dla GBA1000, znalazłem w dobrej cenie na eBay PSU do A1000, tyle że koszty transportu przekraczają 3x cenę zakupu. Powoli przekonuję się do wyrzeźbienia czegoś własnego (prosty schemat układu generującego TICK bezpośrednio z napięcia sieciowego jest na Aminecie), na razie liczę na to, że ktoś ma schemat i ulituje się... a jak nie, to będzie trzeba wymyślić coś samemu cafe
[#2] Re: schemat zasilacza WANTED!

@wali7, post #1

Mam do A3000.

A3000_PSU_schematic.pdf

Ostatnia aktualizacja: 22.06.2015 23:41:23 przez SuperBuster11
[#3] Re: schemat zasilacza WANTED!

@SuperBuster11, post #2

Wielkie dzięki, ale tam uffff, naćkane tego wszystkiego. Najbardziej mnie martwią te trafa, tam nie ma opisu...
Wiem że Illuvatar robił PSU dla GBA1000, może by tak spróbować napisać do niego. To była chyba jego autorska konstrukcja.
[#4] Re: schemat zasilacza WANTED!

@wali7, post #1

Tu jest do Amigi 1000

Tu jest strona... Może wyglądać trochę podejrzanie.

http://gopherproxy.meulie.net/telefisk.org/1/amiga/guides/AMIGA/Maschinen/

Ale jak klikniesz w A1000_PSU_N6.pdf

http://gopherproxy.meulie.net/telefisk.org/d/amiga/guides/AMIGA/Maschinen/A1000_PSU_N6.pdf

To otworzy się pdf, i aby go pobrać to z przeglądarki pdf w web browser dać save, jak dasz zapisz jako z odnośnika to nie pobierze ma mieć 734KB.

[#5] Re: schemat zasilacza WANTED!

@wali7, post #3

Mam chyba gdzieś oryginalny niesprawny zasilacz z A3000D. Przyda Ci się do czegoś?
[#6] Re: schemat zasilacza WANTED!

@wali7, post #1

serwisówkę A1000 PSU wysłałem Ci na @, ja bym się mocno zastanowił nad zakupem zasilacza od A1000 na Twoim miejscu, mój o ile ciągnie GBA z 030 to z 060 i grafiką jest już marnie, tutaj zasiłka którą też testowałem, cena śmieszna, pasuje wymiarowo i wydawało by się wydajnościowo też, ale te same problemy z uruchamianiem, zdecydowanie najlepiej sprawują się PC-towe zasilacze dlatego sam szukam czegoś wymiarowego min. 200W.
W swoim zasilaczu A1000 wymieniłem wszystkie elektrolity na wyścigowe Samwha, nic to nie dało, wydaje mi się, że generuje jakieś niezjadliwe dla turbo zakłóty, podpinam mizernego Codegen-a ATX i jest zupełnie inna bajka, GBA wstaje od strzału, a nie dopiero po resecie i to też nie zawsze
[#7] Re: schemat zasilacza WANTED!

@Kilos, post #6

Dzięki. Z zasilaczami do GBA1000 to jest spory problem, dobrze wiedzieć, że problem istotnie leży w PSU (poniekąd też w GBA, bo inne mobo nie są tak wybredne) i że można go rozwiązać znajdując odpowiedni model/egzemplarz. Rozmawiałem z jednym gościem na Amibay, który kupił PSU A1000 New Old Stock, wymienił na dzień dobry wszystkie elektrolity i też mu ładnie wszystko chodzi.
Ja póki co przetestowałem jednego ATX, jednego picoPSU, i mojego starego AT, i ze wszystkich, GBA wstaje najlepiej na tym AT, tyle że z cyrkami przy pierwszym odpaleniu. Z uwagi jednak na fakt, że mam oryginalną obudowę do A1000 (dzięki Fazior :) .... jak zrobię fotki całości do grafitti to podziękuję ponownie :) ), to szukam czegoś pasującego wymiarami.
[#8] Re: schemat zasilacza WANTED!

@wali7, post #3

Wielkie dzięki, ale tam uffff, naćkane tego wszystkiego. Najbardziej mnie martwią te trafa, tam nie ma opisu...

Chcialbys sam bez wczesniejszego przygotowania zrobic od podstaw zasilacz *impulsowy* do GBA? Lepiej posluchal Kilosa i proboj z gotowymi zasilaczami od pecetow. A ze schematu pokazanego w watku wyciagnij sobie co najwyzej zrodlo sygnalu TICK (LED Transoptora zasilany z 230V, po stronie tranzystora bufor).

PS: to nie "te" trafa, tylko jedno trafo, wszystko nawiniete na jednym rdzeniu i odpowiednio zaizolowane. Moze sie nie znam albo cie nie doceniam, ale to raczej nie jest projekt na jesienne wieczory w domu :P
[#9] Re: schemat zasilacza WANTED!

@wali7, post #7

Moim zdaniem problem związany jest z wywalaniem się auto-configu w sekwencji startowej powodowane najprawdopodobniej przez któreś z rozszerzeń, pośrednio jest to związane z zasilaniem, jakaś drobna różnica w poziomach napięć TTL, nie wiem... pewnie przyłożenie sondy oscyloskopu tu i tam też dużo by pomogło.
To co zaobserwowałem u siebie podczas stanu "zawiśnięcia" na starcie to, że często nagrzewają mi się dwa układy SRAM, zawsze IC66 i IC68, na pewno są sprawne, zresztą profilaktycznie je wymieniłem i jest to samo, nie są gorące, ale wyraźnie ciepłe podczas gdy pozostałe są zupełnie zimne, druga rzecz to mam wrażenie, że nie nagrzewa się CPU, na pewno dostaje zasilanie, ale tak jakby nie dostawał sygnału zegarowego.
Gadałem z hase'm, ale polecił mi jedynie wymianę PSU i epromu IDE, bo jacyś jego znajomi mieli podobny problem i to pomogło, rom IDE testowałem w różnych epromach i eepromach 70-150ns bez zauważalnej różnicy w działaniu, a z PSU jest jak jest...
Ja też chciał bym używać oryginalnego PSU A1000, Georg zaprojektował wszystko tak żeby z nim działało i powinno, wg. moich pomiarów GBA ze wszystkim na pokładzie pobiera ~2.5A na linii +5V, no to jak ma brakować powera... jest to frustrujące
[#10] Re: schemat zasilacza WANTED!

@mschulz, post #8

Nie jestem elektronikiem, myślałem co najwyżej o zrobieniu jakiejś kompilacji z dostępnych schematów, robienie tego od zera mnie przerasta. Póki co planuję wypróbować zrobienie zewnętrznego TICK (wg TickIt z Aminetu) i kombinację tego z zasilaczem od PC.
[#11] Re: schemat zasilacza WANTED!

@Kilos, post #9

Gość z którym gadałem na Amibay (ten od PSU A1000 NOS) też miał problemy z zasilaczami od PC, teraz ma już zdecydowanie lepiej. Pisał mi też, że testował nieoficjalny, debugowy wsad do karty 68060 (dostał od Georga) który nie podpina DRAM do 68060 i na tym wsadzie GBA1000 z 68060 startowała zawsze, niezależnie od rodzaju PSU. No ale używanie 68060 bez 64 MB RAM jest kompletnie bez sensu. Może więc problem tkwi w DRAM? Jakby co to ja mam 64 MB, dokładnie takie same jakich użył hese (bez wątpienia inne od tych 128 MB od Tuxbara).
[#12] Re: schemat zasilacza WANTED!

@wali7, post #11

czemu właściwie upierasz się przy 50Hz z zasilacza? nie widzę różnicy czy to idzie z zasilacza czy jest to VSYNC z płyty
mam te wsady, ale nie miałem jeszcze czasu na testy, jeden odpala bez DRAM-u, a drugi w ogóle tylko z CHIP-em, jest jeszcze wsad do wrzucenia zamiast romu do testowania pamięci, przydatne przy uruchamianiu płyty
[#13] Re: schemat zasilacza WANTED!

@Kilos, post #12

No sam nie wiem co się tak uczepiłem tego TICKa ;)
Jakoś próbuję każdej opcji, a nuż pomoże? Próbowałem też podpinać napięcie na płytę po jakimś czasie - dodałem przekażniki (dwa, bo nie miałem takiego o wystarczającej ilości sekcji, oczywiście połączone są równolegle, do tego diodka) na liniach zasilania, ale w niczym to nie pomogło.
Jeszcze mi chodzi po głowie ominięcie wbudowanej przetwornicy 3.3V na karcie 68060 i zasilenie 68060 i logiki zasilanej tym napięciem bezpośrednio z zasilacza ATX. Tym bardziej, ze przetwornica podobno zakłóca pracę FDD.

Ostatnia aktualizacja: 23.06.2015 10:28:02 przez wali7
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem