[#9]
Re: schemat zasilacza WANTED!
@wali7,
post #7
Moim zdaniem problem związany jest z wywalaniem się auto-configu w sekwencji startowej powodowane najprawdopodobniej przez któreś z rozszerzeń, pośrednio jest to związane z zasilaniem, jakaś drobna różnica w poziomach napięć TTL, nie wiem... pewnie przyłożenie sondy oscyloskopu tu i tam też dużo by pomogło.
To co zaobserwowałem u siebie podczas stanu "zawiśnięcia" na starcie to, że często nagrzewają mi się dwa układy SRAM, zawsze IC66 i IC68, na pewno są sprawne, zresztą profilaktycznie je wymieniłem i jest to samo, nie są gorące, ale wyraźnie ciepłe podczas gdy pozostałe są zupełnie zimne, druga rzecz to mam wrażenie, że nie nagrzewa się CPU, na pewno dostaje zasilanie, ale tak jakby nie dostawał sygnału zegarowego.
Gadałem z hase'm, ale polecił mi jedynie wymianę PSU i epromu IDE, bo jacyś jego znajomi mieli podobny problem i to pomogło, rom IDE testowałem w różnych epromach i eepromach 70-150ns bez zauważalnej różnicy w działaniu, a z PSU jest jak jest...
Ja też chciał bym używać oryginalnego PSU A1000, Georg zaprojektował wszystko tak żeby z nim działało i powinno, wg. moich pomiarów GBA ze wszystkim na pokładzie pobiera ~2.5A na linii +5V, no to jak ma brakować powera... jest to frustrujące