Forum » AROS
[#1] AROS One 2.5 Lite
Ze względu na kilka próśb od użytkowników i programistów stworzyłem wersję Lite AROS One, ta wersja przewiduje wydanie AROS One v2.5, która, jeśli nie będzie żadnych wiadomości również od Rufusa, wkrótce będzie dystrybuowana w pełnej wersji zarówno w formacie ISO, jak i USB Image.

To ISO Lite jest kompletne ze wszystkim, zawiera nowy rdzeń z najnowszymi aktualizacjami i poprawkami, aby było mniejsze 419 MB spakowane, 836 MB nieskompresowane, usunąłem Development i wiele programów innych firm z folderu Extras.

Ci, którzy pobrali AROS One Lite i napotkali problemy lub anomalie, mogą zgłosić je w tym poście!

Wśród ważnych nowych funkcji AROS One v2.5 można znaleźć możliwość usuwania plików i folderów podświetlonych klawiszem CANC, dodany w GRUB "EarlyStartup", gdzie z monitu można po prostu wpisać "uCommander", gdzie z jego menu można uzyskać bezpośredni dostęp do Dopus4 lub edytora tekstu, niezbędnego do konserwacji, gdy z jakiegoś powodu AROS się nie uruchamia.

AROS One Lite v2.5: Download
4
[#2] Re: AROS One 2.5 Lite

@AMIGASYSTEM, post #1

A jest szansa na wersję na laptopa z jakimś Ryzenem APU pełnym 3D? Może jakieś bounty. A może jak już nie Ryzen to jakiś Chromebook.
[#3] Re: AROS One 2.5 Lite

@KM_Ender, post #2

Czy sprawdziłeś już kompatybilność? Nie jestem programistą, powinieneś zapytać jednego z programistów AROS!
[#4] Re: AROS One 2.5 Lite

@AMIGASYSTEM, post #3

Chodzi o w miarę nowy sprzęt. Sorki myślałem, że programujesz.
[#5] Re: AROS One 2.5 Lite

@KM_Ender, post #4

Wiele osób mówiło mi, że instalowanie AROS One z każdym nowym wydaniem jest irytujące, więc aby uszczęśliwić wszystkich, jak tylko deadwood wyda nowy rdzeń, zdecydowałem się dystrybuować zarówno nową wersję AROS One 2.6, jak i aktualizację, która zaktualizuje Aros One v2.5 do nowej wersji v2.6.

Aktualizacja jest już pełna oprogramowania firm trzecich, nowych skryptów, nowych konfiguracji i nowych ikon. Oprócz instalatora, który zaktualizuje system, będzie również skrypt, który pozwoli ci usunąć pliki, które nie są już potrzebne lub te, które zostały przeniesione do innych lokalizacji.
4
[#6] Re: AROS One 2.5 Lite

@AMIGASYSTEM, post #5

Jest już 2.6?
[#7] Re: AROS One 2.5 Lite

@R-Tea, post #6

Nowa wersja jest dystrybuowana po aktualizacji Core.

Zmiana rdzenia zmienia cały system operacyjny
[#8] Re: AROS One 2.5 Lite

@AMIGASYSTEM, post #5

No i na to czekałem brawo!
Jak tylko wyjdzie 2.6 instaluję a potem już tylko aktualizacje będę zasysał. Super!
[#9] Re: AROS One 2.5 Lite

@don_rafito, post #8

Jakaś recka?
[#10] Re: AROS One 2.5 Lite

@KM_Ender, post #9

Masz na myśli "Projekt Redaktor"? Czy gdzieś indziej?
[#11] Re: AROS One 2.5 Lite

@don_rafito, post #10

Ogólnie, lubię twoje teksty czytać. Znasz się na rzeczy.OK
Możesz jak wolisz film na YT zrobić. Jeżeli zechcesz, to tylko prośba, sugestia, nic więcej.

Ostatnia aktualizacja: 21.08.2024 10:43:58 przez KM_Ender
[#12] Re: AROS One 2.5 Lite

@KM_Ender, post #11

szeroki uśmiech dzięki.
W KA raczej trzymam się tematyki klasyka. Co do innych projektów wydawniczych chwilowo nie uczestniczę. Więc zostaje YT, tylko że tam teraz głównie strzelam. Ale w niedalekiej przyszłości, planuję wznowienie działalności w "Projekt Redaktor", więc mogę sobie wrzucić reckę ArosONE do listy TODO.
2
[#13] Re: AROS One 2.5 Lite

@don_rafito, post #12

Widziałem na YT filmy i byłem pozytywne zaskoczony. Masz szerokie zainteresowania. Tak więc doświadczenie reżyserskie już masz. OK
2
[#14] Re: AROS One 2.5 Lite

@AMIGASYSTEM, post #1

Na jakim sprzęcie to instalować?
[#15] Re: AROS One 2.5 Lite

@mkdevil666, post #14

Wypróbuj po prostu na tym, co masz. Ja tak zrobiłem, i działa wszystko.
[#16] Re: AROS One 2.5 Lite

@R-Tea, post #15

Ja też tak zrobiłem i nie działa. A dokładnie uruchamia się grub i lapek melduje, że nie ma medium uruchamialnego. Czy jakoś tak...
Ale nie startuje. Acer Aspire.
Lepiej. Nie startują różne dystrybucje opisane jako uruchamialne.

Ostatnia aktualizacja: 24.08.2024 23:19:50 przez Pero
[#17] Re: AROS One 2.5 Lite

@Pero, post #16

[#18] Re: AROS One 2.5 Lite

@deadwood, post #17

Kiedyś odpalałem arosa na sprzęcie tak różnym i nie wspomaganym, że nie spodziewałam się takich jaj. Sprzętu nie kupię bo nie potrzebuję. Łapek mi po prostu został. Na co dzień powerbook.
[#19] Re: AROS One 2.5 Lite

@Pero, post #16

Problemem może być to w jaki sposób (jakim programem) nagrywamy obraz na pednrive.
[#20] Re: AROS One 2.5 Lite

@TomcioPaluszek, post #19

Tutaj opisany jest sposób przygotowania pen drive który dla mnie działa w 100%

https://arosnews.github.io/jak-przygotowac-pendrive-usb-aros/
[#21] Re: AROS One 2.5 Lite

@Pero, post #16

@ Pero
Ja odpaliłem Arosa 2.4 (2,5) na kompie stacjonarnym i z nagranej płyty Live DVD. Poszło jak z płatka.
Płyta główna: MSI H61M-P20(G3) z prockiem jakimś Intel I3. Grafika wbudowana z procesor.
[#22] Re: AROS One 2.5 Lite

@deadwood, post #20

Próbowałem tego pod linuxem mintem. Ale nie mogłem uruchomić systemu z ISO. Straciłem nerwy. Kiedyś jak już pisałem instalka arosa live to była betka. A teraz koszmar.
[#23] Re: AROS One 2.5 Lite

@Pero, post #16

Aktualnie mam AROS One na Acer Aspire ONE ZG5, który wprost stworzony do AROSa, jak mawiał Paolo.
[#24] Re: AROS One 2.5 Lite

@Pero, post #22

Na Mintcie w trybie HOST mam Icarosa. Oprócz tego na go na drugim dysku, też na tym samym kompie. Zżyłem się z tym systemem, ale Paolo chyba nie ma na niego już czasu. Czekam na pełny Aros ONE 2.6 i wywalam Icarosa.
[#25] Re: AROS One 2.5 Lite

@don_rafito, post #24

Chcę czysty system bez linuxa czy windy. A nie mogę sobie poradzić.
[#26] Re: AROS One 2.5 Lite

@Pero, post #25

Chętnie ci pomożemy, tylko napisz konkretnie i dokładnie w którym momencie masz problem.

Przygotowałeś poprawnie pendrive z AROS? Kilka postów wcześniej masz link do tutoriala. Jeśli masz problem z którymś krokiem z tego tutoriala to napisz, gdzie się zacinasz
[#27] Aros ONE 2.7

@don_rafito, post #24

Podpinam się tu.

Pierwszy filmik z nowego systemu, na razie instalacja, ustawienie grafiki, dźwięku i sieci na sprzęcie natywnym.

3
[#28] Re: Aros ONE 2.7

@don_rafito, post #27

Dzieki za nagranie filmu. W kwesti obslugi 8GB RAM w wersji 64-bit to jak najbardziej dziala. Moje srodowisko testowe dla wersji 64-bit to VirtualBox wlasnie z 8GB RAM.
2
[#29] Re: Aros ONE 2.7

@don_rafito, post #27

Zastanawiam się, czy nie pójść inna droga niż zazwyczaj przy Arosie. Zamiast instalować na archaicznym MSI z C2D, mam stacjonarkę z i3 8100 i GF 1050 Ti. Rozumiem, że grafika będzie tylko 2D. Procek będzie działał, jakieś zewnętrzne WiFi muszę ogarnąć i byłoby ok. W tym MSI, grafika to jakiś HD Radeon, więc straty nie będzie. Czy to głupi pomysł i jednak rozpocząć wykopaliska . Jakąś zewnętrzną kartę WiFi (USB, PCIex) do kupienia, która działa i nie kosztuje nerki, możesz polecić?
[#30] Re: Aros ONE 2.7

@don_rafito, post #27

Znowu błąd przy wysłaniu i dubel. Sorki.

Ostatnia aktualizacja: 31.12.2024 12:35:57 przez KM_Ender
Forum » AROS
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem