Forum » AROS
[#1] Aros na Acer Extensa 5220 ??
Okazjonalnie odkupiłem laptopa ACER EXTENSA 5220 i mam pytanie czy ktoś próbował na nim instalować Arosa.
Laptop jest trochę rozbudowany :
Procesor Intel Core 2 Duo 7300 (2,2 GHz/4MB Cache)
Dysk 160 GB
RAM 2,5 GB
Reszta standard.
Najgorsza jest grafika bo to Intel 3100 lub GMA 950 jak kto woli.
Postanowiłem tylko że bedzie na nim Aros jako główny system i linux ewentualnie jako drugi.
Jakieś wskazówki mile widziane !! OK

[#2] Re: Aros na Acer Extensa 5220 ??

@Wojox, post #1

Jeśli to jest grafika GMA to będziesz mógł użyć natywnego sterownika, niestety bez akceleracji.
Jakie tam są układy dźwiękowe, LAN i Wifi? (jest tam wifi)?

[#3] Re: Aros na Acer Extensa 5220 ??

@tomek, post #2

Wifi to Atheros, Audio Realtek 650 HD
W mojej konfiguracji ten lapek śmiga lepiej od niejednego nowego, oprócz gier, bo grafika to 8 MB max....
Ale WarBlade chodzi znakomicie !!! Kto nie grał niech spróbuje....

[#4] Re: Aros na Acer Extensa 5220 ??

@Wojox, post #1

W AROSie Ci nie pomogę kolego, ale również dorwałem tego laptopa, praktycznie za darmo (120zł płyt gł mnie kosztowała na wymiane) i postawiłem dzisiaj ubuntu najnowsze. Jestem bardzo zadowolony!

[#5] Re: Aros na Acer Extensa 5220 ??

@bombermax, post #4

Więc zapodaj z sieci WArBlade -- to nic innego jak Galaga na PC, ten sam autor gry, W hołdzie Amidze pokazuje się Amigowe A podczas ładowania leveli...
Doczytałem że niektórym udało się zapodać 2x2 bg ramu i procki z serii 9xx OK

[#6] Re: Aros na Acer Extensa 5220 ??

@Wojox, post #5

ja mam właśnie 4GB RAMu :) procka mam słabego T4200 2.0GHZ ujdzie w tłoku. A ta integra nie jes wcale taka zła. Battlefront II chodzi mi na full w 1024x768 plynnie ;)

[#7] Re: Aros na Acer Extensa 5220 ??

@Wojox, post #5

Extensa 5220 ma okrojoną wersję chipsetu Intel 965GM o nazwie 960GL, która obsługuje max. 3GB RAM - 2GB w dolnym i 1GB w górnym slocie (albo odwrotnie, nie pamiętam). Procki latają wszystkie Core2 Duo, łącznie z serią T8xxx na FSB 800MHz.

Sterownik AROSa dla Intel GMA 950 raczej nie ma prawa ruszyć na X3100 w tym lapku bo to dwie zupełnie różne konstrukcje

Faktycznie X3100 wbrew pozorom nie jest taka powolna, w zupełności wystarcza do uciągnięcia Aero w Win7 (nawet GMA950 daje tu radę), i pogrania w co prostsze gierki (teoretycznie obsługuje DX9 i DX10, z małą pomocą CPU, ale zawsze).

Grafika ma bufor ramki do 8MB ale pamięć współdzielona tekstur to max 384MB z pamięci RAM komputera...

http://en.wikipedia.org/wiki/Intel_GMA#GMA_X3100

Ostatnia modyfikacja: 30.07.2011 13:08:41

Ostatnia modyfikacja: 30.07.2011 13:12:27
[#8] Re: Aros na Acer Extensa 5220 ??

@altcomputing, post #7

Ale AROS się chyba rozwija, więc mam nadzieję że ktoś pomyśli o sterownikach do różnych grafik.

Mam w domu 2 takie lapki, jeden dla żonki, drugi mój. Ale mój musi mić koniecznie co innego niż Windows na pulpicie....

[#9] Re: Aros na Acer Extensa 5220 ??

@Wojox, post #3

Atheros i HD Realteka!! Toż to powinno śmigać pod AROS-em!?

[#10] Re: Aros na Acer Extensa 5220 ??

@tomek, post #9

No i tu mam problem, zainstalowałem nowego AROSa 1.3.1 + najnowsza łatka. Nie wiedziałem jak tą łatke zapodać więc zamieniłem wszystkie pliki spod Dopusa.
Po restarcie pokazało się menu GRUB z obsługą natywnego sterownika GMA, system startuje błyskawicznie porównując do Windy.
Problem za to jest taki. 5220 Extensa ma karlę gigabit firmy Broadcom i akurat jej nie ma w zestawie driverów, lan z kabla nie działa. Wifi to atreros 5007, ale też nie ma netu. Opadają mi ręce...

Pozatym w wersji 1.3.1 + łatka nie działa DOOM i Quake, nie żebym bolał na tym, ale w poprzedniej wersji Arosa chodziło to bez problemu, nie chodzi na natywnym ani pod VESA... :(
Liczyłem że jak pójdzie net to już zostawię Arosa na stałe a na razie bieda...

[#11] Re: Aros na Acer Extensa 5220 ??

@Wojox, post #10

Niestety AROS mnie rozbroił w całości. Poświęciłem kilka dni bezskutecznie na uruchomienie w pełni działającej wersji. Na 2 komputerach stacjonarnych i moim lapku Acer ex 5220.
Na Athlon 3200+ (Socket A), 1Gb RAM, Ati Radeon 9200 Pro 128MB, płyta ASUS A7V 400-MX,. Problem z widzeniem myszki zarówno na PS/2 oraz USB, o dziwo klawiatura USB chodziła bez zarzutu, brak dźwięku, brak lanu mimo że VIA Rhine obsługiwana przez Arosa.
Podobnie było na ASUS K8V-XE z Athlon 3000+ Socket 754, zwisy na reset.

Na Radeonie Quake 1 pokazał 18 fps pod Arosem, pod Windozem 455 fps,,
Dużo pracy jeszcze nad upecetowianiem Workbencha, jedyna droga do "dorabianie" bazy sterowników, innego wyjścia nie ma...

Myślę że odczekam jeszcze na nowsze updaty do Arosa...Nie ma wyjścia.. OK

Forum » AROS
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem