[#1] Amiga - kolorki przy starcie
Z artykulu na PPA:
Żółty -- sygnalizacja błędu w uruchamianym programie przed instalacją obsługi błędów.

Czy ktos moze na polski?
Wlasnie mi Amiga padla, wyswietla zolty ekran i sie w kolko resetuje.

[#2] Re: Amiga - kolorki przy starcie

@_arti, post #1

wyjmij wszystkie rozszerzenie i sprawdz wtedy jak nie pomoze wymien kickstart

[#3] Re: Amiga - kolorki przy starcie

@HOŁDYS, post #2

Sprawdzilem na 2 kickstartach - to samo.

[#4] Re: Amiga - kolorki przy starcie

@_arti, post #3

Juz wiem. Rozwarlem JP2 w celu podlutowania rozszerzenia Elbox 2MB i okazalo sie, ze teraz bez rozszerzenia (podlaczonego kabelka) Amiga nie dziala. Czyli albo rozszerzenie albo zwarta JP2. Ale dlaczego, to nie wiem.

[#5] Re: Amiga - kolorki przy starcie

@_arti, post #3

Podociskaj wszystkie układy po kolei. Ostatnio musiałem wyjąć mój kontroler w CDTV po wsadzeniu z powrotem ten sam kolorek się pojawił. I nie była to wina rozszerzenia, lecz w moim przypadku był to Gary. Docisnąłem i już było ok. A już myślałem, że spaliłem płytę.

[#6] Re: Amiga - kolorki przy starcie

@_arti, post #4

JP2 w zależności od tego czy jest zwarta czy nie, zmienia sposób adresowania pamięci (a raczej miejsce w mapie pamięci, gdzie pojawia się dodatkowa pamięć). De facto jest to przełącznik Slow RAM/Chip RAM dla dodatkowej pamięci.

Ostatnia modyfikacja: 08.10.2011 20:08:30
[#7] Re: Amiga - kolorki przy starcie

@strim, post #6

Moze to kolidowac jakos z pamiecia dopinana z boku?
Np. MegaRAM HD?

EDIT: Pojawil mi sie inny problem przy podlutowaniu kabelkow od rozszerzenia. Mianowicie podpiecie zewnetrznej stacji i Mega RAM HD (bez pamieci), sprawia, ze Amiga sie wywala tak:

Software Failure: RAM Program failed (error #80000000003) i Suspend lub Reboot.

Dziwna zaleznosc...

Ostatnia modyfikacja: 08.10.2011 20:15:18
[#8] Re: Amiga - kolorki przy starcie

@_arti, post #7

Jeśli obszary adresacji pamięci się pokrywają to może. Ale to jest mało prawdopodobne, bo Fast powinien być gdzie indziej. Bardziej prawdopodobna jest kolizja z brakiem rozszerzenia pod klapką lub innym rozszerzeniem niż poprzednio zainstalowane.

Co do tego rozszerzenia Elboxu 2MB, to z tego co pamiętam były dwie wersje. Jedna z nich była rozszerzeniem chip/slow, a druga Fast RAM. Nie próbujesz przypadkiem zainstalować rozszerzenia skonfigurowanego jako Fast RAM?

Fast Elboxu + MegaRAM zapewne nie zadziałają razem, bo przestrzeń adresowa będzie się pokrywać. Na MegaRAMie są zworki do ustawienia ilości pamięci, upewnij się czy są ustawione na 0MB, ale nie wiem czy to pomoże...

Ostatnia modyfikacja: 08.10.2011 20:27:57
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem