[#1] Amiga 500+ 2MB CHIP RAM
Witajcie. Znalazłem ostatnio w internecie coś takiego:

http://a68k.dyndns.org:85/a68k/ftp/manualz/CBM/AMIGA/Hacks+Reps/A500plus+A2000-2MB.pdf

Może kogoś to zainteresuje, ja tego jeszcze nie widziałem dotąd.
[#2] Re: Amiga 500+ 2MB CHIP RAM

@Hackmaster, post #1

Hołdys jest specjalistą od A500 więc pewnie już to zna :)

[#3] Re: Amiga 500+ 2MB CHIP RAM

@Hackmaster, post #1

to nie jest nic innego jak piggy mod dla A500+ do zrobienia o ile ma sie Amige 500 z rev 6 i super fat agnusa w wersji 8372B ..lub plyte rev 8.1 z 8375

zreszta hackmaster pisal w tej sprawie do mnie na prv

Ostatnia modyfikacja: 19.07.2011 15:39:34
[#4] Re: Amiga 500+ 2MB CHIP RAM

@HOŁDYS, post #3

o właśnie o to mi chodziło

[#5] Re: Amiga 500+ 2MB CHIP RAM

@HOŁDYS, post #3

Proste do zrobienia. Tylko trzeba dokładnie polutować kości. Ja musiałem poprawiać po jakimś czasie, bo od naprężeń luty puściły.
[#6] Re: Amiga 500+ 2MB CHIP RAM

@Hackmaster, post #1

W swoim czasie można było (fakt, dość drogo, no ale tak to było, każdy duperelek kosztował, niewielu śmiałków odważało się atakować lutownicą swoje za ciężką kasę nabyte Amigi) kupić ustrojstwo wzbogacające A500, A500+, A2000 od dodatkowy CHIP RAM. Tak, żeby mieć 2 MB, co jest rzeczą fajną, usprawniającą pracę/zabawę. lekko rozszerzającą możliwości komputera. Dziś, dzięki dostępnym schematom i tanim elementom potrzebnym do takiej modyfikacji rzecz wykonuje się samodzielnie. Starcza dobra wola, podstawowa umiejętność używania lutownicy. I chyba każdy, kto dopieszcza swoją A500 i lubi mieć ładne, z muzyczką interko do Settlersów, dorobił do Pięćsetki dodatkową porcję pamięci czip.
Temat "A500/A500+/A2000 z 2 MB CHIP" jest dokładnie i starannie przećwiczony. Zatem żadna to rewelacja.

Z szacunkiem
Des

[#7] Re: Amiga 500+ 2MB CHIP RAM

@Des, post #6

jeden problem widze ..nie wiem czy dobrze mysle ale trzeba miec 8 dodatkowych ukladow identycznych z tymi wlutowanymi ?

wiem ze raz lutowalem 4 kosci kazda z innej parafi ( o czasie dostepu takim samym) i nie huloalo ..wywalilem wszystko kupilem porcje dipow identycznych jak na plycie i zadzialalo 1 MB CHIP RAM w A500.

ostatni znajomy elektronik wlutowal mi profesjonalnie 8 takich samych kosci motorola .. w plyte rev 8 wylutowujac te 4 ktore tam byly
1 MB CHIP + 512 kb CHIP z trap dooru smiga

ciekawe czy trzeba miec 16 identycznych kostek zeby zadzialalo 2 MB CHIP

Ostatnia modyfikacja: 19.07.2011 20:58:20
[#8] Re: Amiga 500+ 2MB CHIP RAM

@HOŁDYS, post #7

Bo ja wiem? Na hardware, co często podkreślam, znam się jak kura na pieprzu... Ale - na chłopski rozum biorąc - raczej muszą być identyczne. Z tej samej parafii. A czemu, jakie tam parametry na co wpływają - pojęcia nie mam.
Swoją A500 oddałem na jeden wieczór w ręce znajomego magika. Za kilka piw rano miałem A500 z 2 MB czipu. Co mnie ogromnie ucieszyło, bo niby to drobiazg, ale... No ale kilka gier i dem wymagających większej ilości pamięci przechowującej dane graficzne i dźwiękowe zaczęło pięknie banglać.

Z szacunkiem
Des
Ps. Może warto poszukać w "MA" recenzji rozszerzenia czipu do A500/A2000 - może jest tam zapodana jakaś specyfikacja owego ustrojstwa?

[#9] Re: Amiga 500+ 2MB CHIP RAM

@mały, post #5

A możesz zapodać dokładniej? Jakie kości (parametry et cetera)?

Z szacunkiem
Des

[#10] Re: Amiga 500+ 2MB CHIP RAM

@HOŁDYS, post #3

Masz jakiś schemat tego moda albo jakiś inny link gdyż ten nie działa

[#11] Re: Amiga 500+ 2MB CHIP RAM

@HOŁDYS, post #7

Nie muszą, ważne, żeby miały ten sam lub mniejszy czas oczekiwania i były sprawne, mogla Ci się trafić jedna uszkodzona sztuka. Gdybyś przylutował podstawki to byś mógł sobie sprawdzić.

[#12] Re: Amiga 500+ 2MB CHIP RAM

@Hackmaster, post #1

czy ktoś ma ten plik??
http://a68k.dyndns.org:85/a68k/ftp/manualz/CBM/AMIGA/Hacks+Reps/A500plus+A2000-2MB.pdf
bo chciałbym u siebie rozbudować pamięć chip

Ostatnia modyfikacja: 20.08.2011 15:22:02
[#13] Re: Amiga 500+ 2MB CHIP RAM

@Skiba, post #12

Dlatego warto sobie zapisać w Google Docs ;)
Wysłałem Ci na @

[#14] Re: Amiga 500+ 2MB CHIP RAM

@Kilos, post #13

dziekowac

[#15] Re: Amiga 500+ 2MB CHIP RAM

@Kilos, post #13

Wystawisz i dla mnie? ;)

[#16] Re: Amiga 500+ 2MB CHIP RAM

@_arti, post #15

wysłałem na maila

[#17] Re: Amiga 500+ 2MB CHIP RAM

@Skiba, post #16

Ok, gdyby ktos jeszcze chcial -> http://dl.dropbox.com/u/69548/A500plus%20A2000-2MB.pdf

[#18] Re: Amiga 500+ 2MB CHIP RAM

@rafgc, post #11

Nie tylko sam czas oczekiwania.
Licza sie jeszcze timingi, a one wcale nie rownaja sie czasowi oczekiwania, bo timingow jest od cholery wiecej.
5 podstawowych timingow i 11 tzw alpha timingow. Przynajmniej w nowych kosciach. W tych "antykach" sa prawdopodobnie 3 najwaziejsze, mozliwe tez ze jednak jest ich wiecej.
Niestety jakie timingi sa ustawione w amidze to nie wiem.
Z kodow zrodlowych kickstartu mysle ze mozna by sie dowiedziec, jednak jest to jak wiemy nie mozliwe bo zrodel nie ma. Ew timingi sa tzw hardcoded w ktoryms custom chipie (Angus?)
Mozliwe tez ze te kostki maja ciut inna organizacje komorek pamieci i to bruzdzi w calym projekcie.
Trzeba by wyszukac datasheety oryginalnych kostek i na tej postawie dopbierac zamienniki.
Istnieje realna szansa ze jednak mozna by bylo z podsystemu RAMu Amigi wyciagnac ciut wiecej.
Ew jesli nie z Chip to z FastRAMu. Jako ze komunikuje sie bezposrednio z CPU, to moze dalo by sie jakos shackowac ram.device czy jego odpowiednik.

A wogole ile dziala prawo patenotwe w kwestii softu? 10lat? A niech i 20, to juz dawno wszystie kicki, a przynajmniej 1.3 powinny juz dawno zostac uwolnione.

Spojzcie np na Atari, uwolnili zrodla dawno temu przez co Atarynka dostala wrecz nowa dusze. A u nas nie, przez co tkwimy w poprzedniej epoce. Przeciez nowe amigi nie uzywaja juz chyba znanego nam kickstartu, bo sprzet jest zupelnie inny.

[#19] Re: Amiga 500+ 2MB CHIP RAM

@_arti, post #17

Cześć
Czy mógłbym prosić o ten plik z pierwszego posta lub dropboxa?
Wiem, że to było wieki temu, ale ja mam spóźniony zapłon

Ostatnia aktualizacja: 02.01.2019 16:59:15 przez Apsior
[#20] Re: Amiga 500+ 2MB CHIP RAM

@Apsior, post #19

No i pojęcie "500+" od tamtego czasu zmieniło wyniki wyszukiwania drastycznie. Kiedyś też tego pliku szukałem, może ma to ktoś jeszcze na dysku.
[#21] Re: Amiga 500+ 2MB CHIP RAM

@Adinfo, post #20

Hejka. Ma ktoś jeszcze dostępnego PDFa?
[#22] Re: Amiga 500+ 2MB CHIP RAM

@thePalec, post #21

[#23] Re: Amiga 500+ 2MB CHIP RAM

@Kilos, post #22

Vielen Dank!
[#24] Re: Amiga 500+ 2MB CHIP RAM

@thePalec, post #23

Jest jeszcze 2MB SOJ-MOD
[#25] Re: Amiga 500+ 2MB CHIP RAM

@snifferman, post #24

A jeszcze kiedyś mi się przewinęło,że były pamiątki na barana przylutowane w rozszerzeniu pod klapkę w A500... Ale nie mogę opisu znaleźć...
[#26] Re: Amiga 500+ 2MB CHIP RAM

@yoo_gas, post #25

[#27] Re: Amiga 500+ 2MB CHIP RAM

@Adinfo, post #26

O to to to szeroki uśmiech. Dzięki
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem