Odgrzebuję temat.
Udało się mi znaleźć pewien telewizorek LCD 15.4"(panorama) z funkcją monitora oraz z HD READY. Ma złącza RGB-SCART, VGA i HDMI oraz jeszcze parę innych. W tej chwili nie mam specyfikacji ale dla Amigi te dwa wymienione jako pierwsze wystarczą.
TV ten wyśmienicie nadaje się do gier, brak smużenia, brak pikselozy - ze względu na małą przekątną obrazu. Choć przyznam się, że te 17" by się przydało do pracy/zabawy- niestety nie ma takiego modelu tej firmy. Jest też wersja 19" ale to tutaj może być pikseloza oraz nie wiem jak będzie z przeplotem.
Co do rozdzielczości to zacznę od trybu "VGA" Multiscan-productivity(chyba nie przeinaczyłem nazwy) wyświetla się całkiem przyzwoicie(jakość obrazu znacznie lepsza niż przez SCART choć ma jeden artefakt, pionowa niebieska linia blisko przy prawej krawędzi monitora- podłączenie przez złącze VGA. Można ustawić wyświetlanie 4:3 lub panoramę - aaa i warto gdy podłączy się ami w tym trybie wejść w opcję automatycznego dostrajania. Dzięki temu obraz będzie znacznie lepszy od tego co zobaczyliśmy na początku(niebieski pasek wciąż będzie) i nie trzeba będzie ustawiać overscanu w Ami albo minimalnie jedynie coś porpawić. Trzeba pamiętać o sterowniku VGA only w S-S inaczej nic nie zobaczymy na ekranie. Tryby DOUBLE PAL czy NTSC, HighGFX nie działają.
A teraz trochę o trybach PALowskich. We wszystkich PALowskich rozdzielczościach (podłączenie przez SCART) mamy możliwość ustawienia obrazu 4:3, 16:9, auto, powiększenie 1 i 2 czyli dokładnie to co potrafią telewizory. Hi-res jest całkiem w porządku. Hi-res Laced nie miga:D. Ale nie ma tak dobrze. Gdy wskaźnik myszki przesuwa się nad tekstem, najbardziej to jest widoczne wtedy, to widać coś w rodzaju ciepłego powietrza unoszącego się nad asfaltem w okolicy samego wskaźnika jak i na całej linii tekstu widać przeplot/drgania(tylko na tej wysokości w poziomie co jest wskaźnik myszki).
Co ciekawe, TV ten, wyświetla również rozdzielczość SuperHi-Res jak i SuperHi-Res Laced bez przeplotu - z jakością jest tak samo jak w Hi-Res Laced. Ale wtedy ta przekątna ekranu 15.4" jest za mała aby można było komfortowo coś robić. Nie wspominając o bardzo wolnym odświeżaniu ekranu monitora przez samą AGĘ

.
TV ten to Technika dostępny w sieci sklepów t e s c o. Teraz mają promocję na ten model 399zł. Są też większe modele TV. Ja zataszczyłem swoją A1200 z całym dobytkiem(piekarnikiem) do sklepu i testowałem na miejscu. Pani ze sklepu nie czyniła żadnych problemów z takim przetestowaniem.
A tutaj
link .
TV jest dość delikatny i bardzo lekki. Ale to każdy może sobie zobaczyć w sklepie czy mu pasi :D. Aaa nie pracuję w tej sieci sklepów ani dla producenta TV :P.
Jak ktoś będzie potrzebował jeszcze jakichś informacji to w miarę możliwości odpowiem:D.
Aaa jeszcze jedno. Nie ma cyfrowego dekodera DVB-T.
Ostatnia modyfikacja: 03.06.2011 13:29:07