[#31] Re: Jaki monitor LCD TV do Amigi?

@vegeta, post #29

Kiedys dalem cos kolo 700 zl mam wersje z hdmi i wyjsciem audio.

[#32] Re: Jaki monitor LCD TV do Amigi?

@Thom/CT, post #1

Posiadam LG Flatron M1921A z wbudowanym tunerem (19 cali, 4:3).
Przez cały czas korzystałem z najlepszego (jak mi się wydawało) wejścia jakie w tym tunerze było dostępne dla PALowej AMi czyli SCART ale..
..ale razu jednego sprawdziłem wejście VGA i tryb RGB-DTV z menu input (przeznaczone dla zewnętrznego tunera) i obraz jest i to znacznie lepszy!!
Nie ma aż tak widocznych artefaktów związanych z obróbką obrazu przez chipset (swoisty antyaliasing)! Polecam!
[#33] Re: Jaki monitor LCD TV do Amigi?

@BULI, post #32

Witam,
Czy ktoś może wie co do dokładnie jest RGB-DTV i czy występuje w jakiś wariantach (tak jak DVI - DVI-I i DVI-D)?

Googluje i jakoś nic nie znalazłem... Może źle pytanie zadaje.

[#34] Re: Jaki monitor LCD TV do Amigi?

@Thom/CT, post #1

To może i ja się podepnę do tematu , mam dylemat jakie rozwiązanie wybrać .

1). Klasyczny monitor Amiga/Commodore/Philips

Minusy : cena ,dostępność , wiek (stan techniczny - zużycie)
Plusy : klasyk - wygląd , zapewne ostry obraz ? ,uniwersalność (np. podłączenie konsoli,dvd )

2).Odbiornik TV 14" CRT

Minusy : jakość obrazu ?
Plusy : cena ,dostępność , uniwersalność

3). Monitor VGA CRT z zewnętrznym tunerem tzw. TV BOX (niezależne urządzenie)

Minusy : Dodatkowe urządzenie ,cena ?
Plusy : uniwersalność , dostępność , jakość obrazu ? , jeden monitor na biurku do wszystkiego .

Dodałem plusy i minusy , gdzieś przeczytane i domysły bo nie korzystałem ani z monitora amigowego ani też z TV BOXa ..jeśli źle kalkuluję proszę skomentować :) .

Scandoubler odpada ze względu na cenę oraz prace tylko z Amigą , a mam jeszcze C64 , Gamecube i możę jeszcze coś dojdzie . Monitor z wbudowanym tunerem również odpada - głównie cena ale też mam mieszane uczucia co do grania na wyświetlaczach LCD . Amiga do weekendowego grania , korzystanie z domowego TV odpada ze względu na ciągłe rozkładanie i chowanie "zabawek".

Najbardziej zastanawia mnie jakość wyświetlanego obrazu .

Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 19.03.2011 20:26:06
[#35] Re: Jaki monitor LCD TV do Amigi?

@companiero, post #34

Dobry odbiornik TV podpięty złączem wideo lub RGB nie da gorszego obrazu niż monitor projektowany do komputerów 8 i 16 bitowych, a jeśli będzie to dobry sprzęt z dobrym kineskopem (odbiornik TV) to nawet obraz może być lepszy niż na starym monitorze dedykowanym.
Nie dotyczy to multisynków dedykowanych Amidze, tych żaden TV nie przelicytuje.
Monitor VGA (CRT) da super jakość obrazu którą sobie zniszczysz tunerem TV.
Wybór należy do ciebie.

Pozdrawiam
[#36] Re: Jaki monitor LCD TV do Amigi?

@companiero, post #34

Jak dla mnie wszystkie te rozwiązania, które proponujesz kwalifikują się do kategorii "szkoda oczu".

[#37] Re: Jaki monitor LCD TV do Amigi?

@BULI, post #32

@BULI

Od tamtej pory jak napisałeś o tym RGB-DTV zastanawiałem się gdzie to widziałem i mam, mój monitor też takie coś ma ale to u mnie kompletna klapa.
Wyświetla tylko Hires Laced co drugą linie drgając a Hires już wcale pisząc że jest poza zakresem.
Co ciekawe to też LG Flatron TV monitor ale 22".
Zastanawiam się czy w monitorach też jest jakiś firmware, który by można aktualizować.
Czy ktoś z Was się z taką opcją spotkał?

Pozdrawiam

[#38] Re: Jaki monitor LCD TV do Amigi?

@Thom/CT, post #37

Tak jest
[#39] Re: Jaki monitor LCD TV do Amigi?

@Thom/CT, post #37

Ja używam trybów PALowkich do gier, czyli głównie Low-RES (obraz przez to złącze input RGB-DTV, daje najlepszą jakość)!

Hmm, co do trybów interlace np 720x512 to one u mnie też lekko drgają. Z tym, że mój LG łyka praktycznie wszystkie tryby "dziwne" (z podbitą częstotliwością) nonlaced np: productivity (z menu musi być wybrany input RGB-DTV, input RGB-PC nie łyka tego)!

Ostatnia modyfikacja: 21.03.2011 09:23:54
[#40] Re: Jaki monitor LCD TV do Amigi?

@BULI, post #39

Wymieniłem właśnie monitor TV na Samsung P2770HD. Obecnie używam trybu "Super-High Res Laced" czyli 1280-512. Nic nie drga, nie ma po prostu żadnego interlejsu. Kabel RGB Amiga-SCART/RGB monitor. Co do jakości obrazu, nigdy lepszego z Amigi nie widziałem....
Jeśli chodzi o scandoubler, będzie zapewne jeszcze lepszy obraz. Ale już nie muszę wymieniać ekranu... OK

[#41] Re: Jaki monitor LCD TV do Amigi?

@RadoslawF, post #35

Czytałem trochę o starych monitorach typu np.VGA Microvitec które da się podpiąć pod Amigę . Może wiesz czy Amigę 500 też da się podpiąć pod taki monitor ?, czy jedynie 1200 ?.

Dało mi to do myślenia bo kiedyś przypadkiem zlokalizowałem swój 1-szy monitor do PC tzn. wiem gdzie stoi :) .Jest nadal w użytku i na siebie "pracuje" nie pamiętam producenta nie był to microvitec ale dość podobny i na pewno żadnej ze znanych firm .

Monitor obsługiwał jedynie 640x480 poprawnie , 800x600 rozciągał się tak że nie dawało się używać - jedynie powerstripem dawało się coś wycisnąć nie wiem czy nawet 800x600 czy niższą ale odświeżanie masakryczne . Wtedy mnie to strasznie wkurzało , ale chodzi mi po głowie czy może by działał z Amigą ?. Może spróbować go odzyskać gdyby zatrybił z Ami to super rozwiązanie :) .

Może ktoś zauważył czy monitory PC działające pod Ami , podobnie zachowują się jeśli chodzi o rozdzielczość ?.

Póki co przeglądam jeszcze monitory przemysłowe ...

Pozdrawiam
[#42] Re: Jaki monitor LCD TV do Amigi?

@companiero, post #41

Taki monitor VGA (o ile to jest typowy monitor z tamtych czasów) nie będzie wyświetlał nic bez scandoublera podłączony do A500.
A1200 ma dodatkowe tryby ~30Khz i one są wyświetlane na większości monitorów PC.
Był jeszcze monitor markowany jako Amiga, model masz w stopce.
Wyświetla on prawie wszystko co potrzeba z Amigi, każdy model.

Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 26.03.2011 19:21:24
[#43] Re: Jaki monitor LCD TV do Amigi?

@Thom/CT, post #42

Odgrzebuję temat.
Udało się mi znaleźć pewien telewizorek LCD 15.4"(panorama) z funkcją monitora oraz z HD READY. Ma złącza RGB-SCART, VGA i HDMI oraz jeszcze parę innych. W tej chwili nie mam specyfikacji ale dla Amigi te dwa wymienione jako pierwsze wystarczą.
TV ten wyśmienicie nadaje się do gier, brak smużenia, brak pikselozy - ze względu na małą przekątną obrazu. Choć przyznam się, że te 17" by się przydało do pracy/zabawy- niestety nie ma takiego modelu tej firmy. Jest też wersja 19" ale to tutaj może być pikseloza oraz nie wiem jak będzie z przeplotem.
Co do rozdzielczości to zacznę od trybu "VGA" Multiscan-productivity(chyba nie przeinaczyłem nazwy) wyświetla się całkiem przyzwoicie(jakość obrazu znacznie lepsza niż przez SCART choć ma jeden artefakt, pionowa niebieska linia blisko przy prawej krawędzi monitora- podłączenie przez złącze VGA. Można ustawić wyświetlanie 4:3 lub panoramę - aaa i warto gdy podłączy się ami w tym trybie wejść w opcję automatycznego dostrajania. Dzięki temu obraz będzie znacznie lepszy od tego co zobaczyliśmy na początku(niebieski pasek wciąż będzie) i nie trzeba będzie ustawiać overscanu w Ami albo minimalnie jedynie coś porpawić. Trzeba pamiętać o sterowniku VGA only w S-S inaczej nic nie zobaczymy na ekranie. Tryby DOUBLE PAL czy NTSC, HighGFX nie działają.
A teraz trochę o trybach PALowskich. We wszystkich PALowskich rozdzielczościach (podłączenie przez SCART) mamy możliwość ustawienia obrazu 4:3, 16:9, auto, powiększenie 1 i 2 czyli dokładnie to co potrafią telewizory. Hi-res jest całkiem w porządku. Hi-res Laced nie miga:D. Ale nie ma tak dobrze. Gdy wskaźnik myszki przesuwa się nad tekstem, najbardziej to jest widoczne wtedy, to widać coś w rodzaju ciepłego powietrza unoszącego się nad asfaltem w okolicy samego wskaźnika jak i na całej linii tekstu widać przeplot/drgania(tylko na tej wysokości w poziomie co jest wskaźnik myszki).
Co ciekawe, TV ten, wyświetla również rozdzielczość SuperHi-Res jak i SuperHi-Res Laced bez przeplotu - z jakością jest tak samo jak w Hi-Res Laced. Ale wtedy ta przekątna ekranu 15.4" jest za mała aby można było komfortowo coś robić. Nie wspominając o bardzo wolnym odświeżaniu ekranu monitora przez samą AGĘ .
TV ten to Technika dostępny w sieci sklepów t e s c o. Teraz mają promocję na ten model 399zł. Są też większe modele TV. Ja zataszczyłem swoją A1200 z całym dobytkiem(piekarnikiem) do sklepu i testowałem na miejscu. Pani ze sklepu nie czyniła żadnych problemów z takim przetestowaniem.

A tutaj link .

TV jest dość delikatny i bardzo lekki. Ale to każdy może sobie zobaczyć w sklepie czy mu pasi :D. Aaa nie pracuję w tej sieci sklepów ani dla producenta TV :P.

Jak ktoś będzie potrzebował jeszcze jakichś informacji to w miarę możliwości odpowiem:D.

Aaa jeszcze jedno. Nie ma cyfrowego dekodera DVB-T.

Ostatnia modyfikacja: 03.06.2011 13:29:07
[#44] Re: Jaki monitor LCD TV do Amigi?

@Thom/CT, post #42

typu np.VGA Microvitec które da się podpiąć pod Amigę - domyślam się że chodzi o monitory typu microvitec 1438 czy nec mulitsync 3d, a takie z odpowiednia przejściówką podepniesz do każdej amigi i będzie wyświetlał normalnie obraz (wkońcu to monitory które wyświetlają tryby pal 15khz...z odpowiednią przejściówką podepniesz nawet odtwarzacz vhs ).
Sam mam taki 3d podpiety aktualnie do a600, ale normalnie chodził też z a500(na zwykłej a500 nie będziesz mógł jednak korzystać z trybów >15khz, do tego konieczny jest ECS i system 2.0 czyli a500+ czy a600). Inna kwestia jest taka, ze przy wspolczesnych tv lcd moim skromnym zdaniem tego typu pierdziawki crt męczące wzrok nie mają prawa bytu. Ostatnio mam a1200 040 podłączoną pod lg 32" kabelkiem rgb (i audio do kina domowego chinchami - gra w SWIVA czy Swosa to czysta przyjemność hihi), tryb pal hires laced - jak dla mnie bomba, obraz stabilny, normalna rozdzielczość pozwalająca na zabawy w systemie + uruchamianie whdload bez żadnego przełączania tv czy dwóch monitorów ;)

[#45] Re: Jaki monitor LCD TV do Amigi?

@kutafon, post #44

Fajny temat i dużo ciekawych rzeczy można się dowiedzieć. Mnie nie szkoda oczu Amigę zapakuję w towerkę a więc będę sobie siedział dość daleko od M1438S zreszta tyle lat co siedzę przy kompie i nie narzekam (polecam marchew lub jagody na problemy z wzrokiem). Jakbym miał kupować jakiegoś LCD-ka do Amigi to kupiłbym sobie EIZO narazie nie planuję więc nie rozglądałem się nawet jak to wyglądałoby cenowo i jaki model najlepiej pasowałby. EIZO robi naprawdę rewelacyjne monitory ale również i cholernie drogie. Miałem kiedyś monitor typu VGA podpięty do Amisi do grania się nie nadawał ale wtedy sporo siedziałem w workbenchu w sumie z tego co pamiętam to został mi w spadku po jakimś MAC-u z motorolką 030/50 na pokładzie. Obraz bardzo ostry i świetne kolory. Ewentualnie w grę oprócz EIZO wchodzą marki Samsung oraz Sony.

[#46] Re: Jaki monitor LCD TV do Amigi?

@kutafon, post #44

A może takie cóś mam toto i na razie jestem bardzo zadowolony ma wszystko łącznie z USB które czyta NTFS i tuner MPEG4.Obraz w interlace praktycznie ni drga.http://www.zadowolenie.pl/lg-m2280d-pz,36817

Ostatnia modyfikacja: 04.06.2011 11:30:11
[#47] Re: Jaki monitor LCD TV do Amigi?

@Grisza, post #46

Ja mam tak jak kolega Wojox telewizor Sony Bravia 32 cale i obraz bardzo ładny stabilny jak skała bez interlejsowego drgania i jest okiiii. :D

[#48] Re: Jaki monitor LCD TV do Amigi?

@Tomski, post #43

Mam pytanie napisałeś, że to telewizorek z funkcją monitora ( mam A1200 i Sam440 ), czy to oznacza że oba moje sprzęty będą na nim działać? I jaki będzie obraz z OS4 na takim sprzęcie?
[#49] Re: Jaki monitor LCD TV do Amigi?

@vegeta, post #48

I jaki będzie obraz z OS4 na takim sprzęcie?

Dam sobie rękę uciąć że @Tomski nie odpowie Ci na to pytanie bo na A1200 z 060 AOS4.X nie ruszy. rotfl No chyba że czegoś nie wiem.
A poza tym co ma OS (dowolny) do jakości obrazu? Do tej pory myślałem że jakość obrazu zależy od karty graficznej, monitora i kabelka, ale faktycznie świat idzie do przodu i kto wie, może coś przespałem. :D
[#50] Re: Jaki monitor LCD TV do Amigi?

@stachu100, post #49

Źle się wyraziłem , system na Sam działa w wiekszej rozdziałce niż os3.0 na 1200 , chodziło mi o to czy coś mu wiadomo o jakości obrazu takiego systemu ( nawet windy) i działających programów na takim sprzęcie , może nie jest to logiczne ale bardziej przykładam wagę do działania Sam na takim sprzęcie A1200 ma byc tylko dodatakiem więc jakość obrazu jesli będzie gorsza to jakoś przeżyję , a miejsce na biurku jest jak najbardziej porzadane . Teraz mam 2 monitory i zajmują cały blat
[#51] Re: Jaki monitor LCD TV do Amigi?

@vegeta, post #50

Hej Vegetka!U mnie na LG mam ustawioną 1920x1080 16bit i VooDoo w medku daje radę,pieca mam podpiętego przez HDMI stosowną przelotką z DVI dodatkowo Ami przez Euro i mam wszystko w jednym,a jakość obrazu super,co prawda niskie rozdziałki musi skalować,ale robi to bardzo dobrze.Dodatkowo mam jeszcze wolne jedno HDMI,COMPONENT,COMPOSITE i na deser USB w które wpinam sobie dysk z filmami w DIVIX bo monitor ma ich obsługę i radzi sobie z NTFS,jak dla mnie pełny wypas,aha jeszcze tuner TV MPEG4.

[#52] Re: Jaki monitor LCD TV do Amigi?

@vegeta, post #50

HD Ready oznacza że cudo ma matrycę wyświetlającą około 1330x768 (wedle oficjalnego standardu 1280x720) pikseli i taką rozdzielczość wykorzystasz pod windowsem, linuxem, morphosem czy OS4.
Moja rada z uwagi na Amigi szukać monitora z tunerem TV pracującego w 1280x1024 lub olać Amigi i kupić coś podobnego do opisywanego ale w Full HD czyli 1920x1080.

Pozdrawiam
[#53] Re: Jaki monitor LCD TV do Amigi?

@RadoslawF, post #52

Ten LG jest właśnie FullHD.Workbench w takiej rozdziałce wygląda super.

[#54] Re: Jaki monitor LCD TV do Amigi?

@Grisza, post #53

Może pomyliłem posty, zdawało mi się że ten o którym była mowa to HD Ready.

Pozdrawiam
[#55] Re: Jaki monitor LCD TV do Amigi?

@vegeta, post #48

Tak jak Stachu100 napisał ja tego nie sprawdzę z OS4. Nie mam sprzętu do tego. Pieca nie podłączałem pod ten TV/monitorek jeszcze - nie było kiedy. Ale pewno spróbuję kiedyś przy sposobności.
Dla mnie ten TV ma kilka plusów:
-jest mały
-brak pikeslozy
-tryby z przeplotem działają przyzwoicie i nie męczą oczu.

Ktoś wspominał o "zwykłych" monitorach VGA chyba NEC'a. Czy możesz podać dokładną nazwę tego monitora? Z tego co zrozumiałem podłączasz taki monitor dajmy przez przelotkę jaka na początku była sprzedawana z A1200 lub z A4000 i obrazy tak PALowskie jak i wszystkie pozostałe są wyświetlane automagicznie na monitorze bez ceregieli?

Co do przełączania trybów VGA /PAL na tym TV co opisałem to wystarczy zrobić sobie kabelek z jednej strony wpinany do Amigi i rozgałęziający się na VGA i RGB SCART i można używać bez problemów - trzeba jedynie/aż przełączać pilotem się pomiędzy wejściami.

[#56] Re: Jaki monitor LCD TV do Amigi?

@Grisza, post #51

Weź sprzęcik na spotkanie to sobie pooglądam w działaniu;)
[#57] Re: Jaki monitor LCD TV do Amigi?

@vegeta, post #56

Jak dożyję to przywiozę na kolejną AmiWawa(o ile ta jeszcze będzie?). O innym spotkaniu Amigowców w mojej okolicy mi nie wiadomo. Spotkanie w Chełmie odwołane - tutaj to miałem w pewnym sensie "po drodze".

Ale nie ma co czekać na mnie. Jak masz w okolicy sklep t e s c o to idziesz tam ze sprzętem i na pewno pozwolą Ci podłączyć się i sprawdzić.

[#58] Re: Jaki monitor LCD TV do Amigi?

@Tomski, post #57

mam pytanie, bo szukam jakiegoś taniego monitora do swojej Amigi 1200
czy monitor z tunerem będzie ok ?? a model jego

SAMSUNG LW15M23C LCD TV
Przekątna (cale) 15"
Proporcje obrazu 4:3
Jasność 450 cd/m2
Kontrast 400:1
Rozdzielczość 1024x768
Czas reakcji 25 ms

prosze o info z góry dzięki
[#59] Re: Jaki monitor LCD TV do Amigi?

@dawidkle, post #58

Będzie w porządku. Możesz brać.
[#60] Re: Jaki monitor LCD TV do Amigi?

@dawidkle, post #58

Faktycznie czas reakcji to aż 25 ms?

Mój stary LG M1721A-BZ ma 5 ms. Nie wiem jak 25 ms przełoży Ci się na scrolle, scrollowane gry, itp.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem