[#1] sloty ISA 8/16 bit po co ?
od modelu A2000 w duzych amigach commodore upchnelo standart PC na lata 80/90 sloty ISA ...pytanie po co ?
wiemy ze te sloty sa nie aktywne ..mozna uzyc tylko z emulatorem PC...i tylko w tym celu (uzycie MS-DOS /Win3.1) czy moze sie myle.

Czy istnieje oprogramowanie pozwalajaca uzywac kart ISA (chociazby Sieciowek/Muzycznych/Czy graficznych w Amigacha 2000/3000/4000 ?

wiem ze mozna uzyc czesci pamieci emultorow sprzetowych ..lecz ta pamiec nie jest zbyt szybka (3000/4000)

jakie macie wiedze na ten temat ?

Ostatnia modyfikacja: 24.02.2011 15:21:00
[#2] Re: sloty ISA 8/16 bit po co ?

@HOŁDYS, post #1

goldengate zobacz. "The GG2 is a bridgeboard with a difference. Usually a Bridgeboard refers to an emulator card which is able to use the 'Inactive' ISA slots found in big box Amigas. The GG2 is not an emulator card but it does allow the use of certain ISA cards directly by the Amiga, effectively giving it an active ISA bus".

Ostatnia modyfikacja: 24.02.2011 15:24:52
[#3] Re: sloty ISA 8/16 bit po co ?

@fazior, post #2

o prosze dzieki za info ..ciekawe jak to ma sie w praktyce

[#4] Re: sloty ISA 8/16 bit po co ?

@fazior, post #2

W dalekiej i mglistej przyszłości sprawdzę to osobiście.
[#5] Re: sloty ISA 8/16 bit po co ?

@stachu100, post #4

moze jakas recka Staszku ?
wiem wiem nie masz czasu ;-]

tu znalazlem watek na temat GG2+ISA card

http://eab.abime.net/showthread.php?p=403588

Ostatnia modyfikacja: 24.02.2011 15:43:31
[#6] Re: sloty ISA 8/16 bit po co ?

@HOŁDYS, post #5

No właśnie.
Trochę czasu mam tylko w dni powszednie w pracy.
I wolałbym napisać krótką reckę o Indivision ECS niż GG.
GG to bardzo nietypowy sprzęt i w Polsce można je pewnie policzyć na palcach jednej ręki pracownika trataku. ;)
[#7] Re: sloty ISA 8/16 bit po co ?

@stachu100, post #6

Staszku, ja napisałem reckę Indivision ECS, pojawi się w najbliższym papierowym PPA. Ale oczywiście niech nie powstrzymuje Cię to przed pisaniem! :)

[#8] Re: sloty ISA 8/16 bit po co ?

@stachu100, post #6

Nie tylko w Polsce, niestety.

Z jakis powodow nie przyjal sie on.

Ale w sumie sam pomysl byl genialny - mial jakis amigowy duch w sobie to trzeba przyznac.

Choc te sloty wymyslono z tych samych powodow co wsuwanie klawiatury pod obudowe A1000. Po prostu ktos chcial upchnac peceta do przepisywania software na amige w jednej obudowie, zreszta wlasnie dlatego A2000 ma zatoke 5,25. Podobnie Amigowcy upychaja Amigi w obudowach pracujacego blaszaka - vide bodajze artykul na ppa.

Tak naprawde to czego brakuje to sa sterowniki. Gdyby nie fakt, ze popularnosc A2000 ograniczyla sie w sumie tylko do studiow telewizyjnych i tosterow to rzeczywiscie rozwiazaloby to np. problem kart graficznych.

Z tym, ze gdy zaczelo brakowac ich w Amigach, to swiat uznal ISA za przestarzala i przeszedl na PCI. Zreszta nie skopiowano tych slotow do nowszych Amig.

Ale rzeczywiscie praktyczne znaczenie jest i moglo byc wielkie - naprawde to zlota brama, podobnie jak wiele lat pozniejszy mediator czy prometeusz.

Z tym, ze bez sterownikow ogranicza sie glownie do zobaczenia urzadzen blaszaka i kopiowania danych (bo poza goldengate byl jeszcze sprzetowy emulator pcta z taka funkcjonalnoscia, o ile dobrze pamietam).

Chyba jeszcze mozna wykorzystac jakas standardowa karte sieciowa.

Acha tamtem emulator pozwalal bodajze np. pod workbenchem uruchamiac gry (oczywiscie jak na standard <486) pctyczne i korzystac z soundblastera.

Po prostu brakuje traktowania tego w amiswiatku podobnie jak wynalazka elboxu. A firma chyba juz nie istnieje, czy zajela sie inna branza wiec nie ma komu pisac sterownikow - chocby do takich kart graficznych.

Zreszta co moze sie wydac dziwne, ale jeszcze sa wydawane komputery all in one na isa (bodajze ibase tez robi plyty glowne z tym slotem), nie wiem i nie jestem pewien, ale chyba jakies wspolczesne karty graficzne wobec tego tez powinny istniec. Chocby przez stosowanie mostkow nawet potrojnych pcix -> pci -> isa. Zreszta chyba picasso IV byla taka jednomostkowa karta pci-> zorro.

Z tym, ze VillageTronic zrobil sterowniki, etc. wiec mozna bylo to nazwac kompletnym produktem.

Jeszcze jednym praktycznym zastosowaniem jest posiadanie kart Isa i drugiego funkcjonujacego komputera przemyslowego w jednej obudowie. A mimo wszystko jest sporo dziwnego sprzetu na te sloty i wlasnosciowych rozwiazan z racji jej prostej konstrukcji i wieloletniej obecnosci.

Ale z ciekawoscia dowiem sie wiecej o zastosowaniu tych amislotow.
[#9] Re: sloty ISA 8/16 bit po co ?

@ruberum_ignis, post #8

Choc te sloty wymyslono z tych samych powodow co wsuwanie klawiatury pod obudowe A1000. Po prostu ktos chcial upchnac peceta do przepisywania software na amige w jednej obudowie

Mysle jednak ze aspekt ekonomiczny byl tu motorem pomyslu a nie "klawiatura A1000" :)))

przypominam ze w 80 latach taki komputer kosztowal 2500 $
majac dwa w jednym po prostu ekonomicznie wygladalo to korzyscie...
Amiga wchodzila na rynek i bylo kilka programow profesjonalnych na krzyz...jakis Lotous 1-2-3 czy Dbase1 ..dlugo dlugo nie pojawialy sie na amidze ...

szkoda jednak ze nie przewidzieli zeby zrobic te sloty aktywnymi zaraz po wlaczeniu Amigi

[#10] Re: sloty ISA 8/16 bit po co ?

@strim, post #7

Strim Twoja recka na pewno pobiłaby moje nie napisane jeszcze wypociny na głowę. Mam raczej "ciężkie pióro". ;)

Ostatnia modyfikacja: 25.02.2011 08:33:12
[#11] Re: sloty ISA 8/16 bit po co ?

@ruberum_ignis, post #8

Zreszta chyba picasso IV byla taka jednomostkowa karta pci-> zorro.

Bzdury.
Picasso IV posiada scandoubler/flicker-fixer i w związku z tym jest podłączana do slotu Video a nie do ISA.

Tak naprawde to czego brakuje to sa sterowniki.

Do tych slotów ISA? Te sloty są NIEAKTYWNE. Czyli w żadens sposób NIE SĄ podłączone z Amigą. Jest tylko doprowadzone napięcie do linii zasilania a pozostałe linie są spięte między sobą zupełnie niezależnie od Amigi.
Żaden sygnał z tych slotów ISA nie jest doprowadzony do Amigi.

Dokładnie tak samo jest na slotach Zorro firmy Micronik do A1200/4000. Znajdujące się tam sloty ISA oraz PCI też NIE są połączone z Amigą. Doprowadzone jest do nich tylko zasilanie.

Oba te rozwiązania powstały w jednym celu - aby umieścić w tych slotach peceta tzw "komputer jednopłytkowy". I nie chodzi tu o ten stary podłączany jednocześnie do Zorro a o komputery przemysłowe produkowane nawet obecnie:
http://www.ieiworld.pl/?p=/pl/menu/2/1/2/18
http://www.ieiworld.pl/?p=/pl/menu/2/1/2/13

Sam posiadałem taką kartę z 486 100MHz. Po podłączeniu go do jednego slotu ISA cała reszta jest aktywna i można używać dodatkowych kart do takiego peceta. Mając sloty Zorro Micronik można też używać kart PCI.
[#12] Re: sloty ISA 8/16 bit po co ?

@lekarz_med, post #11

Co do Picasso IV to oczywiście masz rację.

A co do wspomnianych sterowników:

Myślę że koledze ruberum_ignis chodziło o to że dzięki karcie GoldenGate i odpowiednim sterownikom karta sieciowa włożona do slotu ISA będzie widoczna w systemie Amigi i będzie miała sterownik pod standardową nazwą jako "cośtam.device". I stos TCP/IP (no. MiamiDX) w AOS może odwoływać się do tego urządzenia zapewniając połaczenie do sieci. Czy tak jest w istocie - nie jestem tego na 100% pewien, ale gdzieś kiedyś o tym czytałem że jest to możliwe. Urban legend? Może...

Edycja:
Ok, znalazłem:
Device do kart sieciowych nazywa się: "gg_ne1000.device" albo "gg_ne2000.device". Do jakich konkretnie kart sieciowych ISA? Nie wiem...

A do kart muzycznych: "truesound.device". Z dokumentacji:
-------------------------------------------
Introduction
truesound.device is a driver for the "Truesound" mp3-decodercard from NSM
To use it you must have a truesound-card and a gg2+ card.

For more info about Truesound and gg2+:
http://www.nsm.de/nsm_it/e/index.html
http://brown.colossus.net/penguincentral/GG2/

----------------------------------------------------

Linki rzecz jasna martwe.
Czyli sporo prawdy w tym jest że GG to ciekawy sprzęt.

Ostatnia modyfikacja: 25.02.2011 12:14:11
[#13] Re: sloty ISA 8/16 bit po co ?

@stachu100, post #12

Co do Picasso IV to oczywiście masz rację

To że Picasso IV jest podłączane do slotu Zorro i slotu Video, to nie zmienia faktu, że układ graficzny w nim zastosowany jest układem PCI i na karcie znajduje się minimalistyczny mostek PCI-Zorro.

Device do kart sieciowych nazywa się: "gg_ne1000.device" albo "gg_ne2000.device". Do jakich konkretnie kart sieciowych ISA? Nie wiem...

Do kart zgodnych z NE1000 i NE2000 ;)
http://en.wikipedia.org/wiki/NE2000

W połowie kart 90 duża część kart Ethernetowych ISA to były karty zgodne z w/w.

[#14] Re: sloty ISA 8/16 bit po co ?

@strim, post #13

I wszystko jasne. :)
[#15] Re: sloty ISA 8/16 bit po co ?

@lekarz_med, post #11

Czyli jak? Moge sobie kupic taka karte na ISA, wsadzic do mojej A2000, podlaczyc dysk itd. i miec PCta?

[#16] Re: sloty ISA 8/16 bit po co ?

@radzik, post #15

Tak
[#17] Re: sloty ISA 8/16 bit po co ?

@radzik, post #15

sens bylby gdyby teraz ktos zrobil GoldenGate PIV 3 Ghz ..
a wiadomo ze technicznie pewnie to jest mozliwe.

jednak znowu pracownik tartaku sie klania ..
kto by i za ile to kupil...

[#18] Re: sloty ISA 8/16 bit po co ?

@radzik, post #15

Czyli jak? Moge sobie kupic taka karte na ISA, wsadzic do mojej A2000, podlaczyc dysk itd. i miec PCta?

W czasach produkcji A2000 były karty odpowiednio oprogramowane które umożliwiały skorzystania z elementów Amigi jak klawiatura, myszka, stacja dyskietek a niektóre nawet wykorzystywały kości graficzne jako kartę GFX.
To co kupisz dzisiaj z Amigi korzysta jako z podstawki i źródła zasilania, całą resztę musisz podpiąć do karty.

Pozdrawiam
[#19] Re: sloty ISA 8/16 bit po co ?

@lekarz_med, post #11

Lekarz med mógłbyś wykazać się elementarną logiką skoro komentowanie cudzego posta zaczynasz od słowa "bzdury". Napisałeś, że isy nie są do niczego podłączone, ale jak do jednego slotu włożysz kartę to reszta nagle staje się automagicznie aktywna.
Poza tym
"The GG2 Bus+ supports almost all non-DMA AT-compatible (8 MHz bus capable) PC plug-in boards. This includes such popular items as internal modems, multi-I/O boards, IDE hard drive controllers, non-DMA ethernet boards, VGA boards, A/D boards, etc. Access to the PC cards is at full Amiga
Zorro II bus speed unless wait state support is turned on."

Świetny pomysł, karta kosztowała raptem 110 dolców i uaktywniała sloty pod popularne isowe rozszerzenia.

"The A2000 has 2 PC-AT (16-bit) and 2 PC-XT (8-bit) slots, and can take three
IBM cards. It is possible to upgrade the PC-XT slots to PC-AT slots, but
much soldering and desoldering is required. The A3000 has 2 PC-AT slots,
and can take one IBM card. The A4000 has 3 PC-AT slots, for a total of
two IBM cards. Tower configurations, of course, can have more."

Niezależnie od GG2 istniała karta graficzna oMniBus, czyli pecetowa Tseng Labs rozszerzona o układ podobny do Golden Gate 2, wkładana do slotu ISA.
[#20] Re: sloty ISA 8/16 bit po co ?

@wuk, post #19

wuk - w tym nie ma nic niezwykłego. Bierze się tzw. bridgeboard, wtyka w Zorro leżące w jednej linii z jednym ISA, karta stanowi swoisty pomost między Amigą a slotami ISA - tj. "tłumaczy z pecetowego na amigowi i vice versa". Bez tego "pomostu" nic co wstawisz w te sloty ISA nie ma połączenia z logiką Amigi i odwrotnie. Zatem to co kolega w #11 napisał jest jak najbardziej prawidłowe. Tak samo jeśli chodzi o komputery przemysłowe wtykane właśnie do ISA czy PCI. Cały komputer na płytce z wyprowadzeniem w danym standardzie...

Ostatnia modyfikacja: 25.02.2011 16:17:21
[#21] Re: sloty ISA 8/16 bit po co ?

@abcdef, post #20

Ok, zgoda.
Zestaw oMniBus to karta pomost na slot zorro i druga, chodzaca pod Picasso, pecetowa karta graficzna Tseng ET4000AX (bez żadnych modyfikacji) wkładana w slot ISA.

Ostatnia modyfikacja: 25.02.2011 16:33:23
[#22] Re: sloty ISA 8/16 bit po co ?

@wuk, post #19

wuk mógłbyś wykazać się elementarnym zrozumieniem czytanego tekstu skoro negujesz moje stwierdzenie pisząc "Napisałeś, że isy nie są do niczego podłączone, ale jak do jednego slotu włożysz kartę to reszta nagle staje się automagicznie aktywna."

Kluczowym elementem w mojej wypowiedzi jest "pozostałe linie są spięte między sobą zupełnie niezależnie od Amigi".
Nie wiem jak jaśniej można napisać "spięte między sobą", czyli że mają połączenie między sobą i wsadzona w jedno gniazdo karta "host" może kontrolować to co jest w pozostałych gniazdach.
Rozumiesz już teraz?

Jeżeli szukasz bardziej współczesnego mostka ISA=>Zorro to zainteresuj się kartą sieciową X-Surf.
Jest to zwykła karta sieciowa ISA niemal chałupniczą metodą zlutowana z mostkiem wpinanym do Zorro.

Ostatnia modyfikacja: 25.02.2011 19:26:56
[#23] Re: sloty ISA 8/16 bit po co ?

@wuk, post #19

Źle rozumiesz w jaki sposób sloty ISA są wlutowane w płytę Amigi. Tak jak wspomniano powyżej, nie mają one fizycznego połączenia z układami amigi prócz linii zasilania, co oznacza, ze ze slotów ISA nie jest poprowadzona ani jedna linia danych do Amigi. Wkładając do slotu ISA sprzętowy emulator PC, wszystkie pozostałe sloty stają się dostępne, ale tylko dla emulatora. Stosując specjalne urządzenie, można połączyć sloty ISA z elektroniką Amigi i dopiero wtedy z nich korzystać, w ten sposób i tylko ten, stają się one "automagicznie" dostępne dla Amigi.

[#24] Re: sloty ISA 8/16 bit po co ?

@rafgc, post #23

Przecież o tym napisałem w komentarzu #20 :) a kolega wuk przyjął już to do wiadomości.
[#25] Re: sloty ISA 8/16 bit po co ?

@abcdef, post #24

Nie zaszkodzi, jak utrwali sobie wiedzę :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem