[#1] AGA w A600?
Googlałem, szukałem i nic. Nie wiem, czy tylko mnie wpadł do głowy taki pomysł? Czy jest on tak niedorzeczny, że nie warto pytać? ;)

Ale spróbuję...

Czy możliwe jest wsadzenie/przelutowanie/cokolwiek kości AGA do Amigi 600? :D

[#2] Re: AGA w A600?

@AceMan, post #1

Nie.

[#3] Re: AGA w A600?

@AceMan, post #1

Jak wujek Google nic nie wie o danej rzeczy to znaczy że ona nie istnieje. ;)
[#4] Re: AGA w A600?

@AceMan, post #1

jest mozliwe widzialem obudowe z dopisanym flamastrem Commodore A600 AGA

[#5] Re: AGA w A600?

@HOŁDYS, post #4

Flamastrem to sobie mogę nawet Commodore A600 PPC@400Mhz napisać :>

Dzięki za rozwianie wątpliwości :)

Ostatnia modyfikacja: 19.11.2010 11:41:46
[#6] Re: AGA w A600?

@AceMan, post #1

Gdzies kiedys obila mi sie o uszy anegdota ze tworcy Comodore mysleli o wzbogaceniu maszyn ECS/OCS o nowsze kosci graficzne. Taniej i praktyczniej bylo jednak wprowadzic na rynek nowy model sprzetu wyposazonym w nowszy procesor i AGAte.

Ostatnia modyfikacja: 19.11.2010 11:56:51
[#7] Re: AGA w A600?

@Koyot1222, post #6

to dotyczylo Magazynu Amiga i przystawki do A500
jednak nigdy nie bylo AGA A500 w fazie produkcyjnej

[#8] Re: AGA w A600?

@HOŁDYS, post #7

To chyba nie commodore, jakas firma zewnetrzna miala wypuscic jakas kanapke z aga, ale chyba nigdy tego nie zrobili, ech kiedy ja to czytalem :P

[#9] Re: AGA w A600?

@AceMan, post #1

Sytuacja analogiczna jak z mistycznymi kośćmi audio 16bit + DSP. Commodore piało peany jakie to będzie mega, a nie wiem czy faza wdrożeniowa wyszła poza deskę kreślarską - o ile kiedykolwiek ten projekt się tam znalazł.

Ta sama sytuacja dotyczyła AGAty do OCS/ECS. Po wprowadzeniu na rynek A1200/4000 pojawiały się raz po raz informacje na ten temat. Z tego co ja wyczytałem (chyba w C&A, ale głowy nie dam) to pierwsza w kolejności miała być przystawka do A2/3000 (to były wtedy stacje robocze HighEnd). Potem miało być z górki. Projekt chyba nie wyszedł poza fazę teorii - w każdym razie na taką wzmiankę już nie trafiłem.

[#10] Re: AGA w A600?

@AceMan, post #1

Możesz spróbować programową emulacje kości AGA :) Nie wiem jak to działa, a TY możesz sprawdzić. Do zassania TU

[#11] Re: AGA w A600?

@waldiamiga, post #10

To fake. Programowa emulacja jest niemożliwa. To tak jak byś chciał emulować samprona 3000 na pentiumie 1 90mhz

Benedykt Dziubałtowski

[#12] Re: AGA w A600?

@Benedykt Dziubałtowski, post #11

Programowo to wszystko jest możliwe,, ale jak zobaczyłem Galagę na emulatorach to postanowiłem kupić od nowa Amige...
Wspomnę tylko że jak JAY MINER przedstawiał swoje projekty firmie Commodore to koniec był taki jaki znamy. Amiga 1200 w standardzie miała mieć full procek z MMU,FPU, miała mieć 16 bit audio i HDD SCSI w standardzie.
A księgowi go sprowadzili do parteru. I tak dziwne ze w takiej postaci Amiga zawładnęłła sercami Amigowej czeladzi... OK

[#13] Re: AGA w A600?

@Wojox, post #12

Nie obejdziesz tego programowo. ECS wyświetla 640x256 w 16 kolorach. Pisząc program nie sprawisz, że hardware będzie wstanie wysiedlać 640x400 HAM8.

To tak jak byś chciał na geforce 2 emulować Pixel Shader 3.0.

Benedykt Dziubałtowski

[#14] Re: AGA w A600?

@Benedykt Dziubałtowski, post #13

to nie fejk Beny, kiepawo dziala, ba prawie wcale nie dziala ale jest.

[#15] Re: AGA w A600?

@Benedykt Dziubałtowski, post #13

Akurat taki program do "emulacji" shaderów na słabszych kartach jest. Kiedyś się bawiłem, nawet odpaliłem 3DMarka wymagającego DirectX 9 na karcie z DX 8.1 i działało. Kosztem tego że nie wszystko było widoczne, a niektóre obiekty nie miały tekstur :)
[#16] Re: AGA w A600?

@fazior, post #14

Można na tym odpalić gry wymagające AGA?

Benedykt Dziubałtowski

[#17] Re: AGA w A600?

@AceMan, post #1

Prościej będzie kupić A1200 i zmieścić ją w obudowie od A1200 ;)

[#18] Re: AGA w A600?

@pampers, post #17

Święte słowa, a kto AGA przynajmniej nie ma, niech żałuje przez wieczność. :)
[#19] Re: AGA w A600?

@madman15, post #15

można było pominąć to co korzystało z shaderów i wtedy były puste miejsca, albo dać, żeby procesor to emulował, na geforce 4mx i sempronie 3000, silent hunter 3 miał 3 klatki:P

[#20] Re: AGA w A600?

@AceMan, post #1

Kiedyś pytałem się o to człowieka, który obecnie rozwija Minimiga i taka była jego odpowiedź:

Konieczne byłoby wyrzucenie Denise i Agnus oraz pamięci CHIP na płycie głównej a w to miejsce wstawić FPGA + nowa pamięć (albo Alice + Lisa i lokalny CHIPRAM 32-bitowy z mostkiem multipleksującym dla reszty układów na płycie). Moim zdaniem nie warto w to się bawić. Lepiej od razu zrobić płytę gdzie wszystkie CUSTOM CHIPy są zastąpionw przez jedno FPGA ale to jest wtedy dokładnie Minimig.

[#21] Re: AGA w A600?

@rafgc, post #20

Według tego co podawał Magazyn Amiga - rzecz miała być produkowana przez firmę Vesalia, miała się nazywać "AGAGO!". Prócz kości AGA miała też dawać możliwość podłączania do pięćsetki kart turbo dedykowanych A1200, albowiem - cytuję: "jest to fragment płyty głównej Amigi 1200". Obiecywano także, że "test już wkrótce".

Jakiś rok później pojawiła się informacja, że projekt padł, bo Vesalia miała kłopoty z nabyciem odpowiedniej ilości podzespołów.

Cholera wie, może działające prototypy powstały?
Generalnie to nie sądzę, by rzecz była specjalnie sensowna i znalazła wielu nabywców. No bo po co? Jak kto potrzebował agaty, to taniej, prościej, bez klecenia kolejnej kanapki kupował A1200. Tym bardziej, że były to już czasy zmierzchu, no i A1200 na rynku wtórnym latała relatywnie tanio.

Z szacunkiem
Des

[#22] Re: AGA w A600?

@Des, post #21

http://www.amiga-magazin.de/magazin/a01-97/messe.html
[#23] Re: AGA w A600?

@qwerty40001, post #22

Czyli Magazyn Amiga przedrukował po prostu informację i tyle. Bez sprawdzenia, na ile projekt jest rzeczywiście zaawansowany, jakie są szanse na realną produkcję i sprzedaż tego (jak dla mnie - dziwnego) ustrojstwa

Z szacunkiem
Des

[#24] Re: AGA w A600?

@AceMan, post #1

Samych kosci AGA nie zamontujesz. Ale znalazlem na sieci taka ciekawostke

http://www.amiga.org/gallery/index.php?n=3357
[#25] Re: AGA w A600?

@Phibrizzo, post #24

jest tez emulator 020 na 68000 "dziala" pod systemem jako 68017 (pokrywaja sie instrukcje z 020 tylko jest bez cache"

[#26] Re: AGA w A600?

@Phibrizzo, post #24

Tutaj nie ma żadnej emulacji, po prostu wykorzystuje to wbudowane tryby chunky scandoublera Indivision ECS. Bo to nie jest tylko scandoubler ale posiada też możliwości generowania grafiki ponad to co umie ECS ;). Rozwiewając ewentualne wątpliwości: to nie czyni z ECS kości AGA.

[#27] Re: AGA w A600?

@strim, post #26

czekja ..to dziala cos jak grafitty ? ma sprzetowy chunky ?

[#28] Re: AGA w A600?

@HOŁDYS, post #27

Ma, w Indivision ECS umieszczono oprócz scandoublera rozwinięcie pomysłu z karty Graffiti. Rozwinięcie bo nawet jest wstecz kompatybilny - można korzystać z aplikacji które obsługują Graffiti (np. sterownik do ShapeShiftera, ADoom, kilka innych gier, etc.). Oprócz tego dodano nowe tryby. Max co z tego da się wycisnąć to 1024x768 w 12bit. Tylko, żeby to sensownie działało (coś innego niż przeglądanie BMPów) trzeba mieć turbo.

[#29] Re: AGA w A600?

@Des, post #23

produkowac mialo to DCE, i w niemieckiej amiprasie tez sporo o tym pisano. ale cena byla wyzsza niz nowej a1200, z czesciami ciezko, wiec po co mialby to ktos kupowac? i pomysl zdechl jak wille innych
[#30] Re: AGA w A600?

@strim, post #28

hmm fajna rzecz do AGA 060/80 ;=] zmiesci sie to w desktopie ?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem