[#1] Windows 95 na Amidze
Witam mam jedno pytanie czy komuś udało się na amidze 600 odpalić Windowsa 95 i jeżeli komuś się to udało to jakie miał parametry amgi :D

[#2] Re: Windows 95 na Amidze

@Adamek 600, post #1

Sadze, ze wiedza z tego artykulu Ci sie przyda.

[#3] Re: Windows 95 na Amidze

@reactor, post #2

Tutaj jest jak zainstalować dosa a mnie interesuje 95 :)

[#4] Re: Windows 95 na Amidze

@Adamek 600, post #3

Przeczytaj dokladnie caly artykul, do _ostatniego zdania_.

[#5] Re: Windows 95 na Amidze

@Adamek 600, post #3

Jestem ciekaw jak chcesz odpalić win95 wymagającego przynajmniej 4MB ram na komputerze z 1mb pamięci i procesorem 7MHz? Zważając na to, że trzeba uruchomić emulator, to z 7MHz zostaje powiedzmy 2MHz. Teraz zważając na to że na procesorze i386 33MHz win95 działa mułowato, sam sobie odpowiedz na pytanie czy na emulatorze z 2MHz i 1MB, będziesz mógł cokolwiek zdziałać. A600 nadaje się co najwyżej do używania DOS do pisania.

[#6] Re: Windows 95 na Amidze

@rafgc, post #5

Dokładnie, bez przynajmniej 030 najlepiej 40-50MHz i najlepiej 32MB (emulator zjada swoje) nie ma co tracić czasu (czyli Mtec 630 się kłania). Ja z sukcesem użuwałem ongiś PC-Taska i PCX'a na swojej A4000 060 i CyberGFX , ale nigdy poza dos nie wychodziłem z wyjątkiem testów bodaj dyskietkowego Windowsa 1.01 i pod emulatorem Mac'a całkiem zgrabnie chodzącym Soft Windows 3.11. Niemniej było to na 060/50 50 MB właśnie... Wczesniej mając A500 z 3MB dawałem radę z jakimś starszym dosem na pctasku i nawet Tag chodził, ale baaaardzo wolno... sztuka dla sztuki.

[#7] Re: Windows 95 na Amidze

@rafgc, post #5

Master na swojej 060 uruchamiał. Działało to podobno tragicznie.
[#8] Re: Windows 95 na Amidze

@Adamek 600, post #1

A1200 040@33mhz, 16mb ram to i Win3.1 kilka minut się ładuje. Powiem Ci, że próbowałem odpalić i Win95... sama instalacja była na pc pod WinUAE, tylko raz mi się udało uruchomić Windowsa, i to tylko pod wersją 4.0 PC Taska (kilka dni instalowałem, próbowałem uruchomić pod różnymi wersjami PCT). Skopiowałem na prawdziwą A1200, odpalam, ładuje się... i na błękitnym ekranie MS Windows 95 po 20 minutach wczytywania zawieszał się. Koniec... wersji beta Windowsa 95 (Chicago, mam kilka buildów) też nie udało mi się uruchomić. Zostałem przy Win3.1 z Calmirą (która ostatnio wyłączyłem, aby szybciej sam windows działał).
I powiem, że najlepiej mi Windows chodzi na PC Task 3.0 (obsługuje ona procek 286). Przy późniejszych wersjach PCT - Win3.1 uruchamia się dwa razy dłużej i tyle samo się muli, niezależnie czy z trybem 386 czy bez.
A600 - dobrze będzie, jak Dosem się pobawisz. Ewentualnie Win1.0 bądź 2.0 - swoją drogą próbował ktoś te dwie najstarsze wersje uruchomić?

[#9] Re: Windows 95 na Amidze

@madman15, post #7

Ja zainstalowałem Win95 na PC-Tasku z procesorem 040/40. Było to pod koniec lat 90-tych. Oczywiście chodzi tragicznie. Jak ktoś jest chętny, to mam pamiątkowa plikopartycje z zainstalowanym Win95.
[#10] Re: Windows 95 na Amidze

@Andrzej Drozd, post #9

mozesz mi podeslac
uruchomie sobie na 060/80 w celach edukacyjnych ;-]
a moze wkoncu bede mial przegladarke z prawdziwego zdarzenia Opera czy FireFox ;-]

[#11] Re: Windows 95 na Amidze

@Andrzej Drozd, post #9

tez z checia potestuje plikopartycje
[#12] Re: Windows 95 na Amidze

@Andrzej Drozd, post #9

Ja też poproszę. :)

[#13] Re: Windows 95 na Amidze

@waldiamiga, post #12

Zapraszam na priv.
[#14] Re: Windows 95 na Amidze

@Andrzej Drozd, post #13

Napiszcie na andrzejdrozd@interia.pl
Wiadomości wysłane z PPA nie mają aktualnie waszych mejli zwrotnych (chyba jest jakiś chwilowy błąd na stronie). :)
[#15] Re: Windows 95 na Amidze

@Andrzej Drozd, post #14

Napisałem. Oczekuję na pozytywne rozpatrzenie :)

[#16] Re: Windows 95 na Amidze

@pwe, post #15

CHYBA JAK RESZTA :d

[#17] Re: Windows 95 na Amidze

@Adamek 600, post #1

Win95 wlecze się na PC 486DX/4 100Mhz, a Ty chcesz na A600 odpalić ? To chyba jakiś żart

[#18] Re: Windows 95 na Amidze

@cacodemon666, post #17

Czy komuś działa na UAE?
Mnie po napisie 'Uruchamianie Windows 95'
pisze coś w stylu 'unable to open screen' a próbowałem różne opcje

[#19] Re: Windows 95 na Amidze

@jarrro, post #18

Zdefiniowałeś poszczególne tryby ekranu w pctasku?

[#20] Re: Windows 95 na Amidze

@pampers, post #19

W sensie w zakładce Advanced Video Options ?
Tak, w oknie też nie działa.
Próbowałem też w trybie 8 i 16 bitowym Workbencha oraz na Super Hires Laced. Czyli chyba wszystko

[#21] Re: Windows 95 na Amidze

@jarrro, post #20

W sensie w zakładce Advanced Video Options ?

Musisz ustawić wszystkie możliwe tryby i trzeba to zrobić dobrze - odpowiednie rozdziałki lub podobne. Przed tobą około 15 minut konfiguracji. Nie wystarczy ustawić dwie/trzy pierwsze opcje. :) Trzeba wszystko i dokładnie. No cóż...taki to PC-Task.
[#22] Re: Windows 95 na Amidze

@Andrzej Drozd, post #21

Jakoś się odpaliło,
był napis Windows 95 :)
a potem jakiś błąd w dosie,
próbuję dalej ...

[#23] Re: Windows 95 na Amidze

@cacodemon666, post #17

To nie jest zaden zart. Kazdy kto mial (watpliwa) przyjemnosc pracy w XXI wieku na 386 z Windows 98 (bo taki system zainstalowala szefowa pracowni) doceni predkosc dzialania i elegancje Win95, a juz na pewno poblogoslawi Win3.11 (mniej wiecej polowa miala 3.11, a polowa Win98)....
I raczej zrazi sie do pingwina, z wypasionym kde (jakby nie wystarczal terminal ewentualnie LXDE) na tej klasy sprzecie (czas reakcji myszki 1000-2000 ms)...
[#24] Re: Windows 95 na Amidze

@Andrzej Drozd, post #21

Ustawiłem wszystkie tryby jak najbliżej się dało np. 640x200 dałem 640x400 itp. Dałem najlepsze ustawienia jakie było można.
I bez zmian, po logo windowsa wywala do dosa z jakimś nie doczytania błędem
http://i56.tinypic.com/163rtg.jpg

Ostatnia modyfikacja: 08.11.2010 23:34:03
[#25] Re: Windows 95 na Amidze

@ruberum_ignis, post #23

Mój znajomy informatyk, lata temu twierdził że na 486 win98 nie pójdzie. Oczywiście poszedł i chodził znośnie (dx4/100). To że ruszył na 386 to dla mnie szok :)

[#26] Re: Windows 95 na Amidze

@kjb, post #25

na 386 DX dziala windows trzeba miec tylko 16 MB Pamieci 4x4 Sim30
ale do powazniejsej pracy ten sprzet sie nie nadaje

[#27] Re: Windows 95 na Amidze

@jarrro, post #24

Odczekaj od 30 min - 3 godz. (zależnie od procka), to Win się załaduje. :)
[#28] Re: Windows 95 na Amidze

@Adamek 600, post #1

Udało się na A4000/060 z kartą GFX. Nie był w żaden sposób używalny. Porównywalna konfiguracja nie jest możliwa do uzyskania w przypadku A600.
[#29] Re: Windows 95 na Amidze

@Daclaw, post #28

A nie sprobowalbys ReactOS-a to w zamierzeniach klon NT, ale zaczynali od 95 - poza tym ma teoretycznie niewielkie wymagania (pentium) a z racji sposoby konstrukcji - dodaja nowe funkcje, a nie skopiowali wszystkie wina powinien miec szanse chodzic w twojej ocenie przyzwoicie (http://en.wikipedia.org/wiki/ReactOS). Do tego jest kod zrodlowy, wiec w sumie dla kogos majacego zbyt duzo czasu (nie te forum , wiem) moze daloby sie stworzyc wersje natywna pod motorole. Co prawda wtedy trzeba byloby kompilowac kazdy program oddzielnie, bo za duzo winiarskiego oprogramowania pod PPC/680x0 to nie ma... ale jak bawic sie to na calego
[#30] Re: Windows 95 na Amidze

@Andrzej Drozd, post #27

Andrzeju a kiedy ja otrzymam ???? wyslalem juz 2 maile do ciebei

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem