Witam,
Ostatnio przegrzebałem moją kolekcję dyskietek i część chciałbym na nowo nagrać inną zawartością. Stąd też seria moich pytań- czy jeśli Xcopy III mówi, że jakiś sektor jest walnięty to dyskietka idzie raczej do utylizacji? Gdzie można kupić jeszcze w miarę działające (i podlegające zapisowi) dyskietki? Czy da się jakoś reanimować dyskietkę, jeśli ma mało błędnych sektorów? Czy to prawda, że 2HD, mimo, że są odczytywane, mają gorszą trwałość?
z tego co pamiętam to niestety XCopy w wiekszosci (nie w 100%) przypadków przegrywał zawartość uszkodzonego sektora, tym samym uszkodzoną zawartość na nową dyskietkę. Ja używam dyskietek od PC 2HD od dawna, nie ma z nimi żadnego problemu.
xcopypro potrafi naprawic dyskietke (sprawdza sie to tylko w NDOS)
jesli masz malo sectorw padnierych zaopatrz sie w worstformat zaznacza padniete sectory wylaczajac bledna przestrzen dyskietki.
Ostatnio też zacząłem formatować stare dyskietki i na jakieś 30szt. tylko 4szt. sformatowały się bez błędów. Jakieś 8szt poszło od razu do kosza tyle było błędów. Pozostałe mają mniejszą pojemność po sformatowaniu. Używałem właśnie worseformat - do ściągnięcia z Aminetu. Gdy program ten znajdzie błędy to oznacza je jako sektory padnięte i zmniejsza wielkość dostępnej pamięci na nośniku. Tak, że część dyskietek ma np. 842kB etc.. Jeszcze nie sprawdzałem jakości tych nośników po sformatowaniu.
Co do zdobycia dyskietek DD to do kupienia chyba praktycznie tylko na allegro/ebay od czasu do czasu. Jak również na eFunzine.com z tym, że tam są używane. Vasalia też ich nie ma na obecną chwilę i nie wiadomo kiedy będą mieli. A dyskietki HD to ostatnio sprzedawał na Allegro PowerPPC.
Jeszcze zauważyłem że u mnie przy formatowaniu tej samej dyskietki na stacji wewnętrznej z A1200(ESCOM) wywala więcej błędów niż na przerobionej na Amigową - zewnętrznej MPF-920.
Jeszcze zauważyłem że u mnie przy formatowaniu tej samej dyskietki na stacji wewnętrznej z A1200(ESCOM) wywala więcej błędów niż na przerobionej na Amigową - zewnętrznej MPF-920.
a dziurke oczywiscie zakleiles ? Bo w A1200 ESCOM jest Pecetowa stacja dyskow z czujnikiem dyskietek HD ready :))
Napęd napędowi nierówny:
1) głowice niezbyt precyzyjnie ustawiona
2) parametry głowic inne
3) elektronika napędu ma też duze znaczenie - parametry scalakow niby te same ale nie takie same
Dyskietki to DD, tak że to nie ten problem. Starość nie radość dyskietek. Obie stacje czyściłem specjalną dyskietką to zakładam, że głowice czyste są w miarę.
Ok, ale z racji, że mam A500 - czy da się, a jeśli tak to - jak zrzucić worsteformat na dyskietkę? Jeśli mam coś zrzucać, to używam Aexplorera z plikami ADF...
Posiadam za to X-Copy suite. Czy w tym combosie jest coś do naprawy i zaznaczania sektorów?
Jesli bardzo zalezy Ci na WorseFormat to mozna wgrac programowo kick 37.175 do A500. Zostanie 512kb, ale dla tego jednego programu tyle pamieci wystarczy
Posiadam programową wersję kickstartu, jak jednak mam nagrać i odpalić wspomniany program? Jestem przyzwyczajony do obsługi plików ADF, stąd moje pytanie.
Nie chodzilo mi o sam kick w pliku.
Istnieje gotowa dyskietka z "emulatorem" kick2.0 na kick1.3
Wystarczy ja uruchomic i a po resecie ukaze sie kick 2.0
Szukaj Kickstart v2.0 Emulator
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies
(ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach.
Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy
niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki
internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.