[#1] "Naprawa" dysku z PC
Sasiadowi PC-towcowi "popsul" sie dysk 10GB. Chyba zbyt intensywnie go eksploatowal, bo jak zwykle w takich przypadkach uszkoszeniu ulegla sciezka 0. Probowalem roznych medykamentow pecetowych, ale proby formatowania konczyly sie fiaskiem. Podlaczylem dysk do Ami, zalozylem partycje "omijajac" pierwsze 0.5GB, sformatowalem i... jak narazie dziala. I tu ma pytanko: czy jest jakis program, do zbadania powierzchni dysku, tzn. sprawdzenia gdzie jeszcze sa uszkodzenia? (oczywiscie chodzi o program obslugujacy dyski powyzej 4gb). Rozumiem ze dla pecetowca dysk ten jest raczej bezuzyteczny. Sprobuje znajomego naklonic, zeby mi go "sprezentowal" ... ile taki "uszkodzony" dysk jest warty?? Aha! HDtoolbox z os3.9 wykryl, ze dysk ma 7.8gb, a gdzie ponad 2gb ??

[#2] Re: "Naprawa" dysku z PC

@virago_, post #1

Faktycznie HDToolBox zbyt mało ci pokazał. Może jakimś trafem wie ile jest nie uszkodzonego miejsca na dysku. Mi 20GB dysk pokazał jako 19GB i to faktycznie jest prawdą.
[#3] Re: "Naprawa" dysku z PC

@kmilota, post #2

Ty masz OS3.9 i nowego HDTollboxa i spatchowane scsi.device a on pewnie nie i dlatego widzi bzdury.
[#4] Re: "Naprawa" dysku z PC

@Jacek Rzeuski, post #3

No własnie. Jak ktoś zadaje patanie, to powinien podać szczegóły swojego systemu i sprzętu. Jak napisał że ma AmigaOS3.9, to myślałem że ma zainstalowane wszystkie uaktualnienia.
[#5] Re: "Naprawa" dysku z PC

@kmilota, post #4

oczywiscie, ze HDtoolbox z OS31 wypisuje
bzdury...
do tych "wyzszych" partycji dostawalem
sie jedynie z OS39. Czytalem, ze trzeba
cos uaktalniac, ale nie wiem co dokladnie.
Wiem ze musze zrobic SetPatch pod golym
DOSem i chyba trzeba uaktualnic FFS z pliku
w L(czy jakos tak).
[#6] Re: "Naprawa" dysku z PC

@virago_, post #5

Wystarczy że poprawnie zainstalujesz BB1 i BB2 ma AmigaOS3.9 (poprawnie, to znaczy klikniesz na ikonkę instal). Do poprawnego rozpoznania twardziela przez HDToolBox nie potrzebny jest filesystem.
[#7] Re: "Naprawa" dysku z PC

@kmilota, post #6

mam w devs: NSDpatch wiec chyba widzi duze dyski, nie? Zastanwaia mnie co innego, kazdy program do zakladania RDB (lub MBR) podaje inne informacje! Np.: Sec/BpT Heads. Cyl. fdisk z MUlinuxa 63 240 1023 fdisk z amithlona 63 240 1318 HDtoolbox z Amithlona 252 8 9885 HDtoolbox z AOS 3.9 254 8 8127 pomijam: HDtoolbox z AOS 3.1 63 16 16383 lub stary "autodetect" w BIOSi plyty P1... w tej chwili dysk jest "zainstalowany" z OS3.1 (4 nizsze GB), ale ma np. wyrazne problemy podczas kopiowania plikow pod Amithlonem. No i teraz nie wiem czy przy instalacji w AOS39 mam zrobic "read configuration" czy wpisac "recznie" potrzebne dane (a jesli tak, to ktore?). Informacje o geometrii dysku sa wazne tylko dla sterownika, czy wplywaja moze na prace mechnizmu? Ponawiam pytanie: czym sprawdzic uszkodzenia powierzchni dysku?

[#8] Re: "Naprawa" dysku z PC

@virago_, post #7

Odnośnie tych uszkodzeń to spróbuj HDTB z 3.1. Ma sprawdzanie powierzchni dysku i dodawanie wykrytych bad blocków do specjalnej listy. Na ile jest to skuteczne to nie wiem.
[#9] Re: "Naprawa" dysku z PC

@virago_, post #7

NSDpatch to nie wszystko. Potrzebny jest nowy scsi.device, który zostaje załadowany przez SetPatch. Jeśli chodzi o geometrie, to w AmigaOS3.9 i HDToolBoxie (najnowsza wersja to V45.6) śmiało dajesz "read configuration" i zapominasz o innych rzeczach.
[#10] Re: "Naprawa" dysku z PC

@virago_, post #1

Czemu omijałeś o sektor na AMI ? Spróbuj pod ami coś na nim zapisać. Pecetom nie wierzę w bad sectory! Koleś dał mi do sprawdzenia 40 bo były bad sektory. Na PC zlokalizowałem je, na Ami ich nie było. Zrobiłem LowLewel (pod ami of coz) i na PC już nie widział BB. Co nie znaczy że ze wszystkim tak bedzie ;)
[#11] Re: "Naprawa" dysku z PC

@TJindy, post #10

To, że po lowlevel ich nie było nie oznacza, że ich nie ma. Mogą być po prostu oznaczone jako złe i w ich miejsce są brane bloki z rezerwowej puli. Gorzej jak ta pula się skończy.
[#12] Re: "Naprawa" dysku z PC

@kmilota, post #9

No, ostatecznie można zastosować jakiegoś patcha na scsi.device i NSDPatch jednocześnie, ale wtedy w pliku NSDPatch.cfg trzeba wszystkie linie odnoszące się do scsi.device wyciąć poprzez wstawienie na początku # (krzyżyka). Wtedy się te dwie łatki nie pogryzą.

Zresztą i tak nie ma czym połatać scsi.device, ponieważ takie oficjalne patche Amigi Inc. jak SCSI_IDE43_23 i FFS43_19 lub FFS43_20 (dla filesystemu) gdzieś zniknęły po wypuszczeniu OS3.5 i OS3.9 (może da się jeszcze wygooglać?).

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem