[#1] A500- nie działa soft reset
Witam,
Moja A500 przeleżała kilka lat, póki nie przywiozłem jej z domu. Wszystko generalnie działa, natomiastp ojawia się jeden problem- nie działa soft reset klawiszami left A+ right A+ ctrl. Otwierałem Amigę, czyściłem styki na plastikowej płytce drukowanej alkoholem, zamieniłem nawet mikrostyki z przycisków na te z innych, żeby sprawdzić, czy to ich wina... Dalej nic. Jestem natomiast pewien, że przycisk ctrl działa, bo sprawdzałem.

Ma ktoś jakiś pomysł?
[#2] Re: A500- nie działa soft reset

@McGoof, post #1

Skoro działa CTRL to nie działa jeden z klawiszy "Amiga".

Pozdrawiam
[#3] Re: A500- nie działa soft reset

@RadoslawF, post #2

Tyle to wiem- moje pytanie brzmi: jak mogę naprawić ten problem, gdzie i co może być jego przyczyną?
[#4] Re: A500- nie działa soft reset

@McGoof, post #3

W 500 to pewnie folia poszła. Ja problem rozwiązałem tak, że przylutowałem 2 kabelki do płytki z której wychodzi sygnał do płyty amigi. Nie pamiętam teraz, ale zdaje się są opisane jako kbreset czy coś takiego i masa. Zwarcie ich powoduje reset. Robisz sobie przycisk na obudowie i masz resecik. Wygodne

[#5] Re: A500- nie działa soft reset

@McGoof, post #3

Są trzy proste sposoby (ok, sposobów jest więcej ale mniejsza z tym):
1) Poprawiasz włożoną tasiemkę klawiatury - może po porstu coś nie styka.

Jak nie pomaga to:

2) Rozkręcasz klawiaturę i patrzysz co jest nie tak, przyda się miernik żeby sprawdzić czy przyciśnięcie przycisku daje zwarcie styków. Wskazane podstawawowe umiejętności z zakresu elektrotechniki.

Jak nie pomaga to:

3) Kupujesz nową klawiaturę ew A500 z padnięta elektroniką. Najczęściej klawiatura jest sprawna.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem