[#1] Schematy Apollo 1240, ktoś ma??
Tak jak w temacie, potrzebuje schematów Apolla 1240/60.
Z góry dziękuje za odpowiedz.

[#2] Re: Schematy Apollo 1240, ktoś ma??

@arti4-92, post #1

igła w stogu siana kolego... bardzo ciężko jest to dostać. Chyba że jakiś nasz forumowy spec je posiada...

[#3] Re: Schematy Apollo 1240, ktoś ma??

@arti4-92, post #1

Coś mi się zdaje, że prosisz o nieosiągalne, gdyby te materiały były dostępne, to nasi forumowi specjaliści (czyt. Stachu100) by już je dawno posiadali (chyba, że posiadają nie chwaląc się specjalnie).

[#4] Re: Schematy Apollo 1240, ktoś ma??

@rafgc, post #3

Nie mam.
kwaku85 też nie ma.
Spece którzy parają się naprawami/upgrade za granicą których znam z forów również nie mają.

Być może w Elboxie mają. Kiedyś podobno byli serwisem ACT.

Ale z mojego doświadczenia wiem że schematy nie są zbytnio potrzebne.
Trafiło mi się kilka "martwych" Apollaków 1240 i udało się znaleźć uszkodzenie po ok godzinie - max było 5 godzin. Sekretem jest posiadanie oscyloskopu i sprawdzanie czy jest sygnał na liniach danych/adresowych. Nie wnikałem nawet co to za sygnał - po prostu impulsy prostokątne oznaczają że linia "zyje". Brak impulsów oznacza przerwaną scieżkę/nie kontaktujący MACH. I to wszystko.

Jeżeli uszkodzenie po 5 godzinach nie mozna namierzyć - lepiej się poddać: nie warto tracić czasu na reanimację trupka.
[#5] Re: Schematy Apollo 1240, ktoś ma??

@stachu100, post #4

Polać Staszkowi, z mojego trupa apolla zrobił całkiem świeżego i boskiego Apollo :D

[#6] Re: Schematy Apollo 1240, ktoś ma??

@stachu100, post #4

Rzecz w tym, że bateria mi strawiła okolice scalak 74f74, nie bardzo wiem jak szły ścieżki by je ponaprawiać.

Ostatnia modyfikacja: 28.08.2010 10:09:54
[#7] Re: Schematy Apollo 1240, ktoś ma??

@stachu100, post #4

Sam spróbuje coś pokombinować, jak nie wypali to mógłbym wysłać ja do ciebie żebyś ją pooglądał??

[#8] Re: Schematy Apollo 1240, ktoś ma??

@arti4-92, post #6

Rzuć okiem tutaj:
http://eab.abime.net/showthread.php?t=44883
i tutaj:
http://eab.abime.net/showthread.php?t=51059

Jeżeli elektrolit wyżarł ścieżki w okolicach układu 74F74 jak tutaj:
http://picasaweb.google.com/stacho100/Apollo1240Steve#
to według mnie naprawa takiej karty to strata czasu.
Nawet jak uda Ci się dosztukować zjedzone ścieżki to elektrolit który został w PCB (a dokładnie w przelotkach) będzie cały czas trawił miedź z tych przelotek powodując przerwy w obwodzie. I karta za jakiś czas znowu będzie martwa. Pomoże tylko profesjonalne płukanie w myjce ultradźwiękowej żeby wypłukać dokładnie cały elektrolit. i najlepiej kilkukrotne.
[#9] Re: Schematy Apollo 1240, ktoś ma??

@stachu100, post #8

Elektrolit wytrawił scierzki tylko od strony zworek, widzę ze tu trzeba polutować tylko 3 nozki, a dwie połączyć ze sobą. Rozumiem ze pod scalakiem niema żadnych ścieżek?? Właściwie co robi ten scalak?? To jest jakiś dzielnik częstotliwości, czy cos od zegara??
Płytka apolla jest 2 warstwowa z tego co widzialem, dobrze mi sie wydaje??

A co do mycia, ojca powiedział ze izopropanol powinien sobie poradzić z myciem tego.

Ostatnia modyfikacja: 28.08.2010 13:57:40
[#10] Re: Schematy Apollo 1240, ktoś ma??

@arti4-92, post #9

pdfa nie ma?

[#11] Re: Schematy Apollo 1240, ktoś ma??

@arti4-92, post #9

Sprawdziłem ścieżki(koło scalaka) pod lupa i miernikiem(czy jest przejście miedzy ścieżkami a przejściem na druga stronę. Ścieżki wydaja się być całe.
Może problem jest dlatego, że użyłem kwarca 40mhz(jedyny dostępny pod ręką), z kwarcem 80mhz amiga po prostu nie wstawała, może karta jest sprawna, a kwarc jest zły...

P.S. Nie wspomniałem wcześniej o tym kwarcu, bo chciałem tylko schematy ^^.

Ostatnia modyfikacja: 28.08.2010 14:11:48
[#12] Re: Schematy Apollo 1240, ktoś ma??

@arti4-92, post #11

no i jak z tym kwarcem??

[#13] Re: Schematy Apollo 1240, ktoś ma??

@arti4-92, post #12

no i jak z tym kwarcem??

Ano kulawo. Jak pisze sebar27 w innym wątku Apollo 1240 bangla z kwarcami powyżej 50MHz, więc Twój 40MHz raczej nie zagada.

tylko pamiętaj że Apollo łyka oscylatory od min 50MHz wzwyż

[#14] Re: Schematy Apollo 1240, ktoś ma??

@waldiamiga, post #13

No dobra. dzieki

[#15] Re: Schematy Apollo 1240, ktoś ma??

@arti4-92, post #1

Witam

Z góry przepraszam za odkop, ale mam podobny problem.
Wylutowałem układ, uszkodzone jest PCB.

Chciałem zapytać czy:

Nóżka nr 7 jest połączona z masą, a nóżka nr 10 idzie do przelotki (w moim wypadku przelotka jest całkowicie skorodowana). Z czym ma być połączona nóżka nr 10 z układu 76A7Y4F na płycie Apollo ? Będę musiał wykonać jakiś Bajpas pewnie. Za co odpowiada ten układ ?

Ostatnia aktualizacja: 14.05.2020 08:41:05 przez Hubez
[#16] Re: Schematy Apollo 1240, ktoś ma??

@Hubez, post #15

Noga 10 idzie do VCC (+5V).

Układ (74F74) działa tutaj jako dzielnik częstotliwości /2 na potrzeby taktowania RAMu bodajże...
[#17] Re: Schematy Apollo 1240, ktoś ma??

@Kilos, post #16

Dziękuję, bardzo pomocny obrazek, mam jednak obawy czy pin nr 10 idzie do VCC.

Zasilanie układu to nóżki 7 i 14, natomiast nóżka nr 10 to co innego.

Ostatnia aktualizacja: 14.05.2020 11:05:32 przez Hubez
[#18] Re: Schematy Apollo 1240, ktoś ma??

@Hubez, post #17

Może iść do zasilania. To jest wejście asynchronicznego ustawienia przerzutnika w stan „1”, aktywne w stanie niskim. Jeżeli jest nieużywane, powinno być zawsze w stanie wysokim, czyli najprościej podłączyć je do plusa zasilania.
[#19] Re: Schematy Apollo 1240, ktoś ma??

@Hubez, post #17

Wszystkie nogi oznaczone na obrazku na różowo są podłączone do +5V. Sprawdzone na żywej karcie.

Ostatnia aktualizacja: 14.05.2020 11:21:04 przez Kilos
[#20] Re: Schematy Apollo 1240, ktoś ma??

@Kilos, post #19

Kilos, Krashan dziękuję, już wszystko wiem.
[#21] Re: Schematy Apollo 1240, ktoś ma??

@Hubez, post #17

VCC i GND to nie tylko zasilanie, ale także stany logiczne.
[#22] Re: Schematy Apollo 1240, ktoś ma??

@Kilos, post #19

Jeszcze chciałem tylko zapytać:

Nóżka nr 7 to masa (jest OK) i ona nie ma być połączona z nóżkami 1 i 11 ?
[#23] Re: Schematy Apollo 1240, ktoś ma??

@Hubez, post #22

To by było trochę dziwne, bo pierwszy przerzutnik byłby cały czas w stanie reset, mozliwe, że wewnątrz PCB idzie jakaś ścieżka.

Ostatnia aktualizacja: 14.05.2020 12:45:18 przez sanjyuubi
[#24] Re: Schematy Apollo 1240, ktoś ma??

@Hubez, post #22

Nie, masa jest tylko na 7 nodze.
[#25] Re: Schematy Apollo 1240, ktoś ma??

@Kilos, post #24

Dziękuję wszystkim za pomoc, naprawiłem PCB, już chyba wszystko wiem. Karta uratowana, uruchamia się.

Ostatnia aktualizacja: 14.05.2020 13:46:54 przez Hubez
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem