@Yolk,
post #15
No więc spędziłem parę godzin w swojej jaskini rozpusty i melduję co następuje.
Po rozebraniu obu Amig i analizie płyt głównych okazało się, że ta "mrugająca" to płyta z 1991 roku typu 1.3. Miała kickstart 37.300, który wydłubałem i przełożyłem na drugą płytę... która oryginalnie miała kickstart 37.299, ale pochodzi z 1992 roku i ma numer wersji 2.0. Gołym okiem widać niewielkie różnice w rozmieszczeniu komponentów i nieco inne oznaczenia. Po podmianie kickstartów płyta mrugająca mruga nadal, natomiast druga płyta zachowuje się dobrze. Workbench rozpoznaje dodatkową pamieć, SysInfo raportuje zwiększenie prędkości, czyli wszystko tak jak trzeba.
Wniosek: powodem mrugania może być albo jakaś awaria płyty, albo niedopasowanie komponentów składowych w starszych wersjach.
Dziwne tylko, że starsza płyta miała nowsze kickstart, a nowsza płyta miała starszy. Może ktoś przy nich grzebał - teraz to już nie do ustalenia. Fakt jest taki, że nowsza płyta ze starszym kickiem była sprzedana oryginalnie w Polsce (mam oryginalną fakturę), a starsza płyta zdaje się w Niemczech - ta Amiga ma niemiecki układ klawiatury. Może Commodore pchał magazynowe egzemplarze wadliwych kickstartów do demoludów?
Ostatnia aktualizacja: 22.03.2012 21:31:52 przez Yolk