[#1] Pcmcia SRAM problem
Witam
Mam kartę pcmcia SRAM i mam z nią problem.
Po włożeniu do A1200 widzi dodatkową pamięć ale powstają jakieś dziwne zmiany kolorów. Niby ok ale to trochę dziwne. Poza tym prep card pisze że jest uszkodzona nie da się jej sformatować jako dysk.
Czy jest to możliwe bo gdzieś czytałem że w Sram-ach trzeba wymieniać baterie. Na karcie nie ma żadnego otworu ani nacięć żeby ją odtworzyć.
Czy ktoś spotkał się z takim problemem?
[#2] Re: Pcmcia SRAM problem

@Dark_luke, post #1

SRAM nie ma baterii.

Z szacunkiem
Des

[#3] Re: Pcmcia SRAM problem

@Des, post #2

Proszę
http://www.ptiglobalusa.com/pcsrpcca.html
Each SRAM card is designed with the dual back-up battery system - a replaceable but non-rechargeable 3V lithium battery (primary battery) and an on-board rechargeable but non-replaceable battery (secondary battery) for data retention
[#4] Re: Pcmcia SRAM problem

@Dark_luke, post #3

No to taki myk jest, który służy do trzymania zawartości karty SRAM po wyłączeniu komputera. Zgadza się.
Ale sam z siebie sprawny SRAM nie musi być podtrzymywany bateryjnie.

Z szacunkiem
Des
Ps. Najprawdopodobniej SRAM padł był Ci, się zdarza.

[#5] Re: Pcmcia SRAM problem

@Dark_luke, post #1

Mam bardzo podobny objaw z kartą SRAM kupioną kilka dni temu do mojej A600 (37.300). Pamięć 1MB Sunmax. Po włożeniu do gniazda karta jest rozpoznawana i workbench podaje w belce tytułowej poprawną ilość pamięci "other", ale mam podobne do opisamych powyżej objawy ze zmianą kolorów. Na telewizorze CRT kolor po prostu znika. Na telewizorze LCD wygląda to bardziej na jakiś przester.

Miał ktoś tak? To wina Amigi, czy niekompatybilność karty z tym modelem Amigi? Do sprzedającego mam zaufanie - karta była pozycjonowana jako rozszerzenie do A1200, i sprzedający ostrzegał że z A600 mogą być jakieś cyrki, ale w przypadku jego komputera takich objawów nie ma.

Zastanawiam się po prostu czy nie zaczyna mi się sypać moja A600.
[#6] Re: Pcmcia SRAM problem

@Yolk, post #5

Mam taką samą kartę i z moją A600 śmiga aż miło. Udziwnień kolorów na monitorze, ani na TV LCD nie zauważyłem.
[#7] Re: Pcmcia SRAM problem

@TUPCOM, post #6

A jak masz wyprowadzony sygnał na telewizor? Łączem composit czy RGB?
[#8] Re: Pcmcia SRAM problem

@Dark_luke, post #1

sram ma baterie i jest potrzebna tylko wtedy gdy chcesz uzywac jej jako botowalne urzadzenie CC0:
sproboj wlozyc karte podczas pracy a1200 i wtedy preap card uruchomic
czy jak zapelnisz pamiec FAST do konca nic sie nie dzieje (zolte guru) ?
[#9] Re: Pcmcia SRAM problem

@Yolk, post #7

Zauważyłem właśnie że problem pojawia się wtedy gdy komputer dokonuje operacji odczytu lub zapisu na karcie. Sformatowałem ją dla próby jako dysk i kolor był stabilny dopóki nie zacząłem przenosić plików na kartę. Podczas kopiowania i później podczas użycia kolor migał. Domyślam się że w przypadku zamontowania kary jako pamięci FAST te operacje wejścia wyjścia są częstsze - stąd też częstsze miganie koloru.

Próbowałem montować kartę jako pamięć przy różnych czasach dostępu (od 100ns do 250ns) i zarówny przy trybie dynamic jak i static. Bez widocznych różnic.

Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
[#10] Re: Pcmcia SRAM problem

@Yolk, post #7

RGB
[#11] Re: Pcmcia SRAM problem

@Yolk, post #9

Zobacz czy w porcie Amigi nie ma wyłamanego pinu. Czasem takie rzeczy się dzieją jak brakuje pinu. Jak wszystkie są ok, to może być coś z płytą główną.
[#12] Re: Pcmcia SRAM problem

@flops, post #11

Albo karta "sieje" takimi zakłóceniami, że udziela się enkoderowi obrazu CXA1145 (ew. słabe kondensatory)
[#13] Re: Pcmcia SRAM problem

@rafgc, post #12

Jest na to recepta Yolk posiada dwie Amigi 600 proponowałbym przełożyć romy i sprawdzić na drugiej Amidze jesli nadal zakłócenia będą występowały sprawdź podłączenie przez port video. Wówczas wyeliminuje się problem z Amigą pozostanie tylko stwierdzić że mimo poprawnego wykrywania pamięci coś jest walnięte w karcie.
[#14] Re: Pcmcia SRAM problem

@flops, post #11

Wszystkie piny są na miejscu.
[#15] Re: Pcmcia SRAM problem

@miro_78, post #13

Spróbuję wieczorem.

Problem polega na tym, że w drugiej Amidze (ROM 37.299) kondensatory przy gnieździe zasilania są spuchnięte. Teraz komputer działa, ale ile jeszcze zostało mu życia nie wiadomo.

Poza tym w tej którą testuję obecnie (tej z problemami z kolorem) mam nad całą płytą główną wielki panel przeciw zakłóceniowy - trochę więcej roboty z rozebraniem Amigi na części. Może się okaże że pod spodem jest po prostu jakiś syf, który po wyczyszczeniu "zniknie" objawy. Tak czy siak - czeka mnie kolejny wieczór ze śrubokrętem.
[#16] Re: Pcmcia SRAM problem

@Yolk, post #15

No więc spędziłem parę godzin w swojej jaskini rozpusty i melduję co następuje.

Po rozebraniu obu Amig i analizie płyt głównych okazało się, że ta "mrugająca" to płyta z 1991 roku typu 1.3. Miała kickstart 37.300, który wydłubałem i przełożyłem na drugą płytę... która oryginalnie miała kickstart 37.299, ale pochodzi z 1992 roku i ma numer wersji 2.0. Gołym okiem widać niewielkie różnice w rozmieszczeniu komponentów i nieco inne oznaczenia. Po podmianie kickstartów płyta mrugająca mruga nadal, natomiast druga płyta zachowuje się dobrze. Workbench rozpoznaje dodatkową pamieć, SysInfo raportuje zwiększenie prędkości, czyli wszystko tak jak trzeba.

Wniosek: powodem mrugania może być albo jakaś awaria płyty, albo niedopasowanie komponentów składowych w starszych wersjach.

Dziwne tylko, że starsza płyta miała nowsze kickstart, a nowsza płyta miała starszy. Może ktoś przy nich grzebał - teraz to już nie do ustalenia. Fakt jest taki, że nowsza płyta ze starszym kickiem była sprzedana oryginalnie w Polsce (mam oryginalną fakturę), a starsza płyta zdaje się w Niemczech - ta Amiga ma niemiecki układ klawiatury. Może Commodore pchał magazynowe egzemplarze wadliwych kickstartów do demoludów?

Ostatnia aktualizacja: 22.03.2012 21:31:52 przez Yolk
[#17] Re: Pcmcia SRAM problem

@Yolk, post #16

jakbys kupil Amige 600 HD to mialbys plyte 2.0D z wlutowanym romem (bez podstawki) 37.350
fajnie ze problem, udalo sie rozwiacac
[#18] Re: Pcmcia SRAM problem

@HOŁDYS, post #17

Witam, podłącze się do tematu. Posiadam Amigę 600 i 600HD obydwie zakupione w UK.
Mam identyczny opisywany problem z pamięcią na PCMCIA. Po sprawdzeniu każdy z ww modeli pracuje na płycie głównej z 1991 w ver 1.3 ( 37.300 ).
Pozdrawiam

PS Wiemy już że na MB w ver 2.0 nie ma problemów z grafiką czy ktoś testował z innymi modelami MB w A600?
[#19] Re: Pcmcia SRAM problem

@MaC406, post #18

Ja mam w mojej A600 PCB 1.5 i ROM 37.300, karta SRAM dziala ok.
[#20] Re: Pcmcia SRAM problem

@rs2008, post #19

Witam, odświeżę temat/problem. W razie problemu z sram/pcmcia wystarczy użyć jeden z poniższych sposobów :
- modulator A520
- kabel RGB
- Flickerfixer Scandoubler

Sprawdzone na 5x A600 działa na 100%.

Pzdr
[#21] Re: Pcmcia SRAM problem

@MaC406, post #20

rozwin temat.
[#22] Re: Pcmcia SRAM problem

@MaC406, post #20

A co ma piernik do wiatraka ?
Używałem kabel RGB i nie było różnicy.
[#23] Re: Pcmcia SRAM problem

@Dark_luke, post #22

Ano jednak ma Panowie niektóre kabelki RGB powodują takowe migotania podczas pracy karty PCMCIA
[#24] Re: Pcmcia SRAM problem

@miro_78, post #23

Jakie kabelki? Czy był to kabel RGB czy złącze Composite. Migotanie było.
[#25] Re: Pcmcia SRAM problem

@Norbert, post #21

W A600 z PCMCIA SRAM w której wystepuje problem "zmiany/migotania" kolorow podczas podlaczenie przez standardowe wyjscia Amiga Composite - TV Composite ( LCD Sony Bravia 30" / LG 50" Plasma ) zostosowalem inne wyprowadzenia sygnalu video i tym sposobem wszystko wrócilo do normy :
Kabel RGB DB23 - Scart
Modulator A520 Composite - Composite
ScanDoubler DB23 - VGA
Wyglada na to ze uzycie karty PCMICIA ( bez rozncy czy PCMCIA CF memory card czy SRAM ), podczas odczyty podowduje konflikt z wyjsciem Composite z A600. Karta CF podlaczona jako IDE nie powoduje zadnych konfliktów.
Jak pisalem powyzej sprawdzilem na pieciu roznych A600 ( osobiscie posiadam dwie A600HD 37.000/37.500 oraz 2 i 4MB PCMCIA SRAM w ktorych wystepowal problem )
Nie mam pojecia czy dziala to rowniez z A1200 ...
Pzdr

Sorki ale nie ma polskich znakow na laptopie na, ktorym obecnie pracuje.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem