[#1] Pomysł na nagranie bootowalnych płyt do CDTV
Witam, marzy mi się takie rozwiązanie:
na płycie znajdowałby się bootowalny program z jakimś programem do nagrywania gier na Amigę, wybierałbym obraz adf z płyty a ten nagrywałby mi się na dyskietkę. Następnie wkładałbym taką dyskietkę i normalnie korzystał.
Da się zrobić coś w tym stylu? Chyba nie ma rozwiązania na nagrywanie gier na Amigę pod pecetem.
[#2] Re: Pomysł na nagranie bootowalnych płyt do CDTV

@Bombardier, post #1

Nie wiem o co dokladnie ci chodzi ale ja mam taki pomysl.
Zrob ISO bootowalnej plyty CDTV na pececie. Odpal WinUAE ze systemem. Zamontuj to iso albo na WinUAE albo juz pod AmigaOS. Chodzi tylko o to, aby byla mozliwosc kasowania i kopiwania plikow na to ISO. Wykasuj stare/stara gre. Dodaj nowe gry i zmodyfikuj cedem pliki startowe oraz dokopiuj ewnetualne pliki systemowe. Najlepiej jakby to byla plyta z jakas skladanka gier, ktora odpala Workbench 1.3, a nie od razu gre (wtedy bedzie na niej wiekszosc potrzebnych plikow AmigaOS1.3. Przetestuj wszystko na WinUAE i wypal plyte pod Windowsem.
[#3] Re: Pomysł na nagranie bootowalnych płyt do CDTV

@Bombardier, post #1

Pod workbenchem pod winuae zamontuj dyskietki i zgraj je dms em do plikow, nagraj na plyte nawet pod winda. Odpal workbencha, zamontuj cdrom na zwyklem amidze i rozpakowuj dmsy prosto na dyskietki.

Jest jeszcze jakas przystawka wspolpracujaca z amiga udajaca naped, wrzucasz poprzez podlaczonego pieca na nia nawet adfy i tez chodza jak ze zwyklego napedu.

2 pomysly...

[#4] Re: Pomysł na nagranie bootowalnych płyt do CDTV

@Andrzej Drozd, post #2

Pobieram zestaw TOSEC Amiga CD32/CDTV, jest tam trochę stuffu w formacie iso. Która gra odpala WB przy starcie? Poniżej link do torrenta, po jego odpaleniu otwiera się lista (innego sposobu na listę plików z torrenta nie znam).
[LINK USUNIĘTO. NASTĘPNYM RAZEM BĘDZIE BAN]

Koyot: WB nie odpalę, nie mam HD w CDTV.

Ostatnia modyfikacja: 27.05.2010 21:24:47
[#5] Re: Pomysł na nagranie bootowalnych płyt do CDTV

@Koyot1222, post #3

Ahhh, chodzilo o nagrywanie ADF na dyskietki, na CDTV.
Czyli bedzie potrzebna dyskietka WB.1.3 (lub bootowalna plyta z WB1.3), program transdisk (jest w WinUAE, w katalogu Amiga Programs) i adfy.

Transdisk i ADFy trzeba wrzucic na plyte tak jak opisalem wyzej. Jezeli nie ma dyskietki WB1.3, to nalezy zawartosc tej dyskietki z pliku ADF wrzucic na to ISO i WB bedzie startowal na CDTV prosto z plyty.

PS. Nie pamietam czy Transdisk dziala w dwie strony, tzn. czy zrzuca ADFy na dyskietke. Jezeli nie, to na Aminecie jest program ADF2Disk. Powinien dzialac na systemie 1.3.
[#6] Re: Pomysł na nagranie bootowalnych płyt do CDTV

@Andrzej Drozd, post #5

Okej, teraz sprawa jest taka: otworzyłem bootowalny plik iso, wsadziłem zawartość WB 1.3 (Workbench13.adf) i zapisałem. Po odpaleniu płytki w emulatorze wyskakuje jej błąd: czerwona poświata na "płycie na marmurze".
Plik iso otwierałem pod Windowsem programem Magic ISO, nim też zapisałem. Plik adf otworzyłem Total Commanderem, również pod Windą. Testuję pliki iso na emulatorze, żeby póki co nie marnować płyt.

Jak zamontować iso pod AmigaOSem? Mam zainstalowany WB bodajże 3.1 na WinUAE jako A1200.

Ostatnia modyfikacja: 27.05.2010 21:38:04
[#7] Re: Pomysł na nagranie bootowalnych płyt do CDTV

@Bombardier, post #6

Nie kopiuj plikow WB na Windowsie, poniewaz traca one RWED. Wszystko musisz zrobic na WinUAE. Wszystko kopiuj pod AmigaOS.

Sprobuj to ISO podmontowac w preferencjach WinUAE, jako plikopartycje.
A pod AmigaOS sprobuj np. tego:

http://aminet.net/util/rexx/isomount124.lha
http://aminet.net/disk/misc/diskimage.m68k-os3.lha

Nie wiem jednak czy mozna na tych programach kasowac/kopiowac pliki. Sprobuj.

Ostatnia modyfikacja: 27.05.2010 21:55:35
[#8] Re: Pomysł na nagranie bootowalnych płyt do CDTV

@Andrzej Drozd, post #7

Nie wiem, może coś źle robię? Jestem totalnie zielony w temacie.
Do folderu w Windowsie gdzie jest dysk, wsadziłem program isomount. Włączam konfigurację z A1200, odpala się WB 3.1. Włączam isomount, lecz wyskakuje okienko, że to nie program.
[#9] Re: Pomysł na nagranie bootowalnych płyt do CDTV

@Bombardier, post #8

No wlasnie stracil on RWED (odczyt, zapis itd). Archiwum .lha isomount rozpakuj pod AmigaOS. Wszystko rob pod AmigaOS.
[#10] Re: Pomysł na nagranie bootowalnych płyt do CDTV

@Bombardier, post #1

Jasne, że się da, ale zrób sobie coś takiego na bootowalnej partycji workbencha pod winuae, a potem możesz podejść do wypalania tego na płycie.

No wlasnie stracil on RWED (odczyt, zapis itd). Archiwum .lha isomount rozpakuj pod AmigaOS. Wszystko rob pod AmigaOS.

Ten problem dotyczy chyba tylko jakichś specyficznych sytuacji, ja nigdy nie rozpakowywałem LHA pod winuae tylko pod windowsem programem 7z i zawsze działało pod Winuae.

Do folderu w Windowsie gdzie jest dysk, wsadziłem program isomount. Włączam konfigurację z A1200, odpala się WB 3.1. Włączam isomount, lecz wyskakuje okienko, że to nie program.

Być moze jejsteś jedną z osób dotkniętą ww sytuacją, ale te atrybuty mozna dodać, nie wiem czy dobrze pamiętam, ale robiło się to chyba tak:

protect +RWED nazwa_pliku

Ostatnia modyfikacja: 27.05.2010 22:36:36
[#11] Re: Pomysł na nagranie bootowalnych płyt do CDTV

@rafgc, post #10

Są pliki z nazwami, które nie przechodzą pod windą. Miałem taki problem kiedy próbowałem zainstalować MUI. Nie można było rozpakowywać archiwum pod windą, bo któreś pliki posiadały nazwy "nie do wymówienia" przez Winzgrozę
[#12] Re: Pomysł na nagranie bootowalnych płyt do CDTV

@kwaku85, post #11

Jak rozpakować archiwum pod WB? Mam gołe 3.1 + locale na WinUAE. Symulowana maszyna to A1200.
Jak zamontować plik iso jako dysk? Co zamontuję, to w tytule pojawiają się znaki zapytania i nie otwiera się. Montuję iso jako dyskietka.

Ostatnia modyfikacja: 28.05.2010 14:05:16
[#13] Re: Pomysł na nagranie bootowalnych płyt do CDTV

@Bombardier, post #12

Na początek musisz zainstalować sobie LhA w systemie, a następnie rozpakować archiwum choćby spod shella, czy za pomocą jakiegoś menadżera (np. DOpusa, FileMastera itp.).

[#14] Re: Pomysł na nagranie bootowalnych płyt do CDTV

@APC74, post #13

Wgrałem lha, rozpakować isomounta się nie da. Wyskakuje Unable to open output file oraz na koniec Operation not enteried succesful.
Co zrobić?

Robię to tak: przechodzę najpierw do DF1:, potem wpisuję
LhA x DF1:isomount124 DF1:isomount/ .

Ostatnia modyfikacja: 28.05.2010 16:07:12
[#15] Re: Pomysł na nagranie bootowalnych płyt do CDTV

@Bombardier, post #1

Podam Ci inny sposob ( o plycie pomyslimy pozniej)

Uruchamiasz Amidze z dyskietki.
Na dyskietce powinien znajdowac sie jakis filemanager np. Filemaster.
Do RAM: nalezy skopiowac program do przegrywania ADF na dyskietke.
Filemastera konfigurujesz tak aby po zaznaczeniu pliku ADF/DMS z CD rozpakowywal go na dyskietke
[#16] Re: Pomysł na nagranie bootowalnych płyt do CDTV

@Norbert, post #15

Tylko moja sytuacja jest taka, że jedyne DYSKIETKI które mam, to dwie dyskietki Pinball Dreams. Nie mam żadnej, która ma Workbench.
No chyba że chodzi ci o WinUAE, w takim razie jak?
Widzicie, w Amidze jestem zielony, jedyne moje doświadczenie z nią to gierki za młodu Dlatego proszę o tłumaczenie krok po kroku.

Ostatnia modyfikacja: 28.05.2010 17:20:47
[#17] Re: Pomysł na nagranie bootowalnych płyt do CDTV

@Bombardier, post #14

Komunikat, jakby dyskietka była zabezpieczona przed zapisem lub pełna...

Ostatnia modyfikacja: 28.05.2010 18:50:10
[#18] Re: Pomysł na nagranie bootowalnych płyt do CDTV

@APC74, post #17

Chodzi Ci o iso? Po prostu chyba tak się nie montuje, zamontowałem w WinUAE jako dyskietka 3,5" DD. Innej opcji nie znalazłem.
Naprawdę, nie mam pojęcia co robić. Wywnioskowałem jedynie, że iso muszę edytować pod Workbenchem na emulowanej Amidze w WinUAE.
Czy ktoś z formumowiczów mógłby pomóc krok po kroku, jak to wykonać?

Przypominam, że pod moją normalną (nieemulowaną) Amigę CDTV nie mam ani kabla do połączenia z kompem, ani dyskietki z WB.
[#19] Re: Pomysł na nagranie bootowalnych płyt do CDTV

@Bombardier, post #18

Chodzi mi o komunikaty, które wyświetla Ci LhA w trakcie prób rozpakowywania.
Gdybym ja robił taką płytę, to użyłbym pakietu CDTV Developer i za jego pomocą zbudowałbym od zera bootującą płytę - jakąś minimalną wersję z okrojonym systemem (jest na CDTV Developer), NoReset i paroma pierdułkami do rozpakowywania ADF/DMS na dyskietki itp... Zaś obrazy gier nagrywałbym na innych płytach (nie musiałyby być bootujące).
Z tak spreparowanej płyty startowałbym CDTV, uruchamiał NoReset i program do rozpakowania obrazów dyskietek i wtedy mógłbym wymienić płytę botującą na płytę z grami...

[#20] Re: Pomysł na nagranie bootowalnych płyt do CDTV

@APC74, post #19

Właśnie o to mi chodzi, taką płytę chcę zbudować! NoReset - jak rozumiem - jest do nie-resetowania się CDTV po wyjęciu płyty, tak?
Zapytam nieśmiało - czy Mógłbyś skompilować takie iso? Jestem pewien, że wieeele userów byłoby z tego zadowolonych, posiadacz CDTV bez HD oraz bez dyskietek jest z ręką w nocniku.
[#21] Re: Pomysł na nagranie bootowalnych płyt do CDTV

@Bombardier, post #12

ak rozpakować archiwum pod WB? Mam gołe 3.1 + locale na WinUAE.

Potrzebujesz pliku LHA w katalogu C, na partycji systemowej. Nastepnie musisz uzyc skladni:

lha dysk:program.lha

Wtedy archiwum rozpakuje ci sie w to miejsce gdzie jest program.lha.

Ale zeby sie nie meczyc, przygotawalem ci plikopartycje z plikiem LHA (wrzuc go na partycje systemowa do katalogu C) oraz z graficznym intrfejsem dla LHA - GuiARC. Dodatkowo wrzucilem starsza wersje FileMastera ktory powinien zadowolic sie golym WB3.x. Jest to odpowiednik TotalCommandera. Na nim tez mozesz rozpakowac LHA, tak jak na GuiARC.

http://www.easy-share.com/1910419228/Partycja.hdf
[#22] Re: Pomysł na nagranie bootowalnych płyt do CDTV

@Bombardier, post #20

Jestem pewien, że wieeele userów byłoby z tego zadowolonych, posiadacz CDTV bez HD oraz bez dyskietek jest z ręką w nocniku.

Nie poddawaj sie. Jak sam sobie zrobisz z nasza pomoca, to sie przy okazji wiele rzeczy nauczysz.
[#23] Re: Pomysł na nagranie bootowalnych płyt do CDTV

@Andrzej Drozd, post #22

Staram się nie poddawać się, lecz przy próbie zamontowania Twojego pliku jako hardfile, po kilku sekundach w WB pokazuje ikonkę DF2:NDOS. Po dwukrotnym kliknięciu na nią, pokazuje na pasku "Ikonka nie zawiera informacji w polu PROGRAM".
Na swoim "dysku" załadowałem LhA poprawnie, inaczej nie wyskakiwałoby okienko z błędem odczytu plików w archiwie z isomountem. Przynajmniej tak to na logikę wychodzi.
Chcę zrobić rzecz identyczną jak opisał to APC74, nic więcej mi nie potrzeba.
Po primo: jak zamontować iso, które mam na Windowsie oraz jak zrobić, by te iso stało się edytowalne?

Ostatnia modyfikacja: 28.05.2010 23:03:25
[#24] Re: Pomysł na nagranie bootowalnych płyt do CDTV

@Bombardier, post #23

Jeszcze raz ta sama partycja w .zip, moze cos easy-share namieszal.

http://www.easy-share.com/1910419370/Partycja.zip

PS. A jak cos masz zrobic na Windowsie, to nie wiem. Kiepski ze mnie pecetowiec. Po prostu uzywam, a z praktyki wiem ze wszystko co amigowe, trzeba robic na WinUAE. Jaka wersje masz WinUAE?

Dodane: Partycja jest w filesystemie FFS i nie odpali sie na romie 1.3.

Ostatnia modyfikacja: 28.05.2010 23:13:36
[#25] Re: Pomysł na nagranie bootowalnych płyt do CDTV

@Andrzej Drozd, post #24

No widzisz, a ja całkiem odwrotnie - Amigi nie używam do codziennej pracy, cały czas jestem na pececie. Dlatego uważam, że z moimi umiejętnościami i możliwościami sprzętowymi raczej nici.
Trochę już się w sumie nauczyłem, jak wywoływać okno shella oraz instalowania programów :D Za młodu Amigę wykorzystywałem do grania, więc stąd mój brak wiedzy z amigowej dziedziny.
[#26] Re: Pomysł na nagranie bootowalnych płyt do CDTV

@Bombardier, post #23

Pamietaj ze przy tworzeniu plyty bootowalnej (ISO) dla CDTV zawarte na niej pliki musza dac sie uruchomic na takim kick jaki masz w CDTV.

Poczytaj.

http://acdldp.emuunlim.com/bootablecdr.shtml
[#27] Re: Pomysł na nagranie bootowalnych płyt do CDTV

@Bombardier, post #25

Przewaznie jest tak, ze Windows niczego nie uczy. Wszystko dzieje sie automatycznie. Czlowiek sie uczy tylko obslugi programow i ma swoje ulubione. I wlasnie takim uzytkownikiem Windowsa jestem.
Choc nie jest tak zle, nie reinstaluje systemu co pol roku, tylko jednak cos tam sprzatam, zabezpieczam, ale to jest tylko taki "stól" do pokrojenia chleba.
Natomiast Amiga jest do majsterkowania i rozwiazywania problemow na kilku plaszczyznach. Bo kazdy problem na AmigaOS mozna rozwiazac na wiele sposobow.
Po prostu, na AmigaOS musisz sam sobie zrobic i popracowac, a na Win robia wszystko za ciebie instalatory.
[#28] Re: Pomysł na nagranie bootowalnych płyt do CDTV

@Bombardier, post #1

http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=180509847689
[#29] Re: Pomysł na nagranie bootowalnych płyt do CDTV

@qwerty4000, post #28

Po co mi emulator FDD? Mam od groma dyskietek, zarówno DD, jak i HD. Chciałbm to wykorzystać, nie dość, że przy FDD jest klimat to moje surowce się nie marnują :D
Spróbuję wykorzystać ten link, lecz bardzo proszę kogoś o zbudowanie iso wg pomysłu @APC74. I tak będzie jeszcze czas na naukę AmigaOS, w końcu nie spieszy mi się sprzedanie Amigi, skoro niedawno ją kupiłem
[#30] Re: Pomysł na nagranie bootowalnych płyt do CDTV

@Bombardier, post #20

NoReset (...) jest do nie-resetowania się CDTV po wyjęciu płyty, tak?

Tak

...czy Mógłbyś skompilować takie iso?

Jest jeden mały problem: nie mam CDTV, a co za tym idzie - nie mam również jego ROMów (chociaż ROM 1.3 to akurat mam, ale do CDTV potrzebny jest jeszcze dodatkowy plik, żeby WinUAE ruszyło z emulacją CDTV). Skleciłem jakieś testowe ISO w MakeCD, w ciemno - z tym, że nie bardzo mam jak je przetestować... :(

http://www.apc74.ppa.pl/T/BASE.exe

Jest to samorozpakowujące się archiwum (7z) zawierające pliki BASE.raw (obraz - mam nadzieję bootowalnej płyty CD) i BASE.raw.CDT (a to plik "ustawień" obrazu dla MakeCD). Jak już wcześniej pisałem, jest to obraz testowy - zawiera wyłącznie system bez dodatkowych programów do rozpakowywania ADF, bo nie bardzo wiem, które uruchomią się pod AOS 1.3.

Gdyby ktoś z CDTV mógł to odpalić i napisać mi co spieprzyłem, to możnaby ruszyć z tematem dalej...

Ostatnia modyfikacja: 29.05.2010 17:47:12
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem