[#1] Wtyki DB23
Orientuje się, gdzie można zakupić żeńskie wtyki DB23 (tak, to tylne wyjście VIDEO w A600)? Znalazłem prostą instrukcję jak zmontować sobie kabel na SCART http://www.jeacle.ie/pub/articles/scart/ - nie zamierzam wydawać astronomicznych kwot na Allegro za kawałek kabla i dwie wtyczki... Pytałem w moim elektronicznym, ale koleś stwierdził że już dawno tego nie miał :/
[#2] Re: Wtyki DB23

@osik, post #1

W każdym porządnym sklepie elektronicznym.
Jak nie masz porządnych w okolicy to kup DB25 i popracuj pilnikiem.

Pozdrawiam
[#3] Re: Wtyki DB23

@RadoslawF, post #2

Taki kabel możesz kupić w Efunzine używany za 19 zetów i po co się męczyć. :D
[#4] Re: Wtyki DB23

@RadoslawF, post #2

Dwa porządne i w żadnym nie ma... Chyba rzeczywiście wezmę pilnik w dłoń.

Co do eFUNZINe...
Wnioskując, że kabel mieści się przedziale do 0,5kg, za przesyłkę płacę 11zł. Jest to czyste złodziejstwo, chyba że pakują to w pozłacaną kopertę.
Kabel który kosztuje 19zł (i też nie wiadomo w jakim stanie, bo "używany" to pojęcie względne) wyniesie mnie 30zł. Wtyczki to koszt maksymalnie 5zł...
[#5] Re: Wtyki DB23

@osik, post #1

Witam

Mnie się kiedyś, jakieś 2-3 miesiące temu, udało kupić 23 pinowe(do floppa) złącze w podziemiach pod GUS'em w Warszawie. Obudowę kupiłem tutaj:

http://www.tme.eu/pl/katalog/?art=DSC-223#cleanParameters%3D1%26search%3Dd-sub+23+pin%26bf_szukaj%3D+

W podziemiach pod GUSem nie mieli już obudowy, przez pomyłkę albo i nie sprzedali mi obudowę na 25 pinów.

[#6] Re: Wtyki DB23

@Tomski, post #5

A te obudowy czymś się różnią ?
Zawsze kupowałem pierwsze z brzegu czyli te do DB25 i nawet nie wiedziałem że są specjalne do DB23.

Pozdrawiam
[#7] Re: Wtyki DB23

@RadoslawF, post #6

Jak dla mnie jako mechanika - diametralnie. Różnice były kilku milimetrowe. Gniazdo czy tez wtyk 23 pinowy latał w takiej obudowie jak Żyd po pustym sklepie.

[#8] Re: Wtyki DB23

@RadoslawF, post #6

Oczywiście że obudowa do db23 jest mniejsza od db25
[#9] Re: Wtyki DB23

@osik, post #1

we Wroclawiu na Teczowej (obok Swiebodzkiego)
[#10] Re: Wtyki DB23

@Arkadyy, post #3

Nie rób jaj. Taka cena za używane badziewie które składa się z części ogólnie dostępnych. Toż to czyste złodziejstwo. Można mieć taniej i nowy. Zreszta o cenach w eFunzine napisano juz niejedno.
[#11] Re: Wtyki DB23

@osik, post #1

Odświeżę temat. Poszukuję takich wtyków aby stworzyć kabel ze złączem SCART. Jasne, może kupić używkę ale jeśli mam wszystko to czemu nie zrobić samemu? I odbiłem się od ściany pt brak DB23.
[#12] Re: Wtyki DB23

@Romlen, post #11

zeszlifuj sobie DB25
[#13] Re: Wtyki DB23

@Romlen, post #11

Bez przesady, są one trudne do dostania, ale nie znaczy że ich nie ma. Np tutaj są one dostępne czy na ebay.
[#14] Re: Wtyki DB23

@osik, post #1

Zostało 101 sztuk :)

link

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2017 07:14:08 przez Hubez

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2017 07:15:13 przez Hubez
[#15] Re: Wtyki DB23

@Hubez, post #14

W Amidze gniazdo Video jest "męskie"...
[#16] Re: Wtyki DB23

@Hubez, post #14

Hubez, poza Allegro taniej.

http://sklep.nikomp.com.pl/pl/p/ZND23KA1-Zlacze-D-Sub23-meskie-lutowane-na-kabel/7645

Ładne, eltrowskie. Żeby jeszcze do tego była eltrowska obudowa to byłoby niezłe archeo :) Tak czy siak - do zewnętrznej stacji FDD jak znalazł.

Nikomp w ogóle miał (ma) trochę ciekawostek dla miłośników C=&A, z "akcentem" na te starsze (8 bit). Złącza expansion do C64 i VIC20 (są), układy z rodziny 65xx (były) itp itd. Się do (ś.p.) teścia jeździło to po wyjściu na stacji PKP Katowice jak czas był - z Nikompu zawsze coś wyniosłem ;)

Co do cen - warto wcześniej sprawdzić w Standby Electronics.

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2017 10:55:02 przez konrad_0x42

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2017 10:55:17 przez konrad_0x42
[#17] Re: Wtyki DB23

@konrad_0x42, post #16

ale to są gniazda jak w Amidze.

tu są wtyki http://www.connectworld.net/cgi-bin/cabled/DB23FS?
[#18] Re: Wtyki DB23

@konrad_0x42, post #16

Wtyczki Eltrowskie - świetne, jak ktoś lubi retro komputery. Pasują do Elwro 800 Jr
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem