[#1] Amiga 500 + dysk twardy
Witam

jak juz kiedyś wspominałem posiadam Amigę 500+ z rozszerzeniem 1MB

chciałbym do niej podłączyć dysk twardy około 4GB
zrobiłem juz układ lub jak kto woli kontroler ze stronki poniżej

http://www.students.tut.fi/~leinone3/ide/a500ide.html

proszę o pomoc co i jak zrobić zeby amisia mi go zobaczyła i ewentualnie postawić na nim system

co do systemu to mam poradnik jak to zrobić pod winUAE więc myslę ze nie będe mieć problemu

[#2] Re: Amiga 500 + dysk twardy

@NiKiEL, post #1

i pjawił mi się juz problem

mianowicie winuae widzi mi dysk, ale gdy chcę go sformatowac lub zrobic z nim cos innego partycje itp pojawia mi sie komunikat
"driver returned I/O error code 28"

dodam ze w winuae nie mogłem przy dodawaniu dysku zaznaczyc opcji "read/write" :(

pomocy :(

[#3] Re: Amiga 500 + dysk twardy

@NiKiEL, post #2

Jak dysk nie jest sformatowany w systemie amigi, to trzeba uruchomić winuae z parametrem -disableharddrivesafetycheck

Co do interfejsu to na tej stronie co podałeś masz napisane co masz zrobić. sterownik to ide.device a pewnym programem (nie pamietam nazwy) masz sobie wygenerować mountlistę, która trzeba wrzucić na dyskietkę ładującą sterownik dysku twardego. Było o tym kilka razy. Sam interfejs jest w wersji beta i nie wszystko może działać tak jak by się chciało.

[#4] Re: Amiga 500 + dysk twardy

@rafgc, post #3

"winuae z parametrem -disableharddrivesafetycheck"

odpalałem wiuae z tym parametrem ale to samo się dzieje

moze błąd jest w samym dysku tzn w tym jak go podpiąłem...
jak mają być ustawione zworki? (u mnie jest slave, podłączyłem pod taśmę od pierwszego dysku)

[#5] Re: Amiga 500 + dysk twardy

@NiKiEL, post #4

Witam,

Przymierzalem sie do tego kontrolera ( ale wpadla mi w rece amiga 600 z HDD :D ) mam pytanie ( do panow elektronikow z forum ;) ) czy udalo by sie zrobic ten kontroler na plytce uniwersalnej ( bardziej chodzi mi o zaklucenia etc. niz o fizyczne wykonanie ukladu ) ?

Pozdrawiam.

Przy okazji , mozna gdzies dostac zlacze krawedziowe do A500 ? (chodzi mi o slot rozbudowy po lewej stronie amigi , schemat kontrolera bierze to pod uwage )

Ostatnia modyfikacja: 27.03.2010 19:04:52
[#6] Re: Amiga 500 + dysk twardy

@Palldyn, post #5

kolego Palladyn

ciężko jest dostać takie złącze w polsce

również posiadam taki kontroler własnej roboty i złącze "dorwałem" od osoby która mi wykonywała płytkę do kontrolera

ogólnie wydaje mi się ze ten kontroler to lipa bo nie da się bootować z niego
chyba że komuś się to udało to dajcie znac

[#7] Re: Amiga 500 + dysk twardy

@Palldyn, post #5

Ja również przymierzam się do budowy tegoż kontrolera. Wszystkie kostki mam jeszcze tylko płytkę wykonać.

Do kolegi Palladyn, zawsze można złącze wykonać samemu. Osobiście wylutowałem za pomocą opalarki złącze ISA ze starej płyty głównej, przeciąłem w dwóch miejscach i tak o to jest.
Zdjęcie:

http://zapodaj.net/b584a3209f7c.jpg.html

Zachował się nawet napis FOXCONN ;).

Do kolegi NiKiEL. Wstaw dysk 512MB, 1 lub 2GB. Z tego co wiem 4GB może być zwyczajnie za duży dla Ami.
[#8] Re: Amiga 500 + dysk twardy

@Martin88, post #7

Wstaw dysk 512MB, 1 lub 2GB. Z tego co wiem 4GB może być zwyczajnie za duży dla Ami.

hmm Ciekawe co na to moja Amiga 1200 z hdd 20gb
[#9] Re: Amiga 500 + dysk twardy

@Martin88, post #7

kolego martin88 z tego co ja wiem to dysk moze byc dowolnej wielkości ale partycja nie moze przekraczać 4GB;)

P.S.: ponizej podałem linkagdzie można kupić oryginalne Card edge 43/86

http://www.surplussales.com/ComputerAccess/con_edge.html

Ostatnia modyfikacja: 30.03.2010 13:45:07
[#10] Re: Amiga 500 + dysk twardy

@NiKiEL, post #1

oo to zasilacz sie znalazl :DDDDDDDDDDDD

ale ok ..

jesli masz MEGA RAM .. obsluzy do 2 GB (1.6 itp 1.8..ale nie 2 GB)
wielkosc partycji tez ma znaczenie
generalnie fajny kontroler od razu z rozszerzeniem ..jego atutem jest cena i przelotowosc ..wada .. EDB zamiast standardowego RDB
zamiast SCSI.DEVICE ELSAT.DEVICE....wszystkie dane musisz przenosci na dyskietkach lub po kablu szeregowym

[#11] Re: Amiga 500 + dysk twardy

@HOŁDYS, post #10

dlatego też szukam oryginalnego kontrolera...cena niby odstrasza ale mozna sie o takie coś pokusic

a ten mogę odsprzedać po cenie kosztów zrobienia

[#12] Re: Amiga 500 + dysk twardy

@Amigowiec_1987, post #6

Z tego kontrolera nie da się zabootować Amigi, bo A500 z Kickstartem 1.3 nie posiada w ROMie sterownika obsługującego HDD. Sterownik trzeba dograć po starcie systemu z dyskietki. Kontrolery pozwalające na odpalenie z nich systemu posiadają kostkę z ROMem zawierającym sterownik i kod wykonujący autoboot z z HDD.
* istnieje możliwość odpalenia z HDD modelu A500 z Kickstartem 3.0 z A1200 nagranym na odpowiedni EPROM (nie wiem jak sprawa ma się z oryginalnym Kickiem 3.0 dla A500) i z prostym układem kontrolera. Cały gotowy projekt (hddmem_exp_a50.lha) można znaleźć na Aminecie.
[#13] Re: Amiga 500 + dysk twardy

@wali7, post #12

a kickstart z A600 ? on z tego co się orientuję tez ma opcję bootowania z HDD

[#14] Re: Amiga 500 + dysk twardy

@Amigowiec_1987, post #13

Oryginalny projekt z Aminetu opiera się na Kickstarcie zczytanym z A1200 z dodatkowymi hackami autora projektu (nie mają one wpływu na działanie HDD).
Możliwe że na Kicku zczytanym z A600 (zwłaszcza tej najnowszej rewizji .350) też by poszło, bo konstroler HDD w A600 i A1200 jest taki sam. Tylko chyba nie ma to sensu, skoro Kickstart3.0 pozwala na znacznie więcej niż 2.0.
No i trzeba pamietać o prawach autorskich na Kicsktart, o czym autor projektu pisze.
[#15] Re: Amiga 500 + dysk twardy

@Amigowiec_1987, post #13

Projekt podany w tym watku nie ma ocji automatycznego bootowania i żaden kickstart nie załatwi tu sprawy, musiałby dorobić układ PLD z sterownikiem w epromie, który załaduje go do amigi po resecie (tak właśnie działa np at-bus). Jak chce mieć autobootowalny to musi zrobić coś takiego http://www.students.tut.fi/~leinone3/ide/abide.html lub coś takiego http://www.students.tut.fi/~leinone3/ide/i68k.html i włożyć conajmniej kickstart 37.300.

[#16] Re: Amiga 500 + dysk twardy

@rafgc, post #15

Czyli chyba lepiej kupić kontroler dysku na złącze krawędziowe i ma się od razu HDD z funkcją startu systemu 1.3 z dysku i często jeszcze trochę FAST-u
[#17] Re: Amiga 500 + dysk twardy

@stachu100, post #16

W jednej z tych stron (tej drugiej, nie tej z tą strasznie połataną płytką drukowaną) jest odnośnik do strony z opisem spatchowania Kicka 1.3 scsi.devicem wyrwanym z któregoś z systemów 3.x. Do tego jest równie prosty kontroler jak ten w poście #1 tego topica i można szaleć: autor wykonał prosty kontrolerek HDD, który po wymianie oryginalnego Kicka 1.3 na ten 1.3 spatchowany jest zdolny do autobootowania A500 z HDD (u autora z karty flash).

A podany przeze mnie projekt z Aminetu to całkiem ciekawa konstrukcja: rozszerzenie Fastu (na SIMM PS2) do 8 MB, Kickstart 3.0 i autobootujący kontroler HDD (taki sam jak ten w A600/A1200, więc pewnie uda się także podpiąć CD ATAPI). Wszystko podłączane z boku A500. Jedyny jego mankament, że pod oryginalnym Kickiem 1.3 ten kontroler przestaje być zdolny do zabootowania Ami, to w sumie taka proteza robiąca z A500 pół A1200: IDE i Kick3.0, ale OCS i 68000 takie same jak dawniej. No i sam układ oparty na masie 74xx, więc może mieć apetyt na prąd (wersji na jakimś układzie programowalnym autor nie testował, chociaż jest ona także w archiwum).
[#18] Re: Amiga 500 + dysk twardy

@wali7, post #17

Kontrolery w linkach, które podałem są w pewnym sensie emulatorami układu GAYLE z A600, który odpowiada za obsługę interfejsu IDE dlatego po wpięciu kickstartu z A600, amiga 500 może się zbootować jak A600. Patchowanie kicstartu ma na celu uaktualnienie scsi.device, aby można było bootować na ks1.3. Kontroler z pierwszego postu używa sterownika ide.device, więc podmiana scsi.device nic nie da.

Co do tego układu opartego na masie 74xxx, to można te układy zastąpić układem PLD, który pobiera bardzo mało prądu.

[#19] Re: Amiga 500 + dysk twardy

@rafgc, post #18

Oczywiście masz rację, tylko że ja nic nie pisałem o kontrolerze z pierwszego postu. Pisząc o projekcie z Aminetu mam na myśli projekt http://aminet.net/package/docs/hard/hddmem_exp_a50 , który jest jak najbardziej bootowalny.
Co do uaktualniania scsi.device w kicku 1.3, to nie ma co uaktualniać, bo scsi.device w nim nie ma. Pojawił się dopiero w kicku 2.0. Tu jest dodany do oryginalnego kicka 1.3 (v 34.5) scsi.device "wyrżnięty" z kicka 3.0, 3.1 lub nowszy (43.45). Patch zawiera ponadto ekwiwalent funkcji AddBootNode() (której nie ma w kicku 1.3) i dodaje za jego pomocą stosowny boot node.
Oczywiście w tego typu "kontrolerach" można też użyć kicka 2.0 (najlepiej najnowszej rewizji), albo 3.0 lub 3.1, które zawierają już odpowiedni kod. Ale jak dla mnie rarytasem jest możliwość zabawy z hdd w prawdziwie retro-amidze - A500 z kickiem 1.3.

P.S. Słowo "kontroler" celowo użyłem w cudzysłowiu, bo to są proste interfejsy wpinające dysk IDE prawie na żywca do szyny CPU... żaden kontroler. Właściwy kontroler siedzi przecież na płytce elektroniki HDD (stąd zresztą słowo "Inteligent" w IDE).
[#20] Re: Amiga 500 + dysk twardy

@Martin88, post #7

Mam pytanie do Forumowiczów czy jest osoba , która wykonała projekt z Aminetu znajdującego się pod linkiem jeżeli tak to czy urządzenie działa prawidłowo i nie sprawia trudności w wykonaniu.
http://aminet.net/package/docs/hard/hddmem_exp_a50[url]

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem