[#1] Czytnik Pretec CF Type II PCMCIA + adapter Pretec CF All-In-One
W końcu stałem się szczęśliwym posiadaczem tandemu - czyli czytnika Pretec PCMCIA Compact Flash Type II oraz adaptera Pretec Compact Flash All-In-One pozwalający na rozszerzenie funkcjonalności czytnika. Dzięki niemu mamy możliwość używania w naszej Ami takich kart jak:
Memory Stick
Memory Stick Duo
Memory Stick Pro
Memory Stick Pro Duo
Micro SecureDigital (microSD)
mini SecureDigital
MultiMediaCard
MultiMediaCard Mobile
MultiMediaCard Plus
SecureDigital
xD-Picture Card

Instalacja bezproblemowa, po zainstalowaniu pakietu CFD oraz Fat95 wszystko działa jak należy.
Sprawdziłem karty które miałem pod ręką. Do testów wykorzystana Amiga 1200 standardowa, bez fastu, z twardym dyskiem 4,3 GB. Do testowania kart użyłem Sysinfo 3.24.

Karta Kingston MMC 64 MB - 966 KB/s
Kingston SDHC 4 GB - 1025 KB/s
Sandisk Compact Flash Ultra II - 1610 KB/s

W przypadku karty Kingstona SDHC 4GB zauważyłem dziwną przypadłość - Amiga "nie widzi" niektórych plików, za to są widoczne pod PC. Nazwy plików mają max. 20 znaków. Pozostałe karty działają bez zarzutu.
Posiadaczom czytnika CF polecam zakup adaptera - działa naprawdę znakomicie, rozszerza jego funkcjonalność i kosztuje niewiele - ja wydałem 22 zł :D

[#2] Re: Czytnik Pretec CF Type II PCMCIA + adapter Pretec CF All-In-One

@Nightmare777, post #1

Nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że SDHC nie jest wstecznie kompatybilne z SD. Tylko nie pamiętam czy chodziło o to, że urządzenie SD nie obsłuży karty SDHC, czy urządzenie SDHC nie obsłuży SD. ^_^

Dzięki za wyniki testu.
[#3] Re: Czytnik Pretec CF Type II PCMCIA + adapter Pretec CF All-In-One

@Nightmare777, post #1

ja uzywam na jednej z amig karty z kwiatkiem Kingston 4 GB nie ma problemow .. z fast ataII i 040 .. w trybie PIO5 uzyskalem ..9.7 MB/s

do przenoszenia danych uzywam 2 GB SANDISK (zostal po aparacie cyfrowym ) i sprawuje sie swietnie.. glownie siedzi w A600

SDHC jesrt kompatybilne wstecz

Ostatnia modyfikacja: 11.03.2010 09:07:53
[#4] Re: Czytnik Pretec CF Type II PCMCIA + adapter Pretec CF All-In-One

@Nathanel, post #2

Urządzenie SD nie obsłuży SDHC, albo w skrajnych przypadkach obsłuży max 2 GB.

[#5] Re: Czytnik Pretec CF Type II PCMCIA + adapter Pretec CF All-In-One

@Nightmare777, post #1

gdzie mozna kupic za 22zl ?
[#6] Re: Czytnik Pretec CF Type II PCMCIA + adapter Pretec CF All-In-One

@Norbert, post #5

Ja kupiłem w Czechach, jest dostępny tutaj:
http://eshop.kak.cz/zbozi/ada490d-pretec-compact-flash-all-in-one-adapter-cfal/

145 koron to około 22 złote. Do sklepu mam blisko, więc odebrałem osobiście.

Generalnie to jestem zaskoczony ceną tego adaptera w Polsce. Był w ofercie wielu sklepów w cenie 18-30 zł.
Zaczynam się zastanawiać, czy by nie zamówić większej ilości tego adaptera w Czechach, potem wysłałbym do zainteresowanych w Polsce. Cena z morele.pl to już przegięcie - 78 zł

Mam dokładnie taki adapter:
http://www.pretec.pl/index.php?lng=pl2&pid=4&kid=8&skid=2&id=CFALLIN1
i taki czytnik CF:
http://www.pretec.pl/index.php?lng=pl2&pid=4&kid=8&skid=2&id=PCACFA2

Ostatnia modyfikacja: 11.03.2010 17:23:35

Ostatnia modyfikacja: 11.03.2010 17:25:28
[#7] Re: Czytnik Pretec CF Type II PCMCIA + adapter Pretec CF All-In-One

@Nightmare777, post #4

Pretec na swojej stronie nie pisze o twoim adapterze jakoby był urządzeniem SDHC, więc może stąd "przypadłość" niezauważania przez Amigę niektórych plików na karcie SDHC, widocznych pod PC. :) Ale pewnie już to zauważyłeś. Jeśli powtarzam oczywistą oczywistość, to przepraszam.

Generalnie wkurza mnie sytuacja w której jedno fizyczne złącze obsługuje różne, niezupełnie kompatybilne standardy.

Myślicie, że taki adaptor zadziałałby też na kanale IDE (w przejściówce IDE-CF oczywiście)? Boot z SD były fajny. I łatwiej zrobić elegancki "slot" na SD w obudowie niż na CF. :]
[#8] Re: Czytnik Pretec CF Type II PCMCIA + adapter Pretec CF All-In-One

@Nathanel, post #7

Myślę że będzie działał, w specyfikacji technicznej jest napisane "Obsługa CompactFlash™ i łącze IDE". Zastanawiam się, czy ta wersja czytnika i adaptera, którą kupiłem, może dopiero wchodzi na polski rynek.

[#9] Re: Czytnik Pretec CF Type II PCMCIA + adapter Pretec CF All-In-One

@Nightmare777, post #6

Pisalbym sie na ten adapter z Czech.
[#10] Re: Czytnik Pretec CF Type II PCMCIA + adapter Pretec CF All-In-One

@Norbert, post #9

A moze jakis zbiorowy zakup? Tez sie chetnie dopisze.

[#11] Re: Czytnik Pretec CF Type II PCMCIA + adapter Pretec CF All-In-One

@taurus, post #10

Witam , ja chętnie też się bym przyłączył do zakupu tego adaptera. Pozdrawiam

[#12] Re: Czytnik Pretec CF Type II PCMCIA + adapter Pretec CF All-In-One

@Leszeksas, post #11

Sorry że się tyle nie odzywałem, ale córka zrobiła nam niespodziankę i przyszła na świat miesiąc przed zaplanowanym terminem :D
Jutro zamówię trzy adaptery, proszę Norberta, taurusa i Leszkaas o przesłanie adresu na jaki mam wysłać adapter. Mój nr GG: 610063.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem