[#1] Pytania o rozszezenie hdf
Witam wszystkich jak w temacie mam pare pytan dotyczacych hdf a mianowicie posiadam plik gry.hdf i teraz czy da sie w jakis sposob grac w te gry po wrzuceniu na dysk mojej amigi?
[#2] Re: Pytania o rozszezenie hdf

@nexus6, post #1

to jest obraz dyskietki lub dysku, jesli dyskietki to jest to to samo co plik adf, mozesz zmienic nazwe i uzywac jako adf. jesli wieksze rozmiarowo to zapewnie obraz partycji. sciagnij sobie to:
http://aminet.net/package/disk/misc/tsgui i po klopocie
[#3] Re: Pytania o rozszezenie hdf

@nexus6, post #1

Gwoli ścisłości nie "rozszeżenie" a "rozszerzenie". Prawda, że lepiej to wygląda ;)?

Dopowiem, że w przypadku próby instalowania adf'ów przez WHDLoad czasem uruchamiany installer do WHDLoad "wywalał" mi się i nie mogłem zainstalować wtedy gry. Jednak pokombinowałem trochę i co się okazało - że utworzone przez installery do WHDLoad pliki, np: Disk.1, Disk.2 etc. to po prostu adf ze zmienioną nazwą :} i jakby się kto uparł z rozszerzeniem "1" lub "2" :D.

[#4] Re: Pytania o rozszezenie hdf

@Valwit, post #2

Valwit to jest wiekszy plik okolo 103mb Sciaglem to Co mi wyslales z aminetu ale nie wiem co mam z tym zrobic to jest spakowane i ma rozszerzenie iha mam to rozpakowac na pc winrarem i potem to wrzucic na ds amigi czy trezba miec jakis program zeby to rozpalowac na amidze bo takiego nieposiadam
[#5] Re: Pytania o rozszezenie hdf

@nexus6, post #4

LHA to standardowy format plików archiwalnych na Amidze, rozpakuj to na pc o ile się uda i przegraj na Amigę albo na Amidze skopiuj np: do Ramu, potem otwórz Execute Command poprzez naciśnięcie np: Prawa Amiga + E, wpisz tam newcli i naciśnij [enter]. W nowym oknie wpisz:

lha x Ram:tsgui.lha

Wypakuje Ci do Ramu (jeżeli nie zadziała, to oznacza, że nie masz programu LHA w C: lub innym podłączonym path), stamtąd skopiuj wszystkie pliki na dysk twardy.

Jeżeli masz Filemaster to po prostu kliknij dwa razy w ten plik lha.

Ostatnia modyfikacja: 20.02.2010 15:16:45
[#6] Re: Pytania o rozszezenie hdf

@BagoZonde, post #3

no masz racje BagoZonde tak lepiej wyglada lecz najwaznjejsze jest to ze wiadomo o co CHodzi ja jestem poczatkujacym amigowcem znaczy amige mam juz pare ladnych lat ale dopiero ostatnio zaczolem sie nia interesowac i pociezkich bojach udlo mi sie zamontowac dysk i zainstalowac system ale i to tylko to piszesz tez o WHDLoad wiem tylko ze to jest cos do instalacji ale niewiem jak to dziala cos o tym czytalem ale niezrozumialem niewiem jak to wykorzystac
[#7] Re: Pytania o rozszezenie hdf

@BagoZonde, post #5

sprobuje tak zrobic rozpakuje to np i wrzuca na dysk
[#8] Re: Pytania o rozszezenie hdf

@BagoZonde, post #5

po rozpakowaniu pliku tsgui.lha na pc i prubie wrzucenia go na dysk wyskakuje blad podczas kopiowania niepoprawna nazwa obiektu nierozumiem tego ostatno tez chcialem wrzucic emulator nes i tez ialem ten blad niewiem o co chodzi
[#9] Re: Pytania o rozszezenie hdf

@nexus6, post #8

nie wiem czym rozpakowywujesz, ale pewnie to co nie jest do konca kompatybilne z ta wersja lha. rozpakuj lha na ami i po klopocie
[#10] Re: Pytania o rozszezenie hdf

@Valwit, post #9

a jak mam rozpakowac lha na amidze nie posiadam zadnego programu do rozpakowywania

Ostatnia modyfikacja: 20.02.2010 16:41:00
[#11] Re: Pytania o rozszezenie hdf

@nexus6, post #10

Zobacz, może masz już lha na Amidze.

Uruchom okno CLI (tak jak pisałem Ci wcześniej) albo w oknie execute command (Prawa Amiga + E) wpisz:

lha

jeżeli pojawi Ci się okno z listą dostępnych komend, oznacza to, że LHA już masz i pozostaje tylko rozpakować archiwum w/g tego co pisałem wcześniej.

P.S. nie musisz robić kombinacji z Prawą Amigą + E. Execute Command znajduje się w menu Workbencha - pierwsza zakładka, druga linijka.

Ostatnia modyfikacja: 20.02.2010 17:22:21
[#12] Re: Pytania o rozszezenie hdf

@nexus6, post #10

Na Aminecie leży samorozpakowujące się archiwum z LhA. Wystarczy ściągnąć i uruchomić.
W tym artykule znajdziesz krótki opis LhA oraz link do ww. archiwum.

Ostatnia modyfikacja: 20.02.2010 17:35:06
[#13] Re: Pytania o rozszezenie hdf

@APC74, post #12

ok mam juz program tsgui i obraz gier w formacie hdf teraz co dalej ?
[#14] Re: Pytania o rozszezenie hdf

@nexus6, post #13

Nie wiem, Valwita się spytaj - to on "wymyślił" ;) to tsgui.
Ja plikopartycje HDF po prostu montuję. Opis jak zamontować HDF pod Ami znajdziesz w tym wątku
patrz post nr. 7.

Ostatnia modyfikacja: 20.02.2010 23:42:49
[#15] Re: Pytania o rozszezenie hdf

@Valwit, post #9

z tym programem tsguli mi niepyklo wyskoczyl mi jakis blad podczas montowania dysku i potym wszystkim musialem formatowac to partycje na kturej chcialem zamontowc ten obraz
niewiem czego moze Cos zle robilem ale wgrywalo sie juz troche czasu z 2minuty i blad
:(
[#16] Re: Pytania o rozszezenie hdf

@APC74, post #14

Apc74 zaglebilem sie troche w twoj link i sprubuje twoim sposobem ale to mi pewnie troche zajmie bo mam ten samo sie instalujacy LHA, i musze pokabinowac jak za jego pomoca rozpakowac twoj plik moglbys odswierzyc te screany
BAgoZonde opisal jak to rozpakowac ale niewiem co to jest Execute Command i gdzie sie to wpisuje

Ostatnia modyfikacja: 21.02.2010 01:34:46

Ostatnia modyfikacja: 21.02.2010 01:40:04
[#17] Re: Pytania o rozszezenie hdf

@nexus6, post #16

execute command masz menu workbencha, ale wygodniej bedzie jak odpalisz shell i w tym bedziesz dlubal. zanim zaczniesz cokolweiek robic sugerowalbym ci jednak:

1. zaznajomienie sie z workbenechem
2. zaznajomienie się shell
3. przeczytanie plikow read.me jakie masz ze sciagnaymi programami
4. poczytania faq tutaj w ppa, i watkow z archiwum.

jak troche te amige juz ograniesz to wtedy wez zsie za reszte, zanim cos sobie pokaszanisz lub stracisz dane.

i mowie to nie ze zlosliwosci tylko z doswiadczenia :) a jak czegos nie bedziesz kumal to:

1. #ppa na ircu
2. pytaj na forum.
[#18] Re: Pytania o rozszezenie hdf

@APC74, post #14

udalo mi sie wszystko oprucz odnalezienia tego pliku FILE0.info niemoge go znalesc nigdzie go niema ale i bez nieg dysk dziala jescze musze prawdopodobnie zobaczyc ale chyba dziala :D
[#19] Re: Pytania o rozszezenie hdf

@nexus6, post #18

No to pięknie że działa :)

Z tego co widzę to koledzy ładnie pomogli... Fajnie widzieć ze można jeszcze polegać na innych :)))

pozdrawiam

[#20] Re: Pytania o rozszezenie hdf

@nexus6, post #18

pliki .info to w zasadzie tylko ikonki - bedzie dzialac bez, tylko musiszwlaczyc zeby pokazywalo wszytskie pliki i klikasz na file0. ale skoro ci zadzialalo to znaczy ze dales se rade.

Ostatnia modyfikacja: 21.02.2010 02:33:18
[#21] Re: Pytania o rozszezenie hdf

@Valwit, post #20

Tak dalem rade Dziekuje Wszystkim za pomoc pozdrawiama wszystkich amigowcow OK :D ma tez jescze jedno pytanie bo mianowicie posiadam plik system.hdf raz pod WinUae udalo mi sie go jakos uruchomic pokazywaly mi sie jakies bledy ale to chyba przezto ze mialem tak jakby dwa systemy odpalone moje pytanie brzmi czy mozna w jakis sposob podmienic moj system z dysku na ten z pliku hdf?

Czy istnieje jakas baza danych z udostepnionymi plikami hdf chodzi mi glwnie o gry czyli obrazy dysku z grami?

Ostatnia modyfikacja: 21.02.2010 16:54:34

Ostatnia modyfikacja: 21.02.2010 16:57:17
[#22] Re: Pytania o rozszezenie hdf

@nexus6, post #21

...pokazywaly mi sie jakies bledy ale to chyba przezto ze mialem tak jakby dwa systemy odpalone...

Raczej nie dlatego pokazywały Ci się błędy, w AmigaOS nie da się odpalić dwóch systemów jednocześnie - system uruchomi się z tej "partycji" (pliku hdf) systemowej, która zgłosi się pierwsza. Już szybciej błędy były spowodowane kolizją nazw (np. dwie partycje o nazwie Workbench itp.), lub tym, że system, który uruchomił się z pliku hdf był przystosowany do innego sprzętu, niż miałeś ustawiony w emulatorze - np. system był przystosowany do procesora 68040/68060 (wersje programów pod te CPU) a Ty w emulatorze miałeś ustawiony CPU 68030.

czy mozna w jakis sposob podmienic moj system z dysku na ten z pliku hdf?

Można i to bardzo łatwo - ale ostrzegam, jeżeli system na HDF w rzeczywistości jest uszkodzony, lub niedopasowany do Twojej Ami, to mogą być problemy - może się to skończyć na formatowaniu dysku i ponownej instalacji systemu.
PAMIĘTAJ BYŁEŚ OSTRZEŻONY...
1. Montujesz plik HDF pod Workbenchem. Załóżmy, że będzie on się nazywał Workbench_1. Partycja systemowa (ta z której startujesz Ami) niech zaś nazywa się Workbench.
2. Naciskasz na klawiaturze klawisze [Prawa Amiga] + [E]
3. W oknie, które się pojawi wpisujesz CLI i naciskasz enter
4. Pojawi się kolejne okno (AmigaShell), w którym wpisujesz
COPY Workbench_1: Workbench:
naciskasz enter i czekasz aż skończy się kopiować.
5. Po skończonym kopiowaniu możesz zresetować komputer i jeżeli wszystko poszło dobrze masz podmieniony system. :)
A jeżeli poszło coś bardzo źle, to instalujesz AmigaOS na nowo... :D

Czy istnieje jakas baza danych z udostepnionymi plikami hdf
Tak - np. "Rodzynki" i "Teleport" na PPA - linki znajdują się m.in. na głównej stronie PPA, w boxie po lewej ("Menu PPA.pl").
Albo tu: http://www.apc74.ppa.pl/linki.html

[#23] Re: Pytania o rozszezenie hdf

@APC74, post #22

Odkopuję, bo mam pytanie o *.hdf.

Czy ktoś wie skąd mogę wziąć gry w tym formacie, albo jak zrobić taką grę?
Po prostu zamiast pliku *.adf żeby mieć grę w *.hdf?
Jest mi to potrzebne do pewnego małego projektu.
[#24] Re: Pytania o rozszezenie hdf

@zmiennik, post #23

Najprościej mówiąc: tworzysz hdf'a, kopiujesz na niego pliki z dyskietek, w razie potrzeby tworzysz przypisy w s-s i gotowe.
Można też tworzyć bootowalne hdf'y z konkretnymi grami WHDLoad, mam kilka takich w moim Hyperspin'e, mogę Ci podrzucić jedną do analizy

Ostatnia aktualizacja: 20.09.2022 13:37:21 przez AmiClassic
1
[#25] Re: Pytania o rozszezenie hdf

@AmiClassic, post #24

hdf jest obrazem dysku amigowego. Można sobie zrobić hdfa z systemem WB i całą kolekcją gier WHD i softem.

W WinUAE masz opcję tworzenia hdfów.
[#26] Re: Pytania o rozszezenie hdf

@snifferman, post #25

Ale jak sie stworzy hdf to go potem trzeba podzielic na partycje i sformatować. To już lepiej ściągnąć jakis pusty istniejący.
No chyba, że ma MorphOSa, wtedy przygotowanie hdfa do Amigi to jakieś 2 min roboty.

Ostatnia aktualizacja: 20.09.2022 14:38:34 przez michal_zukowski
[#27] Re: Pytania o rozszezenie hdf

@michal_zukowski, post #26

W WinUAE z tego co pamietam obraz był już z partycją. Wystarczyło sformatować.

Chyba coś się zmieniło. Na tym filmiku jest pokqzane co i jak

Ostatnia aktualizacja: 20.09.2022 14:49:51 przez snifferman
[#28] Re: Pytania o rozszezenie hdf

@snifferman, post #27

Nie mogłem już edytować. Przy stworzeniu nowego hdfa w WinUAE domyślnie jest już na nim 1 partycja na całej pojemności. Wystarczy sformatować
[#29] Re: Pytania o rozszezenie hdf

@snifferman, post #28

no to sensownie
[#30] Re: Pytania o rozszezenie hdf

@snifferman, post #27

To mój stary filmik szeroki uśmiech

Panowie, kolega chce zrobić coś takiego:
Banshee (AGA).hdf
Defender Of The Crown.hdf
Fury Of The Furries.hdf
The Settlers.hdf
a nie jeden hdf pełen gier.

Ostatnia aktualizacja: 20.09.2022 16:03:02 przez AmiClassic
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem