[#1] Amiga RGB Video i S-Video
Czy można gdzieś kupić przewód, bądź adapter Amiga RGB Video na S-Video lub VGA-in? Nie chodzi mi o schematy, tylko czy są gdzieś dostępne w sklepach.
[#2] Re: Amiga RGB Video i S-Video

@parallax, post #1

Prawie każdy amigowy genlock ma taką opcję. Ja przynajmniej tak otrzymuję z mojej A4000 sygnał S-Video.
[#3] Re: Amiga RGB Video i S-Video

@kmilota, post #2

Genlock odpada :)
[#4] Re: Amiga RGB Video i S-Video

@parallax, post #1

http://www.vesalia.de/e_vgaadapter.htm
[#5] Re: Amiga RGB Video i S-Video

@Norbert, post #4

Taki adapter posiadam. Chodzi mi o taki z okrągłą końcówką
http://img14.imageshack.us/img14/4421/enxtv4.jpg
Oznaczony jako: VGA-in
[#6] Re: Amiga RGB Video i S-Video

@parallax, post #5

Ze złącza rgb s-video nie wyprowadzisz chyba. Musisz kupić lub sam zlutować sobie mały układ, przylutować go do płyty głównej (do pewnego układu przetwarzającego video) i wtedy wyprowadzić gniazdo na zewnątrz. Innej opcji raczej nie ma. Chyba, że masz tuner z wejściem SCART (np LCD-TV), wtedy s-video będzie zbędne.

Zajrzyj do arta na ppa.

Ostatnia modyfikacja: 10.09.2009 22:22:37
[#7] Re: Amiga RGB Video i S-Video

@Bagheera, post #6

Dokładnie - w złączu RGB nie ma sygnału chrominancji, a więc nie da się za pomocą prostej przelotki zrobić S-Video. Do tego potrzebny jest układ elektroniczny (zapewne jest w tych wszystkich tajemniczych pudełkach) wytwarający sygnał chrominancji ze składowych RGB.
A na PPA były opisy przeróbki wewnątrz Amigi, tak aby sygnał ów wyprowadzić bezpośrednio z bebechów komputera. Na pewno dotyczyły CD32, czy innych Amig nie pamietam.
[#8] Re: Amiga RGB Video i S-Video

@parallax, post #5

Żeby przerobić RGB na s-video potrzebny jest enkoder video, np taki jak był wlutowywany w płytę główna A1200 i A600 (CXA1145M) a do którego przylutowuje się brakujące części i wyprowadza sygnał na zewnątrz.

Musiałbyś poszukać konwertera RGB -> s-video.

Ostatnia modyfikacja: 11.09.2009 07:51:10
[#9] Re: Amiga RGB Video i S-Video

@parallax, post #5

Tak btw to ten VGA-in w tym modelu służy do wprowadzania sygnału VGA (z karty graficznej) w zestawie jest odpowiedni kabelek, wejście s-video jest po lwewej stronie pudełka, wiem, bo mam taki model : >

[#10] Re: Amiga RGB Video i S-Video

@Bagheera, post #9

Ja wczoraj zamówiłem właśnie ten tuner. Masz podłączoną Amigę po niego? Jak tak, to czy przez composite?
[#11] Re: Amiga RGB Video i S-Video

@parallax, post #3

parallax napisał(a):

> Genlock odpada :)

Dlaczego?
[#12] Re: Amiga RGB Video i S-Video

@kmilota, post #11

Specjalnie kupować genlock, aby uzyskać sygnał S-Video, to trochę nie tegez. Dodatkowe źródło prądu, dodatkowe miejsce i spory wydatek...
[#13] Re: Amiga RGB Video i S-Video

@parallax, post #10

Tak, mam podłączoną Amigę pod niego. Mam LCD z dwoma wejściami, pod DVI PC, a do d-suba ten tuner. Do tunera podłączyłem s-video od Amigi, oraz takim specjalnym kablem (z jednej strony jest vga, z drugiej taka wtyczka podobna do s-video, lecz ma więcej pinów, kabel jest w zestawie) do przejściówki rgb<>vga.

Jak chce sobie pograć, włączam tuner na wejście s-video i gram. A jak chce posiedzieć na workbenchu, wyłączam tuner. Jest tak jakby przelotowy, ale żeby sygnał był przekazywany z wejścia na wyjści, czyli z Amigi do monitora LCD, tuner musi być podpięty pod zasilanie, ale wyłączony pilotem, jak wyjmiesz zasilacz, to będzie czarny ekran.

Obraz w workbenchu jest czyścutki (Multiscan productivity 640x480), z s-video akceptowalny, ale tylko w grach. O "jakości" obrazu z composite nie będę lepiej wspominał..

Tuner nie jest wart swojej ceny, przeplot jest kiepsko usuwany, (albo i wcale), nie wiedzieć czemu, nie mam obrazu na pełnym ekranie, chyba na żadnej rozdzielczości. Ponadto, w niektórych rozdzielczościach pojawiają się spore zakłócenia w obrazie z s-video, co bardzo przeszkadza.

No ale przynajmniej nie muszę latać z Ami do pokoju z TV. A i obraz właściwie przełącza się 1 przyciskiem na pilocie (ON/OFF)

[#14] Re: Amiga RGB Video i S-Video

@Bagheera, post #13

Jak dostanę w swoje ręce ten tuner, to pokombinuję z przewodami, a trochę ich mam. A jaki masz ten LCD? Panoramiczny? 16:9, 10? Cali ile? Może to też ma wpływ na to, że obraz nie jest na pełnym ekranie...
[#15] Re: Amiga RGB Video i S-Video

@parallax, post #14

Belinea 101728
1240x1024

[#16] Re: Amiga RGB Video i S-Video

@Bagheera, post #15

Ja mam Samsung Syncmaster 205BW, oby tylko gorzej nie było...
[#17] Re: Amiga RGB Video i S-Video

@parallax, post #12

Ale masz wszystko czego ci brakuje w A1200 i jeszcze więcej. Co do prądu to mój bierze sobie prąd ze złącza video Amigi. Ja mam Genlock AX-26 firmy HDP Electronics I nadal się sprawuje świetnie. Ale gdzie taki teraz kupić to nie wiem.
[#18] Re: Amiga RGB Video i S-Video

@kmilota, post #17

A500 chcę podłączyć do lcd-ka, poprzez tuner.

Ciekawy filmik jak dodać wyjście s-video, tyle, że do A1000
http://www.youtube.com/watch?v=LDP8cvIXtFY&translated=1
[#19] Re: Amiga RGB Video i S-Video

@parallax, post #1

Czy można gdzieś kupić przewód, bądź adapter Amiga RGB Video na S-Video

Można przerobić modulator A520, analogiczne jak ten na płycie A600/1200. Opis jest na PPA.
[#20] Re: Amiga RGB Video i S-Video

@Daclaw, post #19

Tylko muszę gdzieś wytargać modulator.
[#21] Re: Amiga RGB Video i S-Video

@parallax, post #20

A nie lepiej zabudować to s-video wewnątrz Amigi? I tak musisz rozbierać sprzęt, czy to będzie modulator, czy Amiga, a z tego co pamiętam, to modulator trochę miejsca z tyłu zajmuje, no i kosztuje.

[#22] Re: Amiga RGB Video i S-Video

@Bagheera, post #21

A nie lepiej zabudować to s-video wewnątrz Amigi?

Kolega parallax ma A500. Ten model nie ma modulatora na płycie, więc nie ma czego przerabiać/zabudowywać wewnątrz.
[#23] Re: Amiga RGB Video i S-Video

@Daclaw, post #22

A modulator jest potrzebny? A500 chyba ma na płycie układ CXA1145, wystarczy do niego przylutować kabelkami płytkę z s-video, a potem zrobić gdzieś w obudowie wyprowadzenie. Podejrzewam, że jak kolega zobaczy, jak wygląda na tym tunerze obraz composite, zdecyduje się na s-video.

[#24] Re: Amiga RGB Video i S-Video

@Bagheera, post #23

No właśnie, tylko skąd dorwać taką płytkę? Composite to już ewentualność i do tego jakieś specjalne okulary korygujące :)
[#25] Re: Amiga RGB Video i S-Video

@parallax, post #24

Możesz zrobić samemu, wg artykułu: http://www.ppa.pl/artykul-Wyjscie.SVIDEO.z.Amigi.1200-1_4_987.html

Tylko tam chyba jest błąd, bo luma i chroma z tego co pamiętam powinny być zamienione miejscami. Możesz zrobić to na jakiejś płytce uniwersalnej, dolutować kabelkami, oblepić taśmą izolacyjną i ułożyć gdzieś w obudowie amigi. No ale to jeśli masz skilla jakiegoś do lutownicy :)

Ewentualnie kupić, pojawia się czasem aukcja na Allegro. Ktoś pewnie z ppa robi. Możesz dać ogłloszenie w dziale giełda, jeżeli nie dasz rady samemu tego zmontować, w sumie to nie jest jakiś bardzo skomplikowany układ.

[#26] Re: Amiga RGB Video i S-Video

@Bagheera, post #25

W sumie chcę podłączyć A500, a tam jest schemat do A1200 i CD32, ale przyda się. Dzisiaj lepiej nie biorę lutownicy do rąk, bo coś ręce mi drżą dzisiaj :) A narazie popatrzę na Allegro. Może coś znajdę.
[#27] Re: Amiga RGB Video i S-Video

@Bagheera, post #25

A jak bym podłączył Kabel RGB-EURO http://www.efunzine.com/efnz.php?a=pow&id=225&ra=pro&rid=225&sid=b312ab74351d9a7bca470e9ac6de313c
pod ten adapter
http://www.allegro.pl/item734587400_adapter_scart_3xrca_audio_video_s_video_in_out.html i pozniej przewód s-video i pod tuner?

Cholera, w tym adapterze jest chyba Scart męski

Ostatnia modyfikacja: 13.09.2009 17:39:41
[#28] Re: Amiga RGB Video i S-Video

@parallax, post #27

Ale to Ci nic nie da. Amiga na wyjściu nie daje chromy ani lumy, s-video z tego nie będzie. Będziesz miał tylko stertę przejściówek, a sygnał ten sam :) Inaczej istaniała by przejściówka prosta wpinana w port.

[#29] Re: Amiga RGB Video i S-Video

@Bagheera, post #28

A no tak. Potrzebny jest ten specjalny układ, który trzeba przylutować do płyty głównej. Ale mimo to jak bym podłączył przez te przejściówki, to obraz by był taki jak przez composite?
[#30] Re: Amiga RGB Video i S-Video

@parallax, post #29

Film z ową płytką http://www.youtube.com/watch?v=Kaz6fNpHYIg
A tak w ogóle, to bardzo wzruszający film ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem