[#13]
Re: Amiga RGB Video i S-Video
@parallax,
post #10
Tak, mam podłączoną Amigę pod niego. Mam LCD z dwoma wejściami, pod DVI PC, a do d-suba ten tuner. Do tunera podłączyłem s-video od Amigi, oraz takim specjalnym kablem (z jednej strony jest vga, z drugiej taka wtyczka podobna do s-video, lecz ma więcej pinów, kabel jest w zestawie) do przejściówki rgb<>vga.
Jak chce sobie pograć, włączam tuner na wejście s-video i gram. A jak chce posiedzieć na workbenchu, wyłączam tuner. Jest tak jakby przelotowy, ale żeby sygnał był przekazywany z wejścia na wyjści, czyli z Amigi do monitora LCD, tuner musi być podpięty pod zasilanie, ale wyłączony pilotem, jak wyjmiesz zasilacz, to będzie czarny ekran.
Obraz w workbenchu jest czyścutki (Multiscan productivity 640x480), z s-video akceptowalny, ale tylko w grach. O "jakości" obrazu z composite nie będę lepiej wspominał..
Tuner nie jest wart swojej ceny, przeplot jest kiepsko usuwany, (albo i wcale), nie wiedzieć czemu, nie mam obrazu na pełnym ekranie, chyba na żadnej rozdzielczości. Ponadto, w niektórych rozdzielczościach pojawiają się spore zakłócenia w obrazie z s-video, co bardzo przeszkadza.
No ale przynajmniej nie muszę latać z Ami do pokoju z TV. A i obraz właściwie przełącza się 1 przyciskiem na pilocie (ON/OFF)