[#1] jaka przeglądarka www na klasyka?
Witam,

Ostatni tak zwany ilościowy wysyp przeglądarek www na Amigę robi wrażenie ale też troszkę zamieszania. W związku z tym chciałem zapytać o wasze doświadczenia z nimi. Jakie są dostępne do konfigu jak w stopce, tak żeby działały względnie normalnie i się nie wysypywały.

Pozdrawiam

[#2] Re: jaka przeglądarka www na klasyka?

@Thom/CT, post #1

Mogę tylko polecić IBrowse ewnentualnie AWeb

[#3] Re: jaka przeglądarka www na klasyka?

@Thom/CT, post #1

Na MorphOS i AmigaOS4 odpowiednie wersje OWB są w tej chwili zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem. Na AmigaOS3 nie ma wyboru. Najlepiej chyba IBrowse i czasem AWeb, czyli generalnie tragedia. :(

[#4] Re: jaka przeglądarka www na klasyka?

@Thom/CT, post #1

Pod Ubuntu korzystam z lynxa i sobie chwalę. Może na Amigę to przeportują.

Ostatnia modyfikacja: 16.04.2009 09:53:39
[#5] Re: jaka przeglądarka www na klasyka?

@a5p, post #4

Przeportowali go dawno temu.

[#6] Re: jaka przeglądarka www na klasyka?

@GumBoy, post #5

Tylko iBrowse. Mowi to, z cala odpowiedzialnoscia, ktos, kto na codzien projektuje serwisy i spedza 90% roboczo-czasu z przegladarkami i ostatnio zainstalowal sobie Classic WB. iB to jedyna amiga przegladarka, ktora przypomina w dzialaniu przegladarke i gdyby nie ograniczenia technologiczne, bylaby absolutnym liderem.

[#7] Re: jaka przeglądarka www na klasyka?

@_arti, post #6

Powstało jakieś OWB na Classica, a ono jest na pewno lepsze od IBrowse. Tylko sęk w tym, że podobno nie da się tego używać na Classicu. :(

Ostatnia modyfikacja: 16.04.2009 13:46:24
[#8] Re: jaka przeglądarka www na klasyka?

@MDW, post #7

OWB w wersji na AmigaOS3.x działa. Wolno ale działa. Jednak jest problem z wprowadzeniem własnych adresów stron. Jedynie można poruszać się (wystartować) ze strony Google.
[#9] Re: jaka przeglądarka www na klasyka?

@kmilota, post #8

OWB nie jest przegladarka. To tylko swietny silnik opakowany w belke, scroller i pare guzikow. Do przegladarki internetowej, nawet na poziomie IB, to mu jeszcze daleko. Zwlaszcza na Classicu/UAE.

[#10] Re: jaka przeglądarka www na klasyka?

@kmilota, post #8

Czyli sytuacja bez zmian :(
AWeba używałem już wcześniej lecz dobijały mnie jego "bookmarki".
A tak generalnie to był do oglądania stron typowo Amigowych.
IBrowse jak się domyślam wciąż komercyjny?

Dziękuje za odpowiedzi
Pozdrawiam

[#11] Re: jaka przeglądarka www na klasyka?

@Thom/CT, post #10

na 030 do ogladania stron chyba bez grafik

http://www.ibrowse-dev.net/download.php

[#12] Re: jaka przeglądarka www na klasyka?

@_arti, post #9

To tylko swietny silnik opakowany w belke, scroller i pare guzikow
Ale nie w wersji AOS 3.x - tu jest to kiepski, znacznie gorszy od IBrowse silnik, umieszczony w okienku bez scrolla i bez żadnych guzików - bardzo to przypomina okienko programu More - z tym, że More ma zdaje się jakieś opcje w menu, podpięte pod górną belkę a OWB nawet tego nie ma.

[#13] Re: jaka przeglądarka www na klasyka?

@Thom/CT, post #1

Trochę szkoda nerwów na "klasyka w Internecie". Jestem zawziętym fanem Amigi klasycznej, ale nie masochistą, no i dlatego nie próbuję jej zmuszać do tego, do czego się nie nadaje. A do współczesnego internetowania nie nadaje się zdecydowanie. Już w czasach, gdy pojawił się na rynku zestaw "Amiga Surfer" było to cokolwiek zapóźnione technologicznie, od strony software przynajmniej.
Strzeliłem sobie "Surfera" w ramach podążania za modą i wspierania Amigi na każdym froncie, ale... Ale krótki był romans moich Amig z Internetem. Do netu zawsze miałem jakiegoś pieca pod ręką.

Z szacunkiem
Des

[#14] Re: jaka przeglądarka www na klasyka?

@Des, post #13

Zgadza się. Amiga Classic jest do grania w SuperFroga. :) Jak komuś zależy na przyszłości i interesuje się rozwojem amigowej filozofii to używa AmigaOS4/MorphOS, a tam można juz trochę po stronach pochodzić przy pomocy OWB. Nie ma co na siłę ciągnąć Classica tam gdzie ewidentnie się do tego nie nadaje. :)

[#15] Re: jaka przeglądarka www na klasyka?

@Des, post #13

chociaz, taki Ibrowse to fajna sprawa jak trzeba sciagnac cos z aminetu, jednak jest wygodniej niz dyskietkami machac. (szczegolnie u mnie, ze najpierw trzeba znalesc dzialajaca stacje, podlaczyc ja, zmusisc jakas dyskietke do dzialania...)

[#16] Re: jaka przeglądarka www na klasyka?

@MDW, post #14

E, no nie Nie tylko do grania w SuperŻabę! Ja się (chyba) dość kreatywnie bawię klasykiem. Coś tam pixeluję w DPaint, DigiPaint, Brillance. Coś tam renderuję w Cinema 4D. Jak zapomnę się "przełączyć", to i zarobkowe felietony piszę w Wordworthcie
Ale zgadzam się, że jak kogo interesuje rozwój, to tylko AmigaOS4/MorphOS. Ja akurat świetnie się czuję w mocno klasycznym klimacie. No na tym dla mnie polega moje prywatne amigowanie - klasyk, klasyk, klasyk. I jeszcze raz klasyk. Chętnie bym się zajął Efiką, Pegazem, Samantą, ale po prostu czasu brak. Nawet nie kasy i chęci zakupu, ale czasu. To, co hobbystycne, to dłubię na swojej A1200 dopieszczonej, co zawodowo, to na piecu. Ot tak...
Ale się nie zgadzam, że klasyczna Ami to tylko SuperŻaba i inne takie tam

Z szacunkiem
Des

[#17] Re: jaka przeglądarka www na klasyka?

@Des, post #13

A mnie nie chodzi o prawdziwe surfowanie ale o przeglądanie stron takich jak ppa.pl czy aminet, generalnie Amigowych, i tylko po to że jak coś można gdzieś ściągnąć to na Amigę bezpośrednio. W sumie mógłbym to załatwić ftp serwerem na pc, ale po co ;)

Że tak zapytam, bo coś nie mogę znaleźć (padło mi na oczy albo za bardzo zmęczony już jestem) jakie ma ograniczenia to demo? Działa jak trial ileś dni czy wyłącza/resetuje się coś wzór MOSa 1.45 po ~20 minutach?

Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 17.04.2009 23:56:13
[#18] Re: jaka przeglądarka www na klasyka?

@Thom/CT, post #17

No ale po co? Po co się katować? Bo nawet takie "nieprawdziwe" surfowanie klasyczną Amigą po necie to katorga niezawiniona jest

Z szacunkiem
Des
Ps. No ale rozumiem, każdy ma jakieś tam swoje zakręcenie. Tyle tylko, że niczego fajnego nie zmajstrujesz. Umachasz się tylko nieziemsko z mizerym efektem wyjściowym. Ja się trzymam klasyka, bo raz, że czysty sentyment i tęsknota za tymi laty, kiedy bylem mlody a piękny i głupi, i robilem coś nowego, czylo lokalną telewizję. A dwa - że dla takiego plastycznego beztalencia jak ja, nie masz lepszych narzędzi nad DPainta i Brillance. Przy minimum talentu (ale z kreatywnym myśleniem) można całkiem strawne rzeczy tworzyć

[#19] Re: jaka przeglądarka www na klasyka?

@Thom/CT, post #17

po 30 min wyskakuje okienko, ale nie blokuje to pobierania pliku, dopiero po
ukonczeniu pobrania pliku wylacza sie, ale i tak mozna dokonczyc pobieranie.

http://www.ppa.pl/newsy/szukaj.php?art=1&idd=3&szukaj=ibrowse

ps. w AmigaOS4 jest specjalna wersja IBrowse 2.4 bez tego limitu czasowego.

[#20] Re: jaka przeglądarka www na klasyka?

@Thom/CT, post #1

A tak że się wtrącę w temat. Co z Voyagerem?
A przy okazji AWeb nie potrzebuje MUI z tego co pamiętam.

[#21] Re: jaka przeglądarka www na klasyka?

@pwe, post #20

A gdyby MUI dorobić do Lynxa? Byłaby świetna przeglądarka, wygodna w obsłudze tylko bez grafiki.
[#22] Re: jaka przeglądarka www na klasyka?

@pwe, post #20

Voyager zawsze był "taki sobie". A co do Amigi w internecie dało się tego używać. Tyle, że w 2002 roku. Z 060/PPC i kartą graficzną na pokładzie naprawdę nie było źle. A że świat poszedł potem do przodu ...
[#23] Re: jaka przeglądarka www na klasyka?

@MisOr, post #22

Jako, że w okolicach Bożego Narodzenia spełni się moje największe amigowe marzenie , odświeżam temat i pytam - czy coś się przez te 2 lata zmieniło w kwestii www na 68K? Jaka aktualnie CSS-owa przeglądarka będzie używalna na 030/25Mhz, karcie graficznej i ~128MB RAM?
[#24] Re: jaka przeglądarka www na klasyka?

@_arti, post #23

tak jak pisales w 2009 r ..czyli nic nie uleglo zmianie tylko IBROWS
[#25] Re: jaka przeglądarka www na klasyka?

@HOŁDYS, post #24

Buu... Serio?
[#26] Re: jaka przeglądarka www na klasyka?

@_arti, post #25

a netsurf?
http://www.ppa.pl/aktualnosci/netsurf-2.8-dla-amigaos-3.x-nowa-kompilacja.html

PS Co kupujesz? :D

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2011 07:19:00 przez Mir3k
[#27] Re: jaka przeglądarka www na klasyka?

@Mir3k, post #26

NetSurf? Nie wiem Niech sie wypowie ktos, kto uzywa lub moze odpalic. Z checia przeczytam opinie.

PS: A3000D/CV64/Ariadne/ZorRam 128MB
[#28] Re: jaka przeglądarka www na klasyka?

@_arti, post #27

pedkar napisal komentarz do netsurfa ona ma chyba najszybszego klasyka w PL

"PPA laduje sie w 12.2s na mojej konfiugracji (060/66MHz). Mysle ze tez wplyw na ten wynik ma tez nowy silnik strony."
[#29] Re: jaka przeglądarka www na klasyka?

@HOŁDYS, post #28

Fakt, zajrzalem teraz w komentarze. Czarno to widze :]

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2011 10:02:21 przez _arti
[#30] Re: jaka przeglądarka www na klasyka?

@_arti, post #27

W zasadzie to najlepsza po OWB przegladarka. Działa mi na UAE, bo wymaga karty graficznej, więc zainstalowałem PICASSO. Jedyna wada to tylko 800X600, jak rozciągniesz okno to i tak widzi tylko 800x600 reszta pusta. No i filmiki klasycznie po nacisnięciu f4 lecą z systemowego playera OS 3.9.
Ale net śmiga normalnie jak na szybkim kompie.OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem