[#1] Jak wyjąć pojedyncze klawisze?
Hej,

jak w temacie. Chodzi mi o A500 (ale podejrzewam że we wszystkich jest tak samo, przynajmniej we wszystkich "małych"). Wyjąłem już klawiaturę z obudowy, rozkręciłem, i nie wiem co dalej. Jest na to jakiś sposób? Czy po prostu na siłę? Trochę się boję tego drugiego rozwiązania... :S

W ogóle to trochę się zdziwiłem że A500 miała 2 wersje klawiatury, jedną z dwoma pustymi klawiszami a druga bez ;] I trochę miałem zonka przez to kiedy wymieniłem samą folię.

Pozdr!
Nathanel
[#2] Re: Jak wyjąć pojedyncze klawisze?

@Nathanel, post #1

Po prostu podwadzasz klawisz i tyle. Uważaj aby nie zgubić sprężynek.

[#3] Re: Jak wyjąć pojedyncze klawisze?

@Hubez, post #2

Ok, dzięki. Faktycznie, nie bolało. A sprężynki faktycznie lubią przy okazji pofruwać :D

Mam jeszcze jedno pytanie: jak już napisałem, ma 2 rózne klawiatury do a500, jedną z 2 "pustymi" klawiszami (koło shifta i koło entera), drugą bez nich. (Może ta pierwsza jest z a500+, ale nie wiem...) Czy kontroler od jednej będzie działał z drugą? Wiem, wiem, moge sprawdzić, ale czasu mam mało, a może ktoś juz się tak bawił. Jesli nie, to później sam sprawdze i napiszę.

Pozdr
Nathanel
[#4] Re: Jak wyjąć pojedyncze klawisze?

@Nathanel, post #1

Wymujesz celem wyczyszczenia klawiatury? Nie trzeba. Ja pryskam z góry Mr. Muscleem i szoruję szczotką do rąk, po czym suszę i wydymuję resztki syfu sprężonym powietrzem. Amigowe klawiatury są tak zbudowane, że nic się nie wlewa do wnętrza podczas takiego zabiegu.

Ostatnia modyfikacja: 24.07.2008 11:55:19
[#5] Re: Jak wyjąć pojedyncze klawisze?

@Nathanel, post #3

po prostu inny layout (amerykanski pewnie). w kazdym razie bedzie dzialac bez problemu
[#6] Re: Jak wyjąć pojedyncze klawisze?

@Nathanel, post #3

Kontroler zadziała jak najbardziej! Musisz tylko pamiętać, że folia ta tworzy komplet z klawiszami w które stukasz. Przy wymianie folii zmień też cały plastikowy moduł klawiatury (czarna płyta z tworzywa na której są rozmieszczone klawisze+przyciski).
[#7] Re: Jak wyjąć pojedyncze klawisze?

@*y, post #6

Tak, wiem, właśnie na to się nadziałem. Miałem uszkodzoną folię, kupiłem wybrakowaną, żółtą i brudną klawiaturę bez kontrolera dla samej folii, a ona nie pasuje... więc trzeba będzie zrobić renowację tej gorszej klawiatury ;]

Chociaż tak na dobrą sprawę to można używać klawiatury ze złą folią. Nie działa enter (ten główny, czyli w zasadzie 'return') i lewy shift. Teoretycznie można używac prawego shifta i entera na numerycznej ;)

Dzięki za odpowiedzi.

Offtopic mały: ktoś z was kiedyś używał do czegoś tych dwóch blanków? W ogóle jak coś do nich przypisać? Trzeba keymapa nowego zrobić?
[#8] Re: Jak wyjąć pojedyncze klawisze?

@Nathanel, post #7

Sam tak miałem :), w czasie grania nie wkurza, tak samo podczas ircowania, ale podczas pisania na amigg można dostać białej gorączki :]

[#9] Re: Jak wyjąć pojedyncze klawisze?

@Nathanel, post #7

Kiedyś była firma produkująca taką folić na zamowienie bodajrze w łodzijak teraz nie wiem .Możesz spróbować lakierem przewodzącym naprawic ubytki powinno działac
[#10] Re: Jak wyjąć pojedyncze klawisze?

@Dziadziomiecio, post #9

Taaa... ale najpierw łaziłem po różnych-różniastych sklepach i pytałem o lakier elektroprzewodzący, to albo robili wielkie oczy ,o takie: O_O, albo mówili "chyba termoprzewodzący?". Po czym okazało się, że trzeba pytac o lakier do naprawy ogrzewania szyb samochodowych - wtedy rozumieli. Ale już mi się nie chciało wtedy. Poza tym taki lakier jest, jak podejrzewam, bardzo wrażliwy na naprężenia, także nawet przy powtórnym montażu klawiatury mógłby się ukruszyć... Ważne że już działa.
[#11] Re: Jak wyjąć pojedyncze klawisze?

@Nathanel, post #10

Widać że kolega rozłożył i złożył ja natomiast mam problem z wsadzeniem z powrotem ENTERa :) No może nie jestem mega bystrzacha i dlatego mam problem ale niech ktoś pomoże. Ten enter siedzi normalnie jak każdy inny klawisz ale oprócz tego ma takie dwa zaczepy, jak shift. Z tym że shift ma 1 więc poszło łatwo. Kombinuje ale ni kuta nie wiem jak to włożyć :) Oczywiście obudowa zdjęta.
[#12] Re: Jak wyjąć pojedyncze klawisze?

@zeter, post #11

Normalnie, pierwsze włóż pręcik później zsuń wszystko razem ku dołowi, powinno działać.
[#13] Re: Jak wyjąć pojedyncze klawisze?

@amizet, post #12

U mnie jest tak, w ręku mam 2 wygięte pręciki a w klawiszu siedzą 4 białe pipki*. Tak powinno być? Czy pipki wyjąć z klawisza, nałożyć na pręciki i dopiero wsadzać? Jednak problem jest taki że 1 biały pipek za cholere nie chce wyjść :) Kurde spocony już jestem od tego :):)

* mocowanie pręcików ;)
[#14] Re: Jak wyjąć pojedyncze klawisze?

@zeter, post #13

Tak to jest, jak się za dużo dotyka pipków i pręcików
[#15] Re: Jak wyjąć pojedyncze klawisze?

@zeter, post #13

Pręcik ma być razem z Enter i stanowić całość, całość montujesz w czarnej podstawie, która ma dwa mocowania. W przypadku Enter.
[#16] Re: Jak wyjąć pojedyncze klawisze?

@amizet, post #15

No dobra, jakoś się udało ale przyznam że trzeba albo mieć sprytne łapki albo jakieś fajne małe szczypce, lub poprostu doświadczenie Ja dopiero jak odkopałem gadzety modelarskie to poradziłem jakoś :)
W każdym razie najgorsze przede mną bo musze rozebrać całą klawiature żeby dostać się do ścieżek i gumek bo Enter nie działa. Ale z braku czasu robota poczekac musi do weekendu.
Dzięki OK
[#17] Re: Jak wyjąć pojedyncze klawisze?

@zeter, post #16

...ale do tego nie musisz wyciągać klawiszy.

Wysarczy odkręcić wszystkie śrubki z tyłu i zdjąć całość klawiszy wraz z całym plastikiem.
[#18] Re: Jak wyjąć pojedyncze klawisze?

@jarob, post #17

Odswiezam ten temat. Dobralem sie do amigo 500 z klawiatra mechaniczna.
Zdjalem klawisze, biale plastiki I sprezynki. Jak mam oddzielic blache od podstawy klawiszy?
Blacha to sama rdza. Chcialbym ja wyczyscic I pomalowac
[#19] Re: Jak wyjąć pojedyncze klawisze?

@JacK_Swidnik, post #18

ażeby było jaśniej to wklejam fotki
śrubki, sprężynki, plastiki górne już zdjąłem, wstępnie już odtłuściłem i umyłem
blacha mi została i chce składać
pewnie niejeden z Was już z tym walczył
link
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem