[#1] A1200NG od AmigaKit
AmigaKit kombinuje A1200NG. Na tych kilku małych fotkach widzimy min. adapter CF (zamiast PCMCIA?), USB czy konektor do zasilania wiatraków. Jak myślicie, to A600GS wrzucony w mobo o wymiarach Amigi 1200?
1
[#2] Re: A1200NG od AmigaKit

@waldiamiga, post #1

Ciekawe, ale bez 030 na pokładzie nie ma szans.
1
[#3] Re: A1200NG od AmigaKit

@waldiamiga, post #1

Coraz więcej układów jest w pełni odwzorowanych w fpga, więc jest to tylko kwestia czasu kiedy wyjdzie "Amiga" w 100% kompatybilna z oryginałem. Pewnie bedzie można sobie wybrać CPU jaki ma byc, 030 czy 060. Ale wątpie żeby A1200NG była własnie takim odwzorowaniem.
[#4] Re: A1200NG od AmigaKit

@_Skiba_, post #3

cokolwiek nie wyjdzie to i tak nie będzie Amigą - będzie co najwyżej urządzeniem do uruchamiania oprogramowania Amigi

sensowność takich sprzętów jest dla mnie niezbyt zrozumiała, mając SteamDecka czy jakikolwiek inny sprzęt z programowym emulatorem też się ma substytut Amigi.

Rozwój Amigi widziałbym w nowych scalakach dla oryginalnej Amigi1200 - np. SuperAGA z 1GB chipu i wsparciu natywnym 3D lub Pauli z audio 24bit/48khz a resztę załatwi kolejna generacja PiStorma z większą mocą obliczeniową.
1
[#5] Re: A1200NG od AmigaKit

@Kleofas, post #4

Ale właśnie implementacja w FPGA to jest pierwszy krok do tego celu. Mnie by interesowała nowa Amiga z pozostawionym podziałem na poszczególne scalaki chipsetu, które byłyby zaimplementowane w niedrogich pojedynczych FPGA. Można by było ewentualnie przejść w całości na 3.3V bo jak wiadomo 5V wyszło z obiegu i żadne FPGA tego bezpośrednio nie obsłuży.

Dlaczego tak? Bo tylko tak ma to dla mnie sens, jeżeli mam mieć komputer w emulatorze albo komputer nie przypominający w ogóle oryginału to zamiast tego wolę odpalić peceta z wygodnym systemem operacyjnym (tak, tak!) gdzie jednym okiem mogę grać w grę chociażby pod dosboxem, a drugim robić tysiąc innych rzeczy i przełączać się między dziesięcioma aplikacjami Alt+Tabem.
6
[#6] Re: A1200NG od AmigaKit

@_Skiba_, post #3

a może da się do tego włożyć kartę turbo do a 1200
1
[#7] Re: A1200NG od AmigaKit

@Dorian3d, post #6

Powinno się dać, pisze o "Amidze" opartej na układach fpga

Ostatnia aktualizacja: 22.12.2024 17:37:47 przez _Skiba_
[#8] Re: A1200NG od AmigaKit

@Kleofas, post #4

Rozwój Amigi widziałbym w nowych scalakach dla oryginalnej Amigi1200 - np. SuperAGA z 1GB chipu

Po co to na dzisiejszy czas potrzebne ? W dzisiejszym czasie Amiga to tylko emulacja. Inne rozwiązania nie mają sensu.
2
[#9] Re: A1200NG od AmigaKit

@Kleofas, post #4

@Amigi1200 - np. SuperAGA z 1GB chipu i wsparciu natywnym 3D lub Pauli z audio 24bit/48khz
To chyba juz vampiry potrafia.
[#10] Re: A1200NG od AmigaKit

@Kleofas, post #4

PiStorm ma jedne zasadnicze ograniczenie. Aby go wykożystać należy wczesniej zaopatrzyć się w oryginalną Amigę. O ile A500 jest jeszcze osiągalna w sensownej cenie to amiga 600/1200 nie dość, że droga to jeszcze trzeba od razu serwis doliczyć bo samemu tam raczej nic nie przylutujemy. Taka A1200NG wydaje się kusząca, a w obudowie zbliżonej do pierwowzoru nawet bardzo... Oczywiście wszystko w oparciu o jakąś rozsądną cenę. AmigaMaxi gdzieś tam za rogiem zaczyna już zerkać, Rpi500 już w sprzedaży. Ciekawie się nowy rok zapowiada
1
[#11] Re: A1200NG od AmigaKit

@WojosRetro, post #10

Nie potrzeba do Pistorma oryginalnej Amigi. Pokazuję to na filmie:
https://youtu.be/uY0cvOuG4ek

szeroki uśmiech
1
[#12] Re: A1200NG od AmigaKit

@WojosRetro, post #10

cała rzecz w tym, że to nie jest Amiga - więc po co dokupować cokolwiek do rozbudowy skoro jest pełno gotowych sprzętów o dużej mocy obliczeniowej na których łatwo odpala się emulatory.
32 lata już minęły od premiery Amigi1200 więc tworzenie przestarzałych odpowiedników nie jest sensowne - bo dla kogo? raczej nas ubywa :(
1
[#13] Re: A1200NG od AmigaKit

@Kleofas, post #4

Właśnie nie wiem po co Amiga miałaby rzucać się na gigahercowe taktowania i gigabajtowe pamięci.
Nie ma i nie będzie do tego softu i systemu, wyłączając emulatory, i openporty dużych gier z pecetów z lat 2000.

Tylko że to nie ma sensu.
Wystarczy wyrysować krzywą ilości wydawanego nowego softu dla amigi w latach jej świetności i schyłku i drugą krzywą jego wymagania sprzętowe i wypłynie prosty wniosek. To co się ukazało to jest max możliwości i potrzeb. 060 bajka, 040 super, a do przygniatającej większości 030 styka. No może dla systemów z kartami gfx i przestawiania ikonek przydałby się wirtualny procek 080 pokręcony tak by system nie pogubił synchronizacji i wydajności dekodowania obrazków/teł i innych upiększaczy nie trzeba było łatać procesorem powerpc. Webbrowsera nigdy nie będzie przy galopującym rozwoju webkita, niszowemu rynkowi pod jego implementację (naprawdę podziwiam robotę osób odpowiedzialnych za przeglądarki dla systemów ng) i niebotycznym wymaganiom sprzętowym nowoczesnych technologii webowych. Nie ma sensu rozwijać komputera tylko po to by działała na nim przeglądarka. Przeglądarki do aminetu i starannych stron w starym htmlu nam wystarczą :)

Stara oryginalna amiga w wersji ng to ewentualnie klasyczna amiga retro - z customchipami w oryginale i ewentualnie dorzuconymi nowożytnymi interfejsami - dyski, pamięci, usb do myszy i klawiatury. Tylko po co taka płyta. Jak stare popadają to wyłuskane z nich stare customchipy pewnie niedługo też. Odtwarzanie ich po to by włożyć je w podstawkę? Albo sprzętowo rozdzielać żeby udawały osobne chipy gdy i tak wszystko zmieściłoby się w jednym? Czy to ma już sens?
Moje kryterium retro zabawy spełnia tu pistorm umieszczony w oryginalnej amidze jako ów mityczny procesor następca 060. Nic miodniejszego dla mnie będzie.
Nic tylko utrzymywać przy życiu stare płyty główne w oryginalnych obudowach :)

Ostatnia aktualizacja: 22.12.2024 22:53:08 przez pawelini
1
[#14] Re: A1200NG od AmigaKit

@waldiamiga, post #1

Przez chwilę była dostępna specyfikacja a1200ng na stronie AmigaKit.
Otworzyłem stronę www przeczytałem .. potem zniknęła.
Z tego co wyczytałem jest to tylko rozwiniecie a600gs: też oparta na AmiBerry + wynalazki A-EON Technology ,dodano możliwość podpięcia stacji dyskietek a slot PCMCIA jest zmieniony do podpięcia kart.
Wymiarów nie pamiętam aby było podane.
[#15] Re: A1200NG od AmigaKit

@pawelini, post #13

Tylko o zabawę tu chodzi i PiStorm nieźle namieszał w tym temacie. Za grosze A500 staje w szranki z klasyczną amigą z PPC. Doszło kilka gier jak Diablo czy Quake2 i robi to wrażenie. Można mp3 na Pauli odpalić itp. Zabawa jest, a jedyne czego brak to czasu XD. Z mojej strony sytuacja wygląda tak, że A500 z pistorm odpalam raz na jakiś czas, a najczęściej z racji wygody odpalam moją udającą amigę A600 z Rpi5 w środku z AGS2.6. Do A600 mam podłączony kabel HDMI i kabel zasilający ósemka. W porcie usb mam podłączoną pchełkę od bezprzewodowej klawiatury z myszką i siadam sobie na kanapie, odpalam demka lub gry i chwilkę się pobawię... Wygodnie, komfort jest mega i chyba z tego już nie zrezygnuję. Szanuję klasyka, ale każdorazowe wyciągnięcie z szafy zasilacza, kabli, interfejsów do myszki i pada itp. trochę zniechęca. W moim przypadku kryterium jest w dużej mierze oparte na komforcie.
Tu masz link jak to działa:

https://youtu.be/PUvOYg8kH1U?si=AxoGhLlpVlwoJBd3

Zawsze będę spoglądał z szacunkiem dla PiStorma (którego posiadam w swojej A500) jednak wolę emulator udający oryginał przez wygodę.

P.S. jestem po imprezce i piwkach, jutro wolne i trochę się rozpisałem

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2024 01:08:34 przez WojosRetro
4
[#16] Re: A1200NG od AmigaKit

@waldiamiga, post #1

A1200NG sugeruje, że będzie tam system 4.1 na pokładzie?
[#17] Re: A1200NG od AmigaKit

@wali7, post #11

Fajna zabawka. Świetny przykład dlaczego fpga ma potencjałOK
1
[#18] Re: A1200NG od AmigaKit

@koczis, post #16

A1200NG sugeruje, że będzie tam system 4.1 na pokładzie?

Niestety nie. Pełna specyfikacja jest podana tutaj
1
[#19] Re: A1200NG od AmigaKit

@koczis, post #18

A1200NG motherboard revision 3A

The A1200NG motherboard fits into original and remake Amiga 1200 desktop cases. The ports align with the holes in the case using the supplied backplate.

Features:
Games menu: add, edit & launch ADF/HDF/WHDBoot games, scene demos & apps (OCS, ECS, AGA).
AmiBench: 1080p screenmode with 32-bit icon set. Run Classic 68k programs.
Dual 9-pin Joystick Ports: accepts Commodore compatible joysticks š
HDMI compatible 1080p output: plugs into HDMI compatible television or monitor
Wireless Internet: connects to AmiSphere for system updates and email
Bluetooth: optionally output audio to Bluetooth speaker
34-pin Floppy Header: read and write to real 880K floppy disks (Greaseweazle compatible)
RS232 Serial Port (DB25)
System RAM: 4GB in total. 1GB Fast Memory allocated for AmiBench.
Hard Drive: 64GB or 128GB option.
Internal USB headers for connection of optional USB to SATA or USB to IDE adapters.
External USB headers for connection of DrawBridge USB floppy disk drives, Mice, MIDI interfaces, Flash Drives.

Pre Installed Software:
AmiBench Release V46
Personal Paint (PPaint) V7.4
OctaMED V8
Directory Opus V4
Final Writer V7.2
YAM email client
JST
Utilities: EaglePlayer, HippoPlayer, Dock, Clock, Calendar
Games: Super Skidmarks, Thunderhell, Virtual GP, T-Racer

What is included?
A1200NG motherboard
ARM module (H618 Quad Core 1.5Ghz/4GB RAM)
64GB or 128GB micro SD card
HDMI cable with backplate (fits underneath floppy drive)
Metal backplate for ports
Power Supply Unit
Printed Colour Manual
A1200NG case badge
Silver foil serial case sticker
Hex bolts and screws

Product options:
A1200 9-pin joystick port 1 board
A1200 LED adapter module
A1200 motherboard insulation layer

Rear External Ports:
9-pin Joystick
USB ports
25-pin Serial Port
Left / Right Audio RCA audio out
Composite (no driver support)
Power In Port
Compact Flash reader

Internal Connectors:
34-pin Floppy Disk Drive header
USB header (dual)
A1200 LED module header
A1200 keyboard ribbon header (31 pin)
4-pin Power header for optional floppy disk drive
4-pin Power header for optional SATA/IDE hard drive
2-pin Fan header

Speed Performance
The A1200NG delivers the following speed rating of 257 MIPs in SysInfo.

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2024 07:23:03 przez Dorian3d
1
[#20] Re: A1200NG od AmigaKit

@Dorian3d, post #19

Fajna sprawa,dla tych co nie chcą koszernej Amigi. Chętnie przygarnę taką nową A1200 tylko, żeby się to nie skończyło jak newsy z magazynu Amiga u Marka Pampucha.
[#21] Re: A1200NG od AmigaKit

@Dorian3d, post #19

H618 to 4x Cortex-A53. Mogli się postarać i dać coś lepszego.
[#22] Re: A1200NG od AmigaKit

@koczis, post #16

Jeżeli przeniosą ten kiepski procesor PPC z Tabora (lepszy niż to, co było w turbinach z epoki od Phase5) dodadzą słabą grafikę jak z pierwszych SAM (Ati 9200) i dorzucą system AmigaOS 4.x zoptymalizowany dla AGA/ATI to sprzedadzą projekt. Sam bym rozważył, pod warunkiem że nie przesadzą z ceną (nie mam jeszcze nic do AOS 4.x).
1
[#23] Re: A1200NG od AmigaKit

@koczis, post #16

Wyskoczył błąd strony. Sorki.

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2024 10:54:16 przez KM_Ender
[#24] Re: A1200NG od AmigaKit

@Dorian3d, post #19

Meh, nie ma nawet jednego slotu zorro. To nie Amiga
[#25] Re: A1200NG od AmigaKit

@Dorian3d, post #19

A1200 keyboard ribbon header (31 pin)
Wyczuwam potencjalnych klientów. Choć pewnie da się i pecetową klawiaturę na USB podłączyć, ale skoro ma to wchodzić w oryginalną obudowę, to już nie będzie to.
5
[#26] Re: A1200NG od AmigaKit

@Krashan, post #25

Pewnie tak , zwłaszcza że twoje klawiatury są wykonanie perfekcyjnie i cieszą się samymi dobrymi opiniami
wśród użytkowników.
Made In Poland !
[#27] Re: A1200NG od AmigaKit

@_arti, post #24

Mnie się podoba, kiedyś myślałem żeby malinę wsadzić do A600. Co by nie było zbyt łatwe (wymagało by to sporo czasu). To rozwiązanie jest bardzo łatwe. Tylko ten system mi się nie podoba. Wolałbym OS3.2, którego nie mam. Obudowa by się jakaś znalazła, klawiatura również, stacja dysków i miało by się za rozsądne pieniądze całkiem szybką Amigę. Szybszą niż Vampir. Czekam na testy. Będę rozważał zakup.
1
[#28] Re: A1200NG od AmigaKit

@pawelini, post #13

Mocno dopalony chipset AGA, ale w pełni sprzętowo zgodny w dół by się przydał. Niechby sobie dalej działał na 8 bitplanach + HAM8, ale z rozsądną prędkością i wyższymi rozdzielczościami o przyzwoitych parametrach.

To kwestia ergonomii nawet w ramach istniejącego oprogramowania.

Wiadomo - planarna konstrukcja obrazu nie sprzyja prędkości (poza specyficznymi zastosowaniami), ale to by można pokonać brutalną siłą gigahertzów właśnie.
[#29] Re: A1200NG od AmigaKit

@Daclaw, post #28

Mocno dopalony chipset AGA, ale w pełni sprzętowo zgodny w dół by się przydał. Niechby sobie dalej działał na 8 bitplanach + HAM8, ale z rozsądną prędkością i wyższymi rozdzielczościami o przyzwoitych parametrach.

To kwestia ergonomii nawet w ramach istniejącego oprogramowania.

Wiadomo - planarna konstrukcja obrazu nie sprzyja prędkości (poza specyficznymi zastosowaniami), ale to by można pokonać brutalną siłą gigahertzów właśnie.

No to jedynie wówczas gdyby w tym chipie Turbo AGA była cała Amiga, ale czy to nie Vampir już tak ma?
[#30] Re: A1200NG od AmigaKit

@Krashan, post #25

Dobra, ale jak to zmówić? :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem