kategoria: A600
[#1] Amiga 600
Cześć, od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem odnowienia AMIGI 600 nie uruchamianej już chyba z 20 lat. Komputer przechowywany był w niezłych warunkach, teoretycznie powinen być sprawny choć upływ czasu mógł zrobić swoje, więc nigdy nic nie wiadomo. Na chwilę obecną sprawdziłem tylko jak wygląda płyta główna. Poniżej zdjęcia oraz filmik. Mógłby mi ktoś powiedzieć czy wszystko jest w miarę ok i czy można spróbować ją uruchomić?

link
link
link
link

Dodatkowo chciałbym zacząć korzystać z WHDLoad. Amiga ma kickstarter 37-300 i nie posiada żadnych rozszerzeń. Poniższe podzespoły będą ok do uruchomienia WHDLoad z karty CF?

link
link
link

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi
[#2] Re: Amiga 600

@Nirrey, post #1

w 1 kolejności TO czeka ciebie wymiana kondensatorów !
1
[#3] Re: Amiga 600

@Nirrey, post #1

Mógłby mi ktoś powiedzieć czy wszystko jest w miarę ok i czy można spróbować ją uruchomić?

Nie jest ok.
Nie próbuj uruchamiać.
Tak jak napisał przedmówca - kondensatory na płycie głównej, zasilaczu, myszce i stacji dyskietek do wymiany.
[#4] Re: Amiga 600

@stachu100, post #3

Dobre Ja bym jeszcze zamówił nowe klawisze u Philla.

Ostatnia aktualizacja: 08.12.2024 09:42:40 przez misiek2
2
[#5] Re: Amiga 600

@Nirrey, post #1

Płyta wymaga wymiany kondensatorów i serwisu. Kondensatory do wymiany w zasilaczu lub trzeba włożyć meanwella do środka obudowy po nim. Rozszerzenia pamięci są OK, dysku twardego bym nie dawał na CF tylko na kartę SD. Czeka cię też wymiana kickstartu na 3.2, jakiś kabelek wideo i będzie służyło długo.
[#6] Re: Amiga 600

@misiek2, post #4

Dobre Ja bym jeszcze zamówił nowe klawisze u Philla.

link
@misiek2
Głupio, co nie?

W dużych Amigach wymieniam jeszcze kondensatory w klawiaturze (w A500 też). Oraz kondensatory na kartach ZORRO. Szczególnie tantale w obudowie typu "łezka".
3
[#7] Re: Amiga 600

@stachu100, post #6

No co zrobisz misiek2 to taki człowiek nie wiem ale się wypowiem hyh
[#8] Re: Amiga 600

@stachu100, post #6

Możesz wyjaśnić dlaczego tantali (zakładam, że sprawnych) się czepiasz? Jakieś znane powtarzalne usterki?
[#9] Re: Amiga 600

@stachu100, post #3

Dziwne ja mam dwie A600 i A1200 nic nie wymieniane stan jak z fabryki Commodore i wszystko śmiga
To straszenie naprawde jest zabawne
3
[#10] Re: Amiga 600

@bobycob, post #8

Nie tantali, tylko tantali w obudowie "łezka".
A to OGROMNA różnica.
Lubią dostawać zwarć.
Wiadomo - swoje lata mają.

Natomiast tantale późniejsze (te w sześciennych obudowach), markowe - Kemet, AVX, są nie do zdarcia.
I wszędzie je montuję. Tak jak IBM, Motorola (i inni) 20 lat temu.

Oczywiście nie mówimy o chińskich podróbkach - czasami trudnych do odróżnienia od oryginału - te pięknie wybuchają pod dowolnym pretekstem.

Dodano:
Jeszcze dwa filmy z tantalami "łezka" znalazłem na szybkości:
[youtube]https://www.youtube.com/shorts/nqTa6Cqzc04[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/shorts/FaglgEBo8Q8[/youtube]
Jest tego cała masa.

Ostatnia aktualizacja: 08.12.2024 15:31:00 przez stachu100

Ostatnia aktualizacja: 08.12.2024 15:33:54 przez stachu100
[#11] Re: Amiga 600

@HOŁDYS, post #9

Sam mam ambiwalentne odczucia. Choć przyznaję wymieniłem tak w A500 jak w A1200. Zmotywowany nagraniami Chrisa Edwardsa. Bez skuch się nie obyło, ale mając hot air można sobie poradzić i uniknąć potopienia plastików jeśli się o nie przed lutowaniem zadba.
[#12] Re: Amiga 600

@bobycob, post #8

Tak, palą się tak samo dobrze jak elektryczne samochody
[#13] Re: Amiga 600

@Nirrey, post #1

Dzięki wszystkim za odpowiedź.
Jeżeli Amiga ma powrócić do żywych na dłuższy czas, postanowiłem że jednak musi przejść cały serwis i wymnianę kondesatorów. Mógłbym prosić o polecenie zaufanych osób z forum lub firm które mogłyby tego dokonać?
2
[#14] Re: Amiga 600

@stachu100, post #10

ja też taki filmik nagrałem.
link
Co prawda przekroczyłem napięcie maksymalne o 0.2V bo dałem 16.2V a był do 16V
Testowałem też przy 12V i wtedy wybuchał co drugi :D
1
[#15] Re: Amiga 600

@snifferman, post #14

Bo kto kupuje taką drobnicę z niepewnych źródeł?!? :).

Ludzie, sprzedałem w produkowanych urządzeniach kilka tysięcy elektrolitów i kilkadziesiąt tysięcy ceramików i tantali i nigdy nie miałem zwrotu z powodu uszkodzonego kondensatora. Nigdy mi nic nie wybuchło oprócz jednego elektrolitu co prawie mi oko wybił bo kolega źle wlutował.

Wszystko hula na Leaguerach i AVX'ach od mojego hurtowego dostawcy, niektóre urządzenia chodzą w trudnych warunkach od 15 lat bez przerwy (temperatury od -40 na wieżach nadawczych w górach do plus kilkadziesiąt latem).
1
[#16] Re: Amiga 600

@snifferman, post #14

Ładnie.
[#17] Re: Amiga 600

@Nirrey, post #13

Jeden z nielicznych który najpierw pomyślał, brawo! OK
Co do polecenia speca:
Najlepiej umieścić ogłoszenie w dziale "giełda" z ofertą pracy.
[#18] Re: Amiga 600

@AD99, post #12

Akurat ja miałem przyjemność zapłonu tantala w Amidze 600 . Na szczęście obeszło się bez uszkodzeń płyty głównej . Zestaw kondensatorów kupiłem na allegro od sprzedawcy ; YELLOW_Blue tytuł aukcji: KONDENSATORY TANTALOWE AMIGA 600 1200 HQ SERWIS . A miało być tak HQ
[#19] Re: Amiga 600

@kismat75, post #18

Dlatego lepiej dobierać samemu w sprawdzonych sklepach, nie z Chin. Jest to bardziej czasowo pracochłonne na pierwszy raz, ale wiesz co kupujeszOK

Ostatnia aktualizacja: 08.12.2024 19:27:02 przez AD99
[#20] Re: Amiga 600

@Nirrey, post #13

No i spoko.Lepiej przekazać komuś kto się zna, a już tłumaczę dlaczego. O ile 1200 ma ten sam problem co A600 z kondziami, tak w tej drugiej spotkałem się częściej z odklejonymi padami, ścieżkami. Trzeba bardzo uważać i nie warto zwlekać. Jedną z moich A600 nie chciało mi się recapować od razu po zakupie. Leżała z rok i ledwo udało się ją uratować. Także im szybciej, tym mniej napraw.
[#21] Re: Amiga 600

@Nirrey, post #13

Aticom, Jarosław Łada, Gdańsk, ul. Wita Stwosza 73, tel. 58 588-32-32.
Naprawia komputery od czasów 8-bit, a Amigi z SMD od czasu ich powstania. Oczywiście, nie jest to główny nurt jego działalności obecnie, ale zrobi wszystko, gdy się mu dostarczy części (czyli komplet kondensatorów wg wykazu z neta). To prawdziwy Paganini lutownicy, przy okazji. Uratuje też płytę po wylewie.

Ostatnia aktualizacja: 08.12.2024 20:58:22 przez Daclaw
[#22] Re: Amiga 600

@bfgmatik, post #15

Bo kto kupuje taką drobnicę z niepewnych źródeł?!? :).

Ryzykanci.

Ludzie, sprzedałem w produkowanych urządzeniach kilka tysięcy elektrolitów i kilkadziesiąt tysięcy ceramików i tantali i nigdy nie miałem zwrotu z powodu uszkodzonego kondensatora.

A dajesz gwarancję na 30 lat?
Przy tantalach cykliczna zmiana temperatury może doprowadzić do popękania warstw i przebicia. Nawet ich niepoprawne lutowanie (raz jedna strona, raz druga) może je uszkodzić. Te "łezki" tantalowe też były powszechnie montowane w latach 80 i 90 i nie było problemów z wybuchami. Teraz mając jakikolwiek sprzęt z nimi z tamtego okresu, praktycznie zawsze mam zwarcie przed włączeniem, lub zaraz po podaniu zasilania. Im większe napięcie, tym większe ryzyko.

Czy nowoczesne SMD dadzą radę po takim czasie?
W A1200 w jakiejś rewizji płyty jest jeden tantal SMD seryjnie. Chyba 2B i raczej nie ma problemu.

Obecnie w Amigach lutuję polimerowe. Nie wybuchają i nie wylewają. Przynajmniej narazie. A czy najlepsze to nie wiem. Może nie jestem świadomy ich wad.
[#23] Re: Amiga 600

@HOŁDYS, post #9

Pare Amig i ścieżki zżarte (elektrolity), tantale -> dobrze, że nie byłem nad płytą jak tantal wywaliło bo tym oka nie miał. Od Ciebie mam płyty ze dwie 8A.1 i z tego czasu żadne kondy nie wylały, ale w A600/1200 większość płyt do wymiany kondów, wiadomo mogło się trafić że ileś z danej fabryki miało lepsze kondy i 10-20lat dłużej nie wyleją. Albo masz tę moc i te co Ty masz nie wylały, jednak nick "HOŁDYS" ma tę moc

Ostatnia aktualizacja: 08.12.2024 23:24:14 przez Adinfo
1
[#24] Re: Amiga 600

@Adinfo, post #23

W A500 sporadycznie jest problem z kondensatorami. Może raz miałem rev8, która miała wylew. Co do Amig z SMD, to niestety wszystkie jakie przeleciały przez mój blat miały problem. Miałem jedną A1200 która wyglądała idealnie, ale po zdjęciu kondensatorów było już widać, że wylewają.

Druga sprawa, to już się spotkałem z ludźmi, co mówili, że u nich nic się nie dzieje i jest idealnie jak z fabryki, a po przesłaniu zdjęć pady wchodziły już w odcienie czerni

Na ten temat nie ma zbytnio pola do dyskusji. To nie jest kwestia wiary. Mam kilkaset zdjęć z recapów. Jest tego pełno na YT. Jest to empirycznie potwierdzone.
5
[#25] Re: Amiga 600

@snifferman, post #24

Każdy jest gangsta dopóki mu Amiga nie przestanie wstawać. ;)
2
[#26] Re: Amiga 600

@stachu100, post #6

Zdecydowanie nie To że wymieniłeś to wymieniłeś, bo zapewne była taka potrzeba ... w tym konkretnym egzemplarzu. Tego nie neguję. Nie zmienia to faktu, że potrzeba wymiany tych elementów w myszce czy stacji dysków nie jest typową czynnością serwisową, którą z kolei typową staje się gdy już mówisz o serwisie komputera A600 czy zasilacza. Założenie, że niezbędna jest m.in. wymiana kondensatorów w stacji dysków czy w myszce przy okazji serwisu tej konkretnej A600, w dodatku przed pierwszym uruchomieniem, wydaje się być w moim przekonaniu ironiczne.
1
[#27] Re: Amiga 600

@Nirrey, post #13

Polecam Nekroskopa z oswiecimia serwisuje u niego wszystkie Amigi 600 1200 mi robil elegancko niebawem dostarcze mu kolejna A600
1
[#28] Re: Amiga 600

@kismat75, post #18

A miało być tak HQ

Może kondensatory były HQ, ale wymiana już nie
2
[#29] Re: Amiga 600

@stachu100, post #6

Witam.
Kondensatory elektrolityczne potrafią "narobić pod siebie" co na początku nie widać.
Niby mają od góry nacięcia aby w tym miejscu "wybulić się" ale w małych tego nawet nie ma
a czy kondensator jest dobry lub nie to tylko tester elementów wykaże.
Wymiana na tantalowe - inne gabaryty i trzeba się nagimnastykować aby je polutować
potrafią też wybuchać - miałem coś takiego w jednym sterowniku przemysłowym.
Commodore jak każdy inny producent oszczędzał (szczególnie na klientach) i kupował
najtańsze podzespoły dostępne w sprzedaży.
Tak więc do przeglądu płyta główna główna, zasilacz i stacja.
Pozdrawiam.
[#30] Re: Amiga 600

@stachu100, post #10

Hmm ja dodam jednak, że z wybuchającymi "sześciennymi", markowymi tantalami też się dość często spotykam, w elektronice samochodowej z pierwszej dekady obecnego wieku.

Ostatnia aktualizacja: 10.12.2024 10:14:11 przez okejokej
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem