[#1] FDD 1,76MB gęsty

Witam
poskładałem taką stacje wg projektu : https://github.com/schlae/amiga-hddlw/tree/main

Podłączyłem jako wewnętrzna do amigi 600 i 1200 i jest mały problem
stacja czyta formatuje zwykłe dyskietki DD prawidłowo 880kb
natomiast jak włożę używaną , (kilka stuk tylko mam ) dyskietkę z PC z 2 okienkami to amigi wykrywają prawidłowo że jest to dyskietka HD , silnik napędu zwalnia prędkość , ale nie mogę sformatować żadnej dyskietki . Zamówiłem paczkę innych niby nowych dyskietek , czekam na przesyłkę , jutro zrobię drugą taką stacje do testu .

50% tych chińskich ATF16v8 daje się zaprogramować a dopiero na drugim zaprogramowanym stacja zaczęła się odzywać
- czy ktoś już budował taką stacje ? , w tym programie niema błędu ?
mógłby mi ktoś przesłać sprawdzony wsad do ATF16v8 na cybernet@anfa.pl
[#2] Re: FDD 1,76MB gęsty

@Panstalin2, post #1

Jak masz PC ze stacją FDD, to najpierw sprawdź dyskietki na niej czy formatuje bez błędów. Akurat dyskietki HD a zwłaszcza te z końca produkcji to tandetna kupa. Najpierw sprawdź czy dyskietki dobre, a później testuj stację.

Są stacje na USB, ale pod Win10 miałem czasem z nimi problemy.
1
[#3] Re: FDD 1,76MB gęsty

@Panstalin2, post #1

to ja mam taki orginalny interfejs z lat 90
[#4] Re: FDD 1,76MB gęsty

@snifferman, post #2

2 dyskietki na PC udało mi się sformatować na 1,44
w tej stacji do Amigi nie widzi cylinder 0 - czy tam ścieżki zerowej
tej stacji już nie sprawdzę w PC ale w Amidze wszystko czyta i formatuje na 880kb
[#5] Re: FDD 1,76MB gęsty

@Panstalin2, post #4

Ja miałem problemy z galami z szemranych źródeł. Kup sobie w sławmirze jeśli ma jakie potrzebujesz. Tam kupowałem dla swojej A4000 i wszystkie działały. Czasem się dobrze programuje, ale źle działa
[#6] Re: FDD 1,76MB gęsty

@snifferman, post #5

jedna stacja już mi działa prawidłowo w obu formatach , druga robi tylko 880kb , nie potrafi sformatować na 1,76mb żadnej dyskietki , natomiast 3 stacja działą ok na 880kb lecz przy przełączaniu obrotów na 50% silnik popierduje i nie kręci , wymiana podmiana atf16v8 nic nie daje - myślałem że ten filflop w nim nie działa .

Możliwe ze kondensatory we flopach suche bo to wszystko stare ,niby działa na pc ... sprawdzę w międzyczasie w pracy .

Natomiast mam pytanie nie mogę zmusić do pracy tej stacji jako zewnętrzna df1 na kablu od goteka .
- co trzeba zrobić żeby na kablu od goteka odpalić stacje z Amigi na zewnątrz ?
nie mogę żadnej stacji odpalić na kablu na zewnątrz , goteka udało mi się uruchomić po przełożeniu w nim zworki na df1
czy w tych stacjach z PC z tym adapterem z pic16V8 trzeba przelutować zworkę na DS1 ? - żeby działała jako zewnętrzna ? na zwykłym prostym kablu dla Gotka ?

[#7] Re: FDD 1,76MB gęsty

@Panstalin2, post #6

hmm
będziesz TO sprzedawał na alleDrogo? za ile?

zawsze służę dobrą radą !
xD
[#8] Re: FDD 1,76MB gęsty

@Cezarykl, post #7

jak coś zostanie to wystawie
musze zrobić kilka sztuk dla znajomych i do siebie , mam tylko 5 sztuk płytek pcb do adapterów
a widze ze tylko co trzecia stacja TEAC działa

musze rozwiązać problem z kablem bo na adapterze zewnętrznej stacji działa - ale to znowu niepotrzebne koszty
wsunie ten adapter to są tylko 2 kości - czemu by go nie wbić do tego atf16V8 pewnie za mało wejść

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2024 19:40:02 przez Panstalin2
[#9] Re: FDD 1,76MB gęsty

@Panstalin2, post #6

Tu masz dokument http://aminet.net/package/docs/hard/PCFloppy2Amiga bardzo dokładnie opisujący działanie stacji SD i HD w Amigach, opisany jest interface robiący to samo co rozwiązanie w wątku, tyle że wyłącznie na układach 74xx. Może tam znajdziesz odpowiedzi na wszelkie pytania dotyczące flopa w Ami.
[#10] Re: FDD 1,76MB gęsty

@Cezarykl, post #7

Jakby co też mam te płytki na zbyciu.
[#11] Re: FDD 1,76MB gęsty

@wali7, post #10

Jakby co też mam te płytki na zbyciu.

za ile? i czy coś jesteś w stanie mi podpowiedzieć nt wcześniejszej pm ?
[#12] Re: FDD 1,76MB gęsty

@Cezarykl, post #7

jak by cos to płytek mi zalega z 15 a nie mam czasu lutować
[#13] Re: FDD 1,76MB gęsty

@Panstalin2, post #8

to ja mam coś takiego
The Real HD-Drive A357

[#14] Re: FDD 1,76MB gęsty

@Dorian3d, post #13

to samo zmontowałem
[#15] Re: FDD 1,76MB gęsty

@wali7, post #9

wcześniej to już czytałem
o ile dobrze pamiętam było to opisane i na tej podstawie tłumaczone w którymś miesięczniku amiga

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2024 20:45:22 przez Panstalin2
[#16] Re: FDD 1,76MB gęsty

@Panstalin2, post #14

Ja to mam z lat 90
zalecane stacje sony

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2024 20:49:42 przez Dorian3d
[#17] Re: FDD 1,76MB gęsty

@Panstalin2, post #15

Dokładnie, było w MA, mi to bardzo wiele wyjaśniło w kwestii flopa.
Inna sprawa, że przy okazji zabaw z tym urządzeniem usmażyłem sobie Paulę w 1200... ale to było prawie 30 lat temu :)
[#18] Re: FDD 1,76MB gęsty

@Panstalin2, post #15

Tutaj masz opisane działanie interfejsu zewnetrznej stacji

https://www.rowery.olsztyn.pl/wiki/autorzy/narg/amiga/dysk
Tam jest układ 7438 który podaje sygnał z identyfikacją rodzaju stacji. Z tego co wyczytałem to PCB co masz daje chyba juz ten sygnał więdz w interfejsie trzeba go wyłaczyc.

Sam interfejs steruje włączeniem silnika przez 7474. Nie wiem czy to jest też w tym galu.

Gotek nie potrzebuje sygnału włączenia silnika tak jak stacja. Dla DF0 jest to już zaiplementowane w samej Amidze. Dla DF1 potrzebujesz sygnał MTR_1 który jest generowany przez interfejs zewnetrznej stacji. Może da się podłączyć MTRX ale wtedy stacja będzie się właczać przy wywołaniu innych stacji. Nie pamiętam czy również DF0.

Zobacz co podlinkowałem. Tam jest to dośc dobrze wytłumaczone.

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2024 21:01:04 przez snifferman

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2024 21:01:38 przez snifferman
[#19] Re: FDD 1,76MB gęsty

@snifferman, post #18

wracając do pytania czy jak w stacji przelutuje zworkę z 0 na 1 to tak jak w goteku zadziała na prostym kablu ?
[#20] Re: FDD 1,76MB gęsty

@Panstalin2, post #19

moze to cie zainteresuje? https://www.amibay.com/threads/hddlw-hd-floppy-drive-amiga-adapters.2447830/
[#21] Re: FDD 1,76MB gęsty

@Komisarz, post #20

No ale właśnie dyskutujemy o tym urządzeniu, założyciel wątku właśnie to ustrojstwo sobie zmajstrował :)
[#22] Re: FDD 1,76MB gęsty

@Panstalin2, post #19

Ta zworka ustawia tylko z jakiego pinu stacja ma brać sygnał select. Z 10 czy z 12. Jak masz tak jak w schemacie to masz oba podłączone do poszczególnych sygnałów SEL i to by tylko zmieniało nr stacji. Gotek też powinien działać na zworce w każdej pozycji tylko powinno zmieniać nr DF1/DF2.
Pytanie co masz podpięte pod piny 10 i 12 stacji?

Czy w stacji pin 4 i 16 są ze sobą połączone? Pin 16 jest od właczenia silnika a pin4 od zapalenia diody. W Amigowych taśmach do dwóch stacji twist był dla pinów 4,5,6 i domyślam się, że tam jest sygnał dla silnika.

Nie wszystkie stacje działają stabilnie z mniejszymi obrotami. Jak testowałem swoje stacje kiedyś, to przy zwolnionych obrotach stacja nie dawała sygnału Ready i Index. Może to jest rozwiązane przez tą przeróbkę na stację gęstą. Nie sprawdzałem schematu.

Przeczytaj sobie podlinkowaną stronę, to będziesz wiedział jak to wszystko działa. Moim zdaniem musisz mieć układ do identyfikacji stacji na lini Ready. To może jest na tym modzie dla stacji HD. Trzeba zobaczyć na oscyloskopie.

Układ na przerzutniku dla sterowania silnikiem. Nie wiem czy będzie działać z gołym sygnałem MTRX. Ten sygnał jest aktywny gdy jakakolwiek stacja ma się kręcić. Od biedy może działać.
[#23] Re: FDD 1,76MB gęsty

@snifferman, post #22

W tym zalinkowanym przeze mnie dokumencie z Aminetu dotyczącym w sumie tego samego by taki tips, którego zadaniem było oszukanie stacji, że ma właściwe obroty w trybie HD - trzeba było naprzeciwko małego magnesiku na talerzu silnika dokleić drugi magnesik, przez co halotron rejestrujący obroty talerza dostawał tyle impulsów na sekundę ile trzeba. Przy normalnych obrotach pewnie elektronika zadowalała się informacją, że w wymaganych oknach czasowych jest impuls... a o tym, że pomiędzy nimi są impulsy dodatkowe, to już nie wiedziała.
[#24] Re: FDD 1,76MB gęsty

@wali7, post #23

Tak, ale tu nie chodzi o elektronikę tylko algorytm utrzymania stałych obrotów. 1 lub 2 obroty za mało to inny procent przy 300 vs 150. Histeryza i siły są zależne od obrotów, masy i oporów. Masa koła zamachowego też jest liczona na dane obroty. Dlatego przy obrotach innych niż fabryczne mogą wystąpić problemy.

Widziałem już patentu z dodatkowymi ciężarkami na kole zamachowym itp.

Kolega pisał, że stacji mu nie widzi więc to problem już na etapie identyfikacji stacji przy bootowaniu komputera.
[#25] Re: FDD 1,76MB gęsty

@snifferman, post #24

Nie no, wiem że kolega jest na "trochę" wcześniejszym etapie. Miałem na myśli to co pisałeś o tym, że stacja nie dawała sygnału Ready i Index - być może mechanizm z magnesikiem informował elektronikę flopa o za małej ilości obrotów.
Gdy eksperymentowałem z flopem i próbowałem zrobić gęstego flopa wg tego opisu z Aminetu, to wystarczyło gdy układ w odpowiedzi na odpowiedni SELx i MTRx dawał READY, to Amiga pokazywała zewnętrznego flopa nawet gdy go nie było, stawiam więc na to, że ten układ na GAL jest przeznaczony dla stacji wewnętrznych i aby podpiąć go na zewnątrz to trzeba dorobić logikę generującą sygnał READY gdy Amiga zapyta sygnałami SELx i MTRx.
[#26] Re: FDD 1,76MB gęsty

@Panstalin2, post #1

Też kupiłem ten adapter ze stacją z przeznaczeniem do Amigi 3000. Jak znajdę czas by to podłączyć to dam znać jak to działa u mnie.
[#27] Re: FDD 1,76MB gęsty

@Rafał A-3000, post #26

Stacja firmy Sony MPF 920-E
Na taśmie bez przeplotu jest jako df0.
Cześć moich dyskietek HD wykrywa, cześć nie. DD czyta.
Dołączona dyskietka też jest wykrywana jako HD. Na początku przy kopiowaniu wykazywała błędy ale po ponownym sformatowaniu skopiowała ponad 1,4MB w trzech plikach bez błędów.
[#28] Re: FDD 1,76MB gęsty

@snifferman, post #22

zamiana tych zworek we stacji na logikę nic nie da , wychodzi jedna ścieżka którą można podłączyć do pniu 10 lub 12 złącza stacji
[#29] Re: FDD 1,76MB gęsty

@wali7, post #23

o tym czytałem w latach 90 - to wtedy modyfikowałeś ten oryginalny artykuł ?
[#30] Re: FDD 1,76MB gęsty

@Panstalin2, post #29

czy jest możliwość podłączenia stacji dysków np. wewnętrznej z jakiejkolwiek Amigi , jako zewnętrzną na kablu prostym np od goteka ?

ma ktoś schemat takiego kabla ? lub co trzeba w stacji zmienić ?
mam kabel do goteka i po przełożeniu w goteku zworki na df1 on działa ale na tym kablu nie działa żadna inna mechaniczna stacja

żeby do Amigi nie szło podłączyć zewnętrznej stacji bez żadnej elektroniki ?
-na tym złączu są wszystkie sygnały tylko jeden MTRX
W schemacie amigi 2000 jest ten układ do stacji z przerzutnikiem i kilkoma bramkami - do każdej zewnętrznej mechanicznej stacji jest on konieczny ?
- to że gotek działa to rozumiem że ten układ jest zawarty w jego projekcie ?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem