kategoria: Programy
[#1] Amiga i NAS
Serwus;

Szukam pomocy / konkretnych podpowiedzi jak zamontować pod Amiga OS zasoby wystawione w sieci lokalnej przez linuxowego NASa.

Samo połączenie się z ethernetem i dostęp do internetu już za mną.
Stos: MiamiDX i/lub Genesis z AOS3.9
eth: zgodna z SanaII
autoryzacja i przydział: DHCP

Pytania mam banalne:
- Jakim softem mogę zainicjować połączenie z serwerem? Tym samym kreatorem, którym wbijam się na bramę? (MiamiDX Ini i/lub Genesis Wizard)
- Jak to pogodzić z połączeniem z bramą i dostępem do netu?

Jakoś zwyczajnie brakuje mi wyobraźni; nie mówiąc o wiedzy. Potrzebuję pomocy na poziomie Basic.
Dodam tylko, że retro Makówką z OS8.4 podpinam zasoby dwoma kliknięciami dosłownie;

PS. Mam Roadshow, ale brak GUI mnie jakoś zniechęca do tego stosu...

Dzięki wszystkim za ewentualną pomoc w mojej zabawie.
[#2] Re: Amiga i NAS

@crimart, post #1

A Roadie do Roadshow?
[#3] Re: Amiga i NAS

@Bartek2075, post #2

A nie znam; popatrzę, dziękuję; lets focus on main request :) Roadie ma kreator nawiązywania połączenia z udostepnionymi zasobami?
[#4] Re: Amiga i NAS

@crimart, post #1

To nie ma nic wspólnego ze stosem TCP, którego używasz. Jak chcesz mieć dostęp do dysków na NASie, to potrzebujesz po prostu klienta SAMBA. Ustaw jakiś stary protokół SMB na NAS, coby Amiga umiała z nim gadać i użyj np. tego.
3
[#5] Re: Amiga i NAS

@_arti, post #4

Idę w to :)
[#6] Re: Amiga i NAS

@_arti, post #4

O, cześć Arti, właśnie odpaliłem Roadshow, ten który załatwiłeś dla naszej grupy z PPA kupę czasu temu =)

No i o ile łącząc się z netem przy MiamiDx nie miałem problemu z V1 ani nie mam z V2/V3, to z Roadshow Samba mi nie działa i tu jest problem, bo mój QNAP od wielu miesięcy nie obsługuje V1, a nie chcę tego na siłę odpalać, ze względu na jego "przestarzałość".

Tutaj, dla zainteresowanych SMB2FS który działa zarówno z V2/3 bez żadnego problemu z QNAP-em TS-212P, czyli można przyjąć, że z każdym innym też powinien, o jakiś Synology czy innych nie wspominając:

https://eab.abime.net/showthread.php?t=113017

Skoro temat jest o NAS i Sambie, to co trzeba zmienić w plikach z ustawieniami roadshow z katalogu DEVS/Internet?
1
[#7] Re: Amiga i NAS

@crimart, post #1

W MiamiDX coś się pamiętam ustawiało pod Sambę w zakładce database, do znalezienia chyba nawet w artykułach tu na PPA i nie baw się w V1 tylko od razu odpalaj to co wkleiłem, tam są linki do githuba i aminetu, skąd można pobrać smb2fs i filesysbox, które są dość prosto konfigurowalne (opis jest w docsach załączonych do pakietu smbfs). Najważniejsze to zmienić w ikonce devsa SMB Activate na =1 bo defaultowo jest 0 i ogarnięcie tego zajęło mi najwięcej czasu

Ostatnia aktualizacja: 02.10.2024 01:03:11 przez mccnex
1
[#8] Re: Amiga i NAS

@crimart, post #1

NFS. Z AmiTCP potrzebujesz ch_nfsmount.
1
[#9] Re: Amiga i NAS

@sq7bti, post #8

Ja się łącze po SMB. Miałem to skonfigurowane w pakiecie CaffeineOS... Po WiFi oglądam na Amidze seriale z NAS, więc działa :)
[#10] Re: Amiga i NAS

@mccnex, post #7

Ok, ogarnąłem SMB2FS + Roadshow, oprócz tego co pisałem trzeba jeszcze wprowadzić zmiany w konfiguracji Roadshow - Devs:Internet:

1. w pliku 'name_resolution' wpisać DNS naszego routera (może to nie do końca potrzebne ale ma sens żeby router podawał nazwy innych hostów, a poza tym nie chciało mi się testować czy to zadziała z tym czy bez, w każdym razie niczemu nie szkodzi):

nameserver 192.168.178.1    # Your router for local device resolution
nameserver 8.8.8.8          # Google DNS (primary external)
nameserver 4.4.4.4          # Secondary external DNS

2. w pliku 'hosts' dodać nazwy serwerów z udostępnioną usługa Samby, w moim przypadku:

192.168.178.24 QNAP-TS-212P
192.168.178.25 QNAP-TS-212P-2

3. w pliku 'routes' wpisać defaultowy routing:

default 192.168.178.1 # your router's IP adress

Jeszcze raz zaznaczam, że mam roadshow skonfigurowany w trybie static, czyli w pliku DEVS:NetInterfaces/3c589 mam:

device=3c589.device
unit=0
address=192.168.178.199
netmask=255.255.255.0
debug=yes # to się przydaje, jak testujemy różne opcje, wtedy w okienku sypie komunikatami co się dzieje źle lub dobrze
requiresinitdelay=no # to jest defaultowo ustawione, ma zastosowanie w przypadku kart Ariadne, jest opis w pliku/dokumentacji

pozostałe opcje w tym pliku są nieaktywne

W przypadku MiamiDX + AmFTP maksymalnie wyciągam 230-240 kB/s.
W przypadku Roadshow + AmFTP maksymalnie 470-480 kB/s.
Przy pobieraniu plików z Aminetu (ftp.aminet.net).

Na Sambie nie mam za bardzo jak sprawdzić prędkości transferu kopiowania plików, DOPUS 4 nie pokazuje albo nie wiem (jeszcze) jak to aktywować.

Ostatnia aktualizacja: 02.10.2024 15:18:58 przez mccnex
2
[#11] Re: Amiga i NAS

@sq7bti, post #8

NFS to mój PLAN B, mam to aktywne na NAS'ach, bo łączę się z nimi linuxem.

Wiesz może czy to działa szybciej niż w przypadku Samby?
[#12] Re: Amiga i NAS

@crimart, post #1

1
[#13] Re: Amiga i NAS

@mccnex, post #10

Dzięki; dałeś czadu :) Też mam Qnapa i od wczoraj Roadshow. Faktycznie jest minimalnie szybszy od MiamiDX. Ale nie są to spekrakularne różnice.
[#14] Re: Amiga i NAS

@crimart, post #13

No w przypadku AmFTP, ten sam serwer i ten sam plik Roadshow robi 2x lepiej niż MiamiDX. Nie wiem, może jakiś inny czynnik zaważył ale wątpię, bo oba testy robiłem w ciągu 5 minut (Miami, kilkanaście sekund downloadu, reset, Roadshow i ta sama operacja).

Ponadto, read file na SySpeed pokazuje mi 0,96MB (nie sprawdzałem ile MiamiDX wyciąga) czyli max co moja karta (10Mbit) ma do zaoferowania.

Najważniejsze dla mnie, że nie muszę downgrade'wać bezpieczeństwa sieci na QNAP'ach, które mam dostępne z Internetu; wszystkie kompy z Windą + Amiga łączą się na V3.

Jakiego masz QNAPa jeśli można wiedzieć?

Moje to dwa TS212P, z najnowszym firmware 4.3.3
[#15] Re: Amiga i NAS

@mccnex, post #14

TS-473A, pracuję z domu, więc zawodowo wkorzystuje; stacja robocza ma tylko nvme z systemem; zapis danych tylko na NAS. Ma dwie karty sieciowe; 10G/s i 2.5Gb/s; dziesiątka jest na sztywno podpięta z WS; Realny transfer PC - NAS to 1,2 GB/s; a reszta otoczenia sieciowego; w tym planowane połączenie Amigi, mają do niego dostęp po sieci 2.5Gb/s. Ile Amiga wyciągnie nie mam pojęcia. Mam w niej 2 karty sieciowe; jedna na Z3, druga na karcie procesorowej, więc tu jest szansa na fajny transferek. Gdybym miał tyle co Ty, byłbym bardzo zadowolony :)
1
[#16] Re: Amiga i NAS

@crimart, post #15

No to obstawiam, że wyciągniesz max z tego co umożliwia Twoja karta sieciowa. Daj znać jak poszło, może przerobię drugą Amigę z PiStormem, żeby WiFi na niej działało, to będzie z pewnością szybciej OK
1
[#17] Re: Amiga i NAS

@mccnex, post #16

Leżę i kwiczę. Pewnie gdzieś jakiś błąd w skrypcie się ze mnie śmieje...

Jesteś w stanie podesłać mi DEVS/Internet i przede wszystkim Mountlistę z DOSDrivers?

Dzięki serdeczne

Bo na przykład:

nazwa mojego serwera to balagan
ip mojego serwera to 172.168.1.140
udzial: ami
user: myuser
pass: pass123

czy zatem mount lista wyglada tak??

Handler = L:smb2-handler
StackSize = 16384
Priority = 5
GlobVec = -1
Activate = 1
Startup = "smb://myuser:pass123@balagan/ami"

????

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2024 16:53:31 przez crimart
1
[#18] Re: Amiga i NAS

@crimart, post #17

Dobra; siadło!!! jest Nasik pod Amisią; radości nie ma granic.

Pomogło przepracowanie składni mountlisty przy pomocy linka:
https://github.com/salass00/smb2fs

A oto wyniki:

ReadFile: 1.12 MB/s
WriteFile: 1.02 MB/s

Sieciówka Z3660, 060 80MHz

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2024 18:06:52 przez crimart
2
[#19] Re: Amiga i NAS

@crimart, post #18

Elegancko, tam jest jeszcze opcja, że (zwłaszcza jak masz jakieś wykrzykniki w haśle) to piszesz:

Startup = "smb://NAZWA_SERWERA/KATALOG/ VOLUME=NAZWA_DYSKU USERNAME=atari PASSWORD=wiecej_wegla!"

No i urządzenie SMB: (czy jak tam sobie nazwiesz) będzie miało ładną nazwę w Workbenchu.
1
[#20] Re: Amiga i NAS

@mccnex, post #19

No właśnie :) Tu tkwiła moja porażka haha
[#21] Re: Amiga i NAS

@crimart, post #1

Szukam pomocy / konkretnych podpowiedzi jak zamontować pod Amiga OS zasoby wystawione w sieci lokalnej przez linuxowego NASa.

Też miałem ten problem. Mam NASa na Open Media Vault. Zasoby są wystawione po 3 protokołach: NFS na Linuksów, Samba dla Windowsów i Androidów, SFTP dla Linuksów i Androidów.
Na Amidze korzystam z Samby i SFTP. Na Amidze nie używam NFS, bo ten mam pożeniony z Kerberosem, a tego nie ma na Amidze.

Ustaw jakiś stary protokół SMB na NAS, coby Amiga umiała z nim gadać i użyj np. tego.

Nie trzeba tego robić. Jest normalnie programik który normalnie montuje Sambę na współczesnej wersji. link

No i o ile łącząc się z netem przy MiamiDx nie miałem problemu z V1 ani nie mam z V2/V3, to z Roadshow Samba mi nie działa i tu jest problem, bo mój QNAP od wielu miesięcy nie obsługuje V1, a nie chcę tego na siłę odpalać, ze względu na jego "przestarzałość".

Stos TCP nie ma znaczenia. Działa w warstwie niższej niż protokoły do transferu plików.

Mam Roadshow, ale brak GUI mnie jakoś zniechęca do tego stosu...

Oesu, naprawdę? Przecież konfigujesz to tylko raz w potem nie dotykasz. Można sobie ustawić aby net wstawał wraz z systemem.
[#22] Re: Amiga i NAS

@QkiZ, post #21

No już sobie ustawiłem :) I wstaje z systemem i jest niewidoczny i działa z SMB i zasoby NASa są widziane po odpaleniu systemu i jest faktycznie najszybszy i mam 1,2MB/s transferu po sieci i NIGDY wymiana między PC a Amigą nie była tak wygodna i cała muza z PC jest widzina na Amidze - ma dziecko nową zabawkę i się cieszy.
ALE
Klikanie w ikonkę Miami miało swój urok i nigdy tego nie zapomnę hahaha
[#23] Re: Amiga i NAS

@crimart, post #18

Czy te wartosci na pewno sa w Mega Bitach ?

ReadFile: 1.12 MB/s
WriteFile: 1.02 MB/s
[#24] Re: Amiga i NAS

@crimart, post #22

i cała muza z PC jest widzina na Amidze - ma dziecko nową zabawkę i się cieszy.

Ha, ha- ja dokładnie tak samo, katalog z muzyką z PC sobie udostępniłem po sieci dla mojej AMI ok, racjaOK
[#25] Re: Amiga i NAS

@crimart, post #22

A wiesz, że możesz sobie zrobić ikonkę na pulpicie ze skryptem startującym sieć i nawet może to być ikonka z Miami? :)

Ja tak mam, bo nie zawsze karta sieciowa jest w porcie PCMCIA.

Osobno dla "online" i dla uruchomienia SMB:

PS. Jedyne za czym tęsknię to okienko ze statusem połączenia i prędkością up/down. Pewnie też to można jakoś ogarnąć nie będąc koderem ... może kiedyś ...

Ostatnia aktualizacja: 08.10.2024 21:29:36 przez mccnex
2
[#26] Re: Amiga i NAS

@HOŁDYS, post #23

MB=MegaBajty
Mb=Megabity.
[#27] Re: Amiga i NAS

@HOŁDYS, post #23

Są w Mega Bajtach; podałem realny transfer dla dysku sieciowego mountniętego pod AmigaOS po sambie v3. Transfery mierzone Sysspeedem; ale pokrywają się z Mega Bitowymi wynikami uzyskanymi np. pod AmiSpeedTest - dosłownie sprzed chwili: avg upload speed = 12 483 kilobit/s

PS. Pozdro dla zioma, co w 90' przyjechał do mnie pociągiem pół Polski i amigowaliśmy i jedliśmy kluchy od mojej mamki. haha
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem