[#1] Największy monitor CRT do Amigi
Na wstępie: proszę bez komentarzy w stylu „CRT to szajs, weź se LCD” itp., bo gdybym chciał przyłączać LCD, tobym nie zakładał tego wątku.

Jaki największy monitor CRT można przyłączyć do Amigi, żeby łapał 15 kHz? Słyszałem i jakichś 17-calowych SONY.
[#2] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@OSH, post #1

Według tej LISTY to 20cali Mitsubishi Diamond Scan 20M
Potwierdzone z forum eab
1
[#3] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@Norbert, post #2

Hm. Interesujące. Mnie najbardziej interesuje rozdzielczość maks. 1024×768, bo w wyższych topaz 8 robi się niemożliwie mały. To chyba trzeba zacząć polowanie na tego, a 1438S zostawić do CD32.
[#4] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@OSH, post #1

Największy znany mi monitor CRT (nie mylić ze studyjnymi telewizorami które za chwilę ktoś zacznie wymieniać) to SONY GDM-FW900 ale czy on działa z Amigą w 15kHz to nie mam pojęcia, na pewno ludzie podłączają go do wszelkich konsol więc może akurat (na Hardforum jest o nim obszerny wątek). Inna sprawa, że obecnie jest to biały kruk i trzeba do niego mieć pancerne biurko
2
[#5] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@OSH, post #1

SONY PVM 20 calowe bez problemu lapia 15hz.
3
[#6] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@OSH, post #1

Ja miałem ok. 24 calowy TV LG płaski (nie pamiętam modelu) i nie wiem dlaczego miałby nie działać z Amigą.
[#7] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@_DiskDoctor_, post #6

Autor wątku pytał o monitor a nie telewizor.
5
[#8] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@Madman, post #4

Może to jeszcze coś pomoże...
crtdatabase.com
2
[#9] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@OSH, post #1

Witam.
https://www.amigapage.it/index.php?op=v&pl=forum&id=F022015-2-1&page=0
Może tu coś znajdziesz.
Pozdrawiam.
[#10] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@OSH, post #1

A nie wolisz zamiast 17'' monitora, podłączyć 29'' TV??
2
[#11] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@_DiskDoctor_, post #10

Monitor ma mniejszą plamkę na ekranie. Dwa- monitor jest przystosowany do bliskiej odległości między twarzą użytkownika a powierzchnią ekranu.
3. Użytkownik wyraźnie pyta o monitor a nie tv- polecam czytać- ZE ZROZUMIENIEM OK
6
[#12] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@Bartek2075, post #11

Tyle że w większości wypadków monitor PAL to po prostu telewizor bez modułu RF. Oczywiście w niektórych przypadkach może być w monitorze lepszy kineskop, ale najczęściej nie. Tak więc jeśli chodzi o duże monitory CRT, to spokojnie można kupić któryś z lepszych telewizorów np. jakiś Sony Trinitron.
2
[#13] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@wali7, post #12

Monitor daje o wiele większe możliwości co do ustawienia parametrów obrazu: geometria, proporcje, kształt
Ma to wszystko 1084s/Philips, a nie ma wcale TV CRT Sony 14" np.

Ostatnia aktualizacja: 24.08.2024 20:58:39 przez Jacques
2
[#14] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@Jacques, post #13

A po co ustawiać geometrię w wysokiej klasy telewizorze? To tak jakbyś pytał, gdzie w nowoczesnym silniku z turbodoładowaniem i wtryskiem paliwa śruby regulacyjne gaźnika i kopułki rozdzielacza....
Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem w charakterze dużego monitora PAL jest użycie wysokiej klasy telewizora.
1
[#15] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@wali7, post #14

Baju, baju, a przy TV CRT i analogowym sygnale jest wiele powodów do korekty. Zarówno geometrii jak wycentrowania czy rozmiaru. A przy różnych sztuczkach koderskich z dziwnymi trybami czy overscanem to już w ogóle.

Ostatnia aktualizacja: 24.08.2024 21:49:18 przez Jacques
1
[#16] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@wali7, post #12

Mysle, ze tu nie chodzi o zadne ustawiania , przestawiania, korygowania i pozostale -ania tylko o ... powrot do klimatu lat 90 tamtego wieku kiedy to monitor byl luksusem, do tego bialy/kremowy i wogole odlotowy szeroki uśmiech a TV ... szkoda gadac.
Chodzi o to...
link

... tylko wieksze

Ostatnia aktualizacja: 24.08.2024 21:57:21 przez pch
[#17] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@Jacques, post #15

Witam.
Należy też pamiętać, że monitory kineskopowe - CRT są już nieprodukowane a zastosowany w kineskopie luminofor podczas użytkowania się wypala.
Znalezienie fabrycznej nówki to jak znalezienie białego kruka.
Pozdrawiam.
[#18] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@Jacques, post #15

Ale ja nie piszę o TV CRT, tylko o Wysokiej Klasy TV CRT. To drobna różnica.
[#19] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@pch, post #16

9
[#20] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@pch, post #19

Witam.
W odległości metra od kineskopu Rubina jest emitowane promieniowanie X (Rentgena).
Czyli można sobie i układom programowalnym zrobić prześwietlenie.
To był piękny mebel do salonu.
Kolega tak używał Spectruma z Rubinem tylko w trochę większej odległości.
Pozdrawiam.

Ostatnia aktualizacja: 24.08.2024 23:43:01 przez ted
2
[#21] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@ted, post #20

W odległości metra od kineskopu Rubina jest emitowane promieniowanie X (Rentgena).

A powyżej metra leciało już promieniowanie Y (gamma), dlatego czuło się ciepło mimo odległości.

Ostatnia aktualizacja: 25.08.2024 00:14:30 przez koczis
1
[#22] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@ted, post #17

Witam.
Należy też pamiętać, że monitory kineskopowe - CRT są już nieprodukowane a zastosowany w kineskopie luminofor podczas użytkowania się wypala.
Znalezienie fabrycznej nówki to jak znalezienie białego kruka.
Pozdrawiam.

Witam!
Warto nadmienić, że monitory wykonane w telewizji LCD, OLED, prjektory i pewnie wszystkie technologiczne rzeczy ulegają z czasem degradacji, i ich cykl życiowy określa sie do kilkunastu lat.
Pozdrawiam :)
1
[#23] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@Ralpheeck, post #22

… przy ciągłym używaniu.

polecam czytać- ZE ZROZUMIENIEM

NIGDY!!
[#24] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@wali7, post #12

cyt.: "w większości wypadków monitor PAL to po prostu telewizor bez modułu RF"

Takie rzeczy to można powiedzieć o cz/bi Neptunach ale nie o kolorowych. Jedynie SONY oraz Samsung stosowały w TV kineskopy o jakości porównywalnej do monitorów typu CGA. Samsung stosował kineskopy Orion, podobnie jak monitory od C=. A inni producenci dawali takie g. do kolorowych TV że tryby 640 pikseli miały nieczytelne litery nawet przez RGB. Takie zestawy znaczków jak: 89B, 0OD, S5, bhk, ilt, yg, aeo, nu, ?7Y, HN, MW, a nawet +*= wyglądały identycznie, to były tylko takie chmurki o nieostrych krawędziach. Kropkę od przecinka nie dawało sie odróżnić. Oczywiście gdy ktoś miał wtedy tylko 8bitówkę z maks 320 pikseli, i to pewnie przez composite, to nie widział różnicy między lepszym kineskopem a byle jakim TV.
2
[#25] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@wali7, post #14

A po co ustawiać geometrię w wysokiej klasy telewizorze? To tak jakbyś pytał, gdzie w nowoczesnym silniku z turbodoładowaniem i wtryskiem paliwa śruby regulacyjne gaźnika i kopułki rozdzielacza....
Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem w charakterze dużego monitora PAL jest użycie wysokiej klasy telewizora.

Nie spotkałem się jeszcze z tv crt (nawet wysokiej klasy typu Bang & Olufsen), ktory nie wymagał ustawienia geometriii, a często też również zbieżności. Przy oglądaniu filmow/tv ludzie nie zwracali na to uwagi, ale do gier to się nie nadaje. To co wypuszczali z fabryki to był często dramat pod względem geometrii szczególnie. Serwisuje/naprawiam sam dla siebie szczególnie profesjonalne crtki z epoki i tam sytuacja wygląda trochę lepiej, ale też często trzeba pogrzebać w środku bądź w menu serwisowym jeśli jest.
[#26] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@ted, post #17

Nie tylko luminofor się wypala. Działo/działa elektonowe zaczynają niedomagać, trafopowielacze siadają. Jestem zwolennikiem okresowego otwieranie crtka i go czyszczenia z kurzu. Jeśli nie było do środka zaglądane to jest tam armageddon. Wysoka temperatura i kurz to pierwszy czynnik, który zabija crtki (i inna elektronike).
[#27] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@pch, post #19

To jakiś mikro-Rubin skoro ma wymiary A1200. Do tego Rubina lepiej używać z większej odległości z uwagi na jego właściwości pirotechniczne .
[#28] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@ZorrO, post #24

To właśnie dlatego proponuję kupno wysokiej klasy telewizora CRT Sony Trinitron.
Ale co tam kto sobie kupi, to jego sprawa. Ja na ten przykład używam wyłącznie płaskich, lekkich, praktycznie niemrugających monitorów LCD...
2
[#29] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@prz, post #27

E tam... W dzieciństwie bywałem pilotem do Rubina i nic się nie działo Jedno co, to coraz bardziej z kolorowego stawał się czarno-biały i pod koniec życia saturacja kolorów musiała być podkręcona na maxa (bez specjalnego efektu)
[#30] Re: Największy monitor CRT do Amigi

@wali7, post #14

Bo Amiga nie jest wysokiej klasy źródłem i sama regulacja overscanu w WB może nie wystarczyć. Ponadto, i tak nie działa w przypadku pozycji olewających system.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem